Следващият роман на Николай Теллалов – ще го сбъднем ли заедно?

Приятели,

Видяхте ли електронните издания на „змейската“ четирилогия на Николай Теллалов:

А чудили ли сте се за „четирилогия“? 🙂

И докато се чудите – ние вмъкваме цифри за платените досега електронни книги:

Е-книга Платени бройки
Да пробудиш драконче 108/57
Царска заръка 200/51
Пълноземие 69/46
Слънце недосегаемо 95/48
Следващ роман 160/9

(Статистиката е актуална към 3 октомври 2021. Първото число указва бройките преди добавянето на „Царска заръка“ в Chitanka.info на 14.12.2014. Второто – след това.)

А ето и Идеята:

Николай Теллалов е готов да завърши следващия си роман, ако ние, читателите, му осигурим достатъчно светлина, свързаност, сили и сладост – иначе казано, „ток, интернет, хляб и мармалад“.

„Достатъчно средства“ е разтегливо понятие 😉 – но в случая практически означава средно по 60 платени е-книги от всяко заглавие в таблицата горе.

„Следващ роман“ означава:

А) „Слънцеград“
(„Змейска“ поредица)

Кавхан Вананд е решен да построи съвършен свят. Преди, прекосявайки времена и пространства, е видял исторически линии, които не са му допаднали. Темпорален скок обратно в началото на единайсети век сътворява нова паралелна реалност, нова вселена, в която Вананд започва своя експеримент. Той прави вероизповеданията въпрос на личен избор. Конструира машини, в които техниката се съчетава с магия. Превръща властването в истинско служене на народа. Поканва обратно в земите на Саракта приказните племена – самодиви, караконджоли, таласъми, – като ги помирява с човеците.
И въпреки това Слънцеград преживява криза след криза. Вече 400 години кавхан Вананд не смее да се оттегли от ролята си на надзорник и коректор. А последните събития го убеждават, че делото на живота му е застрашено наистина. Затова Вананд търси съвет, като наема консултанти от друга, предишната своя, вселена.

Б) „Стръв“
(Продължение на „10 на -9„)

Началото на ерата на асемблерните нанорепликатори. Ера на огромни, небивали преди персонални възможности. Ера на промяна на ценности, практики, мечти. Мечти, достъпни за реализиране съвсем буквално – за добро или лошо.
Но и ера на изгубени навици, на променлива идентичност. Ера на изведнъж изчезнал разбираем личен смисъл в живота. Преди смъртта е плашела, но е и задавала рамки, а сега тя е отменена. Преди животът е имал ясни етапи и срок, но сега всичко се обърква.
Мнозина намират утеха в изкуствени игрови светове. Ето един от тях: две армии, обсадени и обсаждащи. Перфектна симулация. Или реално изграден от наномашините декор? Кому е нужно да ангажира толкова ресурси за една игра, и то на насилие? Каква е нейната истинска цел? И могат ли нейните участници да отговорят на тези въпроси “отвътре”?
Навярно трябва да започнат от себе си, като всеки се запита: а защо пожелах да съм ТУК?

(Междувременно авторът подготвя нова редакция на „10 на -9“.)

В) „Асо плъх“
(първа книга от цикълa „Молтар“)

Звезда HD160691, на 49,83 светлинни години от Земята.
Единствената подходяща за заселване планета е колонизирана в хода на мисия 39/2076/ААК от звездолет-слънцепиец “Антарес-104” с Т-субститутор на борда. Колонията получава името Молтар в дневника на мисията. Заселниците не го променят.
50 години след първия Т-контакт със Земята предстои нов сеанс на обмяна на пратки между двата свята. Екип от земен университет пристига за проучване. Земяните разполагат с броени часове преди отката на субституцията, за да узнаят, че: едва половината от молтарианците принадлежат към вида “Хомо сапиенс сапиенс”, но въпреки това нямат междувидови проблеми (като изключим идиотите от Автономията); че смятаното за утопия може да бъде реалност (като изключим отчаяните консерватори от Кметството); както и че ако твърде често изтегляш от колодата си Асо плъх, ще ти се случи много интересно дежурство.

Г) Авторът има ли други предложения?

Подсказваме: възможен е повече от един отговор. 😉

Авторът ще се вслуша в избора ви. (Оставите ли избора на него – в момента най му е на сърце „Асо плъх“.)

Изданието ще е електронно, във формати, удобни за е-четци и (вече старомодните?) компютърни монитoри. Като минимум: FB2 и HTML.

При достатъчно заявки (поне дузина), ще спретнем и PDF с размер А5, за разпечатване – така че две страници да се събират върху лист А4. (Бъдете мили към дома Земя, печатайте двустранно. 🙂 )

Препоръчителната му цена (разбирайте и „сума за предварителна поръчка“ 😉 ) е 3 лева… освен ако авторът не изненада сам себе си с обема.

Оттук нататък всичко е в ръцете ни – ръцете на читателите. 🙂

П.П. За да не претоварваме тази вест – събираме още любопитности около следващия роман в специалната тема във форума.

~ ~ ~

Дали ще има и хартиено издание? Това зависи от:

1) бройката желаещи, които се включат в ГОЛЯМОТО ПИТАНЕ. Припомняме:

Разгледай възможностите. Питай, ако има нужда. Гласувай. И щом се събере трицифрено число желаещи за някоя от книгите – задействаме се да я издадем.

(от стаята ни „Въпроси и отговори„)

2) колко бързо ще си възстановим загубите – на пари, нервни клетки и мотивация – от работата с некоректни книгопразпространители. Темата е дълга, непразнична и засега ще си/ви я спестим. Ако искате да помогнете – моля поръчвайте книгите ни направо от нас. По-нататък сигурно ще ви помолим и за друг тип помощ.

54 коментара за “Следващият роман на Николай Теллалов – ще го сбъднем ли заедно?

 1. Логиката е елементарна, но… вярно, трябва малко да се помисли. Благодарение на Читанка разбрах че съществува този автор (и не само аз) и в последствие си закупих почти всичко което е издадено, освен че се заинтересувах какво още пише и къде. Книгите не са просто някакъв продукт който като го използваш/прочетеш и загубваш интерес към него т.е. за тях не важи елементарния продуктов мениджмънт. Почти всички мои познати си закупуват хартиените издания на всичко което харесат. За електронните книги е още рано и това е единственото което изяснява статистиката. Все пак за мнозина е предизвикателство дори да се справят с телевизора си. 🙂 Що се отнася до „нацията“ и какво тя обича… то трябва първо да се прецени колко много е бедна и от там какво може да си позволи… въпросната.
  И ако се познаваха поне малко произведенията на автора (не само книгите), щеше да е ясно колко жалко и излишно е написаното в послеписа.

 2. Ами гледайки статистиката, това няма да е скоро със следващия роман. Пък и не разбирам логиката как някой автор може да очаква това след като си пуснал безплатно книгите в читанка. Първо не сме огромна нация та да има огромна аудитория. Второ не сме и нация дето обича да плаща за безплатни неща. Трето – ами тя статистиката си го казва.

  Предложение: нека Теллалов си напише книгата и я пусне платена, това може да му осигури ток, интернет, хляб и мармалад, а когато реши, че тя вече се е изплатила може да си я пусне безплатно.

  ПП: не разбирам автори, които искат да им се купуват книгите за да пишат следващи такива. За кого или за какво пише тогава един такъв автор?

 3. Жалко е че „Пълноземие“ и „Слънце недосегаемо“ са с по-малко платени бройки (в статистиката за Е-книгите, въпреки че скоро ще помогна скромно за бройките) и е ясна логиката кой и какъв ще е следващия роман, освен ако… персонажите не се разбунтуват втори път. 😉
  “Змейска”-та поредица (не че ще пропусна и другите) е нещо което ме накара да погледна по съвсем друг начин на българските автори и… не само. Все пак – който и да е роман и когато – тогава. 🙂 Резервирам електронна книга (FB2) (книжни вече не използвам – които имам от преди – подарявам), а малко по-късно – пак ще резервирам, без да използвам възможността за повече от един отговор. 🙂

 4. Каквото и да излезе на хартия от Теллалов, ще си закупя книжна бройка, най-малкото заради майка ми – фенка му е на всичко. Иначе електронни книги, предварителни поръчки – не.

 5. Какво се случва със следващия роман на Ники?

  (Любим читателски въпрос. ;))

  Имах бунт на персонажите от романа, затова се бавя – угаждам им.

  (…)

  Образите не се вписаха в сюжета, наложиха свой развой.

  (Николай Теллалов)

 6. Звучи много интересно, очаквам го с нетърпение 🙂 И това за Молтар го включвам в списъка на книгите за четене ^.^

 7. първи ще е „Асо Плъх“.
  Който май влачи и упорита опашка – „ЮЗР“ (пак за Молтар)
  (за да не стане претрупано, разделих две сюжетни линии; появи се без да искам и една трета, която тежи повече от разказ, но по-малко от роман – за молтарианската космонавтика)

 8. П.С. Забравих да уточня: Искам да си поръчам следващата книга в електронен формат… Асо Плъх И Слънцеград 🙂 Коя ще е готова първа?

 9. Здравейте,
  не знам докъде сте стигнали със сбъдването, но бих искала и аз да се включа. Искам да си поръчам и да предплатя следващия роман.
  Тъй като съм доста закъсняла (като гледам датите на предишните отзиви), ще вървя с течението и ще се радвам на който и да е от списъка 🙂 Вече разбрах как действа системата с ПейПал и ще очаквам вести по мейла по въпроса с поръчването 🙂
  Благодаря предварително, слънчеви поздрави и до скоро! 🙂 Ива

 10. Аа, това бил Господ! Да ме прощава Господ, че досега не съм разбрал този тъй простичък и елементарен факт. Но той е всемилостив, всемъдър и всеблаг и прощава.

 11. Всъщност, Ангеле, няма да те мъча с повече иносказания. Ще ти кажа в прав текст какво се случва тук:

  Показвам ти – под формата на гротеска – колко неадекватно се държиш в момента.

  Аз разбирам замислите ти точно колкото ти разбираш „отговорите“ ми.

  1. „другарите от Човешката събраха парите и позабравиха да дават отчети“

  – „другарите от Човешката“ (?)

  Не разбрах: Кой конкретно е „виновникът“?

  – „събраха парите“ (?!)

  Не разбрах: при кого отиват тези пари?

  – „позабравиха да дават отчети“ (?!?)

  Не разбрах: какви отчети са се ангажирали да дават мистериозните „другари от Човешката“? Кои другари по-точно?

  (От другаря Клиф аз нямам никакви оплакания. Горе пише „7 октомври“. Оттогава насам няма нищо за отчитане.)

  2. Задаваш въпроси на посредника вместо на самия автор – при условие че имаш пряка връзка с автора.

  Това го разбирам така: Или напълно си забравил каква е ролята на ЧоБи в сбъдването на следващия роман на Николай Теллалов. Или напълно си забравил хилядите ми молби на тема „Не товарете посредник, когато можете да стигнете директно до първоизточника“.

  Всъщност това е последният компромис, който правя като „посредник“. В новата Човешка ще развия слепота към тоя род въпроси.

 12. Ники, питам, защото от няколко месеца тук не е даван статус. Благодаря, че сподели. Това е достатъчно. Когато стане.

  Бре, човек да не се пошегува, веднага скачат вълците…

 13. вината не е тяхна, аз се бавя.
  Не всеки роман изскача като тапа от главата ми, някои минават през дълги родилни мъки.
  В началото на тази година бях убеден, че до пролетта ще съм готов.
  Но първоначалните чернови не ми харесаха, след като ги прегледах в цялостен контекст.

 14. А! Една мъжка приказка на място! Че нещо другарите от Човешката събраха парите и позабравиха да дават отчети 😀

 15. Какво стана с тоя роман? Написа ли се, закучи ли се, парите ли свършиха?

 16. Обичам ви. Мммм. 🙂

  (А за другите „съображения“ няма да се повтарям… знаем си ги.)

 17. И все пак, ако няма много помощници – финансови де, ако мислите, че ние можем с нещо да помогнем, сме готови. Пари в брой нямаме, но можем да си платим определен брой книжки предварително, а с Калин съм говорила, че сме готови и да предоставим, каквото е изкарано от продажбите на „Храмът“, тези бройки, които са в София. Клубът е див фен на Теллалов и се ядосваме, че не можем да направим нещо повече, но ако можем и това, ще сме щастливи, че сме били полезни.

 18. алчна съм. т.е. поглъщам всичко от Теллалов. сбъдва мечтите ми на високо ниво 🙂 каквото напише, ще си го взема. вдъхновението не е по поръчка, то е капризна сила, която или те обича, или не 🙂

  тоя формат за ел. плащане наистина не се вижда. вземете и направете нещо. на човека му трябва мармалад, нали 😉

 19. ermand,
  знам, знам. Е-книгата ми е удобна, директно на четеца я лапам 🙂
  Включвам се.. да видим как.. такаааа… включвам се?

 20. Б/ Стръв – продължението на „10 на – 9“, не че не искам да прочета и другите, но тази много я бързам. Знаете ли от кога я чакам?!

 21. С нетърпение очаквам следваща книга, която и да изпревари от изброените.
  До сега издаденото го имам на хартия (благодарение и на вас, за Слънце недосегаемо), но смятам, че електронното разпространение е по-удачния вариант в текущата родна ситуация.

 22. Аз лично ще си купя и трите книги, оставям на Ники да си реши в какъв ред ще ги завърши (ако все пак трябва да ги подредя, щом той предпочита първа да е „Асо плъх“, и аз я посочвам за първо желание, а от другите две съм по-нетърпелив за „Слънцеград“).

 23. При така описаните книги
  подредбата ми е:
  Г) – любопитсво 🙂
  Б)
  В)

 24. И трите ги чакам с нетърпение!
  Най-много съм за „Асо Плъх“, че най-ново като идея и да се отпочне и тя.

 25. Здравей, Алвинатор 🙂

  Ама ние на хартия няма. Дигитално. Ако искаш да подопомогнеш Ники по-бързо да напише книгата, може да се включиш 🙂

 26. Аз също съм ЗА книгата, коята е най на сърце на автора в момента. На мен и трите ми се струват страшно интересни и ги очаквам с радост и търпение 🙂 След като сбъднем една от тях, ще подкрепя и следващите.
  Нашата „работа“ на читатели е лесна, писането е трудно. И затова се радвам, че можем да помогнем поне малко и то по такъв хубав начин чрез Човешката 🙂

 27. Аз ще купя 5 е-бройки от „Асо Плъх“, мога и в аванс или както прецените.

 28. Аз поздравявам Ники Теллалов и да знае, че много ценя това, което прави и да не се отказва, въпреки трудностите и съм ЗА да работи по това, което му е най на сърце, аз все ще съм доволна, какъвто и да е резултата, сигурна съм, че ще е готин 🙂

  Усмивки,
  Габи

 29. Да, така се вижда по-добре как могат да се преведат пари.
  Сега остава само читателите да се задействат, за да видят бял свят бъдещите книги.

 30. Аз мисля, да оставим избора на автора.
  Което му е присърце най-добре ще го напише.
  Ще преведа пари постепенно за няколко електронни бройки.
  За хартиено издание не държа. Електронната ми библиотека има повече рафтове от ПДЧ-то 😉

 31. да, котешкият роман е „Асо плъх“ (их, значиии, язък за изненадата…)

  романите са във вид на чернови, които сравнително лесно мога да довърша… при подходящи условия (т.е. свободно време).

  плащанията предпочитам да стават през Човешката.

 32. Cliff:

  Да, „Асо плъх“ е „котешкият“ роман. Ники добре го е завоалирал в анонса… 😀

  Нито един от романите не е завършен. Тъкмо затова на автора са му нужни средства – за да си освободи време от по-прозаичните грижи и да го посвети на дописване и редакции.

  За PayPal въпроса чакаме включвне от самия автор.

 33. Отбелязвам 2 гласа от Петър Енчев:
  – за А), „Слънцеград“
  – за В), „Асо плъх“

  ~ ~ ~

  Зора – начините за плащане, които предлагаме (http://choveshkata.net/blog/?page_id=180), вършат ли ви работа?

  Минимална цена не слагаме, тъй като плащането остава по желание на читателя. Препоръчителни цени има както за 4-те вече излезли романа (в съответните вести – вижте линковете), така и за предстоящия. Тази за предстоящия забелязва ли се сред другия текст? 🙂

 34. От тези три книжки на първо място „Слънцеград“, след това „Асо плъх“ (ако е „котешката“ книга) и чак след това „Стръв“. Имам само едно въпросче – това са три готови книги от Ники Теллалов или трите, които най-бързо могат да бъдат завършени? И няма ли да е по-лесно самият автор да си направи един пейпал акаунт, за да се изпращат пари директно на него?

 35. Бих инвестирала в „змейската“ поредица. Електронно, наистина не е нужно да се убиват дървета.
  Само трябва улеснен метод за плащане и необходима мин. сума и сума за доброволни пожертвования (има и такива).

 36. … Така по-добре ли е?

  (Вмъкнах един линк.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото