Как да определим цена за редакция
Един въпрос, който все по-често чувам (или си задавам сам
) е: „Колко да искам за редакция на стандартна страница текст?“.
Аз съм дал основния си диапазон
тук. Но как решавам конкретната цена случай по случай?
0. Преценявам колко лева месечно са ми необходими спрямо разходите, които ме чакат.
Разделям числото на 20 (работни дни) и после още на 6 (работни часа), за да получа грубата си часова ставка X лв./час.
(Да, работният месец на редактора, преводача и всяка друга професия с интензивен умствен труд възлиза на грубо 120 часа. Макс. Говорим за времето, в което сме
наистина продуктивни. От шестия час нататък обикновено започват глупостите... които на следващия ден ни се налага да преправяме изцяло.)
1. Преглеждам 5-10 страници от текста за редакция и преценявам колко от
трите вълни тук ще са му нужни. За всяка вълна предвиждам 2 пълни минавания на текста. NB: Важно е това да бъде уговорено и с автора.
2. Отделям ок. 1 час за редакция-мостра. В нея включвам горе-долу равно време за всяка от нужните вълни: три по 20 мин, две по 30 или само една.
3. Отчитам какво количество текст (в станд. стр.) съм успял да редактирам за този час.
4. Разделям това количество на броя минавания, които сме уговорили с автора в 1. Получавам числото Y.
5. Разделям часовата си ставка X на Y и получавам цената за редакция на една станд. стр.
Пример:
Изчислил съм, че X (часовата ми ставка) за този месец е 12 лв./час.
Уговорили сме се с автора на даден текст да му направим общо 4 минавания: 2 смислово-структурни (текстът е достатъчно логичен, за да не се налага отделна смислова редакция) и 2 стилови.
За 1 час (30 мин за смислово-структурни предложения, 30 за стилови) успявам да редактирам 10 станд. стр. (6 мин/стр. означава, че текстът е имал нужда от
много промени. Подгответе се за солена цена.
)
10 : 4 = 2,5
-> Офертата ми към автора е за 12 : 2,5 = 5 лв./станд. стр.
(Да, закръглих 4,80 нагоре.
Винаги закръгляйте нагоре. Ще се изненадате колко изненади не сте предвидили.
)