Радина Ангелова

Казвам се Радина Ангелова. На 24 съм, от гр. Сунгурларе. По професия съм биолог, била съм и учител и книжар. Участвала съм в конкурси за рисуване и шиене на народни носии за кукли и съм печелила награди, преди да започна да пиша.

Занимавам се с писане от 10 години. Прописах в 8-и клас. Помня, че имахме за задача да напишем разказ по зададени думи. Съучениците ми много харесаха разказа. Ако не се бях престрашила да прочета моя текст, едва ли щях да се насоча към това да стана писател и да открия силата си в словото.

За мен писането е начин да изразя своето мнение и да дам гласност на теми, които са важни.

Имам 128 написани разказа, 14 започнати романа (в различен етап на развитие) и два завършени фенфикшъна за „Анита Блейк: Ловецът на вампири“ от Лоръл К. Хамилтън.

Подвизавам се в различни жанрове – исторически, фентъзи, фантастика, хорър, еротика, социални теми, реалистика, фолклор. За мен е по-важна идеята, отколкото жанра, и комбинирам жанрове.

Описвам се като заклет мечтател и идеалист.

Вдъхновявам се от книги, филми, заобикалящия ме свят, природата, статии, снимки, събития и изследвам дебрите на въображението и вътрешния ми свят.

Литературни постижения

Почти всеки месец съм избирана за четене на живо от „Истории от някога“.

 1. През 2012 г. моят разказ „Борба за оцеляване“ получи електронен сертификат, че е сред 55-те най-добри творби в конкурс на издателство „Просвета“ за творческо писане.
 2. През 2013 г.  моят разказ „Убити мечти“ бе публикуван в електронното списание „Думите“.
 3. През 2017 г. моят разказ „Детегледачката“ бе включен в сборника „Спри, обичам те!“ на изд. „Фараго“.
 4. През 2017 г. моят разказ „Мостовете разделят и свързват“ бе избран за публикация в сборника „Мостове“.
 5. През 2017 г. моят разказ „Хайдути в манастира“ бе награден с почетна грамота от конкурса „Атанас Липчев“.
 6. През 2017 г. откъсът от мой роман „В селенията на смъртта“ бе награден и от трите журита в Копнежа за растящо творчество.
 7. През януари 2018 г. моят разказ „Звездни слушатели“ зае първото място сред фаворитите на журито в конкурса „Краят на света и след това“ на „Сборище на трубадури“.
 8. През март 2018 г. моята приказка „Змейова невеста“ от Втория приказен конкурс на издателство „Буквите“ бе избрана за публикация в Алманах „Детски истории“.
 9. През септември 2018 г. моят разказ „Кървавото хоро“ бе избран за публикация в конкурса „Българийо, за тебе те умряха“ на изд. „Буквите“.
 10. През октомври 2018 г. моят разказ „Моята котка“ бе избран за публикация в конкурса „Котката, при която живея“ на изд. „Буквите“.
 11. През ноември 2018 г моят разказ „Ще ставам байрактарка“ бе награден с поощрение в конкурса „140 години от Освобождението на България от турско робство“ от Славянското дружество.
 12. През юни 2019 г. моят разказ „Утре започва от днес“ бе награден с поощрение и публикация в алманах „Фантастика 2019-20“ от конкурса „Изгревът на следващото“ на Човешката библиотека и Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“.
 13. През ноември 2019 г. моят разказ „Не остана време“ спечели второ място в конкурса „Времето лети“ от TrueStory.bg.
 14. През декември 2019 г. моят разказ „Око за око“ бе избран за публикация в антологията от конкурса „Албена“.
Към началото