"Хоризонт" все ще намерят за какво да ме образоват. Призори беше за минералните извори. България е ВТОРА в СВЕТА по брой/концентрация на находища. След Исландия.
Значи имаме 200 находища и над 500 извора.
В Сапарева баня е най-топлият в Европа - 103 градуса.
В България на юг са ни повечето топли извори. На север - повечето студени.
Специално се изтъкнаха лечебните свойства на извора при Марикостиново и на Павел баня (мисля), като първият беше особено впечатляващ.
Не помня веднъж с какъв чужденец имаше интервю, но стана ясно, че човекът света е изрушкал. И едно от нещата, които му направили впечатление за нас (май в София), е, че колите дават път на пешеходците. Ех, почваме да стигаме някъде! Беше му направило впечатление, че сме и внимателни към другия. Това не е еднозначно, но го разбирам.
Пак призори водещата обяви, че понеже сме любознателен народ, е редно да ни припомни някои основни неща за работата на Европейския съюз, за да не шашваме Google като някои... хора
И така. Сматям БНР за национално богатство. Малко вредно, щото като се заслушам, и не ми дава мира да спя Седя и слушам.
Spoiler
Открих нов странен рефлекс: като почват новините, не ми е досадно, защото не ме дразнят като телевизионните или на други медии. Откакто станаха ония работи в Турция, едва ли не с всяка емисия (с интерес) очаквам информация какво ново е решил болният гъС. Т.е. следя процеса, за който хората казват, че е диктаторски като по учебник. Step by step.
БНР информира за всякакви български специалисти в най-различни области. Това в нощния блок. През деня почти не слушам.
Имаше интервю със специалист по... кхм, светлината. Обясни какво осветление трябва да се ползва в съответната среда - за работа, вкъщи, за да е ефективно, а не противоестествено. Само човек да може да запомни основните идеи и да ги прилага.
Възхищават ме българските производители на примерно лимец, които са започнали с него, защото ги е грижа, че има все повече деца аутисти (и се открива връзка с глутена). Хората не го правят заради мода. Те вярват в лимеца.
А в Природонаучния музей имаше фотоизложба на портрети на тамошни изследователи на различна възраст, които бяха просто прекрасни! Някои хора включително с принос към науката в световен мащаб! Ами то на почти всички лицата им бяха приветливи и одухотворени. А просто бяха снимани на работните си места в музея сред любимите си неща. Е, имаше един-двама с freak-и външен вид като на леко извратени гении аутсайдери, но това не съм го казала! Просто имам разбирания и усещания за външен вид
Едно от изумително развитите ни и печално необходими свойства е да събираме средства за благотворителност! В гр. Костенец във фризьорски салон позната на екипа разнасяше табла с лично приготвено сладко руло. Каузата беше за детенце в близка махала/село. И тогава чух историята, чиито параметри вече ми се губят, но за един друг случай примерно за 6 дни били събрани... над 40 000 лв. за друго дете. Как? Ами ходели от магазин на магазин, от заведение на заведение, от фабрика на фабрика. Вие представяте ли си за 6, дори 10 дни или две седмици, да съберете 40 000 лв.?!?!?! ХОРАТА ДАВАТ!!!
Да не става легендарно. Дните май не бяха 3... Или бяха...
И там във фризьорския салон нямаше срам. Не беше както примерно аз да се притеснявам, че ще искам нещо от хората заради някой друг.