И част от последвалите изяснения:Кал wrote:Сашо, както знаеш, усилено се въздържам от участие в дискусиите покрай тазгодишните евроконски номинации – достатъчно прегорях миналата година. Тук обаче не мога да не отбележа, че:
1) Генерала не говори английски, а номинациите винаги се представят на английски (дори като бяхме в Санкт Петербург през 2015-а). В Дортмунд Вальо е бил единственият българин с английски и – логично – Генерала го е помолил той да представя.
(Същото нещо се случи през 2015-а: аз не бях официален делегат на България, но като се разбра, че ще се говори на английски, а не на руски, Юри ме помоли да го заместя.)
2) Ако някой е забравил: организаторите на тазгодишните ни номинации никога не са поемали ангажимент да изпратят свой делегат на Еврокона. Поне аз не видях такъв в писмата, които получих от тях.
За сметка на това те разпратиха писмо (съдържащо и въпросната презентация), с което канеха всички заинтересовани да излъчат свой участник за Еврокона. Някой откликна ли на тази покана? Защо българските участници на Еврокон са били само двама?
(Пак логично, Генерала нямаше да „предаде щафетата“ на Валентин Иванов – нито самият Вальо щеше да я поеме – ако присъстваше друг, по-ентусиазиран към номинациите ни участник. Бъркам ли? Питай и самия Юри.)
3) Всяка държава разполага с 3 (!) минути да се представи. В Петербург имахме 2 (!!). Имаш ли предложение как се представят 14 номинации за 3 минути?
За мен разумната стратегия в такива случаи е представящият да се съсредоточи върху 1, макс. 2 номинации – онези, които биха имали най-голям шанс спрямо европейските си колеги. Преди две години направихме предварително обсъждане между всички номинирани, за да преценим върху коя ЕДНА наша номинация да се съсредоточим в 2-те минути.
А Вальо е представил не една, а три.
Идеята на евроконските номинации, поне както аз я разбирам, е всеки национален делегат да ги разгледа предварително от сайта на ESFS – не слагам линк, за да не изчезне коментарът ми в спама, но нали сте ги виждали там? И на самото гласуване да отиде с ясна представа какво ще подкрепя. Триминутните презентации са безкрайно недостатъчни да си изградиш такава представа; аз отделих поне 3 часа да разглеждам номинациите на всички държави през 2015-а, още преди да тръгна за Петербург.
В заключение: продължавам да си мечтая по-често да се опитваме да стъпим в обувките на другия, преди да му слагаме присъда. :///
А като толкова ни убиват, тия чужди обувки – догодина да си обуем нашите, да идем собственокрачно на Еврокона и да се представим така, както ние си го мечтаем.
Нямам сили и желание да участвам в полемики по темата. Споделям горното с надежда, че все някому ще е полезно или премислящо.
И преди някой да каже нещо за сестра ми: аз НЕ съм участвал в организацията на евроконските ни номинации тази година. По НИКАКЪВ начин. Написах това като човек, който държи да се разбираме по-пълно и добре, когато правим нещо заедно. Или се питаме има ли смисъл да участваме.
(И нямам сестра. Поне не официална. )
Естествено, това надали би спряло най-ентусиазираните да лепнат името ми под поредната златна хлебарка...
Alexander wrote:Дадох много подробен отговор, който безумният уърдпрес ми блокира… накратко – не те обвинявам за нищо, знам, че не си организатор. Благодаря на българските организатори, задето изпратиха списъка предварително и на немските, че са го отчели, за да вземем поне дебютната награда.
Вината за мен е персонално на Вальо – той мрази клуб Лазарус и хоръра като цяло, което личи в коментарите му в ефремовския форум. Имаше кратичка презентация от организаторите, сред които между другото, поне официално е и той. Тя включваше всички. Проблемът с фокусирането е лесно решим с това, че повечето номинации са обединени в една общност, която той игнорира. Не можеш да ме убедиш, че не е заради лични пристрастия.
Кал wrote:Само да проверя: От горното ми писание (и репортажа на Вальо) разбира ли се, че:
1. Валентин Иванов НЕ е присъствал на Еврокона като представител на организационния екип на евроконските ни номинации? А като „редови фен“ (и лектор)?
2. Генерала му е „прехвърлил топката“ на място, без предварително предупреждение?
3. (най-важното) недоумявам защо това са единствените българи, присъствали на Еврокона? И съответно защо обвиняваме тях?
Alexander wrote:1. Как може да присъства в качество, различно от това на представител на организационния екип, след като е в организационния екип? Това е софистика.
2. Знаеше се от месеци, че те ще са двамата представители.
3. Кинтонемия
А иначе обвинявам само Вальо, не Генерала, в който имам 1 000% доверие. Защото на него му се праща една презентация, минала през организаторите, сред които е и той, накрая прави друга.
Кал wrote:P.S. Не мога да си представя какво конкретно решение имаш предвид, като казваш „Проблемът с фокусирането е лесно решим с това, че повечето номинации са обединени в една общност“. Но понеже нямам сили да пиша повече (а и си представям колко ти е писнало, като си изгубил подробния си отговор), те каня да поговорим на живо за това, като имаме време по-натам.
Alexander wrote:Имах предвид номинациите за Лазарус да се представят блоково, макар да смятам, че презентацията щеше да ни събере във времето, което е отделено.
Кал wrote:1. Значи имаме „грешка при превода“. :/ Вальо не е отишъл на Еврокона с идеята да представя номинациите ни. Цитирам откъс от писмото, пратено на 11 юни от организационния екип (заедно с презентацията):
„Искаме да попитаме дали някой от вас ще присъства на тазгодишния Еврокон в Дортмунд и съответно кой от присъстващите има желание да представи българските номинации? От администриращия екип сме на линия за дискусии по отношение на прикачената презентация и за допълнителни детайли.
Напомняме, че представянето на номинациите ще е на 16.06 (този петък) от 16 часа (+ЛИНК) и че презентиращият има само 3 (три) минути! Добре е да се съсредоточите върху номинациите с най-голям шанс. Може да разгледате всички номинации на страните на https://esfs.info/esfs-awards/esfs-nominations-2017/.
По наша информация там ще е Юри Илков, така че нека да уточним кой би поел представянето и отново да ви кажем, че сме насреща за всякакви въпроси по темата. Допълнително Валентин Д. Иванов ще участва и в програмата на Еврокон, като ще изнесе лекция на тема “Living space in space”.“
(Не знам до кого е стигнало това писмо и до кого не е. Допуснах, че е до всички заинтересовани страни. Ако греша, извинявам се.)
2. Къде се е знаело? Според горното писмо на 11 юни тепърва е имало да се решава кой ще бъде. С Вальо общуваме доста редовно и поне пред мен той никога не е споделял, че отива да представя българските номинации. Възможно е да сте го обсъждали на място (като ФБ), което не следя; тогава аз съм с неточната информация, за което пак моля за извинение. (Но нали целта на тия писания е „да си сверим часовниците“, в крайна сметка. Все е полезно.)
3. Да, де. Ох.
Ама при толкова много заинтересовани – ни един ли, бре…
(Имахме някога идея дружно да събираме пари за командировъчни на официален бг делегат. Или даже двама делегати.
Може би ще се случи? Някой ден?
Ох. )
И последно: 13-те слайда презентация са удачни за сайта на ESFS – за предварително и спокойно разглеждане. Да вместиш 13 слайда в 3 минути е… опитвал ли си? Един французин всъщност пробва през 2015-а. Не мисля, че някой запомни която и да е от номинациите му; а на около осмата организаторите му взеха думата поради цайтнот.
Alexander wrote:Кал, въртим се в кръг. Вальо много пъти е изразявал позицията си към това, че резултатите от гласуванията са невалидни. Пратена му е презентация и той избира да представи това, което на него му харесва – сам си го е писал в блога. Не знам дали знаеш поговорката, но ако нещо прилича на патица, плува като патица и квака като патица, то вероятно е патицата. И тази патица се изцвъка върху класиранията на няколкостотин гласували. За мен това не е ОК.
А слайдовете са на английски – виждат се лесно. Може да се вместиш, ако имаш желание. Не сме я правили по-голяма, отколкото ни казаха.
Кал wrote:Добре, ще опростя въпросите си до следното:
Кой е виновен, че единственият българин с английски език на Еврокона се оказа Валентин Иванов? Защо търсим сметка само от него?
И фундаменталния:
Как да го направим по-добре следващия път?
Мисля, че пропускаш и това, което писах в самото начало: „Идеята на евроконските номинации, поне както аз я разбирам, е всеки национален делегат да ги разгледа предварително от сайта на ESFS (…) И на самото гласуване да отиде с ясна представа какво ще подкрепя.“ (Не знам дали стана ясно, но имах предвид делегатът да разгледа номинациите на ВСИЧКИ държави.) Отдаваш твърде голяма тежест на 3-минутната презентация – от нея всъщност зависи много малко.