Декември - месец на отворените врати

Поредицата: Как се избират книгите? Как да предложа нова? Как да се включа с превод/популяризиране/принципна помощ?

Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Wed Dec 09, 2009 12:03 pm

Тема за въпроси и отговори, свързани с тази вест.

Или с тази. ;)
Last edited by Кал on Sat Dec 01, 2012 10:49 am, edited 1 time in total.
Reason: разширяване
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Peter » Fri Dec 11, 2009 4:59 pm

Здравейте на всички! Преди малко се регистрирах тук (по препоръка на Калин, към когото ме насочи Вал Тодоров), за да задам няколко въпроса.

Казвам се Петър (очевидно хахаха) и съм един от хората, който правят сайта "Живот след капитализма".

До март-април догодина възнамерявам да издам сам (не през издателство, само чрез печатница) книга с основните материали от сайта. Тук обаче идват въпросите...

Първо, не знам как се прави предпечат и основно как се форматира текст за книга, никога не съм се занимавал с това до момента. Поради тази причина нямам идея колко страници би излезнала точно. Някой би ли могъл да ме ориентира колко страници в книга са 10 страници word-овски текст на шрифт 12, times new roman, 1 междуредие?

Второ, нямам идея към коя печатница да се насоча?

Параметрите, за който съм сигурен са:
1. формат: A5
2. светност: черно-бяла
3. корица: по възможност цветна, но ако това много ще оскъпи изданието - черно-бяла
4. хартия: стандартна за книга
5. ламиниране на корицата: едностранен мат (това би трябвало да означава само от външната страна на корицата)
6. завършване: мека лепенка

Тиражът зависи от цената, която ще се получи, а тя зависи основно от броя страници, които са ми неясни поради първия въпрос... Но в общи линии смятам, че би трябвало да излезе около 200-300 страници и тиражът да е поне 100-150 бройки.
Peter
 
Posts: 2
Joined: Fri Dec 11, 2009 1:31 pm
Has thanked: 0 time
Has been thanked: 0 time

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Sat Dec 12, 2009 12:30 pm

Добре дошъл! :)

Почвам подред:

За да те ориентираме за броя страници - най-добре е да работим направо с броя знаци (characters), включително интервалите (with spaces), в целия документ. Можеш ли да го видиш с Word count?

Броят страници ще зависи и от форм̀ата на книжното тяло. Досега не сме работили с А5, така че не зная колко знака средно събира такава страница. Някой да знае?

(Нашият печатар казва, че А5 е много разхитителен откъм хартия - ние затова сме си избрали 23,5 на 16,5 см за книгите на Човешката.)

До момента книгите ни са правени от един-единствен печатар, Николай Камбуров. Работим с него, понеже:
а) навремето беше единственият, който печаташе върху рециклирана хартия; това си иска много майсторлък и настройки на печатарските машини, така че ако и ти си се насочил към такава - Камбуров е твоят човек ;)
б) изключително много държи на качеството; каквито гафове сме правили досега, са резултат на прекалено бързане от наша страна или грешки в комуникацията (...ех, кога най-сетне ще я доразработим тая телепатия... :/)

Можеш да се свържеш с него на context -в- mail.bg и да му поискаш оферта, задаваш въпроси... каквото се сетиш. Ако не ти отговори - пиши ми на мейла, ще ти дам телефони. Николай не обича обясненията по пощата. ;)

Параметрите ти са доста ясни. Само "мека лепенка" не знам какво означава, но Николай сигурно знае.

Няма смисъл да правиш тираж на печатарска машина, ако е по-малък от 300 бройки. Николай ще ти обясни защо ;). Ако все пак държиш да е малък - опитай някоя печатница като "Академичен издателски комплекс". (НБ! Не сме работили с тях и не мога да ги препоръчам лично. Мога да ти препоръчам с кого да НЕ работиш. На мейла. ;) Искаш ли?)

Нещо забравям ли?

Някой друг ще предложи ли други печатници?
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Peter » Sat Dec 12, 2009 1:19 pm

Ами честно да ти кажа за формата съм се водил от този сайт: http://print.bg (даже по-точно тук), където си правех примерна калкулация, за да ивдя какво колко излиза (не знам дали цените им са ниски или високи, защото нямам опит). При тях като гледам А5 е 21 на 14.85 см. Не съм в тази сфера, така че както кажете, че е по-правилно - така ще е :) Идеята ми е да е стандартна книга като формат, а там имаше избор между А4, А5 и А6 и съответно най-стандартното ми се стори А5 :D

Word Count-а го знам :) На мен идеята ми е да тръгна малко по обратния ред - да видя въпросните материали колко страници ще са в книгата и да преценя дали мога да си го позволя финансово или трябва да махам (или добавям ако имам още възможност) материали. Т.е. при вашия формат колко символа е 1 страница?

Да, опрделено бих предпочел да е на рециклирана хартия :) Не само защото няма да убивам още дървета, а и защото доколкото знам това май е по-евтин вариант (а и да не е, мисля че ще си струва).

Това за "меката лепенка" е пак от print.bg и мисля че просто значи да не е с телбод, а да си е книга като книга :)

Честно казано бих предпочел да работя с някого, с когото имате опит и знаете, че нещата стават както трябва. Така че ще му пиша и ако няма отговор ще ти пиша на мейла за телефон. За бройките не знам... не знам дали бих могъл да си позволя такъв тираж (това също е относително, защото реално за момента нямам оферта и само съм си правел примерни калкулации в print.bg), но предпочитам като ще го правя да е качествено и както трябва, дори и да се наложи да забавя малко издаването докато събера пари (ако не ми стигат).

За печатниците, с които да не работя, ще съм ти благодарен :)

Мери за изчерпателния отговор! :)
Peter
 
Posts: 2
Joined: Fri Dec 11, 2009 1:31 pm
Has thanked: 0 time
Has been thanked: 0 time

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Sun Dec 13, 2009 10:37 am

Ооо... благодаря за линка! Страхотно полезен е. (Съекипници мои, разгледайте го и вие. :) )

Нашата страница - ползваме шрифт Minion Pro (на практика със същите размери като Times New Roman, но с по-приятни ченгели), 11 пункта големина, 12 пункта междуредие - побира грубо 2500 знака, вкл. интервалите. Ако смалим белите полета отгоре, отдолу и отстрани до 1,3-1,5 см - може да докараме и до 3000 знака ("Слънце недосегаемо" е горе-долу така). Ако текстът е публицистичен - т.е. с дълги абзаци и малко на брой къси последни редове, - ще се вместят до 3500-3800 знака.

Рециклираната хартия НЕ е по-евтина. Поне на пръв поглед. ;) (Като сметнем какви пари сме спестили на децата си за залесителни програми - сигурно ще се окаже по-евтина. Ама още сме тъпички и рядко правим такива сметки...) Излиза до 1,3-1,4 пъти по-скъпа от обикновената; а в момента е и вносна - българска, като тая на "Последният еднорог", вече не се произвежда :(. Само че - хартията, особено при малки тиражи, е относително малка част от общата цена. Помоли Камбуров за оферта с рециклирана и с обикновена хартия, и сравни.

За "меката лепена" разбрах. Те всичките ни книги са такива. :)

Да, по-добре не бързай с отпечатването - хем ще ти остане повече време за редакция и оформление. 300 бройки, при все по-активното ни гражданско общество ;), ще свършат за нула време... А ако се колебаеш - направи си предварителен списък с желаещите и умножи броя им по две или три - това ще ти даде груба идея за тиража.

Сега ти пращам и мейла...
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby badamba » Thu Jan 07, 2010 4:21 pm

Здравейте на всички!
По молба на Калин се регвам тук, за да задам някои стандартни въпроси :) За съжаление изключително трудно се ориентирам във форуми, теми и подтеми, така че не знам дали ще намеря пак тази секция, и на всичкото отгоре много ме няма в рекламното писане, та да видим дали ще се получи нещо...

И така, по същество (внимание, ще бъда ПОДРОБНА!)
Всички вие като деца сте чели български народни приказки. Колко от вас обаче знаят как действително са изглеждали юнаците и принцесите, за които се разказва в тях? Съдейки по себе си отпреди няколко години, вероятно си представяте или нещо като червен пресечен конус с украси, над който стърчи рошава главичка, или Калоян и Десислава от Боянската църква. Май не е прекалено известен факта, че освен стенописите от Боянската църква до нас са достигнали още доста стенописи, на които могат да се видят още какви ли не принцове, принцеси, боляри и обикновени хора, чиито костюми са не по-малко красиви и разнообразни от тези на западните им колеги. Някои от тези стенописи в момента се разпадат, което е тема на съвсем отделен и обширен разговор.

Преди около четири-пет години във връзка с хобито си се заинтересувах от история на българския костюм, и по конкретно българското средновековно облекло. Усилените ми търсения тогава ме доведоха до една единствена книга – тази на Вера Наследникова. Доколкото знам и до момента няма друг пространен и илюстрован материал по темата, въпреки че се появи и друга литература - книги, посветени на църквите в Станичене и Долна Каменица, една за българските царици (май на Труд), за текстилни находки от погребения и т.н. По онова време, въпреки голямата си ценност, за моите и на сподвижниците ми нужди книгата на г-жа Наследникова се оказа крайно недостатъчна. За щастие скоро след това през форумите на дир-бг се запознах с Красимир Йовчев (Торн) – един чудесен човек, чието хоби е да обикаля и снима средновековни църкви:
http://medchurches.livejournal.com/
http://bgphoto.net/Albums.aspx?UserId=4586
Благодарение на него, а впоследствие и на други хора, получих достъп до подробна колекция от снимки на средновековни български ктиторски изображения, както и списък на църквите, където има такива.
Част от снимките са правени при оскъдно осветление, друга част полулегално, при трети просто не е останало какво да се снима, а някъде са струпани и трите фактора накуп. Прекарвала съм часове във взиране, скициране, филтриране през Фотошоп и четене, за да съм сигурна какво виждам, и периодично съм участвала и в дискусии по въпроса :)
Преди две-три години реших да обобщя резултата и да улесня всички онези, които сега или в бъдеще могат да се заинтересуват от същото нещо. Все още не съм успяла, но част от усилията ми могат да се видят тук:
http://badamba.snimka.bg/hobby/b-lgarsk ... 1.10788798
Реших, че схемите и снимките на реконструкции са най-прегледния и коректен начин за онагледяване, тъй като рисуването непрекъснато ме подтиква към своеволия и творчески интерпретации.
Разбира се, възстановките на костюми от снимките също не са абсолютно точни – без стабилно финансиране това просто не е възможно – но пък дават допълнителна информация за чисто практическите особености на дрехите.
Понастоящем тези материали са публикувани във форумите на Дружество Традиция, секция Средновековна България, където бяха подложени на продължително обсъждане и анализ от посетителите и съответно редактирани, и освен това са разпечатани от моя милост в дебела папка – 51 листа А4, цветно, едностранно, плюс 13 черно-бели страници със съдържание, списъци, ползвана литература и т.н. Излезе ми около 40лв., и то при положение че ползвах отстъпка. Рисуваческата мания отново ме е обзела и имам амбицията навсякъде, където липсва снимка с реконструкция, да добавя подробна цветна илюстрация. Даже имам една готова:
http://media.snimka.bg/5267/016789626-big.jpg

Защо ви занимавам с всичко това?
Най-вече искам да разбера дали тази тема въобще е интригуваща на хора без интереси в историята.
Ако да, дали смятате, че конкретно този начин на представяне има някаква стойност.
Ако още веднъж да, дали си струва публикуването – независимо дали на хартия или в електронен формат, или настоящия му вид е достатъчен.
При три положителни отговора стигам и до реализацията, което не е точно въпрос :- )

Това, което мога да направя, е да обогатя материала с още рисунки, да проверя при какви условия Краси и останалите фотографи биха отстъпили авторските права върху снимките си, както и да пообикалям родината и съседите с цел събиране на още фотографии.
Мога също така да си седна на задника и да поразуча Индизайн (доколкото разбрах, това е модерната странираща програма в момента). Щом се справям с Фотошоп, не би трябвало друг адобски продукт да ми се опъва дълго.
Мога да потърся редактор или съавтор с подходящо образование и знания, за да повиша информативността на крайния продукт.
Мога да попитам връзките си в два варненски и един шуменски музей дали и при какви условия биха продавали такав албум. Григор ми е ясен :- )
Не мога да направя сайт или каквото и да било друг електронен вариант на материала, освен този, който вече показах. От програмиране нищо не разбирам.
Не мога да осигуря пари, за да финансирам издаването.
Не се сещам и как да представя цялото нещо пред публика по-атрактивен начин от този :- )

Туйто. (Адаш, осмисли ми няколко часа, и то от работното време :-Р)
User avatar
badamba
Global Moderator
 
Posts: 4
Joined: Wed Jan 06, 2010 9:30 am
Location: Варна
Has thanked: 0 time
Has been thanked: 0 time

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Thu Jan 07, 2010 11:19 pm

badamba wrote:...Ако още веднъж да, дали си струва публикуването – независимо дали на хартия или в електронен формат,...

Ще бъда конкретик :D - правете го като електронна книга.

PDF, произведен с всички екстри на Adobe Indesign (ще го научиш за има-няма ден, адаш :) - щом вече имаш опит). А толкова ли пък няма никой наоколо ти, дето да го знае?

Ако е на хартия - трябва да се кандидатства през някаква финансираща програма, иначе майка си и баща си разходите.... Аз не ги знам добре, финансиранията, а и не им се доверявам. След две години неуспешно кандидатстване по Европейски фонд "Култура", 200 страници документи и 2000 страници имейли, не съм им супер фен... :/

Така или иначе обаче, направите ли електронна книга:

а) може да я продавате - както започваме да правим ние със "Слънце недосегаемо";

б) може да я показвате на хората, които движат финансиращите програми. И ако някой я хареса - хоп! Готови сте и за хартия. :)

(Тогава вече можем да помагаме с избора на оферта.)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby badamba » Mon Jan 11, 2010 12:29 pm

Виждала съм книгите, които прави Иванушка в клуб Пратчет на дира (предполагам за такъв вид оформление говориш), но честно казано не схващам добре каква е разликата между ПДФ-а и джейпеците, които имам в момента?
Еднакво информативно и удобно за четене ми изглежда, и ако има някаква разлика в начина на разпространяване, явно ми убягва.
Сори за тъпите въпроси, но това ми е напълно непозната материя.
User avatar
badamba
Global Moderator
 
Posts: 4
Joined: Wed Jan 06, 2010 9:30 am
Location: Варна
Has thanked: 0 time
Has been thanked: 0 time

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Mon Jan 11, 2010 2:21 pm

(Много... вихрена снимка, съименниче. Носи вкус... :D)

Разликата е, когато вкараш и текст около снимките - ти нали си го представяш като книга, с текст, илюстрации и съответното оформление?

Ако обаче можете да решите цялото нещо като уебсайт - книга всъщност НЕ ти трябва.

Оня ден Рох и Шеф ме подсетиха нещо: Защо не пуснеш анкета във ВСЕКИ форум, където ти се стори, че може да има изкушени читатели, с въпрос: "Искате ли го като книга? Ако да - хартиена (която ще струва ...<проверяваме колко> лева), или електронен PDF (който ще е безплатен/ще струва ...<решавате как да си оцените труда> лева)? Ако не - харесва ли ви както си е в галерията така, или да направим и съпровождащ сайт? (А готови ли сте да спонсорирате изработката и поддръжката на сайта?)"

Те станаха няколко въпроса, но можеш да ги преподредиш като един, с различни варианти. Можеш, да? :)

Пусни я и при нас, в този форум.

М?
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby badamba » Mon Jan 11, 2010 4:04 pm

ъъъъъъъъ

1) През цялото време говориш в множествено число. Конкретно за това нещо и на този етап аз съм човека, други няма :)

2) Ако ще е на хартия, представям си го разбира се като книга. Ако ще е в електронен вариант, нямам никаква идея как си го представям :) Доколкото разбрах, ПДФа трябва да се свали, не може да се разглежда предварително онлайн. Ако е така, аз и в момента мога да си направя един ПДФ и да го разпращам на приятели при поискване, но не виждам смисъл - по-лесно ми е да им дам линк към снимка-бг. Така или иначе половината джейпеци в снимка-бг са си с включен текст - http://media.snimka.bg/2267/010788785-big.jpg, това не ми е проблем не виждам програмата, в която са правени, да има нещо общо. Електронната книга на Ани (Йоан Владимир) се чете онлайн, но за да направя такова нещо трябва да стана програмист, а и тя май не може да се ъпдейтва. Чувам разни неща за блоговете - че били лесни за употреба и че възможностите им не се изчерпвали само с онлайн дневник, но още не съм имала възможност да ги проверя :roll:

3) По въпроса с анкетите - изобщо не съм форумна птичка, чета редовно два форума и надничам от дъжд на вятър в още два, хич не ме брой за такива работи...
User avatar
badamba
Global Moderator
 
Posts: 4
Joined: Wed Jan 06, 2010 9:30 am
Location: Варна
Has thanked: 0 time
Has been thanked: 0 time

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Mon Jan 11, 2010 7:48 pm

1. You are the Man, значи!

Разбрах. :) Ще се постараем да ти намерим дружки...

(Вяре. Ако четеш това и си трайкаш - ще те ритам оттук до Подуяне...

Ако НЕ четеш това... *отивам да си обуя титаниевите навуща*

...Имам подход към тия работи аз. :mrgreen: )

2. Всъщност вече има и технологии за директно разглеждане на PDF онлайн - виж тук долу.

Въпросът е, че ако имаш повече текст и/ли ти трябва по-разчупена подредба на текста спрямо картинките - примерно две колонки текст, всякакви шрифтове, - PDF-ът ти го позволява, лесно. Все едно си форматираш документа в Word.

Електронната книга на Ани е много висш пилотаж - за там си трябва Flash програмист най-малкото. Аз поне не го препоръчвам, освен ако не ти налети такъв (Flash програмист), с роза между зъбите, а в розата - бележка "Избери МЕН! Аз ще ти направя най-флашнатия сайт на света!"

Блогът е хубаво, лесно за поддръжка нещо. То и затова Човешката ползва блог като основен ракетоносител...

3. Ами тогава да ти помогнем ние с таз работа?

Желаещи?
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby badamba » Thu Jan 14, 2010 7:38 pm

Мислих доста по въпроса.
Ако няма да се печата, то няма нужда въобще да се ограничавам с изискванията на хартиения носител - страници, коли и прочие, нито пък да се старая да го наподобявам със специални ПДФи (въпреки че оформлението на "Слънцето" е елегантно и удобно). Много по-добре е да се направи нещо, удобно за разглеждане, лесно за намиране и просто за ъпдейтване, за да мога да качвам още инфо винаги, когато ми скимне - защото на мен ще ми скимва.
Не държа на пинизите - шрифтове и прочие, текста със сигурност ще продължи да е в подчинено положение спрямо картинките. На флаш-анимацията пък съвсем не държа, тия неща само ми затормозяват нета, колкото и да са хубавки.
За сметка на това е важно безпроблемно да се добавят нови секции, защото темата всъщност е доста обширна.

И така... приемам всякакви съвети, мнения и помощ.
User avatar
badamba
Global Moderator
 
Posts: 4
Joined: Wed Jan 06, 2010 9:30 am
Location: Варна
Has thanked: 0 time
Has been thanked: 0 time

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Thu Jan 14, 2010 7:56 pm

Лека-полека почваш да си облекчаваш живота, че и нашия. Кефиш. :D

Ето по тая част - "За сметка на това е важно безпроблемно да се добавят нови секции, защото темата всъщност е доста обширна.":

Най-доброто, което съм ползвал аз, всъщност е... форум (например такъв като нашия).

Вече има достатъчно добри опции за директна връзка към картинки:

Image


Има си и другите джаджи за форматиране - нали ги виждаш в горния ред над полето за текст, като влезеш да пишеш?

Най-важното обаче е, че може да се подрежда по теми и подфоруми, а самите теми и подфоруми изглеждат равностойни - защото се виждат всичките на едно място.

Проблемът с блога е, че
1) там каквото е публикувано по-рано, много бързо се скрива от поглед;
2) общуването не е толкова равностойно като във форум - тоя, който е писал поста, чисто психологически получава по-голяма тежест/важност от другите, и много често хората въобще не щат да се включват в разговора, понеже се чувстват "на гости".

Това показва моят опит. Други идеи, четящи (?) приятели?
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Thu Jun 17, 2010 11:21 am

По темата "издателство ми предлага да си финансирам сама публикуването на книга":

При типичните self-publishers/vanity presses, ти им плащаш да ти публикуват книгата, а какво се случва с нея оттам нататък, зависи предимно от ТВОИТЕ умения да я продаваш.

Има хора, които успяват. Ти трябва да прецениш сама колко бройки би могла да продадеш, и да сметнеш дали парите от тях ще ти покрият разходите (смятай НЕ приходите от коричната цена, а частта, която ти се полага като royalties/авторски хонорар - зависи от договора ти с издателството: често например дават 51 процента от коричната цена).

Въпреки че някои пишат за promotion networks, обикновено се застраховат по отношение на книжарниците (където ВСЪЩНОСТ се случват продажбите... поне докато не започнем да си купуваме книгите онлайн, директно от авторите им - ние в момента работим и по това тук :). Та - НЯМА гаранция, че книжарниците ще искат да продават книгата ти. По принцип книжарниците не гледат с добро око на self-publishers - идеята е, че ако една книга е достатъчно добра, ще я издаде сериозно издателство. От тия, дето не ти искат пари, ами ти плащат. :)

Съветът ми е: потърси издателство, което ще ти плати. И се зареди с търпение - не се плаши от думата rejected/"отхвърлено" върху ръкописа ти. Виж дали получаваш някаква обратна връзка по съдържанието на текстовете и се възползвай от нея, за да знаеш в каква посока да ги редактираш/пренапишеш.

Къде да намерим сериозно издателство в англоезичния свят:

Започни оттук:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_publishers
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Wed Jul 06, 2011 9:52 am

За авторските/преводаческите и издателските права:

Pe6ka_S_Mnenie wrote:... Едно време Антов се беше опитал да извърти нещата така че чрез договор за поръчка да получи "вечно" правата за поредицата на Мега. Според Джордж обаче това не е валидно.

Не познавам добре казуса "договор за поръчка". Нюхът ми казва, че е вратичка в Закона за авторското право и сродните му права. :(

По българските закони всичко, което сте написали или превели и под първата му публикация стои вашето име, е ваше - имате авторски, респективно преводачески права върху него до живот. (Плюс още 70 години след смъртта си.)

(Защитна магия за параноици: Когато сте готови с даден текст, отбележете името си, сложете текста в плик и го изпратете на собствения си адрес с препоръчана поща - или такава, на която се слага печат за дата. Това е доказателство в очите на съда... ако се стигне до такива аномалии.)

С издателствата сключвате издателски договор, който съдържа точни условия (вид на изданието, тираж, срок на давност) и възнаграждения. Може да им отстъпите изключителни права (т.е. за срока на договора самите вие нямате право да разпространявате текста по начина и на територията, описани в договора) или неизключителни (имате право да разпространявате текста по същия начин успоредно с тях). Максималният срок на такъв договор е 10 години. Възнаграждението е по уговорка; по подразбиране законът посочва 15 процента от "цената на дребно на всеки продаден екземпляр от произведението".

(Уточнение за прагматици: "всеки продаден екземпляр" предполага пълна прозрачност в отношенията "издател - автор". В Човешката, макар и да вярваме в чудеса ;), имаме друг подход: Предварително уточняваме тиража с авторите и им изплащаме цялото авторско възнаграждение, обикновено в размер 20%, още при отпечатването, или максимално скоро след това, ако сме били малопарични в момента на отпечатване.)

Разгледайте внимателно всичко оттук надолу.

(И оттам нагоре не вреди. ;) )

Още въпроси?

П.П. Около Йордан Антов бъдете нащрек.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Mon Dec 12, 2011 10:39 am

И понеже отново сме декември – отговаряме си на един голям въпрос:

Можем ли да издадем вашата книга

Други въпроси? :mrgreen:
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Wed Dec 21, 2011 3:48 pm

Как да преценя в какъв тираж да издам книгата си?

Опитайте следното – вижте колко бройки от книжката ще поръчат предварително собствените ви познати.

Умножете резултата по 3 – това е добър (в момента дори – смел) тираж за начало.

(Личният ми съвет е да не започвате с по-голям тираж, дори да имате парите да го напечатате. Ползвайте този първи тираж като пробен камък: реакциите на читателите ще ви подскажат има ли нужда да промените нещо във втория, ако има достатъчно интерес за втори.)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Wed Mar 07, 2012 5:40 pm

Искате ли да разпространявате хартиената ми книга? При какви условия?

Първо нека погледнем самата книга. Пратете ни откъс (десетина страници) на poslednorog -в- gmail-точка-com.

Ако някой участник в ЧоБи се ангажира да я разпространява, ще предложи и конкретни условия. Принципно: не би трябвало да ви искаме повече от 30 процента от коричната цена.

Лично от Кал: Аз вече не се занимавам с разпространението на х-нигите, дори тези на ЧоБи. Отразява ми се... нечовешки. :(
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Wed Mar 07, 2012 6:05 pm

Как мога да си издам книгата на хартия?

(Отговор от Рохерин, с малки включвания на Кал)

-- да я изпратиш до издателство

Питаш Гугъл с най-простото търсене, той ще ти даде списък с камари издателства. Влизаш на сайта на всяко едно. Ако можеш да се ориентираш дали твоята книга влиза в профила на издаваните от тях, преценяваш дали да изпратиш запитване.

Ако книгата ти пасва (по твоя преценка) на конкретното издателство, или ако не можеш да прецениш, отиваш на "контакти" и правиш контакт с тях. "Добър ден, аз съм така и така. Написах това и това - ето вижте. И т.н."

-- лично да инвестираш в тираж и да ги оставиш в книжарници на консигнация

NB! Проблемът при този вариант е, че много книжарници не искат книги без ISBN или баркод. А отскоро Българската ISBN агенция не издава ISBN номера на частни лица (или им ги издава трудно).

Иначе: Влизаш в няколко произволни (или харесвани от теб, или подбрани по твой критерий) онлайн или офлайн книжарници и питаш. "Добър ден, аз така и така книга. Работите ли със самоиздали се и при какви условия."
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Mon Mar 12, 2012 3:21 pm

Здравейте! Имам една молба. Може ли някой да ми прати линк към или
някакви документи по темата за рециклирането на хартията. Интересуват
ме данни като:

колко хартия спасява дърво (мисля, че е около 500 кг.)
колко хартия използва един човек за 1 година
как може да се компенсира или намали тази бройка и т.н. ..
Хиляди Благодарности ^ _ ^

Желяна


Отговаря Деяна Василева:

Поразришках се - тук доста подробно е обяснено за рециклирането на хартията, както и малко статистикичка: http://riosvbs.unacs.bg/paper.html

Според "еко феникс еоод" един тон рециклирана хартия спасява 13 дървета, сметни, значи за едно дърво да бъде спасено е нужно ок. 70кг.

С рециклирането на хартия се намалява разходът на вода с 60 % и електроенергия - 40%. За повече информация погледнете тук: http://www.ecofenix.net/index.php?page=16. В това сайтче има също така полезна информация и за пластмасата и металите и преработката им.

Тук също има общи неща: http://www.p-united.org/eco_journal/jou ... te=12-2007

Сливи за смет крещят чичковците и леличките от "Екобулпак" в българските училища, където призовават децата да си дадат изписаните тетрадки, за които ще получат нови! Малко дългичка, но добра статия за положението у нас с разделното събиране ето тук: http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emissio ... ulpack.htm

И накрая нещо по-различно от по-горните неща - тежката дума на Черноглед Чакъров: http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=403022 .

Това е от мен, надявам се да съм била от полза. Беше ми приятно търсенето на информация. :)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Sat Mar 31, 2012 12:47 pm

Кои печатници бихте препоръчали?

Тези, с които сме работили (и сме доволни :)), са:

1. ЕТ „Контекст“ – Николай Камбуров
context -at- mail.bg

Николай Камбуров има 40-годишен опит в полиграфията. Един от малкото печатари, които работят с рециклирана хартия и познават добре разновидностите ѝ.

НБ! Ако имате голяма поръчка (книга) - предайте му файловете за печат поне един месец преди срока за издаване.

2. Дайрект сървизис
http://directservices.bg
02 96 09 511 – Петко Пепелджийски
pyordanov -ат- directservices.bg

За дигитален печат, вкл. книги и списания, и малки тиражи – 10, 20, 50 бройки.

3. Печатница на ИК „ИнфоДАР“
http://www.infodar.com/contacts.php

Печат на книги и брошури, върху обложки на дискове и др.

4. Комаком
http://www.komakom.com/

За визитки.

5. Булгед
http://bulged.net/

Включително за малки тиражи – 10, 20, 50 бройки.
Last edited by Кал on Wed Jan 09, 2013 9:55 am, edited 1 time in total.
Reason: нови
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Люба » Mon Nov 05, 2012 1:47 am

По 2-3 теми от специални нишки, че за друго място не се сещам :)

1. някой да даде идея към кого (издателство) да насоча един човек, дето написал произведение, което "изследва проблеми на педагогиката, логиката на невронните връзки, етиката, автоусъвършенстването на спекулативните способности, т.е. на автоинтелигентността, и т.н. Презназначено е за най-широка аудитория - нещо като книгите на Стивън Хокинг по физика и космология". Не че ме е питал, но ... съдейки от това, че мейлът е без тема на съобщението, някои точни и подходящи хора, които биха му помогнали - може и да са добре дошли (макар че не е питал за такива...)

2. Калински, като видя писмо, че си писал в "Кървящи" и изтръпвам (то до доша и личен темперамент е това, ама ...)
А то днес не е като да е за там. Положително. Жизнеутвърждаващо даже ми прозвуча, макар че друга светлина му даваш май. Та ... там колегата Ненов дали да не помисли да те разкритикува за неточен избор на тема ;)

3. темата "Живи срещи" - давайте идея, че се е заформила - тук, например. Да знае човек да се абонира. Току виж, пропуснал човек чай с кедрови ядки...

Поздрави и топло ви до сряда, когато тръгвало парното ...
Last edited by Люба on Sat Feb 06, 2016 10:23 pm, edited 1 time in total.
Reason: премествам + преименувам

User avatar
Люба
 
Posts: 3907
Joined: Mon Jul 25, 2011 10:52 pm
Has thanked: 3365 times
Has been thanked: 4960 times

Re: Помежду ни

Postby Кал » Mon Nov 05, 2012 10:03 am

1. Изток-Запад: http://www.iztok-zapad.eu/index.php

2. :)

3. Виновати. ;) Нали видя бутона Subscribe topic най-долу в темата?
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Wed Jan 08, 2014 1:19 pm

То вече стана януари... но специално тази тема е от вечните, всеактуалните ;):

Пука ли ви или не? (За българската литература)

Част от моите разсъждения са тук.

Ето още.

През последните години, по редица причини, се отдръпнах от хартиените книги и се съсредоточих върху електронните. Раничката я ползвам за разходки по планината. ;) Но други приятели в ЧоБи продължават да търсят такива книго-уютни места. Последното, на което попаднахме, е Novel Book Bar, близо до Петте кьошета – навестете го, ако имате път натам, лично мен ми стопли сърцето.

„Мини-турнетата“ са чудесна идея, стига да не изискват напускане на родното място. Иначе икономическата математика показва, че в 99% от случаите разходите за транспорт (и времето на участниците) надхвърлят неколкократно реалните приходи от продадени книги. Могат ли да се оправдаят „дългосрочно“ – чрез спечелени читатели, които после сами ще си търсят същия автор? Не зная, още нямаме такъв случай. Добре, че не караме само на икономическа математика :D – срещите с автори и читатели се случват и ще продължават. (На срещата с Геновева Детелинова вчера даже си говорихме с Кристияна Тошева от Фентъзи ЛАРП център (...) как да направим тия събития още по-живи.)

С двете ръце се подписвам под „Вместо по една книга на месец, издавай по три на година, но ежемесечно шуми около тях“. Презалети сме от заглавия. В повечето случаи – тежко пострадали в бързането да ни залеят. :( Призовавам всички бг издатели да намалят количеството, за сметка на качеството. (И разгласата, да.)

~

Ще ми е интересно да чуя и другата гледна точка: какво (още) да направим ние, читателите/блогърите?
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Два малко по-далечни въпроса

Postby Gallean » Wed Feb 26, 2014 5:47 pm

А може и да не са толкова далечни от тематиката и фокуса на форума.

Познат има три издадени книжки, първите две са от 2003 и 2004, третата е от минала година. Има ги в английски и немски вариант, и се чуди как да ги издаде извън България. Това едното.
Второто е дали може да й/му се помогне с популяризацията на третата- предишните две са достигнали на времето нужното признание, но вече хората не ги помнят за да си потърсят третата.
Особеностите на проблема са: иска анонимност и това, че книжките са малко извън стандартите. Тука пускам представяне писано от "агента" (както ми го е пратил):

Скрит текст: покажи
АНЕЛИ МАН-
„ГЛУХАРЧЕ С БОКСОВИ РЪКАВИЦИ‘‘ – или ПЪРВАТА УНИСЕКС ПРИКАЗКА

НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КОЯ Е АНЕЛИ МАН!!? Пророк,който не иска последователи, дзен гуру 69,върната пъпна връв, следчовешка tabula rasa, жива или мъртва... а ядрените удари на думите и само засилват митологията.
Невъзможни гъсти притчи от пустинята прекъсвани от воайорски диалози. Пухен аквариум с реалности или монология от безкрайност, хронологията си играе с теб, давайки самоубийстве- ни възможности да избереш своята.Това е безкраен плаж където отваряш миди, пълни с неща, за които още не са измислени имена. Гласовете са безброй, сякаш чуваш всяко скрито зърно на Земята.Преплитат се в гигантска семиотична ларва докато разбереш, че има само един Глас. Глас, който си забравил, за който не си подозирал и който ще стане твой,когато оглушееш.
„нищо не е реално, докато не мине през теб‘‘
Просто отваряш на случайна страница и чуваш част от теб да ти отговаря, и то по-живата част.
ТЕКСТОВЕ БЕЗ... без герои, без пол, без раса, без пари, без време, без ритуалите на човека, т.е. без всичко, което ни разделя. Всичко е изгорено на кладата, за да потече пречистващата лава да бъдеш Всеки, Всичко, Едновременно. РОДИ СЕ УНИСЕКСТЕКСТА!!! За първи път думите са по-силни от образа.Свалени са оковите на половото говорене. Вече няма КОЙ, а КАКВО! Универ- салната сила на този Вавилонски език ни постави в другия, а нима не за това е създаден езика!? Ако Бог го раздели, то Анели ни го върна. Всеки ред е слоган, flashback, клип, поезия, синести- чен пъзел, четящ мисли. Няма отражение, нито посредник, но ... за да изтриеш хората трябва да се върнеш в утробата. Безвъзвратно начало, което изсмуква въздуха молекула по молекула събрано в трилогията „ Косми от пърхота на гения-дневникът на един аутист“ (2003), „ D-TOX хлебарките никога не спят“ (2004) и „Първично свято“ (2012). Книгите са приемани като оракул, библия, липсваща половина. Дори кориците променят географията на книжното тяло. Първата е с некирилизиран текст, на втората заглавието почва от гърба, а третата е с брайл.
„само така може“
Неподозиран и безкраен свят от Манизми, за които не си готов.Анели Ман е семиотичен сак с чудеса, но преди всичко е сядане на електрическия стол. Не чети, защото ще изгубиш лъжата, че съществуваш.


Имате ли конкретни мисли и предложения какво би могло да се направи?
Gallean
 
Posts: 3
Joined: Mon Dec 23, 2013 7:59 am
Has thanked: 0 time
Has been thanked: 0 time

Re: Два малко по-далечни въпроса

Postby Кал » Thu Feb 27, 2014 4:45 pm

Аз съм в тежка временемия поне до април. Ще разчитам на идеи от другарчетата.

Специално за издаването в (англоезична) чужбина – може да го насочиш към условията ми като лит-агент... но нека има предвид „най-рано април“. От представянето не мога да преценя дали ще си паснем.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Wed Jun 04, 2014 5:49 pm

Нито е декември, нито аз съм в активен режим – но това питане ме стигна в две различни версии в рамките на един ден. Значи – има нужда да му отговоря...

Питане: Написал съм роман. Кои български издателства ще ми препоръчате за него?

Отговор (модифицирайте според собствените си нужди и обстоятелства ;))

Кал wrote:Първият ми съвет към теб е: Зареди се с търпение. След като вече си
написал роман – няма да ти е толкова трудно, да? :) Издаването – и в
България, и по света – се случва полека.

Второ: запиши се в Човешката библиотека и се включи в редакторската ни
работилница – както е обяснено тук:

http://kal.zavinagi.org/?p=440

Защо? Ами, там си е обяснено. ;) Ако ти трябва още едно насърчително
изречение – за да създадеш такъв роман, който НАИСТИНА да заслужава
времето и вниманието на читателите.

(В момента у нас ежегодно се издават 3000+ книги. Колко от тях
заслужават времето и вниманието ни? Ти колко нови български книги си
чел през последните 3-4 години? Колко от тях ти харесаха наистина? Как
са им заглавията? Питам най-сериозно – може да ме зарибиш и аз да ги
прочета... Постоянно търся ценни четива. :)

Трето: За търпението споменах ли? Лято е. В ЧоБи едва се влачим. Като
стане по-горещо, може да замрем съвсем. Не унивай, ако не ти
отговаряме бързо.

Спомняй си: при писането, ходът на времето работи ИЗЦЯЛО в твоя полза.
Трупайки умения и нови погледи, ще откриваш как да правиш писането си
все по-ярко, силно – заслужаващо си.

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Люба » Fri Apr 08, 2016 11:54 pm

Ценен сайт, помагащ за разбиране, планиране и поръчка за хартиени издания:

http://www.pin-bg.com/advices-q.html

Има полезни въпроси и отговори за всички етапи, термини и други неясноти за профани. :)
Last edited by Кал on Sat Apr 16, 2016 9:57 am, edited 3 times in total.
Reason: премествам + преименувам

User avatar
Люба
 
Posts: 3907
Joined: Mon Jul 25, 2011 10:52 pm
Has thanked: 3365 times
Has been thanked: 4960 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Tue Apr 26, 2016 9:16 am

Какви условия прилагаме във Фантазийската преводаческа школа при превод по поръчка

Ако нещо в долния текст не ви е ясно, отбележете го. Ще се опитам да го изясня.

В един договор за превод по поръчка някой wrote:Чл. 1. (2) ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ запазва изцяло и е единствен носител на авторското си право върху литературното произведение – разказ, с наименование „Еди-как-си (българското заглавие)“.


Мой коментар:

Чл. 1., параграф (2) в договора е неясен. Възложителят си запазва правото върху своя текст-оригинал по подразбиране (според Закона за авторското право и сродните му права). От друга страна, правото върху превода, пак по ЗАПСП, е на създателя му, тоест преводача.

В такава ситуация аз бих питал възложителя какво е имал предвид. И бих му обърнал внимание, че договорът трябва да уговаря условията за ПОЛЗВАНЕ на превода – разгледайте глава 7, раздели I, II и IV.

Според варианта „Произведение, създадено по поръчка“ възложителят има право да ви наложи всевъзможни щуротии. Съветът ми е да се договорите, че:

– авторските права върху превода си остават при вас, преводачите – но ако искате да го ползвате някъде, първо е нужно да получите съгласие от възложителя;

– ако вие получите приходи от трето лице за ползване на превода, дължите на възложителя 70% от чистата сума, всеки път;

– възложителят има право да ползва превода ви, без да ви иска изрично разрешение и без да ви дължи допълнително възнаграждение – ДО МОМЕНТА, В КОЙТО чистите приходи от ползването на превода надхвърлят размера на авансовия ви хонорар, умножен по 10/3 (десет трети);

– от този момент нататък възложителят ви дължи 30% от последващите чисти приходи от ползване на превода, които получи той.

(Смисълът на тия числа е, че вие като преводачи ще получавате 30% от всички чисти приходи от всички продажби на вашия превод. С Фантазийската преводаческа школа работим така: http://choveshkata.net/blog/?page_id=122.)

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Декември - месец на отворените врати

Postby Кал » Tue Dec 12, 2017 12:05 pm

Яна Ванкова wrote:Привет, Кал!

Сигурно вече съм те питала по тези въпроси, но в друг контекст, та извинявай ако се повтарям.

Имам известно количество готови преводи, които искам да покажа на света :) и се сетих, че ЧоБи вече има солиден брой издания и бих могла да почерпя от теб опит по някои технически въпроси.

Не ми се работи отново с издателство (повече от 2,5 чакане и подобни), но имам възможност да публикувам през юридическо лице. Въпросът с авторските права, илюстрациите и предпечатната подготовка е решен за конкретните преводи.

И стигам до:
- към коя печатница да се обърна и към коя не
- евентуална себестойност/цена на страница с ДДС и препоръчителен тираж
- получаване на ISBN номер - да или не и защо?
- разпространение - индивидуално или чрез посредници?


Потенциалните читатели ще са деца и младежи.

Какво е релевантно на пазара в момента и какво би препоръчал? И ако се сетиш и за други препоръки и идеи, като преминал вече през издателския процес.


Purple wrote:ISBNът помага за разпространението на книгата, включително и международно. (...) Препоръчителен е като цяло.


Вметка от Кал: Ако книгата ще минава по книжарници, те задължително ще изискват ISBN. Иначе може и без него, особено за малки (до 300 броя) тиражи.

Люба и frog wrote:По-долу и накратко - от мен малко

За книги дигитален печат, единични/малко бройки: давам координати на
един печатар, с когото работехме на старата ми работа. Преди време се
обади и ми представи новата му вече собствена инициатива като
печатница. Коментирахме конкретно - малките бутикови тиражи -
т.е. към него могат да се обърнат да проучат примерни цени. Лично опит
с качество и цени - уви, нямам.

1). Малък тираж
Валери Горанов се казва. Ако стане дума и е необходимо, може да кажат,
че от мен са научили за него като препоръка. Но - с уговорката, че те
трябва да си изискат от него мостри, за да се запознаят кое как би
изглеждало. Цени - също нямам идея как седи спрямо пазара.

valeri.goranov -в- mail.bg
0888 491 651
Младост 4, бл. 483, офис 11 (тук е офисът с машините)

За по-големи тиражи, т.е. поне 100 и нагоре, от ЧоБи сме допитвали
разни издателства.

2). Булгед се водят много добри, но цените им - уви, не са ни идвали
най-оптимални. Така че при тях - нещата са добри откъм машини,
възможности, но твоите хора - да проучват case by case цени

3). Симолини наскоро допитвахме за изданието на "Черният куфар" и
дойдоха най-ниски като цена. Справиха се добре и като изпълнение, вкл.
рециклирана хартия.

http://simolini.com/

4). "Да пробудиш драконче" мина през Е-принт

ДИГИТАЛЕН, ОФСЕТОВ И ШИРОКОФОРМАТЕН ПЕЧАТ
Е Принт ЕООД
тел.: 02 952 67 95

http://www.eprint-bg.com
http://www.6tampa.com
http://www.rapidlabelprinterbg.com

​Не работят на особено добри цени. ​


5). бих препоръчала ценово-работно да се провери работата и цени на
Мария Кехайова от Геософт ЕООД.
Тя самата не е печатница, но реално прави и предпечат бързо и
ефективно, и печат.
Тя може да предложи и предпечат, както и печат на разни като тип
издания, вкл. календари, брошури, книги.
Т.е. откъм идеи за формати - е добра.

geosoft14 -в- gmail.com

​Понеже тя няма лична печатница, цените не са бонбон.​ Но иначе е мила и услужлива.


Всички от горните - би трябвало да могат да предлагат всякакви видове
рециклирана хартия.
И другото смислено, ако твоите приятели ги е грижа - да мислят за
формати, които хем са читател-friendly - като четене, държане на
книгите, хем да са хартия-friendly - т.е. кои са оптималните формати,
които ще причинят най-добро използване на съответното руло хартия, на
което се печата.
Което, обаче, трябва да се допитва директно с хората.

Май това от мен. Пак - сори, че реално не мога еднозначно да
препоръчам само един. Струва си да допитат няколко, да видят мостри,
т.н.

Поздрави и лека,
Люба

​За препоръч​ване е корицата да е ламинирана. Иначе се забоядисват едни-други.
Мат ламинат не е подходящ при много тъмни корици, защото някои биват издрасквани фабрично и много им личи.
Гланц ламинат е другият вариант.
Има и допълнителни обработки на кориците - примерно лакирането мисля, че означава някой детайл да лъщи повече.

Задължително изискване за каквато и да е корица - биговане.
Last edited by frog on Tue Dec 12, 2017 1:06 pm, edited 1 time in total.
Reason: ДОБАВИХ ОЩЕ НА СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА :))
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Next

Return to Библиотеката

Who is online

Users browsing this forum: CCBot and 0 guests