Една ФантAstika се сбъдна. Каква да бъде следващата?
РЕЗУЛТАТИ
1.
Обем (един отговор)
* по-голям обем (моля посочете колко желаете да се увеличи обемът)
+ 500 стр
* така ми харесва
+++++++++++
* по-малък обем (моля посочете колко желаете да се намали обемът)
+ 50-100 страници по-малко при същата цена, за да остане за разпространение
+ 63,4% от сегашния обем
+ наполовина
* няма значение – важно е качеството
++++++++++++++++++++
+ този обем с по-добро качество
+ Няма значение обемa, дори да е с 6 см дебелина и меки корици, ако лепилото е добро
* друго (моля напишете):
+ около 400-500 страници
2.
Илюстрации (повече от един отговор)
* по-малко илюстрации
+
* повече илюстрации
+++++++++
* по-големи и детайлни илюстрации
++++++++
* по-качествено отпечатване на илюстрациите
++++++++++++++++++++++++++
+ имам предвид чернобелите – цветните са чудесни. С риск да си изям сама евентуален бъдещ хонорар ще кажа, че при подобно качество на отпечатване от чернобелите изобщо няма смисъл
* без цветни илюстрации
++
? ако много ще оскъпи – без, но иначе – със
* така ми харесва
++++++++
+ Тези, които видях, ми харесаха
* друго (моля напишете):
+ Повече цветни илюстрации (по възможност). Харесвам как към всеки автор има и отделен "стил" на илюстрациите. Възможност за представяне на илюстраторите по същия начин, по който някои автори са представени с кратка биография, електронен достъп до творби или блогове може би?
+ без илюстрации, освен на корицата
+ Така ми харесва, защото илюстрациите са включени в текста. А това ми харесва защото: 1. лично на мен, субективно ми допада повече, отколкото да ги виждам изнесени на отделни страници (някак си откъснати и самотни ми стоят при този вариант, освен: ако не говорим за поезия; и/или не са цяла страница); 2. за такъв тип издание, което съчетава разнообразни теми, включва в себе си фрагменти от по-обемни произведения, представя жанрово различни текстове (художествени, аналитични, биографични, представяния/акценти, поезия) смятам, че вариантът с включени в текста илюстрации е най-удачен. Така връзката между текст и илюстрация остава най-силна, читателя не се обърква кой текст за коя илюстрация се отнася и обратно. И малко извън въпроса: много ми харесва, че в долната колонцифра
навсякъде е посочено името на художника, това е важно: не само заради пунктоална точност, но помага на читателя да се ориентира в графичните стилове, да проследи “почерка” на всеки един от художниците през текста. Има много начини да се чете една книга, и още толкова тя само да се прелиства. Изписването имената на художниците ми дава шанс да проследя през книгата опрделен автор, без да чета текста – като “чета” само илюстрациите.
Оставила съм “По-качествено отпечатване на илюстрациите” само в смисъл на това, че като гледам част от илюстрациите/снимките/изображенията, ми се струва, че са с лошо изходно качество на материала (файла) – прави ми впечатление едрата точка/пикселиране (не знам дали от изходния материал или от отпечатването). Нямам предвид, че трябва да се отпечатат на друга (плътна, гланцирана) хартия, или че трябва да са цветни – това безсмислено ще оскъпи изданието без да допринесе за неговия по-добър художествен вид. Даже напротив – аз лично много мразя познатите ми от соц времената книги на вестникарска хартия с вложени
различни по вид страници, заради илюстрациите. Смятам, че това е грозно и безсмислено. Освен това Алманаха по дух и вид прилича на списание (заради разнообразието) и даже малко на периодична енциклопедия, и напълно съответства на понятието “алманах” – в този смисъл сегашните илюстрации идеално му подхождат
+ Черно-белите илюстрации на фракталите (и изобщо по-абстрактните картини) на мен лично ми се губят, звучат ми леко преднамерено и инфантилно. При картинките `Многото е в Малкото`

+ Хм, илюстрациите с гланцова хартия да са разпределeни на по-малко, но на две места в книгата по-тематично, ако е възможно.

