„Изгревът на следващото“ 2021: резултати

Приятели (:

До 30 ноември миналата година приемахме романи за четвъртия конкурс „Изгревът на следващото“, организиран от Човешката библиотека и Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“. Получихме 14 ръкописа. Чете ги жури в състав: Атанас П. Славов, Валентин Д. Иванов, Геновева Детелинова, Десислава Сивилова, Елена Павлова и Калин М. Ненов. И резултатите са…

Награждаваме с редакция, издаване и разпространение:

 • „Една хромозома повече“ – Невена Паскалева
 • „Четиринадесет минути до изгрева“ – Божан Божков

Припомняме, че авторите на тези романи получават процент от всички бъдещи тиражи (или приходи), който отговаря на мисията ни за достойно възнаграждение на творците. (Точният процент за автора се изчислява, когато книгата е готова за издаване – понеже зависи от работата, която всеки участник в творческия екип е свършил – но никога не пада под 18%.)

Отличаваме с поощрение:

 • „Планетарни сърца“ – Мария Вълчева
 • „Нощта на Страшния съд“ – Иван Иванов
 • „Усмихната дървесина“ – Мария Велчева

Каним Мария, Иван и Мария да си изберат по три заглавия от електронните издания на Човешката библиотека.

Честито на отличените – и много вдъхновение на всички! През последните години повече от всякога имаме нужда от позитивен поглед – към Ставащото и към Следващото.

В коментарите долу даваме думата на всеки член от журито, който желае да сподели лични впечатления.

БъДейте,
Кал

5 коментара за “„Изгревът на следващото“ 2021: резултати

 1. Благодаря за признанието!
  Да бъде оценен трудът ми от толкова впечатляващо жури с такива именити участници в него означава извънредно много!

 2. Честито на наградените!!
  Нека има повече книги, които вдъхновяват.

 3. И личните ми впечатления като жури:

  От всички издания на „Изгрева“ това ме изненада най-много. Броя ръкописи, които ще получим, горе-долу го отгатнах предварително, но не предполагах:

  1) Че никой няма да се възползва от възможността да ни прати вече издадена (но изчерпана или нестигнала до публиката си) книга – макар че поканихме лично над десет автори, за които знаем колко се вълнуват от темата. Всичките ръкописи тук бяха нови.

  2) Колко ще ме впечатли цялостното качество на текстовете. Закона на Стърджън този път му натрихте носа. 😀 Всъщност над половината – 8 от 14 – ръкописа минаха първоначалната ни пресявка. А ние не сме от милите журита. 😉

  Освен наградените и поощрените романи лично аз искам да благодаря на Калина Александрова за „Трансформацията Витан – Тавин“. Ако финалът му се преработи, според мен той има съвсем реални шансове за следващото издание на „Изгрева“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото