Не-културни събития

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Post Reply
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Re: Не-културни събития

Post by Люба »

Изпращам информация за следващото събитие от професионалния ни формат Creatives Talk, което ще се проведе на 08.04. в SOHO.

Наш гост ще бъде Светослав Симов - основател на първата българска дигитална шрифтолеярна “Fontfabric".

Под наименованието на събитието: "Creatives talk: Fontfabric - design from designers for designers" Светльо ще разкаже за началото на проекта си, какви са причините за успеха на Фонтфабрик, защо са решили да правят качествени безплатни шрифтове, наистина ли са безплатни и ще продължават ли да ги създават за в бъдеще?

Вход: свободен, но с предварително записване на gergana (-at-) soho.bg /до 60 души/

Поздрави и усмхната седмица,
Гергана Иванова
СОХО
Люба

Re: За Земята

Post by Люба »

А тази възможност дали мина отсам, че май да, но дали - срок 24 април, 2015 г.?
Човешката като фондация също може да участва (не съм чела условията, но се надявам да не е ограничен до организации в обществена полза).
Пълната информация - тук

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Най-добра младежка практика за доброволческа инициатива
гр. София, м. март – м. юни 2015 година

Ако сте младежка организация, ученически съвет, ученически парламент или друга неправителствена и образователна структура, която обхваща младежи от /15 - 29г./

Ако имате разбирането и виждането за младежки проект и добра инициатива
Ако сте пълни с идеи, но нямате необходимата подкрепа и ресурси,
то вие задължително трябва да се включите в инициативата младежки проект – Най- добра практика за доброволческа инициатива

Изисквания:
1. Да сте образователна институция (СОУ, езикова гимназия, Висше училище) или неправителствена организация;
2. Ученици и младежи /15 - 29 години/;
3. Инициативата, която имате да се реализира на територията на град София;
4. Теми и области, по които може да кандидатствате – социални, образователни, спортни и екологични инициативи, подпомагане и интегриране на социални рискови групи;
5. Подаване на попълнен формуляр в срок до 17 април 2015 година.

Важно:
Проектно финансиране в размер до 1500 лв.
Продължителност и обхват на проектните дейности – от 4 май -30 юни 2015 г.
Отчитане на проектните дейности до 10 юли 2015 г.

Пълният комплект от необходими документи за кандидатстване е публикуван на интернет адрес на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” /ПИСТ/ – направление „Култура, образование, спорт и превенции на зависимости”-Столична община

Крайният срок за представяне на проектни предложения е 17 април 2015 година
Телефони за контакт /дирекция ПИСТ/: 02/ 946 11 18 и 02/946 14 12
Last edited by Кал on Fri Apr 03, 2015 8:44 pm, edited 2 times in total.
Reason: премествам
Светлана
Global Moderator
Has thanked: 7 times
Been thanked: 34 times

Post by Светлана »

Конференция: Опазване на околната среда с инструментите на свободния пазар:

На 18 април 2015 г. от 13:30часа в The Red House. : )

https://www.facebook.com/events/1805488793009047/
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Post by Лъч »

Търсим участници за 2 младежки обмена в Турция през май
Завод Идеи wrote:Здравейте, приятели,

От организация "Завод за идеи" търсим 8 участника за младежкия обмен "Child University" в Къръккале, Турция по време на майските празници между 20 и 26.05.2015 и 2 участника за "Child Protektion" в Шанлъурфа между 18 и 25.05.2015

Темата и на двата проекта е свързана с дацата, като фокусът пада върху правата на децата и работата с децата - концепция, методи, практика.
Настаняването и храната ще бъдат покрити на 100%.
Ще бъдат възстановени и 170 евро от пътните разходи.
Има административна такса 30 лева.
Работният език е английски.

Може да се включи всеки, който е навършил 18 години, има валиден задграничен паспорт и владее английски на разговорно ниво. За кандидатстване и повече информация може да ни пишете на имейла. Молим за тема на съобщението да посочите името на проекта, от който се интересувате.

Поздрави,
Нана
zavod.idea -В- gmail.com
Светлана
Global Moderator

Post by Светлана »

Здравейте!

Каня ви на едно събитие, което се организира от "Body, mind and soul training" - Велико Търново.

В момента се сформира група от желаещи за участие в еднодневен 4-часов семинар по Винг Чун с инструктор от Русе.
Винг Чун е най-агресивната система за самоотбрана, измислена от жена. Семинарът е много полезен тъй като ще можем да учим от опитен инструктор и медалист в дисциплината.

Цена за участие: 40лв
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Post by Кал »

Вместо да се трошите, препоръчвам ви айкидо. ;) Най-красивите падания; понякога животоспасяващи. ;)

И цените не са толкова агресивни...

Митко би трябвало да знае къде има в Търново.
negesta
Has thanked: 811 times
Been thanked: 388 times

Post by negesta »

Младежки обмен: How to make the world a better place
Брага, Португалия
28 юни - 5 юли 2015
Теми на обмена са здравословен начин на живот, околна среда и социално включване, по които ще се работи чрез комбиниране на спорт, музика и изкуство.
Кандидатите за обмена трябва да са младежи на възраст 18-25 години, да са активни и да обичат да танцуват, спортуват и общуват, да владеят английски език на добро ниво. ...
Очакваме кратко мотивационно писмо "Защо искам да участвам в младежкия обмен?", автобиография (и двете на английски език) на имейл: viacivicbg-в-gmail.com с тема: YE Portugal не по-късно от 5 май 2015 г.
Още: http://www.viacivic.org/main_page.html
Cliff_Burton
Дзен-лунатик
Has thanked: 72 times
Been thanked: 76 times

Post by Cliff_Burton »

Кал wrote:Вместо да се трошите, препоръчвам ви айкидо. ;) Най-красивите падания; понякога животоспасяващи. ;)

И цените не са толкова агресивни...

Митко би трябвало да знае къде има в Търново.
За Търново препоръчвам с двете ръце ето този клуб (то не че има друг): http://aikidobg.com За съжаление приоритетите ми са малко по-различни в момента, но когато ми се отвори повечко време пак мисля да подновя тренировките. За краткото време, през което ходих (около половина година) съм повече от доволен :)
PEACE & LOVE
Светлана
Global Moderator

Post by Светлана »

Я виж ти, какво си открих. : ))

Протест за право на избор за ваксините.
10 май 2015 г.
в 12:00
място: навсякъде

Допълнителна информация --- > https://www.facebook.com/events/369908026531635/
Светлана
Global Moderator

Post by Светлана »

Безплатен Семинар "Тайната на дишането", 5 май , Център за щастие бул. България
от 19:00 до 20:00

https://www.facebook.com/events/449817475181340/
Люба

Post by Люба »

Чаткалина занимания в Борисовата градина в София

Поставяме началото на заниманията по Чаткалина на открито! Най-после!
Започваме на 7-ми май, от 18.30 ч. в Борисовата градина, до Откритата сцена.
На същото място ще бъдем и на 8-ми (ще ни снимат от БНТ за предаването „Здраве”) и на 10-ти май от 16.00 ч.
И след това всеки четвъртък от 18.30 ч. продължаваме редовните занимания по Чаткалина до Откритата сцена.
А всеки вторник в Южния парк, от 18.30 ч. до фонтана срещу входа от „Витошка”.
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

Точно това е за културните събития, но не искам да се разделям шизофренично:
От утре hand-made fest в НДК: https://www.facebook.com/events/996005973757954/ По-добре да не се ходи там. Много ще е депресиращо.

От 21 май са Зелените дни пред паметника на Съветската армия - https://www.facebook.com/events/883594461712746/

И на 24 май е Свободна книжарница при Езерото с лилиите - https://www.facebook.com/events/8004303 ... 170014516/
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Светлана
Global Moderator

Post by Светлана »

Едно интересно нетрадиционно събитие.: )

Да износим здраво бебе! Могат ли храненето и двигателната активност да ни помогнат за това?

Събитието ще се състои в мол Русе в неделя от 11:00 до 13:00 часа.

допълнителна информация --- > https://www.facebook.com/events/1631141983785043/ : )
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Здравейте, приятели,

Може би не всички знаете, но в последните няколко месеца започна работата по актуализация на Плана за управление на Природен парк "Витоша", който трябва да бъде представен на обществеността до края на лятото.

За да обърнем общественото внимание към този процес и за да си припомним колко ценна и любима ни е Витоша планина, Прозрачни планини заедно с екипа на филма "Витоша" започва серия от прожекции на документалният филм на различни места в София. Прожекциите ще са придружени от презентации на разнообразни теми. Първата прожекция е утре (14 май) от 19:00 ч. в Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф 37). Очакваме ви!

Ето пълната програма на прожекциите и лекторите, както и линк за събитието във фейсбук.

14 Май – Дом на киното 19:00 ч.
Тема на дискусията: Корояди се съюзяват с еколози – кой пази горите на Витоша? (лектор: Момчил Панайотов, ЛТУ, София)

18 Май – Кино Одеон 19:00 ч.
Тема на дискусията: Има ли мечки на Витоша? (лектор: Никола Дойкин, ДПП Витоша)

25 Май – Кино Одеон 19:00 ч.
Тема на дискусията: До Алеко и назад – история на ПП Витоша (лектор: Тома Белев, Асоциация на парковете в България)

3 Юни – Кино Влайкова 19:00 ч.
Тема на дискусията: Децата на Витоша (лектор: Аспарух Мачирски, Мачирски Спорт)

8 Юни – Маймунарника, Борисова градина 19:30 ч.
Тема на дискусията: Лифтове и транспорт на Витоша (лектор: Любо Костадинов, ЗаВитоша)

Вход: 6 лв. (Приходите от билетите са предназначени за продуцентите на филма и кино салоните). Представянето на всяка тема е добровлно.

Ако искате да дадете своите граждански предложения за новия план за управление на Природен парк "Витоша" включете се в дискусията на платформата за гражданско участие на Прозрачни планини.

С пожелание за прекрасен ден!
Мирослава,
от екипа на Прозрачни планини и СДП БАЛКАНИ
Люба

Post by Люба »

Една покана за включване в преброяване на велосипедистите в София. Копирам директ мое писмо до приятели-велосипедисти. Ако имате такива, можете да ги сръчкате да дадат рамо. И благодаря :)

За предстоящото много скоро преброяване на велосипедистите в София все още има място и нужда от доброволци, които за известно време да поседят идния 17 и/или 19 май на някое непокрито засега място. И - спазвайки изискванията и насоките на организаторите от Сдружение "Велоеволюция", да съберат данните за велосипедистите, преминаващи през основните артерии в града.

Които - вярвайте мен и тях - наистина са много полезни за заснемане на истинската ситуация за това колко велосипедисти движат из града и откъде накъде избират да преминат (защо и как :)

Пускам ви информацията от Велоеволюция.

С 3 въпроса се иска да попълните къде кога как можете. За да може да се случи по-качествено заснемане на картината в София.

"Сдружение "Велоеволюция" набира доброволци-преброители на велосипедисти за първите дати 17 и 19 май, и за последващите преброявания през юли и октомври 2015 г. Записването е на:
https://docs.google.com/forms/d/1Psw1AI ... 8/viewform
Подробности за самото преброяване са тук: http://velobg.org/ново-преброяване-на-велосипедистите "

На 21 софийски кръстовища ще отбележим всеки преминал велосипедист. Има още кръстовища незаети от доброволци, а преброителните дати са опасно близо, затова - заделете някой час за "свеж кръстовищен софийски въздух" на ползу града и немоторизираните хора в него :)

Който успее да се запише до 14 май по някое време, има реален шанс и да се включи на 14 май (т.е. днес почти :) в среща за инструктаж. И бира :)

Благодаря ви и предайте нататък бързичко, ако имате хора около вас, които могат да дадат рамо и да се включат и за половин-един час нейде.
Last edited by Кал on Thu Dec 17, 2015 1:52 pm, edited 1 time in total.
Reason: премествам + преименувам
frog
добромет

Post by frog »

Свободен пазар при езерото с лилиите на 21 май от 15 ч. - https://www.facebook.com/events/1590049844589798/

Най-накрая ще предложа няколкото торби детски дрехи, които специално подбрах от Добрич.

По-скъпите ще ги снимам преди това, че веднъж заминат ли, само в главата ми ще останат.

Иначе имам изобретателни идеи за дрехи артикули за благотворителна разпродажба за ARS, но изискват не съвсем малко "труд и техника", пък и никой не се е залетял да осъществи такъв базар. Ако им пиша, ще ми кажат все същото - ами то по това време не идват много хора. И ще ми иде да наритам, защото и 100 лв. да се съберат, все ще е нещо. И ще се порадваме на събитието.

Anyway. I'm tired of омалосване.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
frog
добромет

Post by frog »

Ще видя дали ще нося и мои недетски читави дрехи, които очевидно не ползвам. Всъщност трябва да го направя, но ще реша според сезонността им.
Още по-всъщност - жадувам да го направя, но няма да ми е лесно.

Ще нося един Хамлет, преведен от Гео Милев.
Стари Economist. Няма значение, че са дърти, английският им е зашеметяващ. Просто човек трябва да преглътне факта, че повечето неща, за които ще чете, са с изтекла давност. Политическите и икономическите статии примерно.

Ще нося също дреболийки детски играчки, пак специално носени от Добрич. Трябва да измисля чисто нещо, върху което да ги разстеля. Това важи и за дрехите.

Е, ще оставя някои козове за ARS. Когато някой ден благоволят да направят събитие.

Но по всяка вероятност ще взема няколко чисто нови бели стъклени чинии от майка ми. Имам цял кубичен кашон и... от предното лято не съм го отваряла. Би трябвало да не е на сол вътре. Макар че ще ми е по-лесно, ако е на сол :D

Цветя ще има малко.

Spoiler
Тормози ме мисълта, че от Шотландия от благотворителната книжарница не си взех за 5 паунда пълните съчинения на Шекспир с дебела корица и илюстрации. Спря ме шрифтът. Колебаех се между две съвсем различни книги и при едната сивееше, а при тая в едната си плоскост буквите бяха удебелени и това евентуланто затормозява четенето. Но нищо не затормозява четенето повече от миниатюрния шрифт, който имам при себе си... (Очите ми не са това, което бяха.) Ако знаех, че е така, щях да купя илюстрираното издание, без да се замислям. Сега трябва да се отърва от моето с меки корици, но шанс за илюстрираното долу-горе нямам. Лелини ми ще ходят след някоя и друга седмица, но ще са само с ръчен багаж и... някак си не знам как да ги придумам някой да носи в ръка червената тухла, обяснявайки на летищните служители, че четивото е за по време на полета... То не че е малък полет де. Ще помисля. Те ще стоят само три дни, а ще са цели трима човека. Може да се смилят над мен и да ми вземат книгата в някоя от чантите. Но пък точно тогава братовчедка ми може да им дава някакви неща от багажа си за носене насам. Ами да се беше сетила, когато аз бях там с големия си куфар и раница!!! На връщане носех 2,5 кг семена и 1,5 кг киноа; 1,5 кг сладки картофи и стъбла ревен. Все щеше да се намери място за някоя нейна "глупост".

О, ще има маратонки от сестричката ми. Почти съвсем нови.

Щях да проимам нови работни обувки, но се оказа, че единият ми крак или едната обувка са по-различни - стиска ми. Може би и те ще са там, ако "собственикът" им не възразява.

Ще направя сироп(и) пак. Само трябва да помисля за чаши. В краен случай ще купя.

Може би ще дам една купичка с делфинче.

Spoiler
Ще дам една стара книга за Витоша. Да, ама не мога да я намеря.

Ghost stories of WWII (за това ще си помисля, може някой да я купи). И една друга страхотия.

Spoiler
Ако има къде да си навра всичкия багаж, мога за неизвестно време да се оттегля в Добрич или на друго място и да си чета множеството безумно донесени книги. И не така безумно купени. Какви ли компромиси мога да направя? All boils down to rent. So much free without it. :shock:
Опасявам се, че повече ме тормозят безумно донесените книги, а не купените.
Люба

Post by Люба »

Едно (предполагам) интересно обучение или поне разведряваща среща с хора, които се занимават с "мъжа-жената" като отношения. Звучат малко "нама'ано", но кой знае - може да не са само поза.

https://softuni.bg/trainings/1160/PUA-June-2015

Заповядайте на безплатен семинар на тема "Как да привличаш страхотни жени с лекота?", който ще се проведе на 17 юни 2015 г. (сряда) от 19:00 часа в зала Open Source на Софтуерния университет (София, ул. Тинтява 15-17, етаж 2). Лектори са Боян Москов и Иво Янакиев от PUA Team.

Влюбваш се лесно в жени, които те разиграват? Изпитваш трудности в общуването с жени, които харесваш? Жените гледат на теб като "просто приятел"? Не си имал сериозна връзка с момиче от години? Водиш еднообразен начин на живот и рядко се запознаваш с нови жени? Не знаеш как да заговориш непознатата секси мацка на бара? Постоянно се разминаваш с невероятно красива жена на път за университета, но така и не събираш смелост да се запознаеш с нея?

Ако имаш някои от тези или подобни проблеми, семинарът "Как да привличаш страхотни жени с лекота?" е тяхното решение!

В този семинар ще научиш:

Как да създадеш лайфстайл, който привлича жените.
Как да станеш по-самоуверен.
Къде да срещаш жени, които ти харесват.
Как да преодолееш страхът от заговаряне на непозната жена.
Как да се запознаеш с всяка жена, която ти хареса, независимо от ситуацията - в нощен клуб, кафене, на улицата, в магазин и т.н.
Как да флиртуваш и създаваш емоционална връзка с жена за броени минути, така че тя да иска да те види отново?
Как никога повече да не попадаш в графата “нека останем просто приятели”?
Как да се справиш с отказите на жените?
...и още.

За лекторите:
Боян Москов
Иво Янакиев
Ние сме Боян и Иво, двама добри приятели, които учат мъжете как да съблазняват жени и да създават най-добрата версия на себе си вече 6 години. Ние сме PUA Team - Силата да съблазняваш.

Подходът ни с жените е естествен и директен, типичен за истинският Алфа Мъж. Без заучени фрази. Всичко, което преподаваме е 100% тествано от нас.

Работили сме с обявеният за №1 трейнър в света по съблазняване на жени през деня - Sasha PUA. Освен в България сме водили семинари в Амстердам и Атина. Най-големият ни семинар до момента беше пред над 300 човека.

Участвали сме в 7 ТВ предавания по 4-те най-големи национални телевизии. За някои от тях заснехме със скрита камера на живо реални свалки с тотално непознати жени.

Дата и час на събитието: 17 юни 2015 г. от 19 до 21 часа
Място: зала Open Source, Софтуерен университет - гр. София, кв. Изгрев, ул. Тинтява 15-17, ет.
Last edited by Кал on Thu Jun 11, 2015 4:27 pm, edited 1 time in total.
Reason: Любе, доживяхме и тая глупост да прогласим във форума... :(
Лъч
Лъч

Post by Лъч »

Курс по пермакултура

Все още има места за курса.
Информация за курса има в:
https://www.facebook.com/events/796092930510700/

Информация за плащането:
https://docs.google.com/forms/d/1nGiFP4 ... 8/viewform
ДАТИ: от 3 до 15 октомври (12 дни, целодневно, с един свободен ден – 9 октомври)
МЯСТО: Проект Ура Гора, Странджански регион, Южна България
ВОДЕЩ: Ракеш "Rootsman Rak"
ЦЕНА: Между 400 и 600 лева (Обучение, Материали, Настаняване, Храна)
СВОБОДНИ МЕСТА: 20

Отворете ума си към свят от възможности като проектирате като природата…
Пермакултура е устойчиво използване на земята с цел хармонизиране на обиталищата и създаване на богата продуктивна хранителна система.

Гора градина // Събиране на вода // Общност // Работа със земята // Естествено строителство... и много повече!
Spoiler
Присъединете се към нас за един трансформиращ опит, придобивайки нови умения и прилагайки на практика Пермакултурния дизайн и теория. Приобщете себе си към общност, фокусирана върху хармоничната връзка с нашата планета и природните системи.

Този курс ви дава шанса не само да подхраните вашия ум, тяло и дух, но ви дава инструментите да излезете навън в света, готови да проектирате и да създавате с намерение, увереност и нова перспектива.

Това е чудесна образователна възможност и инвестиция във вашето бъдеще. При завършването вие ще бъдете сертифициран Пермакултурен дизайнер, квалификация, която е международно призната от Пермакултурното общество. Вие също ще имате познанията и практическите умения, необходими за да можете веднага да започнете да проектирате и създавате пермакултурни проекти и устойчиви местности за вас и за другите.

Курсът ще се проведе в спокойната природна среда на нашия проект за общност в Южна България. С настаняване в къмпинг и вкусна веганска храна. Ще имаме и възможност да се разхождаме и релаксираме сред природата в околността. Ние сме извън регулатция, намираме се на 20 км от най-близкия град, и достъпът до нас от главния път е по черен път. Имаме компостни тоалетни, слънчеви душове, и електричество от слънчеви панели. В нашето място се яде вегетарианска храна и не се пуши.
Това е чудесна възможност да изпитате простия начин на живот, близо до природата и заедно да практикуваме пермакултура в действие!

Имаме удоволствието да предложим този ценен опит на много приемлива цена. Курсът се води от Ракеш 'Rootsman Rak', който не само преподава за алтернативни общества и финансови системи, но и ги прилага! Ние имаме интерес да правим пермакултурата достъпна за всички и сме отворени за бартери и за варираща скала на плащанията.

За водещия:
Ракеш Рутсмен Рак
Ракеш е опитен дизайнер на начин на живот с ниско влияние върху околната среда, и учител от Обединеното кралство, специализирал в устойчивост на общността, пермакултура, създаване на хранителни гори и системи с малка поддръжка .Той е работил като съветник на няколко общностни проекта в Лондон и в Европа и е преподавал в много държави по света. Ракеш е обърнал неговата дислексия в предимство, като е развил талант за наблюдение и умения за заучаващи и обучаващи методи. Като млад е основал успешна компютърна консултантска фирма и след като е достигнал финансова независимост, придобива умения на хомеопат и йога учител, които използва в Ананда Марга хуманитарен проект за подпомагане в Африка, Азия и Източна Европа. Покрай пермакултурата Ракеш се фокусира върху човешките умения за комуникация и планиране, толкова необходими за успешните общности.
Интернет страница: http://www.ecologicaldesigns.co.uk

Какво е Пермакултура?
Пермакултура е екологична система за проектиране на устойчивост във всички аспекти на нашия живот. Пермакултурата ни учи как да строим домове с естествени материали, как да отглеждаме собствена храна, да възстановяваме отслабени терени и екосистеми, да събираме дъждовна вода, създаваме общности, да се погрижим за отпадъците и още много. Думата „пермакултура” исторически идва от „перманентно земеделие” и се е развила до „перманентна култура” – това е да се живее леко, с минимален отпечатък на планетата, като се уверим, че можем да живеем в хармония с природата, докато поддържаме човешката дейност за много поколения напред.
Перамкултура е строг и систематизиран комплект от инструменти, екологични принципи и методологии, подкрепени от етични правила, които ни помагат да проектираме и създадем тази култура на дълготрайност. Култура, която ни позволява да проектираме как да се погрижим за всички наши нужди и за нуждите на планетата и всички нейни творения, без да експлоатираме или лишаваме друг от неговите потребности. Крайната цел е да изградим система, която създава изобилие за всички хора, създания и майката Земя. С мъдростта на пермакултурата можем да създадем наше вътрешно спокойствие, тя може да бъде приложена за изграждане на цялостни и подкрепящи общности, строене или модернизиране на къщи, за да бъдат повече енергийно ефективни, създаване на етичен бизнес и препитание, също и създаване на богати изобилни с малка поддръжка пространства за отглеждане на храна.

Пермакултурен Дизайн Сертификационен курс Резюме:
Курсът е предимно теоретичен и ще ви даде обща представа за пермакултурната етика, принципи и подход към предизвикателствата. Ще получите цялостен и същевременно прост набор от инструменти, които можете да използвате и да адаптирате към всеки сценарий за дизайн (сгради, отглеждане на храна, икономиката, обществото и т.н.). Ние ще направим упражнения и практическа работата, които великолепно подчертават и подсилват моделите и концепциите, които се прилагат в пермакултурата.

Принципи на природните системи
Устойчиви методики за проектиране
Модели в природата, културата и обществото
Тълкуване на Земята & Разбиране на естествените процеси
Техники за възстановяване на терена в големи мащаби
Техники за събиране на вода
Дизайн принципите на устойчиви населени места
Рециклиране на сивата вода
Природни стратегии за строителство
Култивирани & Продуктивни екосистеми
Гори градини, растителни гилдии, градини за задоволяване на лични нужди
Технологии за съхраняване на енергия
Подходящи технологии и възобновяема енергия
Пермакултура в градска среда
Управление на дивата природа и биологичен контрол на вредителите
Общностен Активизъм
Невидимите структури: Хората, Общност, Икономика, Еко селища
Съзидателно съвместно взимане на решения за общностите и груповите проекти
Общностно подкрепено земеделие
Стратегии за алтернативна нация
В края на този клас учениците се ангажират в разработването на групов проект.
frog
добромет

Post by frog »

frog wrote:Ще видя дали ще нося и мои недетски читави дрехи, които очевидно не ползвам. Всъщност трябва да го направя, но ще реша според сезонността им.
Още по-всъщност - жадувам да го направя, но няма да ми е лесно.
Това малко към Житейските радости:
Тая вечер поизрових изпод леглото (то ми е шкафът) дрехи за разкарване. Сега прекарах сигурно два часа в пробване на неща, които не нося или не харесвам. Резултатът е купчина за свободния пазар и купчинка за H и М. Надявам се в магазина да ми дадат ваучер, братовчед ми ще се радва.
Отделих една торба неща, дето обикновено стоят при Емил.

Остава в другата стая от двете купчини с дрехи да махна разни неща, надявам се.

Не мога и не искам да си сведа дрехите до един куфар! Има някои неща, дето са ми много симпатични и няма да ги махна. Ако имаше къде да ги закача да си ги гледам, щях да го направя.

На свободния пазар смятам да замъкна сушилника. Води се малък, но... абе Емил няма да е тука и трябва да видя как ще стане. Ще замъкна сушилника и на закачалки ще провеся дрехи. Другото ще е в големия куфар поразстлано.

Май не ми се занимава да подготвям цветя. Положението с тях не е тегаво в момента, така че мога да си спестя еквилибристиките. Но се изкушавам де. Това е най-забавното - седиш при цветята и наблюдаваш хората как реагират на тях. И най-хубавото е като си вземат. Абе май по-хубаво е като им се радват.
frog
добромет

Post by frog »

Просто се РАЗМАЗАХ днеска на свободния пазар, нищо че стигнах доста по-късно.
Емил го имаше да ми помогне - някои неща забравих, но иначе носих голям натъпкан куфар, среден сушилник, натъпкана средна раница, платнета торба с бутилка сироп и други работи.

Като почнах да изкарвам дрехите на закачалки по сушилника, първо бях леко отчаяна, но скоро се натълпиха жени и момичета и избираха (не) за себе си. Дрехите бързо намаляха и не можех да повярвам!!! Ама съм дъщеря на икономист, маркетинг и реклама :D Дали моите дрехи изглеждаха в пъти по-представително от наблъсканите по парапет, въжета, пейки, земя :D
Естествено, не свършиха всичките, но почти всички детски се разграбиха. Май е по-правилно да кажа, че главно една жена ги разграби, но не съм я следяла. Както и да е. Надявам се да си е направила добре сметката и внучката да е доволна, а едни долни тениски да не отидат за парцали. И други хора харесаха за децата си.

От дребните играчки от шоколадови яйца доста заминаха, също и други с подобен размер. Снимах тези, дето най са ме занимавали.

А една жена два пъти ме постави в изключително неудобна и дори опасна ситуация. Не можела да взема без нищо и за специална плетена блуза с къс ръкав и едно пролетно-есенно яке ми даде по 2 лв. Щях да умра от срам, а ако някой видеше, сигурно и мъмрене щях да отнеса.

Сега пратих по epay 4 лв. за Ангелина:
https://dmsbg.com/6209/dms-angelina-da- ... inv_id=900
https://www.facebook.com/Anyneedshelp/p ... 173224154/

Job done. "Изкарах" 4 лв. днес, дето се чудех откъде да взема за целта :shock:

Тъй. За утре съм се уговорила с жената, дето взе много дрехи - ще получи много чинии. Засега няма да дам всичките, защото една друга изави желание също. А ако в последствие се откаже, просто ще звънна на жената, дето утре, и ще дам и останалите по-нататък.

Още съм в еуфория.

Пък някой беше взел само долнището на любимата ми мекичка пижама от детската градина :shock: И сега горнището какво да го правя... Това като да вземеш само втори том от два.

А, да. Хамлет веднага го взеха. Изобщо голям адреналин. Който си оставя дрехите и си тръгва веднага, не знае какво изпуска.

За сиропа давах рецептата. Само ми се ще чашките после правилно да са ги изхвърлили, че нямах нерви и това да се опитвам да прибирам - мръсни чашки за цветята ми.

Смилих се и прибрах моите дрехи, които бяха останали. Ще помисля как да процедирам с тях. Имам време до 12 юли, когато ще е следващото.

Calm down, adrenaline...

По едно време, докато слушах обсъждането сред хората и се бях отдалечила от куфара, жената с многото избрани дрехи толкова беше събрала, че решила направо да си ги сложи в куфара. Тя после още дълго стоя там, но я регистрирах в началото на похищението на куфара ми, когато вече беше разположила част от торбите си вътре. Отървах го!!! :lol: Че не ща да си спомням колко евро струва на баща ми.
frog
добромет

Post by frog »

Пиша да ви се похваля, че току-що надписах указанията на кухненски брояч еленче, което ще дам на благотворителен пазар за момченце Васко на 11-12, 18-19 юли в Южния парк.
https://www.facebook.com/87051359300676 ... 101618312/
За хвалба си е, защото бях отчаяна, че под 8 минути не функционира като хората, а то просто... бъларинът трябва да прочете елементарното указание първо! Та работи си. Не че на някого му трябва, но е сладко. Ако беше жаба, сигурно нямаше да го дам.
... Но се чудя дали да дам жабата с фотоклетка, дето квака, когато минеш покрай нея. Мислех да я инсталирам на рождения си ден, но... тя постоянно щеше да квака.
С Mapия Cтaтyлoвa някой ден можем да направим музей на жабата... От моя страна с видния нежелан отчайващ принос на баща ми...
Гипсов Кърмит Буда, когото е лакирал със спрей няколко пъти, защото зеленият металик веднага попивал и излизало сивото...

Ще дам научнопопулярни списания.
Подбрани колекции от шоколадови яйца.
Плюшения заек, дето го забравих. Плюшена маймунка. Ако мога да махна лак за нокти от плюш, ще има и Бъкс Бъни.
Детски книги за даване, след като ще насоча 2 към Казанлък, май няма да имам. Освен ако не поровя при Григор за каквото беше казал К за Казанлък миналата година.
Купичка с дръжка делфинче.
Закачалка мишка.
Украса за свещник.
Малка свещ.
Кутийка за чай с малко Earl Grey вътре :>
Малки керамични, глинени фигурки, от мраморен прах: 2 слончета, зайче, саксийчица с розички, къртица, която яде сандвич с червеи (don't ask)...

Освен нещата, които забравям, сигурно има още какво да изчегъртам от... за съжаление вечните си запаси...
Разтушаваща книжка с картинки и мисли - с особено зелена жаба на корицата.
Ще помисля за комплект флумастери. Реално трудно бих се напънала да ги ползвам. А съм бая убедена, че някой ще ги купи.
Боже... що пара е генерирал баща ми за благотворителни разпродажби...

Ще има и цветя, естествено! Днес засадих бегонийката. Утре ще взема алоета. Има авокади. Коледничетата, драцените, бръшлянчетата, бамбучето и живораждащите трябва да сложа.

Не знам дали ще остане мегдан за гривни с чаена сърцевина. За вторите дати може да нотирам някоя чаша, ако намеря каква. Ама коя точно песен да е?!... Масово хората се прехласват по Оранжевото, дето много я мразя... Банските също ме дразнят.
Леля ми май има прекалено много стъклени чаши...

Други съществени работи май нямам. Остава за 12 юли свободният пазар, за там ще се мисли.
Имам да давам нови работни обувки №38 - against water, oil, electric shock, smashing. А, и бели кожени маратонки. Пак некви малки.
Трябва пак да преровя гардероба под леглото. Ако може финално, за да знам, че с него съм приключила. Този път каквато дреха занеса и остане, няма да я връщам.
2-3 керамични чаши, дето са ми омръзнали, ще засиля.
frog
добромет

Post by frog »

Днес - вторник - 19 ч. - рожден ден на Подарете книга - юбилей 5 години, https://www.facebook.com/events/1604678796467453/
ул. Доспат 37 - The Bookies.

Благотворителни концерти за десетгодишния Васко с имунен дефицит и необходимост от белодробна трансплантация:
8 юли, 20 ч. - сряда, рок бар Fans*, бул. Васил Левски, между Дондуков и Сточна гара - https://www.facebook.com/events/1621115784841002/
Досадно много изпълнители. Ще отида, но сигурно ще ме натовари мешавицата.

14 юли, 20 ч. - вторник в Маймунарника - Васко Кръпката - https://www.facebook.com/events/1604678796467453/

* На български... fence...
frog
добромет

Post by frog »

Оф, топло ми е...

За благотворителната разпродажба за Васко с Емил ще откупим и дадем комплект Аурелиони, Драконче и Дупка.

Избрах по-компрометирани корици и ги обвих. Храмът е с една много сладка фигурална оризова хартия и чак позавидях. Но ми остана едно парче като за още един Храм :> . Дракончето и него го обвих, защото печели в конкурса най-изтормозено Драконче.

Само ме тревожи мисълта за колко пари ще се продават книгите, защото ако е на кашонна цена, бая ще ме е яд ;) Не заради това аз колко ще съм дала, ами заради това, че книгите са нови, но поизстрадали просто.
Тая фигурална хартия идея си нямам откъде съм я прибрала, ама добре, че съм го направила ;)

Оф, трябва отсега да почна да слагам цени на цветята, за да не го правя цяла нощ в петък. И указания трябва да направя и сложа... И подложки за всички саксийки... Топло ми е

И трябва да се приготвя да се сбогувам с двата цифрови фотоапарата в полза на Васко.
Spoiler
Можеше да са три, ама третият май е в Добрич и е толкова зле слаб картина, че става само за mp3 player.
frog
добромет

Post by frog »

Събраните средства от дарения и продадени вещи от първите 2 дни на Благотворителния базар за Васко са 2293,35 лв.

Благодаря на всички хора, които изпратиха вещи и помогнаха базара да е факт. Благодаря на всички, които дойдоха и дариха на място, на тези, които си закупиха вещи и на всички, които ми помагаха на самия базар.

Заслужаваше си слънчевата баня и цялото хамалско носене!
Благодаря ви!

Другата събота и неделя пак сме там. :)
Абе... моето леко изгаряне щеше да си заслужава, ако хората обръщаха повече внимание на цветята ми и сумата можеше да е 2300 лв. примерно. Anyway.
Още обмислям стратегия за идната събота. Не съм забравила понякога колко ме сърби ръката и врата от предната събота, но има неразходени "последни" цветя :>
Този път ще се въоръжа със слънцезащитно, естествено. Ще се намажа предварително. Но може би ще трябва да се намажа повторно, а мазилото е от тия мазните, дето с веро трябва да си изтъркаш дланите, че да не го усещаш. Там такива условия няма да има, затова ще отидат няколко мокри кърпи.
Люба

Post by Люба »

Много хубава вест-покана - да се обучите да карате правилно и безопасно и спокойно колело в града. Приятелите и колеги от "Велоеволюция" имат план в рамките на техен проект да проведат още няколко безплатни обучения през идните седмици.

Цялата информация е тук: http://velobg.org/velobuchenia

Но ползвам случая да обърна внимание, че:

1. иска се да се запишете
2. трябва да сте поне на 12 години (а ако сте непълнолетни тряба и родител)
3. има и почерпка :)
4. това е една прекрасна възможност за приятно, на открито прекарване на времето с приятели, които са - аналогично искащи да могат, но с малки поне липси откъм умения

Обученията са спредварително записване - всяка сряда от 18.30 ч. с начало при езерото Ариана в Борисова градина.
И се случват най-късно до м. септември

Бързайте, бързайте!
frog
добромет

Post by frog »

Well...
Вчера оборотът ми за Васко беше... 4,50 лв. от 3 цветя, за които дадоха малко повече. Четвърто подарих. Останалите върнах и... you know... в такива моменти се чувствам бая зле.
Иначе си купих разни зелени и незелени работи. Една голяма чаша от автор, за когото знам. И имах подозрения, че глазурата ще се напука още с първия чай. So I was right. Е... тя цялата чаша е грозна. Вече ще е грозна и отвътре. Не знам защо така трябва да си оставят ръцете по тези чаши и чинии. Нима съм длъжна да пия само студена вода и сок вътре?! Кой пие вода и сок в огромна чаша?!
Anyway. Когато ми омръзне грозният фазан на глупавата картинка, ще сложа някое цвете вътре. Или ще намеря автора и ще му кажа, че е прос.

Вчера защото се спираха много малко хора, много ме нервеше, когато все пак решилите да купят нещо заставаха и питаха Какво му е на Васко. I personally не съм купувала от благотворителна разпродажба за човек със здравословен проблем освен за Снежанка и него. И не съм задавала тоя, честно казано, смотан въпрос. Но веднъж когато по абсурдно случаен начин попаднах на мини благотворителна разпродажба за някакъв дом или семейство деца, се информирах с въпрос за проблемите - кой се нуждае от парите.
Виж, мамо, това симпатично момченце е болничко и когато дадем парички, те ще отидат при него.
Fine! Но точно вчера тези думи ми омръзнаха. За роднините и приятелите на Васко не искам и да си представям.

Благотворителните разпродажби за болни хора са едно от най-мъчителните неща. Към края, когато много хора минаваха, като просяк си мислех: "Моля ви, вземете си цвете! Моля ви, вземете си цвете! Моля ви, вземете си цвете! Моля ви, вземете си цвете!..."
Накрая, когато една жена дойде да пъхне 2 лв. в кутията, думите се изплъзнаха от устата ми. Не си взе, естествено. А аз никога дотогава не бях просила.

Е поради всички тия причини ми липсват разпродажбите на ARS. И... като се преместя, няма да мога да развъждам цветя, най-вероятно. С малките прозорци, за които слушам.

Та купих си неща за 20 лв. Оставих 2 от една приятелка и 10 от Петя за "Монетата".

Поне останалите артикули ще ги снимат и излагат в интернет.

Разбира се, отношението ми е all wrong. Вината е примерно в това, че плакатите бяха ръчни - малки. Човек го грабват големите букви. Там че отдолу се ветре някаква голяма снимка на някакво момче who cares. Трябваше да има огромен плакат Благотворително. Също и Charity. Аз при цветята не можех да сложа подобна нещо, не и без огромно мислене и изобретяване какво да бъде. Духаше силен вятър и събаряше леките работи.

Мамо, тези неща тука...? - Остави ги, тръгваме!
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

„За Земята“ wrote:Призив за събиране на материали втора ръка

Приятели, изпращаме ви призив за събиране на материали втора ръка от Destructive Creation във връзка с изпълнението на проект, финансиран по линия на конкурса за микрогрантове "Направи си сам". Препоръчително е материалите да са в района на София. Става дума за изработване на демонстрационни колички, които значително да улеснят живота на бездомници-сметосъбирачи.

Най-скъпите материали за количките са колелата, така че ще сме много благодарни, ако имате колелца от стари детски (и недетски) велосипеди, бебешки колички и др., които бихте ни дарили за проекта. Колелцата трябва да са чифт и с диаметър не по-малък от 20 см (колкото по-големи, толкова по-стабилни и способни да преодоляват препятствия и бордюри). Ще се радваме да получим и планки, оси и други части от стари велосипеди или непотребни железа, отлежаващи по таваните.

Снимайте с телефона си и ни изпратете снимки на колелата и другите материали, с които разполагате, за да преценим дали са подходящи и същевременно да не създаваме излишен боклук. Ако сте от София, ние ще дойдем да ги вземем. Материали се набират до 25 август.

Изпращайте снимките си на: destructivecreation.com -в- gmail.com с копие до r.slavkova -в- zazemiata.org

Землянски поздрави!
frog
добромет

Post by frog »

https://www.facebook.com/events/9719953 ... 369313222/

Осовобождаване от стари дрехи - 27 септември, неделя - клуб Switch (под „Мостът на влюбените“) от 12 ч до 18 ч.

Аз трябва да организирам някой да занесе 2-3 мои, защото няма да съм тук. Пак ходИ, звъни, питай, молИ се.
Лъч
Лъч

Post by Лъч »

Хриси, не знам дали си още тук, но при мен има възможност да ида на събитието с един чифт. :) Ако не си намерила носач-доброволец, може да споделиш, та да имам още една причина да ида там. (:
Post Reply

Return to “... и Вселената”