Алманах „ФантАstika 2010-11″

Приятели 🙂

Както подшушнахме в предната си покана към вас – новият алманах „ФантАstika 2010-11″ излезе.

По-долу ви очакват съдържанието и предговорът му; а ние ви очакваме утре (четвъртък), от 18 часа, в Национален музей „Земята и хората“, когато Атанас Славов, съставител на този и предните три алманаха, ще разкаже защо подзаглавието им е „за фантастика и бъдеще“. 🙂 Представянето е част от вихрещия се до събота Фантастивал – припомнете си програмата му и заповядайте всеки ден, който грабне вниманието ви.

И така…

Корица на „ФантАstika 2011-11"

ФантАstika 2011-11: съдържание

Изгревът на следващото

Чудовището – Алфред ван Вогт

Пладне. ХХІІ век (глави от роман) – Аркадий и Борис Стругацки

Ортодокс – първа част от романа на Григор Гачев

Български фантасти

Портрет в 3,14 D: Александър Карапанчев

Кървави криле на кръвожадни птици – Красимир Георгиев

Военен астроном – Валентин Д. Иванов

Афузел – Пламен Глогов

Три приказки – Любомир Николов-Нарви

Из „Приказка по действителен случай“ – Геновева Детелинова

„Храмът“ – клуб „Светлини сред сенките“

Фантастология

SF и F джобно календарче – Сандро Георгиев

90 г. от рождението на С. Лем: Представяне на „Лемтернет“

За природата на фантастичното и границите на въображаемото – Васил Сивов

Съкровищата на крал Бискалар – Станислав Лем

Български художници фантасти

Пет български графици фантасти

Български фантастични книги 2010–2011 – Дилян Благов и др.

Творческа кухня: Защита на критиката – Емануил Томов

Литературна фаКтастика: Суифт, Толстой, Чолаков

Приключенията на един писател фантаст в „Страната на щастливите“ – Евгений Харитонов

Фантастихия: Р. Бредбъри, А. Карапанчев, А. Мелконян

Съзвездие Кинотавър

Към звездите и по-далече – Алексей Звонарев

Какво се случва със (и във) фантастичните сериали 2 – Атанас П. Славов

Кога ще видим български фантастичен филм? – Петър Атанасов

Homo Ludens: Dreamfall: The Longest Journey – Радосвета Гологанова, Калин Ненов

Футурум: бъдещето – начин на употреба

Оруел или Хъксли – кой е по-актуален днес?

За устойчивия растеж и зрелостта на човешката раса – Тихомир Димитров

Рей Кърцуайл и непостижимото – Атанас П. Славов

Трима фаКтастични българи

13 факта без научно обяснение

Още фаКтастика: Гълъбът на Ной, Лунен дим без огън, Подаръци от ноосферата, Космосекс

Откъде идваме

Блиц за Буримето – Наталия Маринова

Полетът на „Буриданово магаре“ (повест-буриме)

SciFi.bg – Петър Атанасов

Българите? Да сме интересни? – alexandrit

Присмехулник за убиване: Ще има ли извънземни в Рая? – Манол Глишев

~

ФантАstika 2010-11: Признания на съставителя

В първия наш алманах ФАНТАSTIKA 2007 споделих, че това издание е за хора със страстен ум и мъдро сърце. Нека разясня: ФАНТАSTIKA е за хора с ум, достатъчно развит, за да може да изпитва страст към идеи и проекти, правещи света по-добър, и сърце, достатъчно мъдро да различи моментния чувствен гъдел от дълбокото вълнение, породено от значимите неща.

Настоящото издание, което отразява 2010 и голяма част от 2011 година, отново се гради около този принцип.

Повечето включени произведения са творчество на членове на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“, което междувременно публикува две уникални издания: първата у нас антология на фантастична поезия „Фантастихия“ и списанието „Лемтернет“, посветено на 90-годишния юбилей на Станислав Лем.

Държим всеки следващ алманах да се отличава от предишните, затова в любимите ни рубрики винаги ви готвим изненади. Някой вече може да е чел достъпния под свободен лиценз роман на Григор Гачев „Ортодокс“, но тук той за първи път се появява на хартия и ни кани да надникнем в един от най-амбициозните проекти в българската фантастика. „Ортодокс“ успешно обрисува истински толерантно бъдеще, където можещите не се налагат с „доминиране“, а оставят тези, които не са приели технологичното усъвършенстване, да живеят в свои светове, докато пожелаят нещо повече.

Завиждам ви и че за първи път ще прочетете новелата на Красимир Георгиев „Кървави криле на кръвожадни птици“ – поглед на един поет към света на Изтока. Не съм срещал досега такова интелигентно балансиране между научното мислене и индийската мистична космогония.

В моята любима рубрика „Изгревът на следващото“ отново влизат три произведения: руско – две глави от легендарния роман на братя Стругацки „Пладне. ХХІІ век“, американско – „Чудовището“ на А. ван Вогт, и споменатият вече „Ортодокс“. Това са три достойни отговора на самодоволно ширналата се представа за бъдещето като неизбежен упадък.

Класическата научна фантастика е представена с разказ на международно известния астроном Валентин Д. Иванов, а в отсрещното блюдо на везните е поетичното фентъзи „Афузел“ от Пламен Глогов, получило първа награда от конкурс на е-списание Shadowdance. Някъде по средата между двете се намира „Храмът“, следващата част от ню уиърд/стиймпънк поредицата на младежкия клуб „Светлини сред сенките“; а отстрани, „На хоризонта на събитието“, се смее „Приказка по действителен случай“ на Геновева Детелинова, с който младата авторка посяга към пиедестала на сър Пратчет.

Централна фигура в раздела „Български фантасти“ е Александър Карапанчев, представен с творчески „Портрет в 3,14 D“: като разказвач, поет, хуморист и съчинител на приказки.

Рубриката за фантастична поезия „Фантастихия“ е оглавена от Рей Бредбъри със сборно интервю и поемата му „Плувай, човек!“. Негови „поддръжници“ са А. Карапанчев и Агоп Мелконян.

В „Творческа кухня“ Емануил Томов повежда интересен и необходим диалог чрез своята „Защита на критиката“. Помага му покойната, но с все тъй жив дух в думите Джоана Ръс.

В раздела „Фантастология“ фокусът пада върху 90-годишния юбилей на Станислав Лем. Там са представянето на специалното издание „Лемтернет“, нов за българските читатели разказ от „Приказки на роботите“ и статия за спора между Цветан Тодоров и Лем върху същността на фантастичното.

„Съзвездие Кинотавър“ отново блести в разноцветни диапазони. Дали световното кино се „аватаризира“, а сериалите „вампирясват“ и „зомбясват“? Ще видим ли най-после хубав български фантастичен филм? Към звездите ли се носим, или към мъртвило, над което се разстила радиоактивен прах?

В раздел Homo Ludens, „Играещия човек“, ви представяме Dreamfall – една игра по начина, по който и животът е игра. Богато илюстриран разказ на двама играещи за изживяванията им вътре във, чрез и отвъд играта.

Не е пренебрегнато и изобразителното изкуство. Освен майсторските библейски офорти на братя Касапян, които са пръснати из целия брой, отново включваме цветно приложение – този път за най-значимите в момента български художници фантасти.

Във „Футурум“ доминират няколко теми: „За и против личното безсмъртие“, „Оруел или Хъксли – кой е по-актуален в днешните властови тенденции?“, „Има ли развитие без устойчивост?“.

И накрая, в „Откъде идваме“ ще се запознаете с почти пълния текст на една „фолклорна фен-повест“: „Полетът на „Буриданово магаре“, която беше жив мит за цяло поколение творци от кръга на клуб „Иван Ефремов“. Ще ви представим и новото е-списание Sci-Fi.bg, още едно „онлайн убежище за феновете на жанра“, както го определят създателите му. „Присмехулник за убиване“ ще ви погъделичка със скандални разобличения на Wikileaks за тайната кореспонденция на Православните патриаршии относно извънземните и тяхното място в Рая.

И така – готови за излитане? Затегнете умовете; а сърцата отпуснете!

Атанас П. Славов,
суфлиране от Калин Ненов

Може да поръчате алманаха от нас или от издателство „ИнфоДАР“ на цена 12 лв., или да го купите от онези книжарници, с които е приятно да се работи (цена 15 лв.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото