Религиите и вярата
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Религиите и вярата
Отмъкнато от "Българската Коля(,)да и сагата през януари" - k.
Re: Българската Коля(,)да и сагата през януари 2009
by Zvezdichko on Thu Jan 29, 2009 3:43 pm
Аз си знаех, че 90% от ББЦ-тата и неща от сорта трябваше да ги изкоренят още през тоталитарния режим. Сега това се продължава.
Приказки за есхатологии, антихристи и други такива сме ги чували.
Не, не, честно. Стига от промиваници на мозъците. Ясно ми е, че ви съдират джобовете с тия десятъци.
Posted Thu Jan 29, 2009 11:27 pm by k.
Светльо, от последното ти включване не разбрах нищо след първите три думи. Ако имаш желание да водиш диалог, пиши повече от три изречения - или поне повече обяснения към всяко едно.
От друга страна, ако просто записваш някакви собствени тайнствени мисли - ще създам пак тъй омразната ми тема "Помежду ни (общи приказки)" и ще преместя горния пост там.
Кое да бъде?
Posted Thu Jan 29, 2009 11:40 pm by Zvezdichko
Създай омразната тема. Горепосоченият човек зачекна една тема, която е твърде обширна и твърде емоционална за мен. Тя е и причината да съм толкова асоциален тези дни.
Мда... точно така.
by Zvezdichko on Thu Jan 29, 2009 3:43 pm
Аз си знаех, че 90% от ББЦ-тата и неща от сорта трябваше да ги изкоренят още през тоталитарния режим. Сега това се продължава.
Приказки за есхатологии, антихристи и други такива сме ги чували.
Не, не, честно. Стига от промиваници на мозъците. Ясно ми е, че ви съдират джобовете с тия десятъци.
Posted Thu Jan 29, 2009 11:27 pm by k.
Светльо, от последното ти включване не разбрах нищо след първите три думи. Ако имаш желание да водиш диалог, пиши повече от три изречения - или поне повече обяснения към всяко едно.
От друга страна, ако просто записваш някакви собствени тайнствени мисли - ще създам пак тъй омразната ми тема "Помежду ни (общи приказки)" и ще преместя горния пост там.
Кое да бъде?
Posted Thu Jan 29, 2009 11:40 pm by Zvezdichko
Създай омразната тема. Горепосоченият човек зачекна една тема, която е твърде обширна и твърде емоционална за мен. Тя е и причината да съм толкова асоциален тези дни.
Мда... точно така.
Last edited by Кал on Mon Feb 14, 2022 9:45 am, edited 1 time in total.
Reason: премествам + преименувам
Reason: премествам + преименувам
- SAlexandrov
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Re: Помежду ни
Сега имам няколко коментара:
Според мен това не е точно т.нар. християнска гледна точка - това е гледната точка на съвременния евангелски фундаментализъм, или как да ви вземем десятъците. Оригиналните християнски идеи са били съвсем различни, просъществували са само 500 години след Христа, след което Римската империя здраво се е намесила в цялостното учение.
С това съм съгласен.
Мда... така е. На базата на това ще задам един последващ въпрос.
От тук вече започнах да се плаша...
... и това окончателно ме шокира. Защото съвременните идеи за антихрист, тотално следене, микрочипове... Европейският съюз и неща ала Дейвид Хатауей ми звучат прекалено наивни и нереалистични.
Моята приятелка например вярва, че 7 години преди т.нар. Голяма скръб ще бъде "грабната" - за тези, които не са наясно - да прочетат книгата "Оставените". Парадоксалното е, че тази книга, която влиза по всички категории в жанра постапокалиптична фантастика, се приема като безусловната и стопроцентова истина, която евангелските фундаменталисти проповядват от амвони.
Дано обаче й избия тази мисъл от главата.
Учения като "Грабването", като "Вечен ад" са всъщност част от голямата религиозна ПРОПАГАНДА. Хора, които искат да манипулират "паството си" и да изсмукват финанси от тях. Да ги ограбват. Да насаждат в хората СТРАХ и подчинение, а на базата на това и този РЕКЕТ да изсмукват и малкото останали средства на бедните вярващи. Затова някои проповедници ще карат БМВ-та и прочие. И затова ще съсипват семейства, както това на моята приятелка беше съсипано. И за това ще се боря до край, докато всичко това не бъде изкоренено.
Достатъчно казах.
Съжалявам, ако съм бил остър, но съм се почерпил.
А относно подлушваниците и тези работи, тук ще си позволя да поговоря малко от християнска гледна точка
Според мен това не е точно т.нар. християнска гледна точка - това е гледната точка на съвременния евангелски фундаментализъм, или как да ви вземем десятъците. Оригиналните християнски идеи са били съвсем различни, просъществували са само 500 години след Христа, след което Римската империя здраво се е намесила в цялостното учение.
- не се страхувайте от тоя, що уврежда тялото, но на душата не може нищо да направи.
С това съм съгласен.
Важното е да знаеш, че Бог и ангелите Му винаги са с теб и те наблюдават, и в тъмното знаят какво правиш, знаят мислите ти, желанията ти - това не трябва да се забравя.
Мда... така е. На базата на това ще задам един последващ въпрос.
И аз имах един момент на паника - ау, ами ако те четат кореспонденцията ми! Блога ми! Ау! Ау! Ако ме следят по форумите, знаят марката на епилатора ми, мнението ми за Евгени не помня чий беше и религиозната ми принадлежност!
От тук вече започнах да се плаша...
Кажете ми, убедете ме, кое е толкова лошото на това следене и т.н. (не че не знам, но искам да го чуя от вас) и после, при желание от ваша страна,ще ви разкажа приказката за антихриста.
... и това окончателно ме шокира. Защото съвременните идеи за антихрист, тотално следене, микрочипове... Европейският съюз и неща ала Дейвид Хатауей ми звучат прекалено наивни и нереалистични.
Моята приятелка например вярва, че 7 години преди т.нар. Голяма скръб ще бъде "грабната" - за тези, които не са наясно - да прочетат книгата "Оставените". Парадоксалното е, че тази книга, която влиза по всички категории в жанра постапокалиптична фантастика, се приема като безусловната и стопроцентова истина, която евангелските фундаменталисти проповядват от амвони.
Дано обаче й избия тази мисъл от главата.
Учения като "Грабването", като "Вечен ад" са всъщност част от голямата религиозна ПРОПАГАНДА. Хора, които искат да манипулират "паството си" и да изсмукват финанси от тях. Да ги ограбват. Да насаждат в хората СТРАХ и подчинение, а на базата на това и този РЕКЕТ да изсмукват и малкото останали средства на бедните вярващи. Затова някои проповедници ще карат БМВ-та и прочие. И затова ще съсипват семейства, както това на моята приятелка беше съсипано. И за това ще се боря до край, докато всичко това не бъде изкоренено.
Достатъчно казах.
Съжалявам, ако съм бил остър, но съм се почерпил.
I lead the army of Angmar
http://www.space-bg.org
- Кал
- Първопроходец
Мисля, че се тревожиш за Дани, без да си я опознал... но и тя ще си каже, като си отдъхне от ученето.
(Архитектите ги гърбят повече и от вас през сесиите, да знаеш. И да не се оплакваш за щяло и нещяло. )
(Архитектите ги гърбят повече и от вас през сесиите, да знаеш. И да не се оплакваш за щяло и нещяло. )
- SAlexandrov
Ами... всеки има шанс да ме опознае и да ми бъде приятел, ама явно не ми е нещо благодатно време
-
- Been thanked: 4 times
Преди години бях се зарекла в едно - да не влизам в спорове, свързани с Бог, вярата, Библията, християнството като цяло и православието като частно. Особено с хора, които не са от моята страна на оградата. Защо ли? Защото имаше много начетени сектанти, с които, като почнех, не знаех как да ги оборя, а знаех, че не са прави, защото достатъчно бях чела за тях. Когато знаех как да ги оборя и им казвах, каквото знаех, те не възприемаха - остана и да ми повярват и да станат православни от моите думи. Рекох си - какъв е смисълът да разговаряш с тези хора, а и не само със сектантите - в случая, струва ми се, разговарям с човек, който смята религията за пропаганда, рекет и не знам още какво, всичко добре обосновано с исторически факти, доказателства и не знам още какво - такива бол. Нима аз ако те оборя ти ще ми повярваш и ще кажеш - да, грешал съм, няма пропаганда, няма рекет, няма замазване на очите и смукане на пари? Нали не си повярвал в това, което ми пишеш от вчера, че да го зарежеш от моите приказки? Предполагам не си. Но и аз не съм повярвала в моето от вчера, че да се отрека от него, знам, че не ти е това целта. Нито моята е такава, повярвай ми. Като четях това, което беше написал в отговор на моето първо и ми стана тъжно. Но както и да е.
Има някои неща, за които невярващите се отнасят с голям скептицизъм относно религията. Но тези неща не са истина. Първо да уточня - аз съм православна, за католицизма, протестантството и разните секти не отговарям, мога да говоря само за източното православие. Историята не е от любимите ми предмети, така че с исторически факти трудно бих те оборила, имай го предвид. Също така съм прост човек.
Та, не знам какво имаш предвид под "съвременния евангелски фундаментализъм". Ако не се лъжа, протестантите се учат само и единствено от Библията и не признават никакви други писания за истината. Те си я тълкуват както си искат и за това са хиляди различни църкви. Православието не отрича Библията, но се учи от светите старци, чувал ли си за тях? Защото те са, така да се каже Божии хора, поднасят нещата много по-просто и разбираемо, предлагат тълкувание на св. Писание от Св. Дух, защото те са били светци и животът им е бил свят. Дали оригиналните християнски идеи са били съвсем различни или не, не знам, ти, ако знаеш, ще те помоля да ми откриеш тези идеи, какви са били тогава? Аз не съм била там и не знам кой в какво и до колко се е намесил, но просто вярвам, ВЯРВАМ, че това е истината.
Един приятелски съвет (от опит) относно приятелката ти - колкото и да е трагично положението относно това, което вярва, че 7 години преди таковото ще е грабната - не й го избивай от главата, освен ако не искаш да я настроиш срещу себе си. Или, ако ще й го избиваш, не го прави с думи, а с дела, така ще постигнеш много повече, гаранция!
И тук една от общите заблуди, които се разпространяват против християнството, но са просто извъртяни, не са истина. Копирам твоите речи: "Учения като "Грабването", като "Вечен ад" са всъщност част от голямата религиозна ПРОПАГАНДА. Хора, които искат да манипулират "паството си" и да изсмукват финанси от тях. Да ги ограбват. Да насаждат в хората СТРАХ и подчинение, а на базата на това и този РЕКЕТ да изсмукват и малкото останали средства на бедните вярващи. Затова някои проповедници ще карат БМВ-та и прочие. И затова ще съсипват семейства, както това на моята приятелка беше съсипано. И за това ще се боря до край, докато всичко това не бъде изкоренено."
За другите клонове на християнството (колко са много!) не мога да говоря, но за православието мога да ти кажа - есенцията не е страхът от ада, от вечните мъки, от страшните черни дяволи и бесове и т.н. Не е това, даже св. отци учат да не се страхуваме от тях, това да не е основната ни движеща сила. А тя да бъде любовта към Бога, желанието да Му служим, да изпълняваме Законите Му с любов, а не със страх от дявола. Него трябва да го мразим, а не да се страхуваме, като че ли той има власт над нас. Някога, в миналото, в Средновековието предполагам много се е злоупотребявало с това и сигурно само такова се е насаждало в главите на хората - страхувайте се от геената огнена и ако не дрънне монетата в ковчежето, вие ще слезете там. Индулгенция ли беше?
А изсмукването на финанси от пасомите какво е? Да нямаш предвид стотинките, които някои слагат ковчежето, или тепсийката, или по иконите? И цените на разните услуги като кръщение, венчавка, погребение и т.н.? За първото -никой никого не задължава да предаде своята лепта за благото на църквата - кога и колко - ти решаваш. За платените услуги - когато отидеш на лекар не му ли плащаш също? Но никой не е скочил срещу това, нали! Тези пари, честно казано, не знам къде отиват. Знам, че вече доста църкви издават безплатно неделни вестничета - те си стоят на една масичка, обикновено при лелката със свещите и всеки може да си вземе без пари. С какви пари се издава това? Знам, че някои църкви имат благотворителна дейност, в една, примерно, два пъти седмично лелките са наготвили няколко казана ядене и двора на църквата се пълни с бездомници, които се хранят от това ядене. С какви пари се сготвят тез казани! Предполагам всяка църква сама решава какво да прави с постъпващите пари, винаги ми е било интересно да разбера къде отиват, но всъщност, когато дясната ти ръка върши добро, лявата не бива да знае, сещаш ли се? Сещаш ли се за "стори добро и го хвръли зад себе си, а то само ще се върне при теб"? Ти си дал, защото ти е поискано, какво още те интересува! Парите са отговорност, нека те сами решат как да ги употребят. Аз не съм обедняла със стотинките, които давам всяка неделя в църквата и на просещите, но може би те са забогатели от тях - още по-добре! И най-важното - в православната църква таинството изповед и таинството причастие са без пари. ТОВА СА НАЙ-ВАЖНИТЕ ТАЙНСТВА!
А семействата, повярвай ми, не се съсипват от парите, нито от свещениците, нито от църквата, те се съсипват от грешното отношение, от хората и от криворазбраните истини. Семействата се съсипват от гордост и егоизъм. Ако хората бяха смирени, по улиците щеше да тече мед и масло, а не детски кръв и сълзи!
Православието проповядва любов към това и онова, а не омраза към това и онова. Мнозинството ни свещеници са калпави, да, грешни много и това е една от причините много хора да се настройват срещу православието. Винаги ми е било чудно защо - та нали не свещениците са глава на църквата, а Христос - Той е безгрешен - защо гледаме свещениците, а не Него!
Последно ще кажа. Сред вярващите, в частност православните, витае една истерия относно числото на звяра (трите шестици), знаците му, петолъчката, пентаграма, разни рогати изображения, сега това с биометричните данни в личните документи и т.н., от там и идеята за постоянното следене, подслушване, наблюдаване, опити за контролиране и т.н. Истерия, която не почива на здрав разум и граничи с фанатизъм. Съгласен ли си, че съществува таз истерия сред вярващите? И ако да, съгласен ли си, че в теб, или ако не в теб, то в другите хора буди неприязън към тези "ненормални фанатици" или поне към тяхната идеология? Започват да си мислят колко са откачени и вманиачени в това, параноици и т.н. и колко зле са били, православието как им е промило мозъците, не знаят къде се намират и всякакви такива подобни. Е, не православието им е промило мозъците, защото то не проповядва това. Това е криворазбраната истина. Ако проявяваш интерес, мога да ти пратя едно обръщение на епископ Фотий точно към тези "фанатизирани параноици", оборвайки ги, че това не е правилно. Не това е пътят, да се вманиачиш, да следиш къде ще видиш случайно обърната петолъчка, какво ли може да значи това, или да броиш цифрите, къде ли ще съвпаднат три пъти шести и разни такива. Това е още един коз на лукавия, да отклони вярващите от същината - а тя е борбата за правда.
Не знам дали ме разбра от всичко това, ако си ме разбрал, дано да не е погрешно, искам просто да знаеш, че не искам да те убеждавам в нищо, не искам да ти избивам нищо от главата, уважавам хората с техните си възгледи, защо да ги променям! Би ми се искало и мен да ме уважават с моите и да не ме заклеймяват, защото се различавам от тях. Просто ми беше приятно да побъбря за тези неща, не да споря, ако ми кажеш, че това беше/е спор, веднага ще спра. Съжалявам, че не можах да се обоснова с цитати от Библията или поне от някои от св. отци, би било по-добре, но, толкова са ми знанията!
Вече стана 9:30, а историята на българската архитектура (уффф, история ) ме чака!
Има някои неща, за които невярващите се отнасят с голям скептицизъм относно религията. Но тези неща не са истина. Първо да уточня - аз съм православна, за католицизма, протестантството и разните секти не отговарям, мога да говоря само за източното православие. Историята не е от любимите ми предмети, така че с исторически факти трудно бих те оборила, имай го предвид. Също така съм прост човек.
Та, не знам какво имаш предвид под "съвременния евангелски фундаментализъм". Ако не се лъжа, протестантите се учат само и единствено от Библията и не признават никакви други писания за истината. Те си я тълкуват както си искат и за това са хиляди различни църкви. Православието не отрича Библията, но се учи от светите старци, чувал ли си за тях? Защото те са, така да се каже Божии хора, поднасят нещата много по-просто и разбираемо, предлагат тълкувание на св. Писание от Св. Дух, защото те са били светци и животът им е бил свят. Дали оригиналните християнски идеи са били съвсем различни или не, не знам, ти, ако знаеш, ще те помоля да ми откриеш тези идеи, какви са били тогава? Аз не съм била там и не знам кой в какво и до колко се е намесил, но просто вярвам, ВЯРВАМ, че това е истината.
Един приятелски съвет (от опит) относно приятелката ти - колкото и да е трагично положението относно това, което вярва, че 7 години преди таковото ще е грабната - не й го избивай от главата, освен ако не искаш да я настроиш срещу себе си. Или, ако ще й го избиваш, не го прави с думи, а с дела, така ще постигнеш много повече, гаранция!
И тук една от общите заблуди, които се разпространяват против християнството, но са просто извъртяни, не са истина. Копирам твоите речи: "Учения като "Грабването", като "Вечен ад" са всъщност част от голямата религиозна ПРОПАГАНДА. Хора, които искат да манипулират "паството си" и да изсмукват финанси от тях. Да ги ограбват. Да насаждат в хората СТРАХ и подчинение, а на базата на това и този РЕКЕТ да изсмукват и малкото останали средства на бедните вярващи. Затова някои проповедници ще карат БМВ-та и прочие. И затова ще съсипват семейства, както това на моята приятелка беше съсипано. И за това ще се боря до край, докато всичко това не бъде изкоренено."
За другите клонове на християнството (колко са много!) не мога да говоря, но за православието мога да ти кажа - есенцията не е страхът от ада, от вечните мъки, от страшните черни дяволи и бесове и т.н. Не е това, даже св. отци учат да не се страхуваме от тях, това да не е основната ни движеща сила. А тя да бъде любовта към Бога, желанието да Му служим, да изпълняваме Законите Му с любов, а не със страх от дявола. Него трябва да го мразим, а не да се страхуваме, като че ли той има власт над нас. Някога, в миналото, в Средновековието предполагам много се е злоупотребявало с това и сигурно само такова се е насаждало в главите на хората - страхувайте се от геената огнена и ако не дрънне монетата в ковчежето, вие ще слезете там. Индулгенция ли беше?
А изсмукването на финанси от пасомите какво е? Да нямаш предвид стотинките, които някои слагат ковчежето, или тепсийката, или по иконите? И цените на разните услуги като кръщение, венчавка, погребение и т.н.? За първото -никой никого не задължава да предаде своята лепта за благото на църквата - кога и колко - ти решаваш. За платените услуги - когато отидеш на лекар не му ли плащаш също? Но никой не е скочил срещу това, нали! Тези пари, честно казано, не знам къде отиват. Знам, че вече доста църкви издават безплатно неделни вестничета - те си стоят на една масичка, обикновено при лелката със свещите и всеки може да си вземе без пари. С какви пари се издава това? Знам, че някои църкви имат благотворителна дейност, в една, примерно, два пъти седмично лелките са наготвили няколко казана ядене и двора на църквата се пълни с бездомници, които се хранят от това ядене. С какви пари се сготвят тез казани! Предполагам всяка църква сама решава какво да прави с постъпващите пари, винаги ми е било интересно да разбера къде отиват, но всъщност, когато дясната ти ръка върши добро, лявата не бива да знае, сещаш ли се? Сещаш ли се за "стори добро и го хвръли зад себе си, а то само ще се върне при теб"? Ти си дал, защото ти е поискано, какво още те интересува! Парите са отговорност, нека те сами решат как да ги употребят. Аз не съм обедняла със стотинките, които давам всяка неделя в църквата и на просещите, но може би те са забогатели от тях - още по-добре! И най-важното - в православната църква таинството изповед и таинството причастие са без пари. ТОВА СА НАЙ-ВАЖНИТЕ ТАЙНСТВА!
А семействата, повярвай ми, не се съсипват от парите, нито от свещениците, нито от църквата, те се съсипват от грешното отношение, от хората и от криворазбраните истини. Семействата се съсипват от гордост и егоизъм. Ако хората бяха смирени, по улиците щеше да тече мед и масло, а не детски кръв и сълзи!
Православието проповядва любов към това и онова, а не омраза към това и онова. Мнозинството ни свещеници са калпави, да, грешни много и това е една от причините много хора да се настройват срещу православието. Винаги ми е било чудно защо - та нали не свещениците са глава на църквата, а Христос - Той е безгрешен - защо гледаме свещениците, а не Него!
Последно ще кажа. Сред вярващите, в частност православните, витае една истерия относно числото на звяра (трите шестици), знаците му, петолъчката, пентаграма, разни рогати изображения, сега това с биометричните данни в личните документи и т.н., от там и идеята за постоянното следене, подслушване, наблюдаване, опити за контролиране и т.н. Истерия, която не почива на здрав разум и граничи с фанатизъм. Съгласен ли си, че съществува таз истерия сред вярващите? И ако да, съгласен ли си, че в теб, или ако не в теб, то в другите хора буди неприязън към тези "ненормални фанатици" или поне към тяхната идеология? Започват да си мислят колко са откачени и вманиачени в това, параноици и т.н. и колко зле са били, православието как им е промило мозъците, не знаят къде се намират и всякакви такива подобни. Е, не православието им е промило мозъците, защото то не проповядва това. Това е криворазбраната истина. Ако проявяваш интерес, мога да ти пратя едно обръщение на епископ Фотий точно към тези "фанатизирани параноици", оборвайки ги, че това не е правилно. Не това е пътят, да се вманиачиш, да следиш къде ще видиш случайно обърната петолъчка, какво ли може да значи това, или да броиш цифрите, къде ли ще съвпаднат три пъти шести и разни такива. Това е още един коз на лукавия, да отклони вярващите от същината - а тя е борбата за правда.
Не знам дали ме разбра от всичко това, ако си ме разбрал, дано да не е погрешно, искам просто да знаеш, че не искам да те убеждавам в нищо, не искам да ти избивам нищо от главата, уважавам хората с техните си възгледи, защо да ги променям! Би ми се искало и мен да ме уважават с моите и да не ме заклеймяват, защото се различавам от тях. Просто ми беше приятно да побъбря за тези неща, не да споря, ако ми кажеш, че това беше/е спор, веднага ще спра. Съжалявам, че не можах да се обоснова с цитати от Библията или поне от някои от св. отци, би било по-добре, но, толкова са ми знанията!
Вече стана 9:30, а историята на българската архитектура (уффф, история ) ме чака!
Last edited by Ermалък on Fri Jan 30, 2009 12:17 pm, edited 1 time in total.
Reason: Замаскиране на едно лошо число
Reason: Замаскиране на едно лошо число
- SAlexandrov
Всъщност моят пост засягаше другите клонове на християнството, с които не си запозната. Стой си в православието, там е най-безопасно.
Почвам да коментирам всеки един ред, който ми е направил впечатление.
Тези начетени сектанти и сега ги има. Те са под път и над път. И макар че те не съвпадат с общата представа за ония, които правят масови самоубийства, достатъчно бели са насътворили на близки и поснати.
Аз всъщност вярвам точно на някои от тези отци - Ориген, Св. Грегори от Ниса, такива неща. Това е друга обширна тема.
ПРОТЕСТАНТСКИ фундаментализъм. Или този, който съществува из съвременните секти и църквички.
Дотук правилно. Всички сме по Библията, нашето писание е вярно само. Ура! Около 30 000 различни църкви, да допълня.
За голямо съжаление това го няма сега в миналото, но и днес. Може би ще те изненадам да ти кажа, че мой протестантски познат веднъж ми каза: "Ние трябва да вярваме, представете си, че се убодете на една карфица например - в адът ще боли хиляди пъти повече и за вечни времена. Освен това ще има много твои приятели, много добри хора в ада." Това само като го чух и... А за монетата в ковчежето... след малко ще ти кажа.
Изобщо не... Става въпрос за манипулативни пастори, които от амвона говорят неща от сорта: "Сей и ще пожънеш. Ако вие дадете пари тук и сега в църквата, многократно ще ви се върнат свише". Разбираш ли сега къде е уловката? Те насаждат вяра на хората, че ако пуснат парите в джоба му, после ще му се възвърнат многократно. Като резултат някои хора пускаха и по 5, по 10, по 20 лева... Представи си от 1000 човека служба какво става. Един познат пастор си построи къща, после си купи Харлей Дейвидсън, а беше обещал да построи голяма църква, която няма аналог на Балканите.
Съгласен съм.
Я тук интересно. Пращай на saturn (at) gbg.bg
Почвам да коментирам всеки един ред, който ми е направил впечатление.
Преди години бях се зарекла в едно - да не влизам в спорове, свързани с Бог, вярата, Библията, християнството като цяло и православието като частно. Особено с хора, които не са от моята страна на оградата. Защо ли? Защото имаше много начетени сектанти, с които, като почнех, не знаех как да ги оборя, а знаех, че не са прави, защото достатъчно бях чела за тях. Когато знаех как да ги оборя и им казвах, каквото знаех, те не възприемаха - остана и да ми повярват и да станат православни от моите думи.
Тези начетени сектанти и сега ги има. Те са под път и над път. И макар че те не съвпадат с общата представа за ония, които правят масови самоубийства, достатъчно бели са насътворили на близки и поснати.
Има някои неща, за които невярващите се отнасят с голям скептицизъм относно религията. Но тези неща не са истина. Първо да уточня - аз съм православна, за католицизма, протестантството и разните секти не отговарям, мога да говоря само за източното православие. Историята не е от любимите ми предмети, така че с исторически факти трудно бих те оборила, имай го предвид.
Аз всъщност вярвам точно на някои от тези отци - Ориген, Св. Грегори от Ниса, такива неща. Това е друга обширна тема.
а, не знам какво имаш предвид под "съвременния евангелски фундаментализъм".
ПРОТЕСТАНТСКИ фундаментализъм. Или този, който съществува из съвременните секти и църквички.
Ако не се лъжа, протестантите се учат само и единствено от Библията и не признават никакви други писания за истината. Те си я тълкуват както си искат и за това са хиляди различни църкви.
Дотук правилно. Всички сме по Библията, нашето писание е вярно само. Ура! Около 30 000 различни църкви, да допълня.
Някога, в миналото, в Средновековието предполагам много се е злоупотребявало с това и сигурно само такова се е насаждало в главите на хората - страхувайте се от геената огнена и ако не дрънне монетата в ковчежето, вие ще слезете там. Индулгенция ли беше?
За голямо съжаление това го няма сега в миналото, но и днес. Може би ще те изненадам да ти кажа, че мой протестантски познат веднъж ми каза: "Ние трябва да вярваме, представете си, че се убодете на една карфица например - в адът ще боли хиляди пъти повече и за вечни времена. Освен това ще има много твои приятели, много добри хора в ада." Това само като го чух и... А за монетата в ковчежето... след малко ще ти кажа.
А изсмукването на финанси от пасомите какво е? Да нямаш предвид стотинките, които някои слагат ковчежето, или тепсийката, или по иконите?
Изобщо не... Става въпрос за манипулативни пастори, които от амвона говорят неща от сорта: "Сей и ще пожънеш. Ако вие дадете пари тук и сега в църквата, многократно ще ви се върнат свише". Разбираш ли сега къде е уловката? Те насаждат вяра на хората, че ако пуснат парите в джоба му, после ще му се възвърнат многократно. Като резултат някои хора пускаха и по 5, по 10, по 20 лева... Представи си от 1000 човека служба какво става. Един познат пастор си построи къща, после си купи Харлей Дейвидсън, а беше обещал да построи голяма църква, която няма аналог на Балканите.
Последно ще кажа. Сред вярващите, в частност православните, витае една истерия относно числото на звяра (трите шестици), знаците му, петолъчката, пентаграма, разни рогати изображения, сега това с биометричните данни в личните документи и т.н., от там и идеята за постоянното следене, подслушване, наблюдаване, опити за контролиране и т.н. Истерия, която не почива на здрав разум и граничи с фанатизъм. Съгласен ли си, че съществува таз истерия сред вярващите? И ако да, съгласен ли си, че в теб, или ако не в теб, то в другите хора буди неприязън към тези "ненормални фанатици" или поне към тяхната идеология? Започват да си мислят колко са откачени и вманиачени в това, параноици и т.н. и колко зле са били, православието как им е промило мозъците, не знаят къде се намират и всякакви такива подобни.
Съгласен съм.
Е, не православието им е промило мозъците, защото то не проповядва това. Това е криворазбраната истина. Ако проявяваш интерес, мога да ти пратя едно обръщение на епископ Фотий точно към тези "фанатизирани параноици", оборвайки ги, че това не е правилно.
Я тук интересно. Пращай на saturn (at) gbg.bg
- SAlexandrov
Да, ама горната тема не е за Бога, а за изкривените християнски учения от недобросъвестни проповедници.
-
Ermand wrote:zvezdichko wrote:Изобщо не... Става въпрос за манипулативни пастори, които от амвона говорят неща от сорта: "Сей и ще пожънеш. Ако вие дадете пари тук и сега в църквата, многократно ще ви се върнат свише". Разбираш ли сега къде е уловката? Те насаждат вяра на хората, че ако пуснат парите в джоба му, после ще му се възвърнат многократно.
Когато човек дава със съзнанието, че го прави безввъзмездно и безкористно, без да чака награда свише, тогава няма никакво значение, защото всеки ще бъде съден според делата си. Ако дава с користната цел, че ще бъде възнаграден от небето, тогава пак няма значение в кой джоб слага. Следователно, нзай--важна е идеята на човека извършващ акта, а не дали е имал някаква подбуда или не.
Аз малко се оплетох в твоите разсъждения. Важна е идеята на човека.... а не дали е имал някаква подбуда или не? А? Че дело без подбуда върши ли се? Както и да е, трябва да помисля повечко по въпроса, а манипулативните пастори са много хитри с тези изказвания. И християните, викаш, понеже обичат мамона и искат да имат много пари, дават по пет, по десет, по повече! Ха ха!
Звездичко много интересни тема засегна, само дето не мога да пиша сега много, че утре ще ме секат на гилотината. Ще ти пратя това за антихриста и истеризираните християни, но не другата, а по-другата седмица, просто защото в другата ме чакат още 2 изпита, а трябва доста да се поровя из пощата ми, за да го намеря.
Веднъж бях попаднала на едно много интересно сравнение на протестанството с окултизма, човекът така беше обяснил нещата, че накрая след прочита ми се стори, че става въпрос за едно и също нещо!
- Кал
- Първопроходец
dany_vassileva wrote:Веднъж бях попаднала на едно много интересно сравнение на протестанството с окултизма, човекът така беше обяснил нещата, че накрая след прочита ми се стори, че става въпрос за едно и също нещо!
А какво разбира сравняващият под "окултизъм", че да може да направи такова сравнение?
Интересно ми стана... но ще почакам да минат изпитите.
- SAlexandrov
Re: Християнството, вярата... и още
Аз ще се опитам да ти обясня.
В много протестантски църкви за проява на Святия дух се счита говоренето на чужди езици. Значи - става въпрос за езици, които човек говори, но сам не си разбира какво говори. Трудно е за обяснение, но... В общи линии - ако проговориш такъв език, значи си кръстен в Святия дух.
Добре - а какво мислят хората за окултизъм? Ами в някои църкви ги карат да повтарят думи от сорта на: "кръвта, кръвта, кръсти, кръсти, прости, кръвта"... и то като го повтаряш, не може да не ти се оплете езика и да почнеш да говориш неща като "ба ба ба ба ба ба" или "ла ла ла ла ла ла ла". Ето това нещо винаги ми е било страшно съмнително.
В много протестантски църкви за проява на Святия дух се счита говоренето на чужди езици. Значи - става въпрос за езици, които човек говори, но сам не си разбира какво говори. Трудно е за обяснение, но... В общи линии - ако проговориш такъв език, значи си кръстен в Святия дух.
Добре - а какво мислят хората за окултизъм? Ами в някои църкви ги карат да повтарят думи от сорта на: "кръвта, кръвта, кръсти, кръсти, прости, кръвта"... и то като го повтаряш, не може да не ти се оплете езика и да почнеш да говориш неща като "ба ба ба ба ба ба" или "ла ла ла ла ла ла ла". Ето това нещо винаги ми е било страшно съмнително.
- SAlexandrov
И за да не бъда голословен, пускам едни клипове:
http://www.youtube.com/watch?v=PZ0373FD5f4
http://www.youtube.com/watch?v=1RDu1_sFn1o
НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА ХОРА СЪС СЛАБИ СЪРЦА! ПРЕДУПРЕЖДАВАМ!
Само като видя тези неща и се ужасявам и ми става жал за горките хора.
http://www.youtube.com/watch?v=PZ0373FD5f4
http://www.youtube.com/watch?v=1RDu1_sFn1o
НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА ХОРА СЪС СЛАБИ СЪРЦА! ПРЕДУПРЕЖДАВАМ!
Само като видя тези неща и се ужасявам и ми става жал за горките хора.
- SAlexandrov
bump
Какво стана с обещаните материали ?
Какво стана с обещаните материали ?
- divna3
- Светлинка
- Has thanked: 113 times
- Been thanked: 69 times
Всичко прочетено до тук ме навежда на мисълта, че Бог си е прав, ама човека го приема криво, поради много мъдруване.
Няма как да се води теологичен спор без да се изпадне в някакво залитане, затова е най-добре тези неща да се оставят на духовното ни възприятие.
Няма как да се води теологичен спор без да се изпадне в някакво залитане, затова е най-добре тези неща да се оставят на духовното ни възприятие.
-
Ето ме и мен! Пак! Не съм забравила обещаните материали, въпреки, че няма такива. Т.е., не съм обещавала материали, ако не се лъжа, просто казах, че ще пратя. А щом не съм написала думичката о б е щ а в а м - не се брои!
Сесията, слава Богу, мина успешно и живот и здраве да е - продължаваме! Напред! Материалите бяха: "обръщение на еп. Фотий към вярващите относно истерията ок. антихриста" за Звездичко и "каква е приликата между протестантството и оклумтизма" за Кал? Ако бъркам - разбъркайте ме.
Сесията, слава Богу, мина успешно и живот и здраве да е - продължаваме! Напред! Материалите бяха: "обръщение на еп. Фотий към вярващите относно истерията ок. антихриста" за Звездичко и "каква е приликата между протестантството и оклумтизма" за Кал? Ако бъркам - разбъркайте ме.
- SAlexandrov
dany_vassileva wrote:Ето ме и мен! Пак! Не съм забравила обещаните материали, въпреки, че няма такива. Т.е., не съм обещавала материали, ако не се лъжа, просто казах, че ще пратя. А щом не съм написала думичката о б е щ а в а м - не се брои!
Точно това ми трябва :~
-
Ей ме, на. За звездичко - http://pravoslavie.domainbg.com/ef/vernost_pecat.html - сещаш се. Онова за общото между протестантите и окултистите за съжаление го четох някъде из форумите на dir.bg и трябва мощно да се разровя, за да го намеря, но ще го сторя. Аз забавям, но не забравям какво трябва да свърша
А тия дневници са пълна глупост, направо съм възмутена!
И тук искам да споделя едно нещо, тъй като темата е за християнството, вярата и още нещо. Имам навика да чета в автобуса. Чета ок. 9 книги, като ги редувам седмично. От понеделник до събота примерно Карл Май, после от понеделник до събота нещо българско, после нещо друго и така. Та, беше ред на Достоевски, знаете им дебелите черни томове. Отворила съм си и си седя на мойто място - най-отзад до прозореца - да не преча на никого и на една от спирките в студентски се качва някаква девойка и сяда някъде пред мен, но се обръща и възклива :"Я, това Библията ли е!". Що за въпрос, викам си! "Не, не е, това е Достоевски". Намести се до мене и пита - А ти четеш ли Библията? Аха, ясна ми стана работата. Да, чета я, викам, опитвам се. Според теб, вика ми, Бог личност ли е или... тук я прекъснах и я попитах от коя секта е. Девойчето леко се смути, но рече, че не е от никоя секта, почна да ми говори колко лоши били сектите и че тя сама си чете и се интересува и ако искам някой път може да излезем да си бъбраме. Знаех, че трябва да я отрежа, но понеже съм будала и не ми стиска да си го кажа, й отвърнах уклончиво. Тя ми предложи да запиша номера й и да й се обадя, което би било изгодно за мен - добре, ще ти го запиша и уж ще ти се обадя, ама мене не ще ме зарибиш, щото ще ме видиш пак през крив макарон, си мислех, и тръгнах да си вадя тефтерчето да й запиша номера, но хитрушата - ама аз съм на следващата спирка, я ми дай ти твоя номер и аз ще ти се обадя, че скоро ще слизам. Е, какво що, какво да й река, сега си мисля, че трябваше да й откажа, но й го дадох и тя си слезе доволнаааааа. Бях й казала, че не си нося телефона с мен и трудно ще ме намери, тя каза, че ще ми призвънне някоя вечер. Минаха няколко месеца без да се обади и се зарадвах, че ми се размина зарибявката... до днес.
Едва ли има връзка, но от известно време насам като се сетя за някой човек, когото не съм срещала отдавна и като си помисля за него за повечко време и той сети и се появи пред мен, та тъкмо днес си мислех за таз девойка, дали беше искрена с мен, или имаше за задача да зарибява, и тя взе, че се обади. Да сме се видели утре. Предложих за другата седмица. Тя рече, че е в студентски град, питах я кой блок е, не ми каза, почна да ми говори за някаква спирка дето има две пици на нея, аха, надали е в студентски град сиреч, после чух някой близо до нея да говори нещо, може и в градския транспорт да е била, щото беше шумно и рече към НДК да се видим някой път.
Аз нямам нищо против, честно казано не познавам вярващо момиче на моите години, а съм имала нужда от такава приятелка. Но много се съмнявам, че девойката е със задача. Ще изляза с нея, ако не за друго, то поне за разнообразие, но ми кажете как да действам, да предприемам ли някакви предпазни мерки или да се успокоя, че всичко е наред?
А тия дневници са пълна глупост, направо съм възмутена!
И тук искам да споделя едно нещо, тъй като темата е за християнството, вярата и още нещо. Имам навика да чета в автобуса. Чета ок. 9 книги, като ги редувам седмично. От понеделник до събота примерно Карл Май, после от понеделник до събота нещо българско, после нещо друго и така. Та, беше ред на Достоевски, знаете им дебелите черни томове. Отворила съм си и си седя на мойто място - най-отзад до прозореца - да не преча на никого и на една от спирките в студентски се качва някаква девойка и сяда някъде пред мен, но се обръща и възклива :"Я, това Библията ли е!". Що за въпрос, викам си! "Не, не е, това е Достоевски". Намести се до мене и пита - А ти четеш ли Библията? Аха, ясна ми стана работата. Да, чета я, викам, опитвам се. Според теб, вика ми, Бог личност ли е или... тук я прекъснах и я попитах от коя секта е. Девойчето леко се смути, но рече, че не е от никоя секта, почна да ми говори колко лоши били сектите и че тя сама си чете и се интересува и ако искам някой път може да излезем да си бъбраме. Знаех, че трябва да я отрежа, но понеже съм будала и не ми стиска да си го кажа, й отвърнах уклончиво. Тя ми предложи да запиша номера й и да й се обадя, което би било изгодно за мен - добре, ще ти го запиша и уж ще ти се обадя, ама мене не ще ме зарибиш, щото ще ме видиш пак през крив макарон, си мислех, и тръгнах да си вадя тефтерчето да й запиша номера, но хитрушата - ама аз съм на следващата спирка, я ми дай ти твоя номер и аз ще ти се обадя, че скоро ще слизам. Е, какво що, какво да й река, сега си мисля, че трябваше да й откажа, но й го дадох и тя си слезе доволнаааааа. Бях й казала, че не си нося телефона с мен и трудно ще ме намери, тя каза, че ще ми призвънне някоя вечер. Минаха няколко месеца без да се обади и се зарадвах, че ми се размина зарибявката... до днес.
Едва ли има връзка, но от известно време насам като се сетя за някой човек, когото не съм срещала отдавна и като си помисля за него за повечко време и той сети и се появи пред мен, та тъкмо днес си мислех за таз девойка, дали беше искрена с мен, или имаше за задача да зарибява, и тя взе, че се обади. Да сме се видели утре. Предложих за другата седмица. Тя рече, че е в студентски град, питах я кой блок е, не ми каза, почна да ми говори за някаква спирка дето има две пици на нея, аха, надали е в студентски град сиреч, после чух някой близо до нея да говори нещо, може и в градския транспорт да е била, щото беше шумно и рече към НДК да се видим някой път.
Аз нямам нищо против, честно казано не познавам вярващо момиче на моите години, а съм имала нужда от такава приятелка. Но много се съмнявам, че девойката е със задача. Ще изляза с нея, ако не за друго, то поне за разнообразие, но ми кажете как да действам, да предприемам ли някакви предпазни мерки или да се успокоя, че всичко е наред?
- SAlexandrov
Ще те запозная с моята приятелка. Готин човек е.... Може и да станете много добри приятелки.
- Кал
- Първопроходец
Дея - какво ти подсказва вътрешният глас?
(Сериозно питам.)
Ако нищо - бих те предложил да вземеш и Ал, ама той да стои отдалеч и само да наблюдава да не стане някой фал...
(Така както описваш историята, момичето изглежда свястно. Моят вътрешен глас... абе, мълчи си, но е леко стегнат в стомаха.)
(Сериозно питам.)
Ако нищо - бих те предложил да вземеш и Ал, ама той да стои отдалеч и само да наблюдава да не стане някой фал...
(Така както описваш историята, момичето изглежда свястно. Моят вътрешен глас... абе, мълчи си, но е леко стегнат в стомаха.)
- divna3
- Светлинка
На мен ми изглежда обикновена сектантка. Крие координатите си, поема инициатива тя да те потърси, някой /май/ й суфлира какво да говори... Ако не ти се занимава с лепки, които после ще ти е неудобно да отрежеш, защото изглеждат мили, не повишават тон и просто няма /очевидна/ причина, разкарай я още сега. Аз съм богослов. Обикаляла съм по секти и да ти кажа честно, стряскащо си е. На някои места хората са млади, мили и почти нормални. В последствие се разбира, че не общуват с хора извън сектата /а излизат с теб/, че "Стар Уорс" е филм на дявола, че не бива да пишеш и четеш художествена литература... ама така тънко ти го вкрват, че започваш да се съмняваш дали не са прави. Аз лично не смятам повече да се пъхам по такива места, дори с учебна цел, пък и няма нужда, защото завърших.
Моят съвет е, каквото и да решиш, пази се! И за първа среща, вземи още някой със теб. Момичето може да не е само.
Моят съвет е, каквото и да решиш, пази се! И за първа среща, вземи още някой със теб. Момичето може да не е само.
- SAlexandrov
Мда... то и аз съм обикалял по секти - вкл. в т.нар. Адвентисти на седмия ден
Много са кухи, милите...
Минавал съм и през неохаризматичните движения...
Сега не ходя никъде. Много е едно тъпо там.
Ми извинявайте, много тъпа е цялата идея - ако не правиш това и това, ще отидеш в ада на вечни мъки.
Много са кухи, милите...
Минавал съм и през неохаризматичните движения...
Сега не ходя никъде. Много е едно тъпо там.
Ми извинявайте, много тъпа е цялата идея - ако не правиш това и това, ще отидеш в ада на вечни мъки.
- Кал
- Първопроходец
В първата част на "Реквием за Хомо сапиенс", "Падналите богове" (както я преведоха на български), Данло участваше във всевъзможни култове, вярвания, философски школи и организации по интереси - за да опознае света от най-много възможни ъгли. Водеше го обаче винаги едно: желанието за всеобхватност. В момента, в който някой ти каже: еди-какво си НЕ е така, ами така - само и единствено така... му се усмихваш, и караш нататък.
Разсъждавам си...
Разсъждавам си...
- divna3
- Светлинка
Горе, долу това е начинът, но хората които отиват в секта, за да останат в нея имат нужда от общуване и внимание. После много бързо се подвеждат по добрите душици там и ей го на... става мазало. Аз съм виждала едно момиче, което ходеше по тези секти, да напуска работа в магазин, защото там продавали алкохол и тя ставала виновна, че го продава. Къде остава тогава свободната воля на купувача?! Глупаво е. А семейството на това момиче беше бедно. Не знам кога и къде работи сега и дали работи, но за мен това е краен фанатизъм.
-
divna3 wrote:Горе, долу това е начинът, но хората които отиват в секта, за да останат в нея имат нужда от общуване и внимание. После много бързо се подвеждат по добрите душици там и ей го на... става мазало... но за мен това е краен фанатизъм.
Така е, също като врачките, дето те гледат в очите и някои от тях даже могат да познаят какво искаш да чуеш и ти го казват, за да им повярваш. Като радари са, подушват и познават природата на хората около тях. Е, не всички де, но сектантите, дето тръгват на лов сигурно не са случайни.
Както и да е, не всеки ден ми се случва такова нещо, та от пусто женско любопитство ще рискувам.
А, за фанатизма две думи.
Аз съм мюсюлманка и трябва да си покривам косата. Обичам своя Бог и с радост изпълнявам законите Му. Нося си кърпата на главата с радост и гордост, защото аз съм мюсюлманка.
Аз съм мюсюлманка и трябва да си покривам косата. Моят баща/съпруг ме задължава да правя това, защото такива са правилата. Ненавиждам всичката тая работа, това ми тежи, молитвите ми тежат, постенето ми тежи, подчинението ми тежи, но т р я б в а да го правя, защото аз съм фанатичка.
Усетихте ли разликата? Разликата е в присъствието (в първия случай) и липсата (във втория случай) на любов.
-
И кажете сега вие дето се си завирали гагите по сектите правило ли ви е впечатление кой пол преобладава там? Залагам, че е женският, не знам защо. В една обикновена православна църква като влезеш на неделна литургия (защото тогава се събира най-много народ, отколкото през другите дни от седмицата) всеки ще забележи мнозинството от жени. Не знам защо, но като че ли наистина повечето са жени, на всякаква възраст. Нищо изключено и в сектите да е така. Но вие кажете защо.
- SAlexandrov
dany_vassileva wrote:И кажете сега вие дето се си завирали гагите по сектите правило ли ви е впечатление кой пол преобладава там? Залагам, че е женският, не знам защо.
Точно така е... Особено ми е жал за малките момичета, дето са иначе такива красавици, ама с промити мозъци...
Моята приятелка беше точно такава. Радвам се, че й избих много от глупостите...
В една обикновена православна църква като влезеш на неделна литургия (защото тогава се събира най-много народ, отколкото през другите дни от седмицата) всеки ще забележи мнозинството от жени. Не знам защо, но като че ли наистина повечето са жени, на всякаква възраст. Нищо изключено и в сектите да е така. Но вие кажете защо
Може би, защото женската природа си е такава - жената има нужда от покровител, някой, който да я обича... В сектата намират нужното внимание...
В съзнанието ми се прокрадва и още една мисъл - защото Исус от холивудските филми е страшен пич - ако бях жена, може би нямаше да му откажа.
- divna3
- Светлинка
Жените сме по-емоционални, имаме по-голяма нужда от изслушване, разбиране и т.н., а и повечето по-лесно се подвеждаме... Не знам, защо го пиша така, аз израснах с момчета - цяла махала момчетии, а само три момиченца бяхме, и ми е трудно да разбера всичко, което подобен род жени и момичета правят.Иначе съм православна християнка Всяка неделя ходя на църква и дори водя неделното училище, не защото трабва, не защото някой ме кара или защото това съм учила, а защото обичам Бог и обичам децата. Те са прекрасни. Все пак по тези секти, по които аз съм обикаляла видях страшни неща. Който не е ходил може да реши, че преувеличавам, но има места където си внешават, че са обладани от свети дух /пиша го с малка буква защото това явление няма нищо общо със Духа Светаго, едно от лицата на Света Троица/ та тези хора се търкалят по земята и вият нечленоразделно, твърдейки че говорят чужди езици. Извинявам се за сарказма, но не съм чувала кучешкия да се цитира в Светите книги, като чужд език. Просто това е една идея в повече от приетото от мен и за нормално. Иначе и в сектите има свестни хора. Някои от тях са искрено вярващи и не усещат, заблудата. Не усещат, че пасторът им ще трябва да им избере половинката, десятъка, точното поведение, облекло и начин на живот.
Казваш, че не си християнка, затова ще повторя основния принцип на християнството - Бог ни дава свободна воля, да избираме! Ако нямаш свободна воля не би могъл да си отговорен за греховете си. Следователно за всички грехове на вярващите от сектите е отговорен само пастора им?! Нали той налага правилата. Къде тук е любовта към Бога и към ближния? Къде е свободата, която истинската вяра трябва да ни дава, свобода чието второ име е отговорност?
Казваш, че не си християнка, затова ще повторя основния принцип на християнството - Бог ни дава свободна воля, да избираме! Ако нямаш свободна воля не би могъл да си отговорен за греховете си. Следователно за всички грехове на вярващите от сектите е отговорен само пастора им?! Нали той налага правилата. Къде тук е любовта към Бога и към ближния? Къде е свободата, която истинската вяра трябва да ни дава, свобода чието второ име е отговорност?
- divna3
- Светлинка
А за кърпата - забравих да кажа, че според мен тя няма нищо общо с фанатизма, ако се носи в любов и защото искаш. Християнките също си покриват главите в храма. Не всички, но повечето. Фанатизмът при сектантите се изразява в пълното отричане на света и светското. Дадох пример, че не се приема работа в хранителен магазин, за да не продаваш алкохол на хората, но така ставаш тежест за родителите си, като безработен. Някои не приемат посещение на кафе, защото се пуши и общуване с хора извън общността. На мен лично ми бяха казали, че писането и четенето на фантастика е от дявола. Трябвало само библията да се чете, а също, че праваславните свещеници са магьосници... Е моля ти се, а аз съм Хари Потър! /това последното аз го казвам/
-
Звездичко, твоята изгора сектантка ли е, че така говориш?
Кърпата я използвах като пример, не че е свързана с фанатизъм. А в църква за жените е задължително да влизат с покрити глави. И поли, но не късни. До колко се спазва това - всички знаят. Те пък, ако ще се отричат от света и светското защо живеят в града! Да си изградят една комуна далеч от светския шум и да си живеят като както живеят наистина отреклите се от света!
Пасторът налага правилата, да, но предполагам във всеки един момент сектантът може да избере дали да ги спази, или не. Колкото и навътре да е в тая тиня, все си мисля, че той си е виновен за това и той е отговорен за греховете си, а не този, който го е повлякъл в тинята. Човек винаги избира, дори когато си мисли, че няма избор, все има. Може да не е такъв, какъвто му се иска да е, но пак може да избере от поне две неща, така си мисля. Освен ако, разбира се, не си е загубил ума (сиреч психично болен).
А за кърпата - забравих да кажа, че според мен тя няма нищо общо с фанатизма, ако се носи в любов и защото искаш. Християнките също си покриват главите в храма. Не всички, но повечето. Фанатизмът при сектантите се изразява в пълното отричане на света и светското.
Кърпата я използвах като пример, не че е свързана с фанатизъм. А в църква за жените е задължително да влизат с покрити глави. И поли, но не късни. До колко се спазва това - всички знаят. Те пък, ако ще се отричат от света и светското защо живеят в града! Да си изградят една комуна далеч от светския шум и да си живеят като както живеят наистина отреклите се от света!
Пасторът налага правилата, да, но предполагам във всеки един момент сектантът може да избере дали да ги спази, или не. Колкото и навътре да е в тая тиня, все си мисля, че той си е виновен за това и той е отговорен за греховете си, а не този, който го е повлякъл в тинята. Човек винаги избира, дори когато си мисли, че няма избор, все има. Може да не е такъв, какъвто му се иска да е, но пак може да избере от поне две неща, така си мисля. Освен ако, разбира се, не си е загубил ума (сиреч психично болен).
- divna3
- Светлинка
Някои ми приличаха на загубили ума си Но имаше и такива, които се измъкнаха и отидоха в единствената узаконена протестантска църква в града. С тях поддържам отношения, те са добри християни и чудесни хора. Наистина всеки си избира. Все пак е малко тъжно, че млади хора отиват и остават в секти, приемайки крайно фанатичните им правила, като тези за магазина и НЕчетенето на литература извън религиозната. Това наистина ужасно ме смути.