+ по-качествени илюстрации
3.
Цена (един отговор)
* по-ниска цена (моля посочете каква според вас трябва да е цената):
+ (без предложение)
+ не повече от 7 лв.
* така ми харесва
+++++++++++
+ ъъъ, понеже имам безплатна бройка :-Р. Все пак за толкова обемна книга с цветни илюстрации цената е много добра
* по-висока цена (моля посочете каква според вас трябва да е цената):
+ до 12 лева, за повече... първо някой много трябва да ми похвали книгата

+ такова издание носи и на цена 15-16лв. Заради качеството, заради съдържанието, и не на последно място – заради факта, че го има само 3 пъти годишно. Колко често си купуваш “книга”, която съдържа в себе си толкова много други книги? Че и излюстрации, музика, кино ....

+ Мисля, че може да се качи с 2-3 лв., но крайната цена да е не повече от 20 лв. При твърда корица може и над.
* няма значение – важно е качеството
+++++++++++++++++++
* друго (моля напишете):
+ ако се направи агресивна маркетингова кампания, може и повече

+ За съжаление, нямам представа от пазара. Цената трябва да е съобразена с търсенето и предлагането на подобен вид "продукт" - да, знам колко ужасно звучи тази думица, но тъкмо тя най-ясно предава с какво трябва да е съпоставена цената. По принцип, в момента, в който има постоянна клиентела, цената винаги може да се качи... (Като се има предвид обхватът и качеството, аз бих казала по-висока.)
+ Да отговаря на качеството!
+ Реално да отразява качеството и обема, но да не се товари излишно само в името на максимално качество.
4.
Съдържание (повече от един отговор)
* по-малко разнообразие на темите и съдържанието (по-специализирано в определени области: моля посочете кои):
+ повече фантастика, по-малко фантастични мнения (критика) - за тях си има други места
+ може би без някои анализи, които за мен бяха скучни
+ трудно за определяне. Зависи от таргет групата. В момента съм на вълна Дюн.
+ Аз най-обичам научна фантастика, нещо фентъзито не ми е най-голямата любов.
* по-голямо разнообразие на темите и съдържанието (по-широкообхватно: моля посочете какво още желаете):
+ малко икономическа футорология няма ли да вкарате?

(пп: знам че при Зиндел (или бе при Фондацията) финансисти не са останали, ма това не значи, че сме без бъдеще

++ (без предложения)
+ трудно ми е да посоча нещо конкретно, но примерно с удоволствие бих прочел малко разяснения на тема steam punk
* прекалено е разхвърляно – опитайте се да съберете материалите от една тема на едно място
++++++++++
+ Това го отбелязвам с `особено мнение` - хем ми е прегледно, хем наистина звучи малко разпиляно. Голямото разнообразие трудно се класифицира еднозначно и категорично. Ако имам по-конкретни предложения, ще ги споделя.
* така ми харесва
++++++++++++++++++++
+ нито едно от другите, които съм отхвърлила като варианти, не пасва на духа на нещото, наречено “Алманах”. Съдържанието, формата и понятието са в баланс.
+ Което видях в електронния вариант ми харесва
* друго (моля напишете):
+ внимавайте с българските автори!!! или поне произведенията им;)
+ повече теми не са нужни, но ако има нещо ново и интригуващо - by all means!
+ Без тенденциозност и да не казвам – пропаганда
+ без мнение
+ повече SF, по-малко фентъзи (като относителен дял), повече материали за историята на фантастиката и биографични обзори на големи имена във фантастиката, обзор и сравнение на съветската, западната, скандинавската, френската, немската и на соц. страните от соц. периода. Представители с характерни творби. Цялостен обзор – младото поколение не знае нищо за писатели и творби от началото и средата на периода на фантастиката като явление.
+ По-малко "следващо", повече западна фантастика като тема (извън преводните разкази).
5.
Авторски колектив (повече от един отговор)
* не ми допада (моля посочете защо – например проблеми с подбора на материалите, редакциите, коректурата, ...?):
* колективът е съставен от твърде малко хора, да се разшири (моля предложете нови членове):
+ (без предложение)
+ Дилян Благов, Ангелина Илиева, Ивайло П. Иванов, всеки друг, който изяви желание
* в колектива има твърде много хора, да се свие (моля предложете кой да се изключи):
* така ми харесва
++++++++++++++++++++++++
+ ... а появят ли се и други добри автори - пак могат да се включат.
+ уникални са си
+ Който го е правил е вложил много от себе си и от своите ресурси в това начинание. Вие знаете най-добре имате ли нужда от помощ и от каква.
* друго (моля напишете):
+++ без мнение/отношение
+ мисля, че ако Алманаха тръгне добре, ще трябва да намерите помощник-редактор. В противен случай има опасност настоящия да издъхне пред компютъра – дехидратиран, омаломощен и щастлив

+ Не би трябвало да ме вълнува кой е в авторския колектив.
+ Ами истината е, че ми е безразлично кой е авторът, стига да си е написал добре и обективно (особено важно!) материала. Аз си запазвам правото да не съм съгласен с него.
6.
Корица (повече от един отговор)
* прекалено претрупана от изображения
++++++++++
+ Дори и да са много, да са по-свързани- Пример: картинките на пъзелите Уницеф, под коричната картинка на Приказките на Пушкин, илюстрациите към света на диска на Джош Кирби.
+ Фризът отстрани не, може би като цялостна композиция. Фризът с малките картинки ми харесва, но вътрешността вече идва в повече, когато и в нея има изображение. Може би е въпрос на малко по-инакво композиране.
* изображенията са малко
+
* по-семпла и комерсиална корица, която се набива на очи (моля посочете примери):
+ (няма пример)
+ само по-семпла, НЕ комерсиална
+ Произволен брой на произволно западно списание за фантастика като "Asimov's", "Analog", "F&SF"...
+ Дюн на Бард – макар да не е много семпла
* липсват подробности за съдържанието
++++++
-
по никой начин не бива да има повече подробности за съдържанието!
* така ми харесва
+++++++++
+ даже много ми харесва: концептуaлна, семпла, в същото време дръзка, разнообразна, цветна (в смисъл на колоритна, интересна). Самата графика на името “Фантастика” е достатъчно красива, интелигентна, нееднозначна, но и нетрапчива с претенциозност – с една дума: фантастична!

+ но пък си заслужава! Абсолютно!
+ радва
* твърда корица (1-2 лв. оскъпяване)
+++++++++++++
+ може

С твърда корица без секунда колебание трябва да се обяви на 16 лв.
+ ако може да е твърда и ако се оскъпи само с 1-2 лв
* друго (моля напишете):
+ ако може да се махне комърсът и да се слагат само дребни картинки, директно кореспондиращи със съдържанието

+ бихте могли да изберете едно от произведенията в следващата фантастика като символно за броя, най-силно, най-добро, най-запомнящо се и най-фантастично и илюстрация от него да стане корицата, нещо красиво, вълшебно, фантастично и достатъчно красноречиво.
+ Може да се наложи като стереотипна! Да се вижда и да се знае, че това все пак е алманах!
+ по-шарена и хващаща окото , но максимално комерсиална, нали трябва да се продава... Желателно е лъскава, тип комикс, но без допълнително оскъпяване.
+ Всъщност, корицата ми ми се струва претрупана, но същевременно не съм сигурна, че ако беше по-семпла в (конкретния случай за издаване на Алманах), щеше да бъде по-добре. Много зависи от конкретните възможности за избор.
+ ако космосът се приглуши да не свети толкова (за да може заглавието да блесне) и да се изработи по-интересен шрифт. Обаче много ми харесват многото снимки отстрани – като за сборник.
+ може би не точно комерсиална, но малко по-цялостна. Макар че и тази си има своето очарование и предава успешно "многоцветността" на алманаха, нещо в същата насока, но малко по-кристализирано може би ще е по-добре. Тук картинките са много малки и се губи част от красотата им.
7.
Разпространение (повече от един отговор)
* искам да изпитам удоволствието да си го купя сам от любимата си книжарница и като питам за него, продавачите да не ме гледат тъпо (моля предложете как да организираме това, без да увеличим цената на алманаха):
++++ (без предложение)
+ споменах ли за агресивната маркетингова кампания;) пп: като казвам агресивна, нямам предвид Н.Светлев и няколкото кофи говежда кръв!!!!
+ има ли книжарници, които биха работили с вас на консигнация? Това е вариант без същестено завишаване на разходите да се стигне до повече хора (включително работещите в сферата, че е срамота да не разберат и те

)
+ да се даде на някой разпространител – виж въпрос 1
+ е, няма как, трябва да му се увеличи цената.
+ Не може ли Човешката дистрибуторската мрежа да си го разпростра паралелно с разпространението по Хеликони и Пингвини? Просто на хората ще е по-изгодно да търсят хората, а за широката публика- нека го има по книжарниците. Хората, които дават пари за книги, дават пари за книги

Поне докато човешката мрежа се развие достатъчно. Не знам защо си представих каталогчета като на Avon, но с книги.
+ ЩЕ МИСЛЯ, ТРУДЕН Е ВЪПРОСЪТ
+ спонсори за реклама. В днешния свят малко са хората, които на добра воля ще ти помогнат заради каузата.
+ предложения не мога да дам, не познавам политиката на книжарниците.
+ отваряне на интернет книжарница? Някой?
+ Всъщност колко може да се оскъпи? 1 лев? Плюс твърдата корица, която вече посочих? Ако не се оскъпи от твърдата корица, предлагам този лев да отиде за популяризация. Друг вариант е директни преговори с конкретни книжарници – не съм много добър в маркетинга
* намалете шума – прекалената реклама на алманаха ме кара да си мисля, че е менте
+
* почти никаква информация няма, как да хвана вяра, че си струва, като почти никой не е чувал за него
+++++++
+ да направим банерчета или някакви рекламни етикетчета, които всеки да може да сложи в сайта си, пощата си, ако иска даже и да си татуира, много ми харесва приятелското предаване на книги от ръка на ръка, но нека направим още приятели

+ това е
отчасти вярно: 1. винаги може да се пошуми/поговори повече/по-често/с повече хора за алманаха; 2. че си струва разбираш, когато хванеш книгата в ръце. Какво някой ти е казал може да бъде второстепенно, т.е. това, което някой ти е казал може да те накара да търсиш книгата (ето защо точка 1 е важна), но ще си я купиш, ако на теб самия ти хареса.
* така ми харесва
++++++++++
+ Мисля, че за първото издание се справихте отлично и всяко следващо ще е реклама само по себе си. Смятам, че най-добрият начин за популяризиране е `от уста на уста и ръка на ръка` от доволни читатели.
* друго (моля напишете):
+ ние/вие сме си сформирали едно общество в обществото, което верно, расте, но тези, които влизат в него, струва ми се, са разбрали за него от неговите членове. Така ми се струва, може и да бъркам. Искам да кажа, че един любител на фантастиката (в случая говорим за фантастика), който никога не е чувал за нашето общество, много мъчно ще разбере за алманаха, примерно, трябва да разчита на случайността, на приятели, които ще се сетят да му кажат: а бе знаеш ли ти, има едни човеци там, дето си бъдеят и правят някакви работи... Иначе за Десислава и Преслава ще не ще чува и вижда, защото те се натискат. Не ги давам за пример де, но ако можем по някакъв начин да споменем за нас там, където ходят такива самотни и търсещи човеци, по-горе пишеше за любимата книжарница, можем да помислим и други неща, нали не правим само алманаха! Като едно известяване, ненатрапчиво, но достатъчно ясно и осведомяващо – ако искаш, друже, само ако искаш, не се натискаме като......, ела при нас и бъди с нас.
+ Ами то май не остана начин който да не е изпробван!
+ електронно разпространение в един цялостен пакетен файл, в подходящ за четене формат (навигация с линкове и съдържание). Ще си платя и хартиената бройка!
+ след като имам хартиено копие, дори не съм погледнала електронния вариант
+ като илюстратор и съответно получател на вътрешна информация ми е трудно да преценя проблемите на разпространението. Нашия клуб си има доставчик (Григор) , който ни уведомява за новите заглавия и дори обикновено прави рецензия на съдържанието.
+ Върлите любители, любителите и феновете (градирам умишлено) ще научат, разберат и чуят без всякакви напъни за реклама, но те и не са в твоята таргет-група. Въпросът е по-скоро случайните любители да бъдат грабнати от корицата, затова пледирам за тип „комикс”, защото на запад това отдавна се е доказало. И никакви тъмни, мътни цветове и образи, освен ако това не е крайно наложително. И все пак – не на корицата, няма никакъв резон, дори да се говори в сборника или отделно произведение за нещо тъмно и мрачно. Жив, раздвижен стил и на надписите, без догматика, която в момента все още съществува.. Не е лошо да се помисли и за смяна на заглавието като шрифт и като идея (колкото и да си я харесваш :Р). Сега „звучи” като реклама на Astika, въпреки, че би могло да мине и за реклама на Fanta при добро желание. Само , жив да си, не и като надписите в „Кристалите”... Всъщност – може, ако искаш да не се продава...:Р. Според мене точно това „продава” сборника. Ако ти се виждат твърде кощунствени разсъжденията ми, отдай го на закономерни възрастови изменения (ако не ти дойде друго на акъла...)
+ хм, тук съм раздвоен. По-скоро съм за „така ми харесва”, но от обективна гледна точка, ако този алманах има идеята да популяризира (в което принципно малко се съмнявам да се получи), по-добре е да има по-широк книжарничен съпорт. Как да стане – мисля, че има поня няколко доста добре настроени книжарници, които няма да поискат (особено много) пари. Подробности на мейл.
+ онлайн маркетинг
+ Ами, например – в някои книжарници към издателства не биха ли се съгласили да предлагат и него, срещу някакъв процент по договорка?
+ в колкото се може повече книжарници (поне големите вериги); но така или иначе не знам дъли положението не е такова, така че всъщност отговорът ми би трябвало да бъде "така ми харесва"; онлайн закупуването не е най-великият вариант, но ако има осигурена добра възможност за такова, това ще покрие "дупките" в реалната разпространителска мрежа, които липсата на финанси и разпространителски интерес могат да причинят; единственото задължително ниво, което трябва винаги е да е покрито е "да мога да си го купя отнякъде, без да търся твърде много"; а ако имах идея от разпространение и съответните договорни отношения, щях да посоча първия отговор - "искам да изпитам удоволствието..."
+ винаги е недостатъчно, да се положат максимални усилия
8.
Електронен вариант (един отговор)
* предпочитам да си чета само електронния вариант в интернет
+++
* намалете количеството материали, публикувани в интернет (ще има какво повече да прочета в хартиения вариант)
++++++
+ или да се пуснат само зарибявки и демо

– част от агресивната кампания... но това не изключва и реклама от страна на самия алманах към сайта от рода на „...ако искате да прочетете повечко за тази тема или някой друг разказ на този или онзи, моля много ще се радваме да ни посетите и на фс.човешката.орг
+ ...и не само заради това. Така се гъделичка любопитството много повече и човек е по-склонен на потърси книжното издание, а името се запомня и от тъпите книжарки.
+ Според мене – орязан електронен вариант, за да не се чете от интернет, а само да предизвика интерес. Примерно (колкото и да е гадно...) само до 1/3 от произведението, за да има кой да те псува и да търси да купи книжния вариант. Но това не пречи да се публикуват и отзиви. В стил „Мечо Пух:” „Колкото повече – толкова повече”...
* увеличете количеството материали в интернет (ще знам почти всичко предварително, което ще ме запали да си взема хартиения вариант); готов съм да ви помагам с публикуването им и поддръжката на сайта
++
+ с удоволствие бих помогнала да направим целия алманах електронен след изчерпване на тиража
+ Това е нелош вариант- в интернет да е публикувано началото на книгата - 10 стр. примерно за зарибяване. От какъв тип е дейността по публикуване? За съжаление от поддръжка на сайт не разбирам много.
+ Хубавото на електронния вариант е, че предлага живот на книгата преди и след като излезе; инфо за хората, които са участвали, за авторите, препратки към техни неща другаде в мрежата, инфо за събития, в които участва ФантАstika-та, нейните автори и т.н. Бих се включила след конкретизация на обема и сроковете
+ за това не съм сигурен - моето лично убеждение е, че аудиторията, за която е предназначен алманаха, се състои главно от хора, което ценят труда на създателите му и биха подкрепили проекта според възможностите си; това означава, че при предоставени двете възможности - безплатно онлайн и (естествено) платено хартиено издание, достатъчно хора, разполагащи с възможността, ще си закупят книжното тяло; това означава пък, че няма причина останалите да не могат да го четат онлайн; ако обаче създателите на алманаха имат друго виждане по въпроса (това си е тяхно право, разбира се), то мисла, че сегашният подход е добър - част от текстовете и опис на съдържанието да могат да се наемрят онлайн - най-вече с рекламна цел
* увеличете количеството материали в интернет; нямам възможност да ви помагам с публикуването им и поддръжката на сайта
+
* така ми харесва
++++++++
* друго (моля напишете):
+ Аз не го знам електронния вариант, нещо като това дето бяхте пуснали на ССС Играта и Бленуващи кристали ли? (* ССС= Светлини сред сенките) Ако е същото, много ми харесва
+ смятам, че е важно да има ел. вариант
+ Е, никой няма да качи всичко в интернет, колкото и да ми се иска!
+ Добавете хиперлинкове в електронния вариант към източниците на материалите, към сайтовете на авторите и към авторските права.
+ понеже се иска един отговор, ще пиша тук, макар отговора ми е да комбинира части от т.2, т.3 и т.4. Доколкото видях сайта, там са качени
всички материали от хартиеното издание, вкл. илюстрациите, или бъркам? Какво
повече би могло да се качи он-лайн? Не мисля, че е нужно да се качи повече. Освен това в т.3, както е формулирана в момента, съдържа “подводни камъни” (
“готов съм да ви помагам с публикуването им и поддръжката на сайта”– ? – става сложно).
Частта
“ще знам почти всичко предварително, което ще ме запали да си взема хартиения вариант” има своята тежест и основание, но “намалете количеството” също. Аз клоня към варианта “намалете количеството”, особено що се отнася до рецензии и/или аналитични, обозрни статии (напр. тези за музиката или “От къде идват писателите фантасти?”), които могат да бъдат представяни он-лайн само със заглавията си и кратък анонс на самата статия (нещо много по-кратко от резюме на съдържанието). Също така включените в хартиеното издание
цели разкази или други произведения няма нужда да се публикуват целите и он-лайн.
Възможността, която ти дава интернет версията, да кликнеш върху името на автора и да видиш подробна информация за него, е онази допълнителна информация, която ще те накара да прочетеш и произведението на този автор. Затова няма смисъл цялото произведение да го има он-лайн, съвсем кратък откъс е достатъчен. Ти ще избереш да прочетеш разказа, т.е. ще избереш да купиш алманаха и защото си харесал самия автор (ако той ти е непознат естествено). Лошото е, че това изисква допълнителна редакторска работа по съставянето на резюмета, избор на откъси и т.н.
Друг довод да не се товари интернет версията с пълното съдържание е, че книга като Алманаха се купува, за да ти остане. За да се допитваш до нея след време, да се връщаш към различни нейни части в различно време и настроение. Това не е в класическия смисъл на думата “книга”, която се чете последователно, затваря след прочитане и толкоз. Алманаха е и
справочник, който ще позваш през времето. Затова хартиеният вариант е по-важен от он-лайн версията. Освен това е обемен, а големи обеми трудно се четат на компютър.
+ не съм чел алманаха онлайн досега
+ отново оставам без конкретно мнение, но може би е добре да се направи баланс между хартиено и електронно издание. Какво точно имам предвид ли? Ами аз работя в подобна фирма – издаваме списания, всяко си има сайт и на него се качват както материалите от хартиеното списание, така и други материали. Нашата тенденция е постепенно да минем изцяло онлайн. Мисля, че такава стратегия трябва да предприемете и вие – разбира се това не е лесно, що се отнася до приходите, но това е друга тема, за която можем да говорим на живо.
9.
Друго (повече от един отговор)
* идеята на алманасите не е лоша, но ми се иска да съсредоточите усилията си в други области (моля посочете кои):
+ Ако не е много трудно – тематични сборници. Пример: 1. Любимият ми Серж Брюсоло почти изобщо не се познава от младото поколение – максимум 5% са го чували и 1-2 % са го чели по мои наблюдения (в Пловдив). 2. Любимите ми Братя Стругацки – титани, спор няма, почти не се четат и още по-малко познават от младото поколение. Жива трагедия! 3. 100% от младото поколение не са чели „Часът на Бика”, „Мъглявината Андромеда”, голяма част не са чели „Дюна”, да не коментирам други автори и заглавия, които много отдавна са класика и са толкова титанични, че е грехота да не си чул и чел... Умишлено поставям ударението върху младото поколение, защото старото отдавна си има библиотеки, а младото тепърва купува и чете. Това отразява единствено моето мнение (да се презастраховам и аз...).
*
съвсем друго (моля напишете):
+ искам алманахчета, искам да виждам оптимистичните ви лица често, искам пак някой да ми разпише книжката, искам този път да помагам и аз
+ Супер яка идея и си мисля, че трябва да направим така, че като се каже Алманах Фантастика, всеки да знае за какво се говори и да се сети, че е прочел една такава бройка, която сега седи най-отпред на редицата му с фантастики в личната му библиотека

)) май пак зациклих за АГРЕСИВНАТА МАРКЕТИНГОВА СТРАТЕГИЯ!!!! Айде да правим една Голяма МОЗЪЧНА БУРЯ по този въпрос!!!!
+ анкетата е под 10 минути във всеки случай; кажете, че ни трябват по-малко от пет минути... и без това тя е интересна и ще се забравим

. Къде ви е нюхът за реклама и манипулиране на масата

.... ъъъ, на ЧОВЕЦИТЕ, ДЕ

+ това като начало е отлична идея – нека се утвърди, за да има на какво да стъпят следващите идеи и да има как по-лесно да ги осъществите и разпространите. Успех, страхотни сте!
+ Като цяло - забележително в пълноценността си произведение - харесва ми отделът "не се препоръчва", както и застъпването на изобразителното изкуство, филмите и ТВ сериалите, поезията и музиката... Харесвам също жонглирането с различни стилове и теми. Наистина не беше нужна редакционна забележка относно "В страната на залязващото слънце", както и някои други коментари - ще ми се ако ще има коментари, те да са събрани на едно място. На добър час в едно трудно, но болезнено-привлекателно начинание!
+ Вие се различавате толкова много от другите! Какво правят хората днес, в България – говорят, говорят, говорят – ние това, ние онова ще направим, света ще променим и т.н. Ами хубаво, да, но и вие говорите, говорите, говорите, тази неделя пак ще говорите, съжалявам, че и аз няма да говоря с вас, но в същото време вие ПРАВИТЕ това, ПРАВИТЕ онова, СВЕТА ПРОМЕНЯТЕ. Ето това ви различава от всички останали. Рекъл веднъж Калин, що да не преведа някоя книга? И хоп, сега превежда n-та на брой, а зад гърба му шетат из България НЕГОВИТЕ преведени. Рекъл Калин, що да си нямат човеците една библиотека? И хоп, от къщичката на Човешката вече се дига пушек и пара и не сяда да почива! Рекъл Калин, а що да не си направим място за бъдеще? А що да си нямаме алманах? И бъдее бъдее бъдее, с всичките 77 джуджета покрай него и Снежанка! Ето това е съвсем другото!
+ задължително да се оправят пропуските от първия брой; да се направи безплатна реклама чрез познати журналисти в различни медии
+ ..., което още никой не се е сетил!

Ако успете и това да го измислите...

+ смятам че алманахът трябва да има по-комерсиална насоченост. Защото: комерсиалност = по-широко разпространение. В първия брой на алманаха имаха място подчертано некомерсиални теми, разкази и статии. Това само по себе си е чудесно, но обрича алманаха на пожизнено аутсайдерство. Идеите и темите трябва да са една малка част, прокарана чрез троянския кон на комерсиалното.
И по-големи хонорари (в бройки, пари и други облаги) за авторите!

+ ааамм, всъщност само едно нещо: идеята за алманасите е отлична! И много добре осъществена!
+ Идеята на алманасите е чудесна и ми се струва, че развитието им ще е най-вече в посока намиране и привличане на още повече автори, които да участват с качествени неща.
+ Идеята на алманасите не само, че “не е лоша”, а си е много добра даже. Приветствам и смятам, че усилията ви са съсредоточени в правилна посока.
Ако измисля, че можете още повече да се разчекнете и да съсредоточите мозъци и мишци и в
съвсем друго, ооо, непременно ще споделя издевателската си препоръка

+ всички вълци са водолази!
Калине, аз на 8 отговорих еди си как, но ако стане така, че повече хора искат ел. вариaнти, се чувстваj свободен да се свържеш с мен (Ясен ме нарича мама), защото това ми е специалността – мултимедиен дизайн и комуникации, и ще се радвам да ви помогна – та и упражнение ще си направя. А книгите ви не съм ги чел изобщо, само Еднорогчето, което е превод. Сега до няколко месеца като си намеря работа, ще наваксам и мисля да си купя по брой от всяка, която имате. Но да си намеря работа (*:
+ харесва ми идеята, не знам какво друго, но може би ще е хубаво да има разкази и информация на повече млади западни автори
+ бъдете добри хора
+ така ми харесва =}
+ Ами реално друго няма, просто не искам да се стига до едно безконечно въртене на ограничена група автори или пък натрапчива реклама на определени издания
+ колебая се по въпроса дали гореописания формат (въпреки че го смятам за оптимален в дългосрочен план) е подходящ за начлния период на издаване, когато още алманахът не се е стабилизирал; може би трябва (колкото и неприятно да би ми било) да се намали обемът (пропорционално от всички тематични сфери, за да се запази пропорцията), за да спадне цената и да се достигне по-лесно до желаната периодичност; колко точно (намаляване на обема)... не съм сигурен, може би с между една четвърт и една трета (за да не се загуби съвсем идеята и полезността, но да се усети разликата); допълнително размишление по въпроса: за да потръгне алманаха според първоначалната идея, струва ми се, най-вече е необходимо да бъде приет и... с него читателят да свикне; може би именно периодичността трябва да е една от първите цели, които трябва да се преследват.
+ алманахът е прекрасен и необходим, успех и сили да продължавате

+ (-: --> present <--

+ Проблемът ми е, че чета ужасно бавно. Списъкът ми с книги е огромен. Може би затова все не мога да стигна до Алманаха

Все пак отговорите, които дадох, описват Алманаха такъв, какъвто го виждам в най-добрата му светлина. И още нещо – донеси ми един на 11 декември. И кажи колко пари да дам

Наздраве!
...Да видим какъв ще е
Резултатът.
(
Резилтатът? 
)