Не-културни събития

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Post Reply
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Re: Не-културни събития

Post by frog »

Момичето с церебрална парализа се оказа една голяма (на 15 г.) красавица. Снежанка се казва.
Майката какво пише за базара https://www.facebook.com/permalink.php? ... 1340040641:

[spoiler]Търся добри хора, доброволци, които да се включат и да ми помогнат за Благотворителния базар, който ще стартира по другата седмица.
Първоначалната ми идея беше базара да е онлайн, но ще ми е прекалено трудно и реших да се обърна към някой от Моловете за местенце.
Почти на всички писах, но получих отговор само от един, Sofia Ring Mall.
Датите, които ще се проведе базара е 15 - 19 Декември.
Търся доброволци, които безвъзмездно да се включат и да ми помогнат.За целта трябва да имат свободно време и желание да помогнат, като през тези 4 дни продават в Sofia Ring Mall, красивите неща изработени от други добри хора в помощ на Снежанка.
Sofia Ring Mall обещават да предоставят маса, както и столове и местенце, за да може да се сътвори едно малко ДОБРО в помощ на Снежанка.
Ще съм много признателна на всеки един, които сподели или изяви желание да помогне![/spoiler]
Ех. Изброих 7-8 мола. Като не е писала до всички... Anyway... Е ми не мога да се телепортирам... толкова много часове съм пропуснала, че не мога да си позволя още една седмица blank. Не мога като JSS да кажа: "F. it! I'm gonna do it anyway." Сега почвам логистични уговорки с жената - да занеса китките в неделя и т. н.

Маса... Каква ли ще е тази маса... Подозирам, че цветята ще се мотаят по земята и на хората няма да им е удобно да ги разглеждат...

Здравейте!
Светлето ме покани да участвам с моите цветя на благотворителния базар. Имам малки авокади и по-обикновени стайни цветенца. Повечето са в малки саксийки. Мога да ги донеса и да стоя частично в 2 от петте дни. Имам часове в СУ и не мога да си позволя да ги пропускам.
Не искам логистично да ви затормозявам, но възможно ли е в неделя да занеса в мола цветята и да ги разположа? Иначе мога да дойда чак във вторник и то по-скоро след 16 ч., отколкото преди 12.

Имате ли представа като часове от колко до колко ще може да функционира базарът?

Имам малко коледни нови неща като камбанка, картинки за стъкло, свещниче, немски картички. Може и друго да изскочи. Книги не знам дали ще заделя. По-скоро образователни списания.
Намират ми се ароматни чаени свещи, весела керамична купичка, поставка за бележки :) http://www.tussie-mussie.co.uk/media/ec ... 609r30.jpg, малка плюшена калинка.
Глинена кана от Стария Добрич. Не е особено цветна, но е здрава и :) българска (с онази украса, дето още траките са я правели).

Картички не знам дали ще имам спокойствие да направя, също и гривни от стъклени мъниста, но може да ми се прииска да маскирам една голяма шишарка като елха и тя също да се включи :)

За цветята иначе няма да имате грижи - свикнала съм с досадната задача да им мисля и лепя обективни не високи цени и надписи за обгрижване. Също ще осигуря хартиени пликове, за да е успешно пренасянето.
Ако трябва, ще разпитам дали някой може да ми заеме сгъваема масичка.

Е, аз не пропуснах да пропусна поставката за чаена свещ от царевичак. По принцип беше за подарък, но може да инструктирам леля ми да си я купи. За 4 лв. съм я взела. Тя свещи си има. Баш същите. И не ги ползва.
Още мъничко пъзелче тип ретро с момченце и момиченце. Накъм кичозна работа.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Post by Люба »

Освен, че посещение на Моята Еко Коледа ще направи възможно да си купите хубави и по-чисти (всячески - откъм материали, хора и помисли :)) подаръци, ще можете да помогнете и на Димо, ако имате място, за което можете да си вземете биотор:

https://www.facebook.com/events/475620112575848/
Новина от последните минути – по време на Моята Еко Коледа ще има и специална акция в подкрепа на един млад фермер - Димо Стефанов от с. Хаджи Димитрово, общ. Казанлък.
Проектът му WasteNoMore Farm е пред фалит, след поредния сблъсък с Държавен фонд „Земеделие“ и отказът им да получи второто плащане по мярка 112 "Млад фермер". Това принуждава в момента Димо ударно да разпродава биотор, за да събере нужните средства. Ако не успее го чака запор и възбрана на имуществото.
Димо прие поканата ни и ще бъде в София в събота късно следобед, когато лично той ще представи фермата си и ще разкаже за продуктите си. Точният час ще обявим по-късно отново тук. На другия ден – 14 декември, през цялата неделя, всеки, който иска да го подкрепи може да си закупи от него качествен биотор.
Ще сме ви благодарни да споделите с повече приятели!
Повече за Димо и това, което произвежда можете да видите тук:
http://www.wastenomo.eu/blog
Още инфо тук -
https://www.facebook.com/events/1509685 ... ted_events
https://www.facebook.com/SOSDimo/timeline
Last edited by Кал on Thu Dec 17, 2015 1:22 pm, edited 1 time in total.
Reason: премествам + преименувам
frog
добромет

Re: Тема за искане и даване на помощ

Post by frog »

Не може ли да се купи, без да се взима тор? На авокадите и коледничетата ли да слагам... С орхидеята няма да стане със сигурност.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Люба

Post by Люба »

Ами ако искаш, може да купиш и да му кажеш да е като онези - "свободните кафета" - "свободен кг биотор" :)
Със сигурност ще се намери какво и как. А и директно като дарение, ще подскажа там на организаторите да инициират една кутия, например.
Макар че - който има кола и село или приятели на село, добре е да си вземе. Виж как ме подсети да си взема за цветята ...
frog
добромет

Post by frog »

There it is... https://www.facebook.com/hris.listovnic ... 4467317229
Цветята ми не са споменати в плаката, но ще ги има - главно малките авокади.
https://www.facebook.com/events/829161797126478
Заповядайте между 11 и 19 ч. от 15 до 19 декември в Ring Mall, не знам точно къде вътре. В понеделник е възможно да не стигна да занеся цветята. Но вторник ще мога след 16 ч.
Ще има малки Dracaena, Tradescantia sillamontana, цъфнали теменужки, German Ivy, коледниче, алоета, може би цилиндричен меч (краставица ;> ) , зелена саксия, обрасла в детелини, бегонийка, ако преценя, че е заякнала, и едно друго малко.

Абе аз да не се настройвам, ама имам неприятно предчувствие за цялата тая работа... Please, help me get rid of it.

Остава да е вярно за транспорта от Г. М. Димитров.
frog
добромет

Post by frog »

Ох. Любимото ми занимание - да засаждам цветя, в момента е кошмар! Цяла нощ не съм спала! Садих и лепих указания и цени. Боли ме кръстът много, гърбът също донякъде. През деня ще нося цветята предварително. Нямам представа как ще свърша всички задачи тая неделя...
Не мога да цъфна в мола, когато има някаква празнична програма - жената от маркетинга няма да може да ми обърне внимание.

Мисля, че няма утре да нося (всички) предмети... Не всичко е готово и най-вече не са измислени и залепени цени! Ще пукна!!!
Люба

Post by Люба »

Хриси, чак сега те виждам. Вярно е това за автобусите до РИНГ МОЛ–а
Спират със сигурност на спирката на Г.М.Димитров (автобусната, в посока МЕИ и Студ. град на атобус 280, т.н.) и после - чак на МОЛ-а
Веднага тръгват обратно (поне от 1 опит мой така)
frog
добромет

Post by frog »

Ох, какво да направя?! :(
Не искам цветята да се върнат вкъщи, не искам! Не за трети и n-ти път, НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!
https://www.facebook.com/events/8291617 ... 883577036/

Светлето каза, че в сряда може би ще стои на пазара :\

Толкова ми е хубаво с парно и прозорец, незаети от цветя... Сега мога да махна мухала от влагата.
Нали днес трябваше да бъде една жена и тя дя стои другите дни до 15 ч. Май не е станало това :cry: Аман от организации.

Артикулите - https://www.facebook.com/hris.listovnic ... 3935693920
Last edited by frog on Tue Dec 16, 2014 1:03 am, edited 2 times in total.
Reason: Артикулите.
frog
добромет

Post by frog »

Такааа... ^_^

След като снощи бях отчаяна, днес като станах, видях в пощата си, че ще има базар за Animal Rescue! Значи ако нещо ми остане от мола, ще иде (не знам точно как) за ARS! https://www.facebook.com/events/1402647520027471/ Тази събота и неделя. В петък се приемат артикули.

Това не е всичко! :D Отидох днес в мола след калпаво представяне по стилистика... [spoiler]Тая сутрин се "подготвях" - четох малко за видовете интервюта и си написах някакви думи и изрази. Всичко беше ясно до момента, в който излязох и трябваше да обяснявам. Явно наблъскано съм си направила записките и съм се объркала в последствие.[/spoiler]
Транспортът идваше почти веднага и на връщане. Но голямата изненада беше в мола - бяха останали само 1/3 от цветята! А аз занесох три големи торби, едната беше на два етажа, доколкото успях да я наредя. Като ме удари един адреналин, сега цяла вечер не спрях да треса ръката на Емил колко цветя били останали!

То като е така, за ARS ще трябва да искам помощ от приятел (т.е. донор на алоета и мъхесто) и да изнасям цъфналото Коледниче, колкото и да е рисковано. Миналата зима разнасях едно и за 2-3 дни нищо му нямаше. Не знам после как е било, защото го връчих на съседката да му се радва. Надявам се и на настоящото да не му опадат ценните пембени пъпки, защото е в процес на цъфтене.

Ето в съкратен вид това, което следва долу - https://www.facebook.com/events/1402647 ... 982727958/

[spoiler]Иначе ще дам картички Harry Potter (сега не ми се изброява от кои филми, май от 1, 6, а от 5 има разделители в мола) и Аватар. Аватар са малко ниско качество, но има някои хубави, а голямата я турих в зелен плик :D Ще нося от календар големи снимки на големи котки. Ще видя какви други събирани подобни неща ще изровя.
Ще занеса немските коледни картички, които от години не се наканвам да използвам.
Имам много материал за ръчни картички, но ми липсва въображение да ги осъществя.
Може да добавя от висулките с чаени конци барабар с етикетчетата. Имам отзив, че са много симпатични. Всяка висулка е с ~ 12 конеца различни видове чай, главно немски. Изброих към 21 различни марки... Сега ми се стори, че нещо трябва да съм объркала. Прехвърлих ги на пръсти и се сетих за 18, значи вярно.
Ще видя дали да нося от шишарковите "гирлянди". Без торбички трудно се пренасят, защото се заплитат. Но не се сещам къде са специалните торбички.
Ау! Мъдри се тук веселата купа, а не в мола!... Ще добавя и две чаши, които са ми омръзнали.
Малката калинка Nici. 2 нови, но стари ластички. Плюшена мишка за къпане на бебе. Плюшено тигърче. (Не ме питайте откъде имам всички тези неща :D )
Списание "Йога за всички", декември. Може с автограф от съмнителния коректор :>

Други списания и книжки не знам дали ще отделя. Може би ще дам нова игра Rummi, която получих за Коледа, но е детска! За същите пари са можели да ми купят Диксит!
Възможно е да реша да дам Memory с картинките на Anne Geddes. Не ми се щеше, но... от години не го ползвам. С никого не съм го играла, дори сама. А с голям мерак си го купих. Не сварих да го подаря на бременна жена. И... не знам. Може би е най-добре да го дам на базара. А е възможно като го изкарам, да ми се досвиди и да изчака до следващия базар, когато може и да съм го играла.
Но ако някой от вас го купи за себе си :> ще можем да го играем. Струваше 20 лв., но предполагам, че трябва да го пусна за 10. За 15 не вярвам да стане. Така че вероятно за 12.

Хм... от миналата Коледа един любим пъзел от базара не съм го направила, че да отиде отново за ARS, но явно ще остане за пролетта.

Друго засега няма. И пак не съм изчерпала всичките възможни излишества...[/spoiler]
Лч, бъчонката я дадох в мола като артикул касичка. Но не знам дали хората ще се сетят за какво да я ползват. Бързах и забравих да я надпиша.
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Post by Кал »

Обучение разкрива как се кандидатства по европейски програми с младежки проекти

Все повече млади хора искат да получат финансиране и да реализират собствен проект. Какви са програмите, по които може да се кандидатства и как проектът да бъде представен, за да получи одобрение ще разкрие еднодневно обучение, което ще се проведе на 8 януари 2015 г. в презентационната зала на СуперХостинг.БГ на бул. “Д-р Г. М. Димитров” №36, София.

В рамките на курса ще бъдат представени актуални възможности за кандидатстване по програми като Еразъм+ (ключови дейности 1 и 2), Европа за гражданите, Оперативна Програма “Човешки ресурси” и други. Участниците ще навлязат в тънкостите на изготвянето на документи, изискванията на оценители и много други полезни теми. Присъстващите ще имат възможност да обсъдят свой собствен проект или идея, както и да споделят досегашния си опит.

Събитието е подходящо за представители на неправителствени организации, доброволци, социални предприемачи, неформални клубове, младежки организации, активисти, както и за всеки, който има желание да кандидатства за европейско финансиране с младежки проект или просто да навлезе в тематиката.

Обучението ще води Александър Куманов, който има над 10-годишен опит в сферата на европейските програми. Дългогодишен лектор, основател на най-големия форум в неправителствения сектор у нас – Ключ, както и на организацията 42 тренинг.

Курсът “Как да кандидатстваме по европейски програми за младежки проекти” се организира от портала за европейско финансиране ProjectMedia.bg в партньорство с най-голямата хостинг компания у нас СуперХостинг.БГ.

Желаещите могат да се възползват от преференциална цена за ранни записвания до 22.12.2014 година включително.
Повече информация е достъпна в уеб страницата на събитието: http://uchi.bg/mladejkiproekti/
Люба

Post by Люба »

30 декември, вторник, 11.00 ч. - за любопитните и любознателните, които не се плашат от снега

В играта „За какво ни е геологията?” децата ще видят развитието на човечеството, преплетено с усвояването на минералните богатства. Ще подредят различни скали и минерали според последователното им откриване от хората като сечива, минерални пигменти, огниво за разпалване на огън, материали за първи статуетки, за предмети от бита или за строителство, както и като задължителна добавка в храната на всеки. Ще научат кои са първите руди на зародилата се по нашите земи най-ранна металургия, кога започва употребата на изкопаеми горива, как постепенно количеството и разнообразието на суровините нараства, а животът ни вече е невъзможен без тях. Както са го правели и древните хора, децата сами ще сътворят своя пещерна рисунка с минерални бои и ще получат искри от пирит. Ако все още не са се изморили, накрая всеки може да продължи да търси вече познатите му минерали във витрините на музея.
Национален музей „Земята и хората”

1421 София, бул. „Черни връх” 4, метростанция „Европейски съюз”
тел. 02 865 6639, 02 866 1457
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

За Земята wrote:Остава месец …
... за подаване на документи за конкурса “Направи си сам” - Малки грантове
за граждански зелени проекти
Набирането на проектни предложения в конкурса на За Земята – Приятели на Земята България е в разгара си. Ще бъдат предоставени 20 награди по 1000 евро за изпълнението на зелени граждански микро-проекти. Търсят се идеи, които са в обществена полза и правят света ни по-добро място за живеене. В конкурса могат да участват отделни граждани, неформални граждански групи и граждански организации. Достатъчно е да разпишат идеята си в три страници според приложения на интернет страницата на организацията формуляр. Срокът
за подаване на проекти е до 10 февруари.

Повече информация: Конкурс "Напррви си сам"
Люба

Post by Люба »

28 януари, 2015 г., 10-13 ч. - Communication Academy
бул. Цар Борис III 99-101

Как различията в организациите да водят до единство в решенията и действията?

Отворено събитие по метода на Технологията на отвореното пространство (Open Space Technology)

Много организации и екипи са изправени пред предизвикателството да навигират между хаоса и реда, между контрола и свободата, между различията и унифицирането. Организациите на бъдещето са онези, които позволяват максимална свобода и изява на своите служители, по-малко йерархия и повече креативност. На практика обаче, това намерение не винаги води до резултатите, които очакваме или са необходими. Да работим с различията и гледните точки на всички означава да придобием и нови умения и нагласи – да общуваме смислено и вдъхновяващо, да се освободим от очакванията и да можем да видим „новото“, което се ражда във всеки един момент, да можем да „бъдем“ и не винаги да „правим“.

Каним ви по метода на Отвореното пространство да потърсим заедно отговори на въпросите Как постигаме баланса между включването на различията и ефективността на резултатите? Как живеем в една „жива“ система? Кои са успешните модели на организации на бъдещето около нас?

Водещи: Емилия Илиева-Крайнова и Антон Вълков
Цена: Вход с дарение

При предварително заплащане по банков път се издава фактура.

http://bit.ly/1J3fbhB
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Post by Лъч »

Пермакултура в действие! два семинара + дискусия

24 февруари - 25 февруари
24 февруари от 18:30 и 25 февруари от 21:30

Център ИДЕЯ ВИТА
ул. "Лерин" 64, София

[spoiler]
Ура Гора и приятели представя два семинара + дискусия:

Пермакултура в действие - дизайн на устойчиви общности
Пермакултура и Социокрация - алтернативен модел за взимане на решения

Водещ: Ракеш “Rootsman Rak”- учител и практикуващ пермакултура.
Център Идея Вита, София

Вторник 24 и сряда 25 Февруари 2015 г.
от 18.30 - 21.30

Вход свободен - дарение на добра воля. // на английски с превод на български
http://www.idea-vita.com

Пермакултура в действие - дизайн на устойчиви общности
Семинар и дискусия върху всички системи през призмата Пермакултура

Как можем да използваме пермакултурата като инструмент за проектиране, за да създадем заедно цялостна система за поддържане на нашите нужди в хармония с тези на останалите около нас и с тези на планетата?

Как подобряването на средата, която обитаваме физически, ни помага да развием нашите човешки социални системи?

И как всичко това може да бъде постигнато с по-малко енергия, време и работа и повече радост, отколкото можем да си представим?

Този разговор и дискусия с водещ Ракеш “Rootsman Rak” ще разгледа пълния потенциал на Пермакултурата като нещо повече от градинарство. Когато включим всички елементи от цялата система – вода, енергия, постройки, отпадъци, транспорт, общност и търговия..., ние имаме способността да създадем една изобилна, устойчива и гъвкава система с ниски разходи за поддръжка.

Започваме с преглед на принципите за проектиране в Пермакултурата и продължваме с детайли за различните ситуации, където можем да ги приложим. Това ще ви бъде полезно, ако току-що научавате за тази тема или сте готови да прилагате и развивате ваша пермакултурна система - от градски общностни проекти или градина на вилата за уикенда до основаване и стартиране на нова общност.

Как да планираме бъдещето с оглед на новите модели на човешкото общество в еко селищата, но да продължаваме да бъдем издържливи и самодостатъчни в настоящето? И в преходните стратегии – как можем да използваме ресурсите и възможностите в традиционните селища и градове, за да работим заедно за нови форми на общество? Как да учим, работим и търгуваме на принципите на грижа за земята, грижа за хората и споделяне на изобилието?

Пермакултура и Социокрация - алтернативен модел за взимане на решения

Разговор и дискусия за практическото приложение на социокрацията

Сряда, 25 февруари 2015 г.18,30 – 21,30 ч.

Искате да работите по-резултатно в групи?

Да взимате по-добри решения заедно?

Да насърчавате прозрачността и яснотата?

Да дадете възможност за изява на всеки член от вашата организация/общност и да засилите демократичното ръководство?

Да подготвите вашия бизнес / фирма / общност за променящия се свят?

Открийте Социокрацията ~елегантният и ефективен начин за динамично управление на организации ~ с Ракеш „Rootsman Rak”.

Този разговор и дискусия ще се фокусират върху уловките и обичайните проблеми, които се срещат при съвместното взимане на решения. Също така ще търсим отговор на въпроса как социокрацията се справя при възникването на конфликтни ситуации. Ще разберете защо толкова много общности, напредничаво мислещи училища и компании, притежавани от работниците, използват социокрацията като техен предпочитан метод за управленска структура и за взимане на решения.

Какво е социокрация?
Социокрацията е система за управление, която използва решения, взети въз основа на съгласие, и организационна структура, основана на кибернетични приципи. Социокрацията се развива като нов метод за управление на бизнеса, но тя се прилага и в различни видове организации с нестопанска цел в обществена или частна полза, в общностни организации и в професионални асоциации.

Според дефиницията и приложението си в социократичните организации, съгласието е един по-резултатен начин за взимане на решения, отколкото автократичното взимане на решения, защото защитава способността на всеки член от организацията да работи ефективно за общата цел. Освен това този метод за взимане на решения допринася за изграждане на доверие и разбиране между хората. Целта е да се намалят конфликтите и да се улеснят ефективните действия. Процесът за постигане на съгласие възпитава участниците как, вършейки работата си ефективно, да се съобразяват и с нуждите на останалите членове на организацията/общността.

Процесът за взимане на решения, точно дефиниран, основан на достатъчно събрана информация, и с поддържана добра дисциплина, помага на организациите да останат съсредоточени и да преминават бързо от внимателното преглеждане на въпроса към взимането на решение. Структурата, основана на обратна връзка между отделните кръгове и включването на всички членове на организацията в процеса за определяне линията на поведение, осигурява единна организация.

Принципите на социокрацията вече се прилагат по целия свят - в корпорации, малки бизнеси, частни болници, колежи, еко селища и кооперативно обитавани общности, религиозни организации, частни училища и интернационални професионални и образователни организации.

За водещия/фасилитатора:

Ракеш Рутсмен Рак.
Ракеш идва от Англия. Той преподава и има опит в създаването на проекти как да живеем, така че да намалим въздействието си върху околната среда. Неговите специалности са: постигане на устойчивост на една общност, пермакултура, създаване на гора-градина и начини на отглеждане на храна с минимална човешка намеса. Той е работил като консултант на няколко проекта за общности в Лондон и из цяла Европа и е преподавал в много държави по света. Ракеш превръща своята дислексия в предимство, развивайки талант за наблюдение и умения за нови методи на учене и обучение. В ранна възраст основава успешна компютърна консултантска фирма и след като достига финансова независимост, придобива умения на хомеопат и йога учител, които използва в хуманитарните проекти на “Ананда Марга” за подпомагане в Африка, Азия и Източна Европа. Заедно с пермакултурата Ракеш се фокусира върху човешките умения за комуникация и планиране, толкова необходими за успешните общности.
http://www.ecologicaldesigns.co.uk
[/spoiler]

„ГОТИНИ РОДИТЕЛИ – 2015”

31 януари 2015 г.
в 10:00

Център ИДЕЯ ВИТА
ул. "Лерин" 64, София

[spoiler]
Приятели, през септември 2014 г в „Идея Вита” започна първото по рода си Училище за родители по методиката на Любов Миронова. Това е първата стъпка от проект ”Светлина” и всички се радваме, че тя се случи. В продължение на три месеца, всяка неделя групата родители изучиха и упражниха цикъл от много теми, свързани с комуникацията родител- дете, нуждите на децата, предаване на добродетели и т.н. Отзивите са чудесни и приложението на наученото в практиката с децата вече дава супер резултати.

Ето и оценката на Любов Миронова за първите стъпки на училището:

"Приключихме една успешна година с Готини родители. Добре се получават нещата. Преминахме през темите, които бяхме планирали, ентусиазирано, любопитно и ползотворно. Да си пожелаем следващата година да е с повече родители, с повече теми, на повече места, с повече докоснати положително деца. Благодарност към "Идея Вита"!

Първите ентусиасти продължават нататък с новата програма, а ние ви каним да се присъедините и да сформираме още една група от сегашни и бъдещи родители.

Дните на заниманията са събота и неделя, по 4 часа, като първите дати за групата в „Идея Вита” са 31 януари и 1 февруари от 10 ч.

Темите са: СМИСЪЛ НА ОБРАЗОВАНИЕТО. ЦЕЛ НА ОБРАЗОВАНИЕТО. ВИЗИЯ. НОВИТЕ ДЕЦА. /Поглед напред/

През двата дни ще успеете да направите паралел между старата и новата парадигма и ще намерите отговорите на:

Каква е разликата между нас и нашите деца?
Характерни особености на сегашните деца.
Как родителите да се справят с неприетите от социума страни на децата?
Защо изобщо има образование и защо децата ходят на училище?
Работи ли още това с частните уроци, матури, елитна гимназия, висше, добра работа и др. подобни? Изгражда ли пълноценни и здрави личности?
Сред многообразието на цели за образование, кое е най- подходящо за мен и моето дете?
Ако погледнем напред в бъдещето, кое би било добро образование за детето ми?
Какво се случва в света днес по темата за образованието?

Темите се разглеждат в четири части - обща информация, за деца от 0 до 3 г, от 2 до 6 и от 6 до 13 г. За всяка част има подготвени лекции и упражнения, след което всеки участващ родител представя темата в рамките на 5 мин. на база личен опит, знания и гледна точка.

Коя е Любов Миронова:
- автор на книгите „Устойчив модел за образование и хармония с децата”, Поредица от детски книжки с истински истории – „Не!Не!”, „Различни интереси и интересни различия”, „Процесът на помагане” и др., сборник разкази и др.
- лектор и обучител на учители, родители и деца
- от 2007 г. основател и реализатор на проекта „Виолетовата жаба” за работа с т.н. „трудни” деца – хиперактивни, с ясно изразена индивидуалност и т.н. и техните родители
- автор на проект „Светлина” и управител и съосновател на Фондация „Родители, учители и деца”
- от години неизменен участник- лектор на почти всички форуми в България, свързани с въпроси на образованието и децата
- инициатор и участник в изработването на нов проект за закон в образованието в България
- участва като гост в многобройни телевизионни предавания на теми – новите деца, комуникация, образование и др. подобни

Заповядайте да се запишете за участие в групата в „Идея Вита”. Форматът е с минимален брой участници – 6 и максимален – 12. При запълването на тази група, ще търсим нови форми.

"Децата ни заслужават да бъдем на тяхната висота."
[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Тука да добавя, че с Вяра и Лъч точим зъби/моливи/копита за пермакултурата в действие.

Други възжелали? Да се опермакултурим дружно! :D
frog
добромет

Post by frog »

To budu já. Надявам се превеждащият да не ме изнерви, защото ще искам да го набия. И се надявам събитието да не се удължи заради превода.
Люба

Post by Люба »

Любовта минава през стомаха
Млади За Земята ви канят да опитате сезонна веган гозба на 14 февруари на фермерския пазар Римската стена в София.

Покажете любовта и грижата си към любимите хора като споделите с тях нещо специално за празника на Любовта– здравословно и екологично ястие. Почувствайте се още по-свързани и обединени, изследвайки заедно сезонното веган хранене с местни продукти с помощта на Млади приятели на Земята.

Заповядайте на 14 февруари от 11 до 15 часа на фермерския пазар Римската стена и отпразнувайте с нас Деня на любовта и виното, където на щанда на Млади за Земята ще можете да опитате вкусна и здравословна Праз супа в хлебче. Продуктите за нея са традиционни за страната ни през зимния период на годината и са закупени от местните производители, които редовно участват на Фермерските пазари.

На щанда ни ще ви разкажем защо решихме да се обединим около каузата „сезонно хранене с безмесни български продукти”. Ще научите защо е важно да избираме местно произведени плодове и зеленчуци и какво можем да си приготвим с тях. Ще си поговорим за вегетарианството и веганството.

Нашият осъзнат потребителски избор наистина може да бъде начална стъпка за промяната, която искаме да видим в света. Производството на месо и млечни продукти в световен мащаб носи повече вреди, отколкото ползи. С настоящата инициатива на Млади за Земята целим да насърчим прехода на всеки един от нас към отговорно към природата и личното ни здраве хранене.

От януари 2015 стартирахме и дългосрочна кампания, с която да разпространяваме идеята за хранене според сезона с местно произведена здравословна храна. Предложенията ни за полезни и щадящи околната среда гозби ще намерите в специалната ни кулинарна рубрика, където всеки месец представяме по една веган рецепта с български продукти.

Обичайте се и обичайте храната! Очакваме ви на 14 февруари!

Проектът ”Млади приятели на Земята” е финансиран от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014
Лъч
Лъч

Post by Лъч »

24.02.2015: "Ура! Гора!", в "Идея Вита", говори Ракеш (rootsman Rak) за пермакултурата:
- звукозапис едно
- звукозапис две

- видеозапис едно
- видеозапис две (предстои:)

От 25.02. запис(и) нямам, защото не присъствах. Още се ослушвам дали са качили видеозаписите в Youtube, както казаха, че ще направят, тъй че свирнете, ако ги засечете някъде. :-)

"Tulip Revolution/Революцията на лалетата" - 8 март пред Столична библиотека

Всичко, което трябва да направите е да изработите лале, да го заснемете (колкото по-артистична снимка, толкова по-добре, но не се притеснявайте, това не е конкурс), а после да качите снимката на страницата ни с хаштаг ‪#‎TulipRevolution‬. Идеята ни е на 8-ми март тази година, навръх Международния ден посветен на жената, лалетата да бъдат подарени в знак на надежда и съпричастност. Каним всички, които имат желание да се присъединят към нас - да заповядат пред Столична библиотека,която е основен партньор на събитието, за да застанем заедно срещу насилието с цвете в ръка!

Пълен текст:
[spoiler]
Вероятно всеки от нас по един или дрyг начин се е сблъсквал с насилието над жени. Виждали сте сцени във филмите, чували сте информация по новините, а не е изключено вие самите да сте били жертва или да имате близки, които са пострадали. Това е съвсем реален проблем. Според доклади на ООН, през последните 12 години, една от всеки три жени в света е станала жертва на сексуално насилие. Само за последната година в България над един милион представителки на нежния пол са били насилвани физически, сексуално и психически. И въпреки това темата остава табу, особено по нашите географски ширини.

"Революцията на лалетата" (TulipRevolution) е красив начин, по който всички заедно може да застанем срещу домашното насилие над жени и да покажем съпричастността си към пострадалите. И понеже обичаме креативността, ще направим това посредством древното изкуство оригами. Ние от сдружение "Завод за идеи" стартираме тази инициатива, за да дадем публичност на този така болезнен проблем и ви призоваваме да се включите!

Всичко, което трябва да направите е да изработите лале, да го заснемете (колкото по-артистична снимка, толкова по-добре, но не се притеснявайте, това не е конкурс), а после да качите снимката на страницата ни с хаштаг ‪#‎TulipRevolution‬. Идеята ни е на 8-ми март тази година, навръх Международния ден посветен на жената, лалетата да бъдат подарени в знак на надежда и съпричастност. Каним всички, които имат желание да се присъединят към нас - да заповядат пред Столична библиотека,която е основен партньор на събитието, за да застанем заедно срещу насилието с цвете в ръка!

Благодарим предварително за подкрепата и участието, ще оценим ако разпространите! Нека тазгодишния 8ми март да бъде необикновено прекрасен и ползотворен!
[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Пресконференция за представяне на проект „Платформа за популяризиране и качество на образованието за устойчиво развитие” на 11 март, от 11 ч. в Национален клуб на БТА, София:

http://greenbalkans.org/bg/Preskonferentsiya-p5456

(Звучи близко до това, което правим с „Място за бъдеще“.)

EDIT: Чак сега видях, че и някоя си Любомира Колчева от някаква си „ЕкоОбщност“ е партньор...

Ма сакън да не се похвалите, значи. :P
Last edited by Кал on Tue Mar 10, 2015 1:53 pm, edited 1 time in total.
Reason: +
Люба

Post by Люба »

Скъпи приятели,

Запазете датата 25 април 2015 (събота) и се подгответе за едно изключително интересно и интензивно VI-то издание на Фестивала за ума, тялото и духа „Свободата да бъдеш". Тази година решихме да ви предизвикаме с още по-богата и динамична програма. Тридесет и двама от най-добрите специалисти в областта на личностното развитие, приложната психология, модерни и древни учения за тялото и духа, алтернативни терапии и методики за развитие и израстване ще проведат 32 различни лекции, семинари и практики в четирите зали на Софарма Бизнес Тауърс.

Във всеки един час ще имате възможност да избирате между 4 различни теми. За повече информация посетете http://www.justbe.bg.
А ако искате да ви изпратим мейл в деня, когато започнат продажбите на билети с цени за ранно записване, може да се регистрирате на сайта през формата в меню БИЛЕТИ.
И тази година първите 50 билета ще са на специална цена от 10 лева. Вторите 50 билета ще са на цена от 15 лева. Останалите билети с предварителна продажба ще са 25 лева. Билетите важат за цял ден за всички зали.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Ана Вълева е съученичка от първото ми училище в Пд. Брех, как се движат енергиите... :D
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

За долните две ви каня топло. Петър Канев е двигателят на „Място за бъдеще“ и Пътуващите университети в Чипровци (за тазгодишния ще ви агитирам тепърва ;)), а Тома Белев... всички знаят кой е.

10. март (вторник) 2015, 18:30
Червена зала
Сдружение за изследователски практики представя:
Гори, биоразнообразие и устройство на територията
дебат
Какво се случва със „заменките“ на гори? - какво прави правителството за възстановяване на незаконната държавна помощ? Какво се случва с Планове за управление на природните и национални паркове и по-специално с НП Пирин? Как се движи процесът на доизграждане на НАТУРА 2000 в България?
С участието на Тома Белев (експерт устройство на територията), Стефан Аврамов (експерт Биоразнообразие и гори) и модератор Иван Бедров.
На български език.
Вход свободен
запази място

11. март (сряда) 2015, 18:00
зала Пеша Николова
Фондация “Зеленика”, Платформа “Градски наблюдател” и Образователна мрежа “Място за бъдеще” представят:
София – град на бъдещето … безмълвие. Комуникират ли гражданите със Столична община? - част 2
Какво предлагат гражданите?

Дискусия организирана от фондация “Зеленика”, Софийско гражданско сдружение-Щастливеца, Интердисциплинна образователна мрежа “Място за бъдеще” и студенти от катедра “Комуникации и информиране” на Университет по библиотекознание и информационни технологи (УниБИТ)
Очакваната втора част на дискусията цели да представи на всички заинтересовани резултатите от анализа на проблемите на комуникацията между обитателите на град София и общинските институции, според събранитие и класифицирани до сега емпирични данни от проучването. Идеята е това проучване да продължа като постоянна и ежегодна инициатива, която да дава на общинските служители и на инициативните столичани представа за проблемите, постиженията и перспективите за трудната комуникация по въпросите за качеството на градската ни среда и зараждащото се гражданско общество в най-древната европейска столица. С участието на Драгомир Константинов, Златина Станкова (фондация “Зеленика”), представители на столични граждански организации и на Столична община, граждани на София и студенти от катедра “Комуникации и информиране” на Университет по библиотекознание и информационни технологи (УниБИТ), с водещ: д-р Петър Канев (СГС-Щастливеца, УниБИТ).
Водещ: д-р Петър Канев (СГС-Щастливеца, УниБИТ)
На български език.
Вход свободен
прочети повече
запази място
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Кал wrote:10. март (вторник) 2015, 18:30
Червена зала
Сдружение за изследователски практики представя:
Гори, биоразнообразие и устройство на територията
Можете да гледате дебата онлайн по Бинар. Тече в момента.
Люба

Post by Люба »

На 25.03. в SOHO, 19 ч. (София, ул. Искър 4) ще се изправят за пръв път двe от емблематичните имена в българската култура в импровизиран stan up двубой. Актьорът от ХаХаХа ИмПро Теaтър - Ивайло Рогозинов и добре познатият от ефира на Дарик Радио - Драго Симеонов.

https://www.facebook.com/events/908398385857602/

Единият е актьор, който може да изиграе всичко – от чайник с душевни терзания до душевни терзания с чайник. Другият не отстъпва по актьорски умения на първия и компенсира страха си от публика със стоене пред публика.

Двамата заедно са подготвили спектакъл, който ще разтърси интернет, заради което няма как да го видите в интернет, а е необходимо да дойдете на живо в любимата зелена къщa на Искър #4. Към тази взривоопасна комбинация се прибавя и тайнствен гост, чието име е тайна дори за самия него. Организаторите подшушват, че e още една интересна личност, определяна като "най-строгия комик".

От ХаХаХа ИмПро споделят, че в импро театъра "няма сценарий и предварително зададени роли. Каквото и да се случи ще се случи само веднъж, само за вас и само заради вас. Буквално. Всяко ИмПро е застрашено от провал във всяка секунда. И тъкмо затова е толкова вълнуващо."

Импровизацията, смехът и забавлението на 25 март са гарантирани, а включванията от публиката - препоръчителни!

Вход свободен, водещ към етажа под звездите.
Люба

Post by Люба »

Утре, Човешката библиотека участва в този Фестивал :)
Заповядайте - на целия фестивал!

П Р О Г Р А М А
11:00 – 11:30 Откриване: Млади За Земята и Христо Христов - El Freegano

Презентации Сесия 1:
11:30-12:00 Потенциалът на конопената култура в опазването на околната среда
12:10-12:40 Международно гражданско движение „Да спрем екоцида”
12:50-13:20 Ферма за калифорнийски червеи и биохумус BioDynamic Bulgaria
13:30-14:00 "Пътуванията - стока за продажба или път към духовно обогатяване?" от Gowhere.bg
14:10-14:40 Проект „Осинови си кошер!” на Coshare
14:50-15:20 София Грийн Тур - обиколки из зелена София
15:30-15:50 Фондация „Идея в действие”
16:00-16:45 "Запази бъдещето, промени хранителната система" -Младежка мрежа на Слоу Фууд България
17:00-18:00 "Waste No More ферма в бъдещето" - визия за продуктивно сътворчество

Презентации Сесия 2:
11:30-11:50 „Фабрика за природа” – инициатива за компостиране на биоразградим отпадък от домакинствата чрез ефективни микроорганизми
13:15-14:00 Училище за природа в с. Влахи
14:10-14:40 Сдружение „Зелен”
14:50-15:30 „Лечебните свойства на пречистванията” от Андоново
15:40-16:00 Challenge for change - предизвикай супергероя в себе си
16:10-16:40 "Какво е ТТИП?" от За Земята
16:50-17:20 Проект „КонсУмувай” на фондация „Екоцентрик”
17:30-18:00 Обучение за Млади лидери

Освен презентациите ви очакват още:
12:00-13:00 Практика по йога с Христо Христов - El Freegano
15:00-16:00 „Възможности за развитие на екологичен транспорт” - дискусия със Стефан Стефанов
16:30-17:30 Човешката библиотека: зелени разкази и зелено книгоиздаване
19:00-19:30 Театър: част от моноспектакъла "RED" на Радослав Йорданов
20:00 - 22:00 Концерт: The Bedlam Club

Работилници:
Арт работилница за рециклиране от сдружение “Cre8”
Работилница за правене на балсам за устни от Сапунена работилница – такса 4 лв.
Работилничка за Сок и Смути от Здравей.Ще имате възможност да направите сами сок или смути изцяло по ваш вкус.На разположение ще са ви разнообразни плодове и зеленчуци, както и Здравей суперхрани – такса 2 лв.
15:30 ч. Работилница за сурови бонбони - такса 5 лв. (цената включва кутийка с бонбони за вкъщи)
Роботилница за глинени изделия – такса 5 лв.
Работилница по дърворезба
Работилница “Как да си направим домашен компостер от рециклирани материали и да го поддържаме в затворени пространства” от BioDynamic Bulgaria

По време на фестивала ще може да разгледате щандовете на:
МЛАДИ за Земята, BioDynamic Bulgaria с биохумус; Лечебни мазила и натурална козметика Е-лек; Сдружение „Зелен”; Андоново с натурален продукт мед с куркума; Фондация „Идея в действие”; "Здравей" със сок и смути; Сапунена работилница; „Да спрем екоцида”; Фабрика за природа; Bionauts Handmade Cosmetics; „Резиденция Баба” – проект на Фабрика за идеи; Samodiva's Treasures - аксесоари-уникати от плат; СИПИ. еу; SFYN София; Waste No Morе; Суровата Яна; Проект "Айляк крафт бира"; Дрехи от линията "Пази нашата природа" от Niki Bo; Родово имение "Изворче" с лечебни мехлеми и натурални хранителни добавки; Кошер; На пчелите с любов.
frog
добромет

Post by frog »

20 март - слънчево затъмнение. Казаха по варненското БНР в репортаж със служителка от планетариума.
Можело да се гледа през оксиженска маска, през опушено стъкло или... останалото ако ви го кажа, бая ще се смеете - май металически целофан за цветя... Ама насложени няколко слоя и не помня имаше ли значение от коя страна, ако страните са различни... Може би металическата трябва да е откъм слънцето, за да отразява... who knows.

И целият тоя абсурд, дето го чух преди малко след редовните обясненията как човек ослепява с просто око (и акъл), ме навежда на мисълта, че едно мое нещо от 1999 г. (май тогава беше онова затъмнение) било съвсем смислено!!! Копирах формата на слънчевите очила на мама, направих двуслойна картонена рамка и вложих изрезки от дискета. Ah, childhood of creativity...
Ако не сте ровили в дискета, толкова много затъмняват. Поне с просто око така бях установила.

Spoiler
След този материал пуснаха "Свети слънце в очите ти..." на Графа...

Така! Сега много внимавайте! Следващото интервю беше с варненеца Владимир Димитров. Има кампания в indiegogo за финансиране на разработването на двигателя му с вътрешно горене, ползващ вода. Ставало и с норамална вода, но морската била с много добро съотношение на еди какво си, т.е. по-подходяща.

https://da-dk.facebook.com/grupovo.net/ ... 7609997743
https://www.indiegogo.com/projects/watb ... -the-world
До 10 април имам време да реша колко пари да дам. Ще ръчна и Емил, макар че неговата принципна незаинтересованост за неща, които не на него са му попаднали, ме притеснява.

Писи:
Човекът твърдо възнамеряа да не напуска България.
И сега ще спра радиото, щото не мога едновременно и да слушам, и да превеждам или коригирам.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

В пощата ми сп. „Осем“ wrote:Нека заедно помогнем на отец Иван в тежките моменти в края на зимата! Отецът все още не може да се движи сам след катастрофата, която преживя, и помощта е добре дошла. Приютът страда от недостиг на храна и определени продукти. Нужно ни е вашето съдействие, а ние ще ви подарим в замяна броеве на Списание 8!

От вторник до петък (17-20 март) между 10 и 18 ч и в събота (21 март) от 10 до 15 ч заповядайте в редакцията ни на бул. „Черни връх" 1-3, ет. 4. Донесете храната и продуктите, с които можете да помогнете, а ние ще ви подарим броеве на Списание 8! В събота осигурен от нас автобус ще закара събраното в Нови хан.

Добре дошли са всякакви продукти - боб, леща, брашно, мед, олио, захар, жито, месни или зеленчукови консерви, зеле, халва, пастет, сезонни плодове като банани и ябълки. В дома за сираци „Св. Николай" при манастир "Св. Троица" се нуждаят и от перилни препарати.

Необходими са и дърва за отопление - чието доставяне обаче не е по нашите сили, затова който има възможност да помогне, нека се свърже директно с приюта.

За повече от 20 години през приюта са минали над 900 души, които са намерили подслон, топла храна и облекло. Тук нуждаещите се живеят, докато се устроят.

Днес в общността са 290 души, от които 110 деца (от бебета, родени в дома, до 18-годишна възраст).

Още за приюта на отец Иван - четете тук.

Миналия път при подобна инициатива събрахме цял микробус храна - вижте тук.
Люба

Post by Люба »

http://forum-klyuch.info/upcoming/

Единственият планиран форум за 2015 г. - 18 април, 2015 г.

Не сме сами в нещата, които правим, нещо повече – по-силни сме, когато не мислим само за себе си! Каузата е проявление на социалната ни природа. Тя може да намери израз в помощта към другите, в бизнес идея, която не се ограничава само до чистото грабене на ресурси, тя може да изгражда общности. Всичко това се случва в България, а Форум КЛЮЧ Ви дава КЛЮЧа към идеите и вдъхновението.

Заповявайте да споделим промята отново заедно на 18 април 2015 г. от 13,30 ч.!

Този КЛЮЧ ще бъде единственият за 2015 г. в София и за да е много по-удобно за вас, той ще започне в събота, 18 април от 13,30 ч. Регистрираните предварително участници ще бъдат с предимство при влизане в залата. За тях ще отворим врати в 12,45 ч.

Очаквайте:

Два блока в познатия ви TALK формат с участието на нашите КЛЮЧари, всеки от които ще има своите 15 минути на сцената, за да ви мотивира, провокира и зарадва!

В третата част ви каним да се вКЛЮЧите в „Гласът ни“! Това е свободно пространство, където мнението ти е от значение! Заедно с нашите КЛЮЧари ще дадем живот на идеите си! Вижте повече за тази част ТУК

Какъв е посетителят на Форум КЛЮЧ?

Млад човек (може и по дух), но не само…
Активни студенти;
Млади професионалисти;
Социални предприемачи;
Доброволци;
Хора, които считат себе си за носители на промяна в мисленето в България;
Лъч
Лъч

Post by Лъч »

Снимки от Младежки фестивал „За Земята“

Беше цветно, студено, с прашен под събитие, на което бих отишъл пак. :)
Светлана
Global Moderator
Has thanked: 7 times
Been thanked: 34 times

Re: Културни събития

Post by Светлана »

Каня ви на едно събитие. Казва се "Часът на Земята". В него ще вземат участие хора от цял свят, но и ние, разградлиите ще се включим за пета поредна година като изкараме народа навън да се насладят на пой културата, развита от мажоретен състав Разград.

Основната идея на инициативата, е хората да изключат електричеството по домовете си дори за час и да помислят за енергията, която постоянно консумират за щяло и нещяло.

Събитието започва в 20:30 часа на 28.03. и продължава един час. : ))

За хората на територията на София, там също ще има нещо, но не знам точно какво.

https://www.facebook.com/events/951427921542643/
Post Reply

Return to “... и Вселената”