„Слънце недосегаемо“, електронно :D

Приятели 🙂

Човешката библиотека представя първата си електронна книга – романа „Слънце недосегаемо“ на Николай Теллалов.

корица на _Слънце недосегаемо_

За да си я свалите – пишете ни (на poslednorog в gmail.com).

Форматът на файловете е PDF, а съдържанието им – текст, илюстрации, облик – е съвсем същото като хартиената книга.

Добавка: От май 2011-а, благодарение на Петър Енчев и приятелите-съратници в Моята библиотека, разполагаме и с FB2 вариант на романа, удобен за четене на електронни четци. Пишете ни кой формат предпочитате.

Единственото ви задължение ;), след като получите (и прочетете) книгата, е да напишете отзив за нея. Той може да съдържа само две думи – важното е да разберем, ние и авторът, че сте я прочели.

Ако решите да подкрепите идеята и с парички, може да платите електронната си книга – по някой от начините, описани тук.

Сумата, която ще изпратите, оставяме на вашата преценка. Ако се колебаете – предлагаме ви 6 лева: 5 за автора, 1 за останалите от екипа, създал и разпространяващ книгата. (Други разходи, тъй или инак, няма. 😉 )

Финансовата ви подкрепа ще ни помогне да решим дали читателите са готови и за други електронни книги. (Идеи за такива имаме, отдавна. 😉 )

Слънчево четене!
Кал:)н

П.П. Най-слънчево ви каним да прочетете и речта на Кори Доктороу „Как да унищожим книгата„, преведена и публикувана от Григор Гачев.

60 коментара за “„Слънце недосегаемо“, електронно :D

 1. Здравей, Ива!

  И ние се радваме, че ни намери и ти благодарим за искрените думи!

  Сигурен съм, че никога не е късно за книгите на Николай Теллалов. Докато има автори като него, които заслужават да бъдат подкрепяни, и отдадени читатели като теб, нас ще ни има!

  Може би ще ти е приятно да посетиш мястото на Николай Теллалов: http://sharkannht.blogspot.com/ и да разбереш повече за Чоби от форума ни: http://choveshkata.net/forum/

  Пожелаваме ти зареждащо четене! 🙂

 2. Здравейте,
  за пръв път попаднах случайно на Човешката и съм очарована от това, че ви има! Може би малко късно съм открила съществуването на произведенията на Николай Теллалов, но съм във възторг и нямам търпение да чета и чета поне докато прочета всичко, което досега е написал… А след това да препрочитам!
  Бих искала да си купя романите му в електронен формат-като се започне с „Да пробудиш…“ и се свърши със „Слънце недосегаемо“. Ще пиша на мейла ви с подробности, но исках просто да ви кажа, че сте страхотни и Благодаря, че сте тук че ви има и се надявам да ви има още много, много дълго време!

 3. Здравейте,
  преди петнадесетина дни приключих с препрочитането на първите три „дракончета“ и си поръчах по куриер „Слънце недосегаемо“ (за която поради заспалост или други причини доста късно научих). Тъкмо днес я прочетох и вече си мечтая за още… Не съм сигурен дали трябва да ви занимавам с мнението си за книгата. Може би трябва да изчакам да „поулегне“ в съзнанието ми… Абе супер си е и да е жив и здрав авторът и да продължава да пише!

 4. Светличе, как мога да се свържа с Квазар за книгите?
  Благодаря

 5. Прочетохме романа „Слънце недосегаемо“ на един дъх и сме възхитени от красивото продължение на драконовата история.Комплименти към автора!

 6. Олеле, Илияне, чак сега ти виждам коментара…

  Можем да ти пратим електронни „Царска заръка“ и „Пълноземие“ ако искаш или да си ги поръчаш от Иван Крумов от издателство Квазар, как предпочиташ?

 7. Да,Светличе,ама ако си на г.за на географията като мен и ти се чете,какво правиш?

 8. Царска заръка и Пълноземие търси на шеста маса на площад Славейков.

 9. Прочетох книгата на един дъх!Чел съм „Да пробудиш драконче“Сега ще търся и останалите.Нямам думи,отдавна не бях чел толкова хубава българска книга.Защо си нямаме Долна земя?Най ме впечатли сцената на астероида,когато Радослав прочита стихотворението си пред Алванд и той замълчава.За да изрече след това:Ти си поет!Ей това според мен си е мотото на книгата:Че Поета е над Воина,над Оръжееносеца,над „Редовия“ Шаркан.Чак ме е яд,че аз не съм.Останете си със здраве!И ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ за Книгата!
  П.С.Да имате и другите:“Царска заръка“ и „Пълноземие“?

 10. Здравейте, ще повторя това, което писах във форума на Моята библиотека, а то е:
  По-удачен вариант за мен и като потенциален автор в бъдеща ел. библиотека /зависи кога и как ще работи тя/и като читател и ползвател на такава е това, което прави Amazon. Всеки автор предоставя част от произведението си за предварителен безплатен преглед. Когато читателят прочете откъса, той може да се ориентира достатъчно за да прецени дали да плати цялото произведение или не. Системата си работи, топлата вода е открита. А това, което г-н Теллалов предлага за доброволното плащане е правено, вкл. от автор като Стивън Кинг. Пробвал е един път и повече не е повторил. Сащате се защо.
  Електронните книги са доста по-евтини от хартиените. Като се изхитрят и 3/4 от хората да не платят, за какво стимулиране на авторите говорим. По-добре да си я караме както досега – издателствата да продължат да карат авторите да си плащат или в по-добрия случай – да ти обяснят, че няма да ти платят, но ти пак трябва да си доволен, нали книгата ти все пак ще види бял свят. Нищо че за авторите пари няма, а разпространителите прибират 35-40% от коричната цена.
  На авторите ТРЯБВА да се плаща, за да има кой да пише книги.
  Електронната книга е добър вариант статуквото да бъде променено, поне дотолкова че млади и неизвестни автори да имат някакъв шанс.
  С уважение: Пламен Лапарев

 11. Книгата я купих от вас на хартия, телефона ми отваря ПДФ… но подобно нещо не бих си причинил.
  Та въпроса ми е има ли планове да се пусне в електронен вариант цялата поредица в четим на малък екран формат?

 12. Книгата си я купих още с излизането и на пазара но сега видях че я има и в електронен вид.Принципно ми хареса но леко отстъпва от първите 2 (загуби се някаде неподправения хумор)

 13. Имам книгата на хартия и подарявах за Коледа бройки от нея. Страхотна е, както и „Да пробудиш драконче“! Още не съм чела втората и третата от поредицата, обаче.

  Поздравявам ви за идеята да предоставяте дигитални екземпляри.

  Поздрави 🙂

 14. Здравейте,

  Според мен електронните книги трябва да бъдат задължително форматирани, така че да бъде лесно четенето им. Това разбира се изключва форматите doc, pdf. Съвсем спокойно могат да се използват форматите: fb2, epub, които описват много точно съдържанието на книгата.

  За мен най-удобните начини за плащане са: ebg.bg, epay.bg, paypal.com, moneybookers.com, смс. В краен случай някакъв вид ваучер или пощенски запис. Ако съществува възможност за ваучер, той може да е на стойност по-голяма от тази на книгата, за да се използва за следващи покупки. 🙂

  В зависимост от обема, сложността на съдържанието бих платил различна цена.
  Примерно ако една книга струва на хартиен носител 12-15 лв. бих платил 5-7 лв. за да я чета в електронен. Дори бих казал, че при повече купувачи цената може да е по-ниска.

  Свободните електронни книги имат бъдеще, защото хората, които сега си купуват книги няма да спрат да правят това и в интернет. Авторите, които пишат качествено и се хареса на публиката задължително ще имат достатъчно приходи. 🙂

  Аз лично бих се наел да помогна на авторите за самото форматиране на книгите, както и за редакцията им (напълно безплатно, дори и да няма автограф :). Със софтуерът, който в момента съществува има възможност много грешки да се отстраняват, а и хората, които са достатъчно грамотни и не са спали в училище по български език и литература ще са достатъчно способни, за да предложат много добра редакция. Смятам, че тя по нищо няма да отстъпи на „професионалната“.
  В тази връзка — почти няма книга, в която да не са допуснати печатни грешки.

 15. Впрочем идеята за автограф е много хубава. Автографа би могъл да е и като графичен файл.

  На автора му е нужен само таблет или друго устройство със сензорен екран, където да напише автографа. Резултатат ще бъде файл-картинка който читателят може да употреби както му е удобно.

  Хрумна ми и следната идея. Разбира се, знам, че е осъществима, затова ви я предлагам 🙂

  Сега чета книжките на Pocketbook 302. Това устройство има сензорен екран, съответно и писалка (не, че е нужна за четене). Но има и приложение за водене на ръкописни бележки, или за рисуване. Та… нищо не пречи, някой ентусиаст да напише приложение, което да позволява, към дадена книга да бъде добавена една или повече от тези бележки.
  За целите на автографа, изнамирате Автора и любезно го помолвате да се подпише на електронната ви книга. Той пише с писалката по екрана каквото рееши, за вас. А въпросното приложение прикрепва това писание „завинаги“ към вашето копие на електронната книга.

  Знам, че съм лош.. и предлагам все неща дето „убиват книгата“, но – хрумна ми и го споделих, в името на прогреса. 😉

 16. И аз искам! Идеята е наистина страхотна… почвам да мечтая… Ники, Ч.Р.Д.! (между другото) Да си жив и здрав и да продължаваш да ни радваш!

 17. По случая в моя блог – genek.info – има статия в две части.
  http://genek.info/?cat=8
  „Големият удар срещу организираната интелигентност“ – от 25 юни.
  Може да ме цитирате в подкрепящи статии.

 18. Много готина идея! Умирам си, за такъв автограф, от всичките си любимци!:))

 19. Харесва! 🙂

  Пратих идеята към Ники Теллалов и останалите от екипа ни.

 20. Ясно е вече, че ще сте пионерите в тази област, та ето още една идея, сурова и недостатъчно обмислена.

  Автора може да предлага на тези, платили за електронната книга, и възможността за звуков автограф. Пращаш текст, автора го прочита, записва го и ти го връща като звуков файл в някой свободен формат, напр. Ogg Vorbis. Може и да не е точно „автограф“, а например любим откъс на читателя от дадената книга.

 21. Здравейте,

  Това продължение ли е на книгата „Да пробудиш драконче“ ?

 22. Спокойно, няма да ти скочим – в случая те спасява ключовата фраза „лично за мен“, която си използвал 😛

 23. П.П. Забравих да кажа, че лично за мен това е първият ГОЛЯМ български роман, издаден през последните 20 години.

  Казвам го с пълното съзнание, че доста писатели и верните им читатели могат да ми скочат. Ще сравняваме с анализ на темите и с цитати – как инак? 😀

 24. Подходяща е за всякакви възрасти. И особено много – за възрасти, търсещи красотата в околния ни свят. 🙂

 25. Засега съм прочела само откъси от книгата и ми се струва, че това е книга предназначена за друга възрастова група – детско-юношеска???

 26. Статистика от третата седмица:

  Свалени книги: 3
  Получени отзиви: 0
  Платени книги: 1 (Владимир Полеганов)

 27. Статистика от втората седмица:

  Свалени книги: 2
  Получени отзиви: 0
  Платени книги: 0

 28. Здрасти. Ъм, някаква статистика за електронния вариант на Слънцето досега – свалени, платени?

 29. Благодаря!

  Чувам я за първи път, но изглежда много добре… 🙂

 30. .rar означава, че файлът е архивиран в RAR формат. Трябва ти програма като WinZip или WinRar, с която да го разархивираш. Оттам нататък е лесно.

  Ще се справиш ли?

 31. Получих файловете и ги свалих, но не можах да ги отворя, закодирани са. моля претете ми текста във формат, който мога да прочета – истински pdf или word, но да мога да го видя. Така не вършим никаква работа. В PDF-rar формат не се отваря.

 32. Статистика от първата седмица:

  Свалени книги: 8
  Получени отзиви: 0
  Платени книги: 1 (Ангел Богданов – мерсим!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото