Сагата chitanka.info и е-книгите като цяло
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Re: Сагата chitanka.info и е-книгите като цяло
Гледам, че „Дневник“ е подел кампания за четенето... и първото, на което попаднах, е много интересно:
Дигиталнибиблиотеки.бг
Не на последно място и защото Читанка.инфо е разпозната редом с другите.
Но новото за мен бяха методите за търсене в огромния архив на Народната библиотека.
Дигиталнибиблиотеки.бг
Не на последно място и защото Читанка.инфо е разпозната редом с другите.
Но новото за мен бяха методите за търсене в огромния архив на Народната библиотека.
- Кал
- Първопроходец
Още един ценен материал от кампанията за четенето на „Дневник“:
Безплатни книги за няколко живота
Споменава онлайн библиотеките:
Project Gutenberg
Open Library !!! и The Internet Archive
Europeana !!!
Безплатни книги за няколко живота
Споменава онлайн библиотеките:
Project Gutenberg
Open Library !!! и The Internet Archive
Europeana !!!
- Кал
- Първопроходец
На Булгакона Мандор (от плът и кръв!) изнесе лекция на тема:
Електронни книги - митове и заблуди
(Ще е хубаво да я копираме тук или на поне още едно място – в случай че форумът към Ефремов крашне. Някой би ли поискал на Мандор разрешение... да не съм все аз? )
Електронни книги - митове и заблуди
(Ще е хубаво да я копираме тук или на поне още едно място – в случай че форумът към Ефремов крашне. Някой би ли поискал на Мандор разрешение... да не съм все аз? )
- Кал
- Първопроходец
Може да ви е интересно:
За пореден път някой (в случая: Светлозар Желев) повдига въпроса за вредата от „пиратските сайтове“ върху е-книгоиздаването.
Отговарят му.
Аз продължавам да се чудя някой има ли някакви цифри.
За пореден път някой (в случая: Светлозар Желев) повдига въпроса за вредата от „пиратските сайтове“ върху е-книгоиздаването.
Отговарят му.
Аз продължавам да се чудя някой има ли някакви цифри.
- Кал
- Първопроходец
Ето и една доста по-смислена (и информирана) позиция:
Клуб „Книжна мафия“ 1: Електронните книги и пиратството
По моя въпрос, за цифрите, явно всички сме в неведение:
Клуб „Книжна мафия“ 1: Електронните книги и пиратството
По моя въпрос, за цифрите, явно всички сме в неведение:
Дали всъщност пиратството на е-книги ограбва издателите? Преди известно време едно изследване в САЩ показа, че пиратството по-скоро насърчава легалното потребление, а самият факт, че у нас няма реални и подробни данни за продажбите на книги, както е в целия свят, ни лишава от правото да знаем каква е истината.
- Кал
- Първопроходец
Айде пак... :(
В Goodreads, по повод хартиени с/у електронни книги, [url=https://www.goodreads.com/topic/show/1207593?comment=113013034&page=2#comment_113013034]Lora[/url] wrote:И още нещо, хора, вие които четете българска литература, не ви ли интересува, че няма да дадете и 1 стотинка за нашите писатели, които се изхранват с този специфичен занаят? Как да стимулираме писателите, след като не купуваме книгите им, дори не само българските?
Кал wrote:Лора, а ти смяташ ли, че купувайки си хартиената книга, парите ти подкрепят нашите писатели? Знаеш ли как се разпределят приходите там?
Ето едни статистики, които показват доколко българските читатели подкрепят българските автори чрез електронни книги:
http://choveshkata.net/blog/?p=1531
(Това са пари, които отиват директно при автора и творческия екип.)
За много от другите неща, които казваш, съм съгласен. Но от горното ми настръхна косата. :( Читателите не сме идиоти – знаем да мислим и се досещаме, че ако само взимаме, а не даваме, цялата система ще се срути.
- Кал
- Първопроходец
*въздъх*
forum.chitanka.info: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката
forum.chitanka.info: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката
(Следете линка горе за най-актуална информация.)Диан Жон wrote:(...) На 21.08.2015 г. се получава ново съобщение, в което от хостинг фирмата обясняват как са получили ново оплакване от „АБК“ за книги в epub формат, които са качени на chitanka.info. Въпросната организация настоява незабавно да се спре библиотеката и да се предостави информация за всички, които я използват (което е абсолютно незаконно, тъй като никой няма право да предоставя лични данни от какъвто и да е характер на трети лица, без тяхното съгласие). След поредица от обяснителни съобщения между хостинг фирмата и доброволеца, предоставящ ресурсите, се стига до решение достъпът до около 50 книги да бъде ограничен до изтичането на правата на разпространение на посочените издателства. Така този проблем приключва, уж…
Това е съобщението, което може да се види при опит за зареждане на някоя от тези книги:На 14.09.2015 г. изненадващо (независимо, че изискваните книги са свалени) достъпът до основния сървър бива прекратен.Произведението е свалено по настояване на асоциация „Българска книга“ до изтичането на правата им за разпространение (за съответното издателство член на организацията). Съветваме ви да не купувате книги от следните издателства, оказващи психически тормоз чрез неофициални заплахи и изнудване на хората подпомагащи библиотеката: „Сиела“, „Хермес“, „Ера“, „Прозорец“, „Кръгозор“, „Колибри“, „Лабиринт“, „Обсидиан“. За да прочетете книгите офлайн, можете да изтеглите торента от юли 2015 г. или да ползвате месечните архиви.
Ето и как стоят нещата без недомлъвки и задкулисни игрички типични за АБК и други тем подобни: библиотеката навършва 10 годишнина този месец. В началото е бил личен проект за категоризацията на текстове в електронен вариант, но впоследствие се превръща в нещо много повече от хоби. За тези десет години са преживени три сериозни заплахи от различни организации. Нито една от тях не успява да преустанови съществуването на този некомерсиален проект, дори напротив, укрепва го вдъхвайки нови сили. След пускането на библиотеката под формата на виртуална машина, на практика дори и спирането на chitanka.info няма да спре съществуването на „Моята библиотека“. Да, има много проблеми свързани с качеството на текстовете, организационни проблеми, но поглеждайки до момента какво е постигнато, не може да се каже, че нищо не е свършено и че този проект не е допринесъл да има повече четящи хора българския език.
Следващия път когато сте недоволни от нещо свързано с библиотеката, спрете за миг и се замислете дали пък в точно този момент някой доброволец не се бори за вашето право да имате достъп до информация.
Който желае да помогне за поддръжката на библиотеката, може да избере някой от следните варианти:
* техническо лице владеещо PHP, JavaScript, SQL (подпроектите и като цяло мащаба на този некомерсиален проект вече е твърде голям, за да бъде обслужван от сегашния брой доброволци);
* техническо лице владеещо CSS3, HTML5;
* техническо лице владеещо Linux (CentOS, Debian), Docker;
* дарение посредством bitcoin система на следния адрес: 1Em92wfJvyhfeMsPMRjqnV36Rucsq63h38
(принуждавани от организации като АБК се налага още хора да се включат с помощ, за да съществува нормално библиотеката и всички текстове да бъдат достъпни, минималната сума за издръжка в лева е в порядъка на 400-600 лв. на месец). Повече информация за bitcoin и за това как да си създадете bitcoin портфейл. Обмяната на левове и друга валута в биткойн може да стане посредством някоя от борсите;
Ако проявявате интерес да се включите за първите три точки, използвайте формуляра за обратна връзка.
Библиотеката има нужда от още много видове доброволци и ресурси, но това са най-належащите. За хората съмняващи се в искреността на доброволците, които до момента поддържат библиотеката, нека да припомним, че в последните 10 години цялото отделено време за всички дейности е дарено безвъзмездно, а ресурсите, които изискват пари, са плащани от личните средства на същите тези доброволци. Няма платени реклами в библиотеката и до момента не са получавани никакви дарения, от която и да било организация, европейска програма или какъвто и да било друг източник на средства.
Доброволният труд продължава да си е все така доброволен, а при евентуалното събиране на дарения посредством биткойн системата, лесно може да се проследи всяка сума от натрупаните средства къде отива.
Линк към различни и припалващи позиции за Читанка и авторски и преводачески права (под публикувания материал). С хубави включвания от ценители на книгата като читатели.
http://www.ploshtadslaveikov.com/chitan ... -izdateli/
И интервю с екипа на Читанка в "Под моста":
http://podmosta.bg/intervyu-s-chitanka- ... -na-knigi/
http://www.ploshtadslaveikov.com/chitan ... -izdateli/
И интервю с екипа на Читанка в "Под моста":
http://podmosta.bg/intervyu-s-chitanka- ... -na-knigi/
- Кал
- Първопроходец
По повод линка от ploshtadslaveikov.com:
Едната причина да се включвам рядко в тия дискусии е, че съдържат страшно много емоции... и почти никакви факти. Когато говорим за книгоиздаване, ми се иска да сравнявам факти; емоциите си ги пазя за като обсъждаме самите книги.
Някой тук оставил ли се е стократно повторената емоция „Наличието на безплатни книги онлайн намалява продажбите им“ да му се стори факт?
Едната причина да се включвам рядко в тия дискусии е, че съдържат страшно много емоции... и почти никакви факти. Когато говорим за книгоиздаване, ми се иска да сравнявам факти; емоциите си ги пазя за като обсъждаме самите книги.
Някой тук оставил ли се е стократно повторената емоция „Наличието на безплатни книги онлайн намалява продажбите им“ да му се стори факт?
Spoiler
(Другата, генералната, причина да си мълча е, че тия месеци се чувствам смотано-социопатично. Много е гадно приятели да имат нужда от подкрепа... а ти да не откриваш силата си.
Но пък е много хубаво, когато щафетата я поеме някой друг. )
Но пък е много хубаво, когато щафетата я поеме някой друг. )
Особено постовете на дамата-преводач в сайта Площад Славейков са тотален огън без факти и конкретика. И доста лична суета. Но факти има и ако някому остане време, може и полека-лека да се посъбират тук-там и да стигат хората.
В подкрепа - няколко линка на проучвания за продажбите и "кражбите" на е-книги. Как те НЕ влияят на продажбите на Х-книги. И как даже пиратлъка качва нетната печалба на е-книги продажбите. Стига да има кой да се заинтересува от тях измежду издателите и да ги впрегне смислено в промяна на системата/системното погрешно (или изоставащо технологично и социално?!?) мислене
https://torrentfreak.com/piracy-takedow ... es-140606/
И проучването: http://imkereimers.weebly.com/uploads/2 ... _nov22.pdf
http://toc.oreilly.com/2011/01/book-pir ... -data.html
Няколко извадки от последната връзка:
- The other thing, too, is you’ve got to look at where the downloads occur. If it’s a North American title and the downloads occurred in Romania, I’m not that worried about it if I’m a publisher. It actually, if anything, says to me I should be moving my English language rights and my translation rights faster.
- The publishing industry should be working as hard as we can to develop new and innovative business models that meet the needs of readers. And what those look like could be community-driven.
- I think there are plenty of people paying Attributor and other companies to monitor and issue takedown notices. I’m just not sure that it makes a difference. The really interesting things are happening around innovation in how we deliver content to people. That’s what’s fun, and those innovators will find ways to make money. I just hope the folks who find interesting ways to make money are not all technology providers and platform companies, but publishers as well.
В подкрепа - няколко линка на проучвания за продажбите и "кражбите" на е-книги. Как те НЕ влияят на продажбите на Х-книги. И как даже пиратлъка качва нетната печалба на е-книги продажбите. Стига да има кой да се заинтересува от тях измежду издателите и да ги впрегне смислено в промяна на системата/системното погрешно (или изоставащо технологично и социално?!?) мислене
https://torrentfreak.com/piracy-takedow ... es-140606/
И проучването: http://imkereimers.weebly.com/uploads/2 ... _nov22.pdf
http://toc.oreilly.com/2011/01/book-pir ... -data.html
Няколко извадки от последната връзка:
- The other thing, too, is you’ve got to look at where the downloads occur. If it’s a North American title and the downloads occurred in Romania, I’m not that worried about it if I’m a publisher. It actually, if anything, says to me I should be moving my English language rights and my translation rights faster.
- The publishing industry should be working as hard as we can to develop new and innovative business models that meet the needs of readers. And what those look like could be community-driven.
- I think there are plenty of people paying Attributor and other companies to monitor and issue takedown notices. I’m just not sure that it makes a difference. The really interesting things are happening around innovation in how we deliver content to people. That’s what’s fun, and those innovators will find ways to make money. I just hope the folks who find interesting ways to make money are not all technology providers and platform companies, but publishers as well.
- Кал
- Първопроходец
Любе, СТРАХОТНО благодаря за горното (ех, няма как да натисна ръчичката няколко пъти ). Това е нещото, което търсим от години (в добавка на изследването от 2010-а).
По точно, още две такива неща. По пътя на фактите сме само в началото...
По точно, още две такива неща. По пътя на фактите сме само в началото...
- frog
- добромет
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 856 times
Защо в slovo.bg - сайт, който в гимназията ползвах усилено, няма Елин Пелин:
http://slovo.bg/showauthor.php3?ID=85&LangID=1
http://slovo.bg/showauthor.php3?ID=85&LangID=1
Това последното не е вярно. Вече не се поддържат. И сайтът на библиотеката е http://nationallibrary.bg.Произведенията на българския класик Елин Пелин временно са свалени от сървъра, след като авторските права бяха откупени от издателство "Труд" изключително за сайта им с платен достъп "Знам.бг".
Съжаляваме за причиненото неудобство, но обстоятелствата не зависят от нас.
Явно алчността и желанието за бърза печалба за някои "българи" са по-важни от българската култура и образование.
Произведения на Елин Пелин все още можете да намерите на адреси:
balgarin.bravehost.com/elinpelin и narodnabiblioteka.info/index.php/authors/Elin_Pelin.
-
- Global Moderator
- Has thanked: 74 times
- Been thanked: 40 times
Понеже много се разпалих относно въпроса с автоцензурата и написах един дълъг пост, Кал ми каза да си го прехвърля тук. Е, не ми каза, само ми посочи темата, но аз така или иначе си го прехвърлям, защото си го харесвам. :)
Наскоро този въпрос се засегна на курса ми по немски. И се каза "А библиотеките какво са? Четеш книги без да си ги купил" Специално относно книгите, авторите и издателствата всъщност печелят от това, че книгите им биват достъпни за широката публика. Защото аз не купувам книги, за които не съм сигурна, че са за мен. Но ако са...Когато изтегля някоя от интернет и ми хареса много, след това си я купувам от книжарницата. И знам, че не съм единствената, която го прави. Това си е като безплатна реклама за тях. Е, признавам, че не давам пари за музика и филми и понякога съм се питала дали все пак наистина не непочтено от моя страна да се наслаждавам на всичко това без да дам нищо в замяна, но да кажем че аз, че всички започнем да закупуваме сериалите, филмите и музиката, които харесваме. Никой няма безкрайно много място и пари, за да добавя непрекъснато нови и нови неща. В един момент, въпреки най-добрите ни намерения, повече не бихме имали възможност да купим нищо и творците пак ще свършат там, където са сега. Само че и ние ще сме прецакани. Аз съм..,Е, би било преувеличение да се нарека творец. Имам творчески моменти, но като цяло не съм много продуктивна и никога не съм се опитвала да се издържам от това. Но ако бях, бих се радвала това, което съм сътворила, да бъде оценено от хората. Парите не биха били главната ми цел. Не съм поискала пари от нито един човек, за да прочете някоя от рецензиите, които съм написала. За мен самите интерес и обич към това, което правя, биха били достатъчна награда и всъщност бих била тъжна, ако някой не би могъл да достигне до него, защото няма пари. Всъщност, не са ли множество приказки, романи, филми пълни с истории за бедни хора, успели да се издигнат благодарение на нечия безкористна доброта? Е, ясно е, че го има и това, че и творците трябва да живеят от нещо. И тъй като творческият процес отнема време, време в което те биха могли да си заработват нужното, правейки нещо доходоносно, но, както казах, всички ние имаме лимит на това колко изкуство можем да поемем при обстоятелствата, които те се опитват да наложат, така че би било lose-lose situation в пълна степен. Направо ме застреляха с тази скапана идея. Изкуството и свободният достъп до него са ме крепили през целия ми живот и са ми помагали да бъда ако не щастлива, поне да съхраня разума си. Не знам какво бих правила без този едничък, постоянен outlet.
Наскоро този въпрос се засегна на курса ми по немски. И се каза "А библиотеките какво са? Четеш книги без да си ги купил" Специално относно книгите, авторите и издателствата всъщност печелят от това, че книгите им биват достъпни за широката публика. Защото аз не купувам книги, за които не съм сигурна, че са за мен. Но ако са...Когато изтегля някоя от интернет и ми хареса много, след това си я купувам от книжарницата. И знам, че не съм единствената, която го прави. Това си е като безплатна реклама за тях. Е, признавам, че не давам пари за музика и филми и понякога съм се питала дали все пак наистина не непочтено от моя страна да се наслаждавам на всичко това без да дам нищо в замяна, но да кажем че аз, че всички започнем да закупуваме сериалите, филмите и музиката, които харесваме. Никой няма безкрайно много място и пари, за да добавя непрекъснато нови и нови неща. В един момент, въпреки най-добрите ни намерения, повече не бихме имали възможност да купим нищо и творците пак ще свършат там, където са сега. Само че и ние ще сме прецакани. Аз съм..,Е, би било преувеличение да се нарека творец. Имам творчески моменти, но като цяло не съм много продуктивна и никога не съм се опитвала да се издържам от това. Но ако бях, бих се радвала това, което съм сътворила, да бъде оценено от хората. Парите не биха били главната ми цел. Не съм поискала пари от нито един човек, за да прочете някоя от рецензиите, които съм написала. За мен самите интерес и обич към това, което правя, биха били достатъчна награда и всъщност бих била тъжна, ако някой не би могъл да достигне до него, защото няма пари. Всъщност, не са ли множество приказки, романи, филми пълни с истории за бедни хора, успели да се издигнат благодарение на нечия безкористна доброта? Е, ясно е, че го има и това, че и творците трябва да живеят от нещо. И тъй като творческият процес отнема време, време в което те биха могли да си заработват нужното, правейки нещо доходоносно, но, както казах, всички ние имаме лимит на това колко изкуство можем да поемем при обстоятелствата, които те се опитват да наложат, така че би било lose-lose situation в пълна степен. Направо ме застреляха с тази скапана идея. Изкуството и свободният достъп до него са ме крепили през целия ми живот и са ми помагали да бъда ако не щастлива, поне да съхраня разума си. Не знам какво бих правила без този едничък, постоянен outlet.
- frog
- добромет
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 856 times
"Читанка" и новата присъда срещу България. Как ГДБОП не успя да спаси културата от интернет"
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30516288.html
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30516288.html
Търсите някоя книга онлайн? Най-популярният отговор от години в България е "Читанка". Плановете на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) към МВР обаче бяха различни. Преди 10 години службата започна операция срещу "пиратското разпространение на книги в интернет пространството". Съобщението още е на сайта на МВР.
Образувано беше разследване за организирана престъпна група и бяха иззети сървъри и компютри, използвани за поддържането на виртуалната библиотека chitanka.info.
Какво се случи ли? "Читанка" продължава да работи безпроблемно и осигурява безплатен достъп на хиляди потребители до любимите им автори в интернет. Разследването за пиратско разпространение на книги потъна в информационна тишина, а собственикът на един от иззетите сървъри - Лазар Пендов, осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ).
Сега държавата му дължи обезщетение от 5200 евро, тъй като антимафиотите и прокуратурата безпричинно са задържали машината му в продължение на 7 месеца без дори да я изследват.
"Допуснати са нарушения на правото на свобода на изразяване и на правото на собственост. ЕСПЧ анализира пропорционалността на намесата при изземването на компютърни системи и сървъри. Заключението на съда е, че мерките са отишли отвъд необходимото за постигането на законовата цел, тъй като сървърът никога не е бил изследван и наказателното преследане не е било насочено към притежателя му. Освен това е съществувала възможност за копиране на необходимата информация от него и е бил важен за професионалната дейност на жалбоподателя", разказа пред Свободна Европа адвокат Катина Бончева, която води делото на Пендов.
Нарушеното му право на изразяване идва от факта, че заради изземването на сървъра му, той е бил принуден да закрие свой сайт за японска анимация.
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.