Как пишем критика

Обсъждаме лични художествени текстове и споделяме идеи за разхубавяването им.

Как пишем критика

Postby Кал » Fri Oct 14, 2011 1:55 pm

Ето за мене. Поводът е това.

armydreamer wrote:Почти за всяка книга, за която се заговори малко повече или която предизвика няколко по-силни реакции, в един момент се казва "чети я заради..." И това не е измислица на прохождащата (или по-точно възраждащата се) у нас фендъм критика, а всеобщ феномен. Аз трябваше да дам 45678 шанса на помиите на Беър "заради идеите", да не игнорирам Бюджолд "заради героите", да не си кажа "егати-лицемера-който-критикува-Дилейни-а-после-пише-точно-както-не-иска-другите-да-пишат", когато прочетох The Centauri Device на Харисън "заради стила". И, за да съм в контекст, да приема "Хакери на човешките души" за литература "заради идеите и това, че я издадоха като роман". (А за нея почти никой не възропта, че вместо човешки образи има модели на поведения, че няма развитие на героите, че я няма г-жа Браун... Някак възторгът беше естествен.)

Освен това, емоционалната критика на Калин съдържа най-ясния знак за субективност - нещо, което много от пишещите рецензии не могат да си позволят (защото са "сериозни"). От там насетне, изборът дали да го приемеш, или не е изцяло читателски и трупането на отговорност върху едната страна е просто глупаво. Имаме един читател, който пише така, защото усеща нещата така. Тук приемам, че спорът е роден само и единствено от това, че на нашата фантастика й мислим доброто (;)). Да не говорим, че ако някой седне и направи контент анализ на всичко, изписано за бг-фантастиката през последните години, ще види, че тя е по-скоро потискана, отколкото възвисявана. Тук ще трябва да включим като съдържание и всичкото не-казано за нея, поради липса на желание.

Та се чудя колко от реакцията на Ванката и Роланд е родено от това, че виждат реален проблем в говоренето за бг-фантастика, и колко - от това, че им е писнало или досадно (или каквото там е нещото) от няколкото емоционални ревюта на Калин. Все пак, той е човек, а не тенденция. И съм сигурен, че иска да обърне внимание към произведението, а не да превърне определен начин на възприемането му в закон. А цялата тема прилича на реакция срещу Калин и не в защита на "правилното" оценяване. Защото ако беше второто, щеше да означава, че статиите на Калин са част от някакъв заплашващ да ни залее потоп, какъвто аз не виждам. Остава да е първото. Но мястото му не е в спор, маскиран като дискусия за критиката на българската фантастика.

...

И като цяло съм съгласен, че "чети заради" рядко има смисъл. Смятам, че нашата фантастика страда от липса на литературност, че у много писатели има страх от литературност (понеже от нея им спада интелектуалният) и че анти-литературността има сериозна подкрепа у нас. Но горните мнения ми приличат на лична разправия, та затова дайте други примери. Вече на доста места (блогове, най-често) се говори за нашата фантастична литература :). На мен ми е интересно, защото и аз рядко се решавам да пиша за бг-книги.


k. wrote:
armydreamer wrote:... емоционалната критика на Калин съдържа най-ясния знак за субективност - нещо, което много от пишещите рецензии не могат да си позволят (защото са "сериозни"). От там насетне, изборът дали да го приемеш, или не е изцяло читателски и трупането на отговорност върху едната страна е просто глупаво.

... Все пак, той е човек, а не тенденция. И съм сигурен, че иска да обърне внимание към произведението, а не да превърне определен начин на възприемането му в закон.

С ръка на сърцето - благодаря за разбралото обобщаване. Навярно даже "критика" горе не е най-изразителната дума - "читателска реакция" е и, както отбелязва Владо, желание да бъдат забелязани нещата, които с лека ръка биват смитани като "есе, което излага визията на автора".

И ми е безкрайно интересно как почти всички отбелязват емоционалността ми и почти никой - стремежът (в случая с "10 на -9") да ви обърна внимание на рационалната полза от един такъв текст. Защото "10 на -9" наистина може да ни подготви за част от задаващото се бъдеще. Ако не си крием главите под одеялото на "литературното разбирачество" и отказваме да мислим по съдържанието й.

Позволявам си да кажа последното само защото и аз се водя нещо "литературен разбирач". Две години интензивно са ме обучавали как да дробя и пасирам текстове, от алитерациите и подбора на register до огледалните пасажи и употребата на символи в прозата. Съответно ми става смешно, та чак ми прикипява, като видя как други хора с по-лека подготовка ръсят тежки рецензии; или от деконструиране забравят да конструират - собствени мисли в отговор на авторовите.

Колкото до моите статии - няма как да звуча неемоционално в тях. Пиша само за нещата, които наистина са ме развълнували. За другите не виждам смисъл да крада от времето си.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Sun Oct 16, 2011 1:38 pm

Ще почна като се съглася: "чети я заради" не е разумна част от популярната литературна критика.

Първо, защото в крайна сметка заповядва, било то с "чети я", било то с какви да негови по-меки и прикриващи го парафрази. Второ, заради "заради". Самата дума и причините след нея – стил, герои, идеи, каквото и да е, – маскират факта, че всички тия заради-та не съществуват изначално в текста, а са въпрос на читателска интерпретация.

Субективният елемент в коя да е рецензия се подразбира и затова "ама мнението ми е субективно" притежава нулева информативна и аргументативна стойност. Честно казано, близо до това са и разните "според мен", "аз мисля" и т.н. А и какво като е според мен, ако е глупаво и необосновано? Тук идва ред на нещо, което армидриймър споменава малко мимоходом: "Най-ясния знак за субективност". Да, субективността/обективността и заповедността са въпрос на знаци в текста на самата рецензия. "Мнението ми е субективно" и "според мен" не са знаци за субективност, а redundancies. Кои са тогава знаците? А кой е "най-ясният"?

Самите рецензии на текстове са пък са като пътепоказатели към някоя забележителност. Те определят това аморфно нещо "литературна репутация", а не някакви изначални добродетели на писателя/написаното. Малко е иронично, но най-директно пътепоказателният тип рецензия – основаваща се на "прочети я заради", – е може би най-слабият пътепоказател. Също толкова иронично слаби пътепоказатели са рецензии, основаващи се на силни епитети и удивителни знаци.

Причината навярно е в това, че литературата е най-силна, когато не просто съобщава за света край нас, а го уподобява. Съответно най-успешният тип литературен пътепоказател е този, който също си служи с подобни средства.

В тази връзка, да, аз виждам критичен недостатък на такива рецензии и критично насищане с другия тип – не бих го нарекъл рецензии, а по-скоро "типове отклик", защото се изразява най-често в писания в книжни подфоруми, били те мнения или спорове. В това няма нищо неочаквано – повечето хора по форумите нямат целта да пишат рецензии. Но не бива да се бърка стилистиката на кръчмарската маса/casual форумното общуване с тази на писаната рецензия.

И с друго съм съгласен: "литературното разбирачество" е дупка, в която някой може да си скрие главата. Литературното разбиране обаче не е. Първото е софизъм, често изразяващ се в някое и друго повърхностно сладкодумие, колкото да затапиш опонента. Другото е нещо, което личи във всяка дума и няма нужда само да привлича внимание към себе си. Антитезата на "разбирачеството" обаче не е "да мислим за съдържанието", защото поражда един неприятен ми вкус на "кво се криеш зад разни синтактични конструкции и метафори, говори ми за *съдържанието*". Не, антитезата е именно разбирането – че текстът не е бариера към "съдържанието", а е единственият начин да се достигне до нещо, което след много уговорки да наречем "съдържание".
Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Sun Oct 16, 2011 1:45 pm

И аз имам какво да кажа - всъщност май пристигна времето да вдигна мерника на самия Дилейни... но ще е чак на Фантастивала, докато си вися с лаптопа на масичката с книгите. ;)

А ти ако решиш, затрий оня едноредовия пост по-горе.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Sun Oct 16, 2011 1:47 pm

Не мисля, че има как да му вдигнеш мерника, докато не се повчетеш в него :)
Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Sun Oct 16, 2011 1:49 pm

А може ли да съкратим горното изречение до „Не мисля“? :twisted:

Не се разсейвай, Емо. И мене не разсейвай. Има време.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Sun Oct 16, 2011 1:52 pm

Тц, не може да го съкратим, защото в противен случай просто си вдигнал мерника на нас с армидриймър, а не на Дилейни ;) Тъй де, ако още е вярно това, което си ми казвал - че с Дилейни си запознат само покрай това, което с армидриймър сме споменавали за/от него :)

А и както добре знаеш, човек не може да НЕ се разсейва от съсредоточеното превеждане. Аз почнах в 6 сутринта и ми е нужно :)
Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Sun Oct 16, 2011 1:56 pm

Имам предвид онова есе в 5000+ думи, което ти публикува и тук.

(А контрааргументите ми към такава теза зреят няколко месеца вече. Не е лесно да се пресегнеш във фундаментите си, мамицата им...)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Sun Oct 16, 2011 1:58 pm

Това есе:

1. го е писал на 26 ;)
2. e само първата половина от цялото.
3. е едно от десетките му :)
4. е полемично, което всъщност е добре, щото очевидно ще полемизираш, та поне си работи по предназначение :D
5. най-добре се чете в оригинал, който бтв е наличен в googlebooks :)
Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Sun Oct 16, 2011 2:01 pm

А някое по-зряло, и по-наситено, знаеш ли?

(Откакто одъртях, боя се да се карам с младите. Те имат непоколебимост и увереност, която им е нужна, за да избуят...)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Sun Oct 16, 2011 2:06 pm

Едно есе, и да има непоколебимост и увереност, също така е напълно уязвимо, защото писмеността по същество мълчи. Можеш да й кажеш каквото искаш и няма да те коригира. Тъй че не виждам защо да се боиш, а и ми е интересно какво би казал. Мисълта ми е, че вчитане в мисълта на Дилейни би ти помогнало да поставиш в контекст конкретно това есе :)

А и не знам, ти как си разбрал "тезата" му? (В кавички, защото не мисля, че е една, нито дори, че е пълна - нарочно.)
Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Sun Oct 16, 2011 2:15 pm

Добре, ще бацам по това есе. (А се боя да бацам здравата, за да не счупя нещо... С по-зрелите автори не ме е толкоз грижа, те трябва да са се научили на издръжливост.)

Толкоз за днес, следващите дни – повече. :)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Sun Oct 16, 2011 2:21 pm

Само една препоръка, може и да не отговаряш - прочети го в оригинал :) Има го цялото в гугъл-бук варианта на The Jewel-Hinged Jaw.

Бтв, ще ми е десеторно повече кеф, ако говориш не по "тезата" му (научил съм се да приемам всяка "теза", сиреч - кратка парафраза на коя да е позиция - като straw-man, при все че и аз все още масово така дебатирам), а по конкретни изречения/фрази/думи, които те смущават. Лично на мен това много по-трудно би ми активирало негативните спусъчета ;)
Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Fri Jan 20, 2012 5:22 pm

Едно важно уточнение:

Когато имате несъгласия със смисъла (идеите, философията) в един текст – много често разминаването е между вашите вярвания като човеци и възприятията на автора. Простичко казано: по самия текст няма какво да се пипа; явно той не е за вас. :)

(По-сложното оставям за жив разговор по-нататък.)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Mon Jan 23, 2012 11:10 am

Едно уточнение на уточнението, ако може :):

Идеите и философията на един добър художествен текст са много пипкава и непрозрачна работа; трябва да внимаваме дали наистина се стараем да ги възприемаме (без уговорки, свободно да пием и сладко, и горчиво) или прибързано реагираме на някакви наши си negative triggers :) Споделям, защото съм срещал последното много пъти, вкл. и у себе си.

Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Tue Feb 05, 2013 11:23 am

В подготовка за поредния погром :D - открадвам си цитат от един друг форум:

Trip wrote:Не ща български автори да пишат като Дилейни. Искам, както каза Роланд, да се *опитват* да пишат като Дилейни.


Чопли ме следният въпрос:

Способни ли сте – Емо и всички останали, които държат на добрата критика - да разпознаете български автор, ако той (се опитва да) пише като Дилейни?

Въпросът ме чопли още от като видях оня отзив за „Каква ще е тя?“ - дето с всяко следващо четене звучала по-зле...

Скрит текст: покажи
(„Каква ще е тя?" съдържа такава батарея похвати и прийоми, каквато съм си позволявал само в „Да обичам Сам Сама“ – и някои от Юнакинските приказки. Та, съответно, в ролята си на компетентния човек – всеки писател, който държи на доброто писане, е наистина компетентен, като иде реч за неговите писаници; моля да не го забравяте – бих могъл да влача всеки по-некомпетентен както и където ми накефне... Но това отдавна не ми носи радост.)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Люба » Wed Mar 27, 2013 1:21 am


User avatar
Люба
 
Posts: 3907
Joined: Mon Jul 25, 2011 10:52 pm
Has thanked: 3365 times
Has been thanked: 4960 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Fri May 10, 2013 5:37 pm

Кал wrote:В подготовка за поредния погром :D - открадвам си цитат от един друг форум:

Trip wrote:Не ща български автори да пишат като Дилейни. Искам, както каза Роланд, да се *опитват* да пишат като Дилейни.


Чопли ме следният въпрос:

Способни ли сте – Емо и всички останали, които държат на добрата критика - да разпознаете български автор, ако той (се опитва да) пише като Дилейни?

Въпросът ме чопли още от като видях оня отзив за „Каква ще е тя?“ - дето с всяко следващо четене звучала по-зле...

Скрит текст: покажи
(„Каква ще е тя?" съдържа такава батарея похвати и прийоми, каквато съм си позволявал само в „Да обичам Сам Сама“ – и някои от Юнакинските приказки. Та, съответно, в ролята си на компетентния човек – всеки писател, който държи на доброто писане, е наистина компетентен, като иде реч за неговите писаници; моля да не го забравяте – бих могъл да влача всеки по-некомпетентен както и където ми накефне... Но това отдавна не ми носи радост.)


Малко закъсняло (хахахаахаха...хм...) включване от тъча с въпрос: интересен ли ти е въпросът "Можете ли да разпознаете?" и защо?
Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Fri May 10, 2013 6:42 pm

Отговорът на въпроса ти е в скрития ми текст. ;)

Пътем имаш ли нужда да опознаеш Сидхарта?

А този?
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Fri May 10, 2013 6:55 pm

Мисълта ми беше, защо наблягаш на личността на автора? Или аз наблягам погрешно? Може би въпросът е бил "Можете ли да познаете дилейниевско писане от български автор?" Което влачи много други въпроси със себе си, разбира се :)

Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Fri May 10, 2013 9:30 pm

Писането имах предвид, не самия автор. „Синекдоха“ ли му се викаше?
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Sat May 11, 2013 1:56 pm

В този случай подобен въпрос в градивна посока "Да се научим да разпознаваме художествени похвати" ли е насочен?
Нещо друго във връзка с рецепцията - Дилейни е творял в среда, в която на писането като неговото му е било "дошло времето", образно казано. Няма нужда точно на теб да ти казвам средата в Странната литература (и въобще комерсиалната литература) в България каква е, за съжаление.
Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Sun May 12, 2013 2:15 pm

Trip wrote:В този случай подобен въпрос в градивна посока "Да се научим да разпознаваме художествени похвати" ли е насочен?

Да.

Скрит текст: покажи
А е и донякъде ехо на „Какво пропускаме да забележим, докато се взираме за някоя твърде конкретна мечта?“ (Този е екзистенциален, викам да не се разпростираме тука по него. ;))
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Sun May 12, 2013 4:52 pm

Имаш ли предложения по гореутвърдената градивна посока? Аз се сещам за това-онова.
Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Sun May 12, 2013 5:02 pm

Обещал съм на участниците в писателската работилница (подразбирай: всички, които се сещат да четат тъдява ;)) веднага щом се заявят поне трима желаещи (и аз съм в кондиция да говоря), да си направим читателска работилница: като вземем за разкостване „Да обичаш Сам Сама“.

Ти би могъл да разкостиш нещо, писано от теб. (Умишлено не предлагам да анализираме външни автори – бих го оставил за последващи работилници.)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Sun May 12, 2013 5:08 pm

Aз визирам нещо по-ориентирано към интеракция, вариация на едно упражнение, което правя, като съм в настроение да си упражнявам превода. Превеждам вече "официално" превеждан текст и след това го сравнявам с "официалния" превод. Така има конкретни опорни точки за сравнение. Може би нещо такова, но ориентирано към редакция? Няколко души редактират предварително зададен текст и обсъждат отликите в резултатите?

Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Sun May 12, 2013 5:21 pm

И така може. (Предполагам, че си избрал наситен на техники откъс.)

Проблемът с превода обаче е... че е превод. Ти си вързан към смисъла и потока на оригинала. Липсва ти свободата, която ти дава собственото писане – а поне моите най-ярки техники съм ги развивал в условия на пълна свобода.

Скрит текст: покажи
(Дрън-дрън, пълна... Какво точно имам предвид, ще се разбере на работилничката. :D)


Сега да видим има ли и желаещи...
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Sun May 12, 2013 5:32 pm

За редакция бих избрал наситен откъм "грешки" откъс. Нещо, по което може да се работи изречение по изречение. Причината е, че точно защото не е собствено писане, свободно може да го нашариш. Когато нашариш един чужд текст достатъчно пъти, започваш и в своите да виждаш пропуските, които забелязваш в чуждите, и които не би видял много-много, ако действаш от самото начало върху свой текст. За съжаление, при последното човек е твърде склонен да размива границата между "пиша глупости" и "пиша в свой си уникален и неповторим стил".

Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Sun May 12, 2013 11:01 pm

Значи говорим за напълно различни идеи.

Целта на моето занятие е да се научим да разпознаваме повече художествени похвати. Да се научим да четем, тоест.

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Как пишем критика

Postby Trip » Sun May 12, 2013 11:04 pm

Мисълта ми е, че смятам, че трудно се получава чрез подробни анализи от страна на наелите се на анализи, след което се очаква от останалите да им четат ферманите (каквито и двамата ще напишем, знаеш ;)) И проблемът не е толкова в tl;dr, а в това, че дори човек много да се изкефи на анализа, няма да абсорбира проникновенията ти/ми/му/й. Така ми се струва.
Trip
 
Posts: 230
Joined: Mon Nov 23, 2009 1:53 pm
Has thanked: 52 times
Has been thanked: 99 times

Re: Как пишем критика

Postby Кал » Sun May 12, 2013 11:34 pm

Както си го представям аз, няма да пиша фермани. Даже нищичко няма да пиша. Работилничката ще е на глас, на живо, след предварително четене на текста-жертва от желаещите да участват, а по време на жертвоприношението – с куп тормозещи въпроси от мен към тях и желание сами да стигнат до отговори. Точно както обичам. Особено ако отговорите са различни от тия, които аз съм имал наум... :D

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Next

Return to Писателска работилница

Who is online

Users browsing this forum: CCBot and 0 guests