Участвайте в: „Изгревът на следващото“ (до 30.11.2021)

Фондация „Човешката библиотека“ и Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ организират конкурс за позитивни романи

Живеем в свят, където буквалните, механични екстраполации на съвременните тенденции пораждат усещане за предстоящи катастрофи.

Взети заедно, те се опитват да оправдаят очакването за непреодолим перманентен разпад (почти като перманентната революция на председателя Мао 🙂 ). Повечето писани днес антиутопии са резултат на трудолюбие, а не на творческо въображение. Те са призвани да обяснят отпуснатите ръце и безразличието с единствения аргумент, че утре нещата ще бъдат по-зле.

Неслучайно хиляди талантливи писатели, художници и кинотворци изградиха внушителни визии на такова мрачно бъдеще, с които едва ли не го „узакониха“. Но това всъщност не e нищо повече от ответна реакция на Изкуството, каквато то е правило досега през цялата човешка история! Убедени сме, че фантастиката трябва да продължи по-нататък, да не забравя пионерското си проникване в територията на истински новото.

~

Някога фантастиката започна като израз на търсещата младa енергия, на интелектуалната храброст, като експлозия на въображението и откривателството.

Днес истинската интелектуална смелост и сила на творческия талант е в търсенето на формите за Изхода.

Смелостта да допуснеш, че Човешкият дух е в състояние да намери пътя си към по-високото ниво,
интелектът да си го представиш
и талантът да го защитиш художествено.
Без готови идеологии, митологеми и религиозни догми!

Какво е решението на задачата, наречена „Кризисно съвремие“?

Какво е решението, което води до по-висше състояние на ЧоВечността и Човечеството, към бъдеще, в което ЧоВечният Разум е надрасъл безчовечното невежество?

Какво е решението, което ще създаде свят, в който науките и технологиите ще се развиват, за да расте качеството на Човека, а не богатствата на единици?

Какво е решението, което ще избегне застиналите утопиянства, където позьори с бели хитони рецитират един на друг надути речи?

~

Конкурсът „Изгревът на следващото“ очаква истории, посветени на това търсене. Произведения, които с художествен талант и моделираща сила защитават нови светове от този вид по един от следните два начина:

 • По спиралата към следващото: Съдби на индивиди и общества, търсещи изхода от съвременното кризисно състояние на света ни; образи на учени, мислители и обикновени хора, напипващи в мрака на неизвестното пътищата към тази цел; приключения на личности, въвлечени в такъв спирален процес и постепенно осъзнаващи смисъла му.
 • Визии на следващото: Изграждане на образи, възникнали в нашето съвремие, но носещи белезите на новото, притежаващи вътрешна свобода; образи на групи и общества, постигнали белези на следващото, без ескейпизъм, фанатизъм и аскетизъм. Хуманитарни технологии, водещи до освобождаване от опредметяването, разкриващи етическите и интелектуалните ресурси на ЧоВечното. Непротиворечиви и реалистично обрисувани общества на бъдещето, в които всяка личност е пълноценно разгърната и осъществена, без да зависи или да бъде притежавана от друга.

Приемливи са всички жанрове – достатъчно е текстовете да засягат поне една от горните две теми. Ако примерите в тях ви звучат твърде ограничаващо, приемете ги като насоки. Същественото е сюжетите ви да предлагат решения и надежда, а основните ви герои да ви вдъхновяват с отношението си към света и отношенията си с другите.

Очакваме вашите завършени романи на адрес: poslednorog -в- gmail -точка- com.

Приемат се до три ръкописа от автор. Съавторствата се броят като половин, третина, четвъртина и пр. ръкопис, според броя на участващите автори.

За всеки ръкопис ни пратете следните файлове:

1) пълният текст на романа (за целите на конкурса ръкописът трябва да бъде не по-къс от 100 стандартни страници, т.е. 180 000 знака, включително интервалите);

2) един общ файл с откъси, които включват:
– началото на романа – до 10 станд. стр. (18 000 знака);
– финала на романа – до 10 станд. стр.;
– една сцена, която ви е любима – до 10 станд. стр.

3) (само по ваше желание) резюме/синопсис в рамките на 2 страници.

Запишете файловете в някой от форматите ODT, DOC, DOCX или RTF. Направете ги анонимни. Личната си информация – име, възраст, град, държава – напишете отделно, в самия имейл.

Допускат се и вече публикувани романи, стига да:

1) са изчерпани – напълно или почти;

2) имате разрешение за евентуалното им преиздаване.

Всички текстове ще бъдат оценявани анонимно от журито ни. Най-високо класираният ръкопис ще бъде редактиран, издаден и разпространяван от Човешката библиотека и Тера Фантазия. Авторът му получава процент от всички бъдещи тиражи (или приходи), който отговаря на мисията ни за достойно възнаграждение на творците. (Точният процент за автора се изчислява, когато книгата е готова за издаване – понеже зависи от работата, която всеки участник в творческия екип е свършил – но никога не пада под 18%.)

Запазваме си правото да:

 • не наградим нито един ръкопис;
 • наградим повече от един ръкопис.

Краен срок за изпращане: 30 ноември 2021 г.

Следете този запис за промени в условията.

~

Произведения-ориентири

Български:
Отличените разкази от предните три издания на конкурса, публикувани в алманасите „ФантАstika 2018“, „ФантАstika 2019-20“ и предстоящия „ФантАstika 2021“
„Трогателна екзекуция“ – Емил Манов
„Невероятната Марта“, „За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството“ – Величка Настрадинова
„Пълноземие“, „Слънце недосегаемо“, „Десет на минус девета“ – Николай Теллалов
„Дивна“, „Момичето от квартала“ – Светлини сред сенките
„Ортодокс“ – Григор Гачев

Преводни:
„Уменията на Ксанаду“ – Теодор Стърджън
„Падналите богове“ – Дейвид Зиндел
„Мъглявината Андромеда“ и „Часът на Бика“ – Иван Ефремов
„Еон“ и „Вечност“ (главите за Аксисград); „Радиото на Дарвин“ – Грег Беър
Трилогията „Марс“ – Ким Стенли Робинсън
„Далечната планета“ – А. и Б. Стругацки
„Битие“ – Дейвид Брин

Непреведени:
„Полдень, XXII век“ – А. и Б. Стругацки
„Тигр проводит вас до гаража“ – Сергей Другаль
Останалите две части от A Requiem for Homo Sapiens на Дейвид Зиндел: The Wild и War in Heaven
Earth – David Brin
2312; Three Californias Triptych – Kim Stanley Robinson
Seveneves; Anathem – Neal Stephenson
Darwin’s Children – Greg Bear
Поредицата Heartstrikers – Rachel Aaron
The Celestial Way – Drake Vato

22 коментара за “Участвайте в: „Изгревът на следващото“ (до 30.11.2021)

 1. Здравейте! Искам да питам кога ще излязат резултатите от конкурса и къде ще може да го видим. Благодаря предварително!

 2. Добър ден! Изпратих Ви моя роман по зададения имейл. Ще се радвам да получа обратна връзка дали сте го получили. Приятен ден!

 3. Здравейте! Изпратих Ви моя роман по зададения имейл. Ще се радвам да получа обратна връзка дали сте го получили. Приятен ден!

 4. Здравейте! Искам само да попитам на какъв имейл трябва да си изпратя произведението за конкурса за позитивни романи. Благодаря за отговора предварително и приятен ден!

 5. Не – имаме предвид именно последните страници от сюжета. (Но не от приложенията, ако имате такива.)

  Кулминацията бихте могли да ни пратите в откъса с любима ваша сцена. 🙂

 6. Относно правило:
  „За всеки ръкопис ни пратете следните файлове:

  – началото на романа – до 10 станд. стр. (18 000 знака);
  – финала на романа – до 10 станд. стр.;“

  Понякога последните 10 страници не са финала на историята. Той може да се е състоял 10, 20 или 50 страници по-рано, а след това да има… друго: описание на последствията, загатване за продължаване на историята, сбогуване с героите. Например в ТО на С. Кинг след финалната битка следват 70 страници сбогуване с героите, във Сблъсък след кулминацията имаме 20-30 страници завръщане на героя.

  Предполагам, че под „финал на романа“ се има предвид кулминация на историята, а не самият край, последните 10 страници?

 7. Отговори към Ente:

  1. Да, нужни са ни самото начало и самият финал. Принципно това са най-важните части от един текст: началото често определя дали ще искаме да продължим с четенето въобще; а финалът, заедно с най-ярката сцена, има най-голям принос за общото крайно впечатление.

  2. Приемаме и по-експериментални „резюмета“ – стига да ни дадат представа за текста като цяло.

 8. Здравейте,
  Имам роман, който донякъде отговаря на условията ви, мисля. Докато си припомнях какви файлове искате обаче, ми хрумнаха два въпроса.
  Първо, за откъсите: нужно ли е началото и края на романа наистина да са първите и последните (до) десет страници? (В моя конкретен случай ми се ще да си пропусна пролога, но вариации може да са от полза за други участници.)
  Второ, с оглед на това, че синопсисът не е задължителен: склонни ли сте на компромиси с големината, съдържанието и/или формата му? Книгата ми е над 100к думи и засега единственият хрумнал ми начин да вместя сюжета ѝ в две страници е да го разпиша под формата на таблица.
  Благодаря и поздрави.

 9. Колко е минималния допустим брой страници, които може да бъде романа, за да бъде допуснат до участие?

 10. Въпрос: Не е ли този срок твърде кратък за написване на роман?

  Ако тепърва го почвате (и не се казвате Калоян Захариев :D) – определено. Ние обаче предвиждаме поне още едно издание на конкурса за романи (през 2022-ра или 2023-та), така че сега не се припирайте или обезсърчавайте. Измислете историята спокойно, шлифовайте я – и участвайте следващия път. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото