Клуб по фентъзи и фантастика към ФМИ

Човеците, които ни подкрепят: вие :D
Споделете се, нека се запознаем... започваме да се събираме.
Post Reply
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Клуб по фентъзи и фантастика към ФМИ

Post by frog »

Както тук представител на клуба, Рали probably, wrote:Привет там!

Заповядайте някакъв информационен пост за отминалата първа среща и какво „решихме“ за по-нататък…

- Срещите на клуба вече ще са в четвъртък от 19-19:15 (засега ще се събираме в зала 100). Ако конкретно някоя не можем да случим тогава или ще има и допълнително гледане на филми/ходене на планина/нещо, ще обявяваме в блога (с линкове във facebook и google) най-късно предишния вторник.
- Клубът започна с идеята да е за студенти първо от факултета, после от СУ, но няма да гоним не-студенти, на които им се присъства. Дори това много би обогатило, както мрежата за обмен на книги в клуба, така и възможностите да се случват интересни дискусии по разни теми. Та, да, заповядайте, ако ви се идва!
- Голямата изненада на първата среща на sci-fi клуба – книгите, които Атанас Славов ни подари по случай начинанието (на които Св направи чудесно описание тук, заедно с на досегашните книги в клубната библиотека). Много готин подарък беше и благодарим за което! :)) ...

Google групата – https://groups.google.com/forum/#!forum/scifmi

Facebook групата – https://www.facebook.com/groups/434780146659226/

Списъкът с книги, които хора от клуба имаме и даваме за четене – https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

и както Ани писа, в СУ има... face control. Но вече не е така върло.
Отивате при ФМИ (ул. Джеймс Баучер надясно от Семинарията - вървите, вървите, вървите, вървите... вървите...), гледате приветливо и бодро влизате вътре. Ако не сте студент на СУ (или изобщо) и някой тръгне и ви спре за студентски документ, с най-мили очички и усмивчица поздравете и убедено заявете, че отивате на среща на Клуба по фентъзи и фантастика в зала 100 (компютърния им клуб). Ако случайно ви се троснат, ПОМОЛЕТЕ да ви придружат до клуба и като се появите там, помолете някой да потвърди, че клубът е отворен за "чужди лица".

Ако откажат да ви придружат до клуба, викайте за помощ - зала 100 е наляво по коридора и по 1-2 стълбички надолу пак наляво - може и да бъдете чути.
Ако викането не помага, бързо се затичайте към клуба, влетете вътре и се скрийте.
Ако са ви препречили пътя в самото начало, бийте се смело. И викайте.
Ако искат да знаят при кого точно отивате, кажете, че не помните имена.

Първия път като бях, никой не ни спря, по-късно чичкото отзивчиво ме упъти към смущаващите тоалетни.

[spoiler]'Ма то едни рецидивистки с behind the corner - вътре едни лабиринти... и не се затварят и заключват като хората...[/spoiler]
Тоалетните били в двата края на коридора.

Хубаво е на тръгване ако пазачът се и ви вижда, да му кажете Довиждане.

Не вярвах, но вече съжалявам, че пропуснах втората среща. Така че ще гледам да наминавам за приятната компания и знания въпреки че разни други събития може да ми се объркват.
Last edited by Кал on Fri Oct 30, 2015 9:40 pm, edited 1 time in total.
Reason: осъвременявам Гугългрупата
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Re: Клуб по фентъзи и фантастика към ФМИ

Post by Кал »

Чудно представяне. На зеленичкото се смях с глас. :)

Аз мисля да ида тоя четвъртък. Навивах и Лъч, ама той иска да си съсредоточи живота, та няма да смогне.

(А миналия щях да отида, но на гости ми дойде съученичка от Щатите, най-ненадейно.)
erejnion
Has thanked: 9 times
Been thanked: 29 times

Post by erejnion »

Мда, Рали пише блога.

Освен когато аз пиша блога, ама то си личи по името на автора.

Което ми напомня да я подбутна да обяви и темата за следващата среща...
frog
добромет

Post by frog »

ОБявено е вече - днес ще е "Гатака", ех...

Във ФМИ до 22 ч. ли стояхме в компютърния клубен клуб, не помня. Тръгнахме си и едно момче още беше вътре да си цъка, каквото си иска.
Никой не ни проверява на входа.

В стаята има кътче за чай.
Бюрата са гениални.
Иначе най-лошото на "компютърната" миризма е, че човек свиква с нея :>

Чудя се дали да не предложа да гледаме чешки филми, че няма с кого да ги гледам.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
erejnion

Post by erejnion »

frog wrote:Чудя се дали да не предложа да гледаме чешки филми, че няма с кого да ги гледам.

Вече си ме спечелила.

Точно такива мисли ме накараха да започна да се занимавам с правенето на клуб...

П.П. Днес (събота) вечерта в 8-9 ще се съберем да гледаме TRHPS & Shock Treatment в зала Мусала. Покрай ХакФМИ ще има кой да ви упъти... а дано и покрай Хак-а да се понапълни залата.
frog
добромет

Post by frog »

Съжалявам, че не мога да откликна - вече съм си намислила да ходя да гледам за Вапцаров по същото време. Добре е да се образовам, че изпити имат да се вземат.

Аз хуб'о се изхвърлих с чешките филми, ама трябва да видя колко от свалените имат английски субтитри.

Иначе "Синият тигър" съм си го купила с Лъчови крони :> за ЧоБи и мен... за мен и ЧоБи :D Там има английски субтитри. Може и немски, не знам - не е в мен да видя.
http://www.programata.bg/?p=30&l=1&c=1&id=75229
http://decko.ceskatelevize.cz/modry-tygr#/cs/homepage - с тоз сайт се иска търпение...

Да речем с удоволствие бих представила кратичко режисьора Карел Земан, защото едни дърти филми, дето съм му гледала, са изумително изобретателни откъм техники за анимация. Въпросът е... че това е редно да се прави с показване на кадри, а за такова нещо май не съм готова технически и би ми отнело много време. Но сигурно мога да измисля как да стане без рязане.
Ще прегледам инвентара и ще реша.

И другаде е работата - че повечето минават за детски и не знам дали пак няма да гледаме сами, ако се реши някой ден.

Имаме изтеглени освен на Земан работи:
- "На тавана или Кой има рожден ден днес" - http://www.programata.bg/?p=30&c=3&id=59372&l=1 (май трябва да почна да пиша представяния на съществените ми филми, the f.)
- "Куки се завръща" - http://www.programata.bg/?p=30&l=1&c=1&id=64508
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Имаме ли фенове на Лукяненко?

Утре вечер сбирката в клуба (подсказа Рали) ще е посветена нему.
erejnion

Post by erejnion »

>Въпросът е... че това е редно да се прави с показване на кадри, а за такова нещо май не съм готова технически и би ми отнело много време. Но сигурно мога да измисля как да стане без рязане.
Не съм сигурен точно какво имаш впредвид. Един нормален плейър има както опции за изкарване на кадър като картинен файл, така и опция за преминаване през видеото кадър по кадър, по един на натискане на съответния бутон?
>И другаде е работата - че повечето минават за детски и не знам дали пак няма да гледаме сами, ако се реши някой ден.
Аз лично имам нула проблеми с гледането на детски филми. Дими, както и доста други (общи) приятели, имат манталитет подобен на моя в тези работи... само дето повечето не са в България. Е, да живее.

Иначе, за филмите, които линкна... нещо напоследък съвсем съм се отказал да чета описания, насочени към генералната, а още по-малко, към "изтънчената" публика. То и Сталкер могат да му напишат такова описание, че напълно да ме откажат да го гледам. Така че не очаквайте коментари от мен преди да ги гледам ^_^
frog
добромет

Post by frog »

За player-ите е ясно. Мисълта ми беше, че примерно Крабат съм го гледала отдавна и не го помня добре - долу-горе имам спомен къде е една специална сцена. Ама няма да се измъквам - за филми не може да се говори без леко показно, особено за ефектите, които са ме сащисали.
Може да направя така - по малко ще разглеждам и установя материала и след някоя седмица като съм готова, ще дам знак. Преди декември няма да бъде.

Аз, кхм, донякъде предпочитам детските книги и филми. Е, не най-елементарните.

Може би наистина направих грешка с Програмата. Хем и я избягвам от години. Дори основна фактология може да им куца.

Иначе още 2001 г. ме усъмниха с "невероятното" описание на Амели Пулен, което още не ги е срам да продължават да използват:
Some idiot wrote:Въображението на Амели е като бонбон с няколко вкуса - усещаш ги с върха на езика си и смучеш бавно, с неподправено детско удоволствие. После ти се иска да целунеш целия свят - така, със захаросани и лепнещи устни.

За линкнатите филми ш' са опитам по две думи non-spoiling да напиша. Или я да видя дали има добре написано на английски.

Ето за "модрия" тигър :D http://www.radio.cz/en/section/arts/mod ... kinodiseea Да живее чешкото радио! Запис на интервю с режисьора.
Ще добавя, че чешките филми са изненадващо естествени като актьорска игра. Дори при децата. Мо си мисли, че някои игрални филми са документални.

За Куки - http://iwatchstuff.com/2010/03/man-czec ... he-bes.php
:D Ще чуете гласа на един от главните герои - любим ми актьор, писател, режисьор Зденьек Свьера:к (изкл. грозно на кирилица...)
И в един цитат ще станете свидетели как :D (още се хиля) явно някой чех не е можал да преглътне безпадежността в английския и :D е оставил имената в падеж. Момченцето се казва Ондра, а актьорът му и на Куки - Ondřej, син на режисьора и внук на любимеца ми.
Изтъквам - "плишова храчка" е плюшена играчка, моля.

[spoiler]Куки и Тигъра са по книги. Скъпи с илюстрации... Като тук скъпи. Да взема пролетите да си ги купя една по една... :\ Увидиме... Нека Мо да го назначат най-после...[/spoiler]
Филмът за рождения ден е още по-stop-motion ;)
erejnion

Post by erejnion »

Ааа, почнах да схващам май че. Аз лично често допълнително си чаптъросвам файловете, или просто си режа любимите сцени. Ако започват и свършват на b-frames, както е обикновено и нормално, рязането става за секунди, а правенето на чаптъри ми е мъничко по-дълго. Да живее матрьошката, накратко казано...

Тигърът наистина звучи интересно, от моето четене по диагонал. А за Куки...
>dat firethrower
.

А, и по някаква причина ме кара да си мисля за "През води и гори". Май ми бе любимата детска книжка...
frog
добромет

Post by frog »

От клипчето за Куки:
- Вкъщи винаги си казвахме Лека нощ.
- 'Ми хубаво, лека нощ.
- Без целувка?
- Глезльо.

- Заешките барабонки са върхът!
- Още не сте опитали маринованите мравешки ларви(чки).

[spoiler]Барабонките не разбрах как са обработени (глагол pošinovat), а ларвите не знам как са хем мариновани, хем мърдат. Явно не съм съвсем наясно с думата.[/spoiler]
Рожденият ден (пак приключение - класическа история за добро и зло със спасяване):
https://www.facebook.com/napudeanebkdom ... narozeniny - има кадри от снимачния процес
https://www.youtube.com/watch?v=9_48teHIPwY, ако горе не върви добре.

[spoiler]Някой ако може да ми обясни, защо пу:дье е хем таван, хем мазе... В случая таван.[/spoiler]
So on.

Пак от клипчето за Куки, към края:
"Казват, че времето не може да се върне. Но понякога може за малко. С нас можете да се върнете в детството си. Стига да не сте деца. Децата нямат нужда да се връщат. Те са си там."

- Вие сте прекрасен!
- Естествено.
Last edited by frog on Sat Nov 15, 2014 2:17 am, edited 1 time in total.
frog
добромет

Post by frog »

Близка среща с другия вид.

"Нарамила" 3 торби с 18 броя "Янчо Чолаков" и 336 г зелени обезкостени свръхсолени маслини (толкова солени, че собствен вкус нямат), влизам във ФМИ със странно усещане. Едва съм успяла да се провра през вратата, защото с ръце не мога да си помагам, и вече някой от някъде някого вика. Защото той - дъртата машина, явно има сензор, който се задейства при три торби.
- Чакайте, чакайте! Много сте натоварена!
Благодаря за загрижеността. И аз предпочитам да бяха по-малко.
Има двама "зяпачи".

- Компютърната стая, клуба по фентъзи и фантастика.
Смятам, че не го казах тихо.
Дойде близо до мен. От носа му висеше огромно пипе 5х7 мм...
- Компютърната стая. Клуба по фентъзи и фантастика.
Пак не ме разбра.
- Компютърната. Стая. Клуба. По фентъзи. И фантастика.
Позамисли се.
- Кой номер?
- 100.
Май не му говореше особено. Да не река хич.
- Ами много сте натоварена?
- Книги.
- ... А вие въобще откъде сте? От тука от университета ли сте?
- Чешка филология от ректората.
- ... Не знам защо, но ви вярвам.
Теб кой те пита?!
[spoiler]Тей...
............................[/spoiler]
Дори не спази правилника на СУ да ми поиска карта. Мърльо.

А в днешния филм двойката беше котка и куче :> Как не им се родиха мишлета не знам.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

[spoiler]По повод на спойлъра ти: Преди малко си разменихме писъмца с erejnion. Част от моето гласеше:

Във Фантазия всъщност единственото ни правило е да не ползваме обиди
ad hominem (научих и аз какво значи тоя лаф наскоро, сега гледам да си
го вкарам в активния речник ;). По конкретни п(р)остъпки – може, може.
:) Даже -високо- насърчаваме експресивността (н'нам дали си виждал
моята заключена стая „kървящи“)... няма да трупаме отрови за рак и
други бавни самоизяждания, я. ;)

Но и в това, което казваш – за „закалката“ – има резон. Проблемът с
всяка една закалка, забелязал съм, е, че закоравее ли човек веднъж,
спре ли да му пука от едни думи, почва да не му пука от -всичките-.
Тоест в момента, в който му кажеш нещо мило, то просто рикошира от
него. (Не е универсално, разбира се.) Пък моята цел е да ставаме все
ПО-чувствителни – и към думите, и към другите нюанси на отношенията.
Да си засилваме емпатията. Да сме откровени, отворени ВИНАГИ.

Вторият абзац сигурно не се вдява добре, понеже е в контекста на каквото ми писа Свет.[/spoiler]
frog
добромет

Post by frog »

Минала съм през какво ли не с моите торби. През годините първо бяха наилонови. После станаха хартиени и платнени. Хартиените ги слагам по земята.
Ако не ми пука за думите и за човека, може би след време щях да му се навикам едно хубаво, че не се ли вижда какъв е смотан и какво му виси от носа! Дори работно облекло не са му дали, не се е сетил за такова, а може и да няма нищо смислено вкъщи. (Е, аз съм човекът, дето най-малко има право да изисква каквото и да е от облеклото на останалите по отношение на представителност.)
След всички протести (2009), проверки от полиция, проверки преди самолет трябва много, ама много корави и респектиращи хора да ми търсят сметка за торбите. Аз и на тях ще се сърдя, но по-малко. Трябва да са като охраната на премиера. Те поне си вършат работата. А той (не премиерът) не си я свърши. Аз ли да му казвам как се прави?! Неговото беше пародия. Зарад вас няма да кажа, че и той е пародия. Безмилостна съм към подобни счупени хора (машини), но не съм стигнала до състоянието на някои възрастни и не възрастни хора, които вдигат скандали веднага. Тогава ще се чувствам много добре, но ще стане това, за което се говори в твоя post.
Държа да отбележа, че пазачът не се явява участник в темата. И че въпросната дума от спойлъра не е в устния ми речник. Ако и там стигне, положението ще е притеснително, да.

Вярно е, че не изпълних препоръките си от първия си post. Но човекът се оказа от друг тип и ме свари неподготвена. Нападна ме прекалено рано. По принцип изобщо нямаше нужда да ме напада. Явно толкоз си може. Можеше да си свърши работата качествено. Но аз не можех да не вляза с тия торби. Няма гаранция, че и друг път няма да се окажа с торби. Ще видим тогава как ще се развият нещата. Ще се постарая да нямам торби, но не мога да гарантирам.
Last edited by frog on Sun Nov 23, 2014 12:24 am, edited 1 time in total.
frog
добромет

Post by frog »

frog wrote:А в днешния филм двойката беше котка и куче :> Как не им се родиха мишлета не знам.

Treasure Island ми хареса. С някои работи много, но други можеха да бъдат изпипани или доразвити. Или различни.

Оставих едно нещо в 100 :D Тихомълком. По принцип исках да е поне малко тържествено, но явно не ми е било до тържественост.
Параметри:
- Люба (не, не се казва така, няма име)
- 14.ІІ.2014 - придобито; изядено на спасителен сандвич в Студентски град (Мо ми го направи). Сложено във вода.
~ 3.ІХ.2014 - миниатюрен точков корен (наченка демек)
~ 3.Х.2014 - стебло

Неизвестни:
- дали е био
- дали оцелява в компютърно-математическа среда.

[spoiler]Случката с пазача ме наведе на много тежки екзистенциални мисли. Не за това как са се отнесли с мен за n-ти път, а защото ми напомня в какви условия живеем и при какви условия "хората" работят. И е отвратително и гнусно. Ама за да не си помислите, че ми е мъчно за него, ще кажа, че за мен той си остава мърльо, смотльо и жалък нещастник.[/spoiler]
erejnion

Post by erejnion »

frog wrote:- Компютърната стая, клуба по фентъзи и фантастика.

tbh, има точно нула възможност да те разбере от подобно обяснение. Зала 100 или Студентския Компютърен Клуб би схванал.

Между другото, относно очакванията ми от Дисни филм: не, не очаквам смислена физика, но би ме изненадало приятно да има. Приятните изненади винаги са... приятни. Но и така ми хареса филма. Най-вече като анимация. Като се замисля само че на какви стандарти държим аниметата като писане на скрипт, и как американските анимации се чувстват свободни да не покриват и някакви минимални стандарти... фактът, че нещо е писано за деца, не означава че трябва да е написано зле. Кучето и котката имаха нула химия между себе си, ама не, нали трябва да има двойка във филма...
frog
добромет

Post by frog »

Следващия път ще декламирам, каквото си ми написал.

Химия... Погледнаха се веднъж любовно :> Това малко ли е :D После останаха сами в "пещерата" преди да дойдат хуните.

Факт е, че тая нехимия е едно от няколкото само маркирани и недоразвити неща във филма.
frog
добромет

Post by frog »

Днес бях с три торбички и всичките преместих от лявата си страна да не бият на очи.

"Констанtean" го оценявам положително, но е по-мрачен за мен. Така ми изкристализира. Добре, че говорът на героя разведрява положението. Иначе на някои хора този сериал може да се стори детска работа, но аз имам проблем с висока впечатлителност и силна фотографска памет. Образи на грозотии или друг тип лоши неща ме преследват с години, ако не успея да ги изтласкам от съзнанието си. Затова е лошо, че виждам всичко, чувам всичко. Всичко попива и остава...

Може би с времето бих свикнала със сериала, но сякаш предпочитам "моя" вампирския, based on books by Tanya Huff - "Blood Ties". По-лек е, но не го смятам за бозав. По-безобиден, по-ведър. Съжалявам, ако всичко това звучи смешно, но филмите и музиката са деликатно произведение за попивателни гъби като мен :| Трябва да има светлина, защото иначе...
Веднъж не знам защо по някаква причина някъде гледах "Черна вода" ли как се превежда... Ми ъ... Ефектът е почти същият като да гледам "Пришълецът" или... нека не се подсещам. При положение, че Пр не съм го гледала, а само кадри и някоя картинка - fairly enough.

Та не знам дали ще свикна с тъмните течности и белите очи в този сериал. Те все пак са за кратко, но ги има. (Течностите не са за толкоз кратко.)

При моя сериал лошото е, че има само един сезон. Иначе имам книгите и като стигна до тях, ще трябва да си нанаждам. То и с други симпатични сериали има проблем наличност на само един сезон.
Близо 20 епизода има и първите пет мога да ги дам на DVD за клуба, щото се оказа, че съм записала два пъти.

Сега не мога да кажа, че работи във филма ми не са измислени. По тази линия Рали похвали "К".

[spoiler]Аз за себе си смятам като лично постижение, че прочетох половината "Интервю с вампир" на Ан Райс. Това беше на заточение в Добрич, когато една седмица чаках да ми зарастне изваденият мъдрец. Бях сама, needless to say. Разведрявах с Ран Босилек, преведен на английски...
Сега имам интервюто на английски, но не знам дали ще седна да го дочета. Може би ако се наложи за последния мъдрец или друго зъбно нещо, което да ме задържи в Добрич принудително.
Странно, че на Ан Райс "Пандора" не ми понася. Трябва да пробвам пак.[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

През 2015-а сбирките гачели се изместват в неделя привечер.

Тази неделя почваме в 18:30. Аз агитирам за The Lovely Bones... но нека чуем и другите. ;)
frog
добромет

Post by frog »

Утре вечер, петък, от 18:30 ще гледаме Tomorrowland ;)

ФМИ през главния вхуд, "зала 100 е наляво по коридора и по 1-2 стълбички надолу пак наляво". Ако не сме там, ще знаят къде точно сме.

Аз най-накрая ще занеса един чай, който отдавна чака.
Може да си донесете канче или термосче, за да си направите чай, без да хабите чашка.
erejnion

Post by erejnion »

Най-сетне ще имаме възможността да се съберем и с Рали! It's been quite a while... та, казвах:

Четвъртък (22. октомври) от 19:00
Рали ще носи епизоди на Twilight Zone, както и новите на Doctor Who, и на място ще изберем точно какво, дали някое от тези двете, или нещо друго, което някой друг носи.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Следваща сбирка!

2 ноември, 19 часа: Гледаме (аниме) сериал

Full Metal Panic в Уикипедия

!! Да не се бърка с Fullmetal Alchemist. (Който аз гледам в момента. ;))
Post Reply

Return to “Приятелите”