Относно Romance & Young Adult жанровете...

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Post Reply
Radiant Dragon
Global Moderator
Has thanked: 367 times
Been thanked: 626 times

Относно Romance & Young Adult жанровете...

Post by Radiant Dragon »

...и по-точно техните НФ и ПФ разновидности.

Направих тази вечер research във връзка с моят (измъчен) следващ роман, като написах небрежно в Гугле "what makes a good space opera" и първия "резил" беше тази статия:

http://io9.gizmodo.com/5943934/how-to-write-a-killer-space-adventure-without-breaking-the-speed-of-light

Статията е пълен боклук (лично мнение), но ето нещото, което ме разби (коментар):
Eridani wrote:Me and Abraham, man. That dude knows what's up. Science fiction doesn't sell because it's largely fucking boring these days. These bros listed above are the purveyors of boring shit and they would like others to bring their stuff down to that same level of boring. It's like an infomercial, "Become 300% less interesting - ask me how!"

You know where dynamic, interesting sci-fi is being written these days? Romance and YA. You can have sprawling space opera and a love story that's actually about real people and feelings and sex and space battles and ray guns and all that shit and do you know why? Because the people reading it aren't sci-fi fans. They're romance readers or older kids and they have none of the prejudices we've built up over the past 20 years. This is a crowd that absolutely does not give a shit if a spaceship goes faster than light and they have more interesting books because of it.

As an aside to this rant, there's some beautiful epic fantasy being written in the romance space, too. Fantasy as a genre has began to go very dark - Reynolds, Abercrombie, Weeks, etc - but you can read some gorgeous, lush epic fantasy in the romance space that is still uplifting and filled with joy.

I sometimes feel like the sci-fi genre has in the past ten years headed determinedly up its own ass, do not pass Go, do not collect $200. It kind of reminds me of the quote from The Matrix about "the desert of the real." I don't think great sci-fi comes from making sure everything we write is inside the box.
В удебелен шрифт са ключовите фрази. Уникалното е, че този пост успява на 98% да се припокрие с моето мнение относно състоянието на настоящата "mainstream" научна и приказна фантастика.

Та... има тук на този форум хора, четящи (или техни познати), които четат романтична и "зряло-младежка" литература? Чели сте нещо, което да отговаря на горните твърдения?

В случай, че отговорът и на двата въпроса е да, горещо очаквам вашите отговори/препоръки. Ако в днешно време мляс-мляс и тинейджърските неволи крият зад себе си епичните сюжети и свръх-мащабния размах на въображението, готов съм да ги изтърпя в името на новите хоризонти, които жадно очаквам да намеря.

ПП. Не знам темата дали е в подходящия раздел, но ако има проблеми, моля любезно за модераторско съдействие.

ППП. За мързеливите, ето и единствената извадка от статията, която всъщност има смисъл (включва споменатият по-горе Абрахам):
One dissenting view

James S.A. Corey's series that begins with Leviathan Wakes is often described as "mundane science fiction," but co-author Abraham doesn't really like the term — or the notion of trying to exclude anything too fanciful. "If you look at the kinds of things Ryman was calling stupid, it's all about making science fiction more serious and rigorous," says Abraham. "It's about limiting the literature to being sort of the fiction arm of Popular Mechanics. It's an interesting enough project inside science fiction, but God help us if we start taking it as the definition of good."

Abraham says that one reason why science fiction doesn't sell as well as fantasy in the book world, even as it's conquering movies, is partly because of this drive to make it more and more serious and scientifically plausible:

It seems to me that the common wisdom that "science fiction doesn't sell" grew out of a failure that started in the 80s, when science fiction writers started trying to be Very Serious People who were doing Very Important Work, and we started getting manifestos aimed at narrowing the field and appealing to a narrower and narrower — and more to the point, purer and purer — audience. Mundane science fiction turns its back on the "stupidities" that underlie books like Dune, The Left Hand of Darkness, The Dispossessed, The Forever War, Ender's Game and Startide Rising. I would prefer my stuff to remain in that company.
IN ORDER TO RISE AGAINST THE TIDE, FIRST ONE MUST BE BELOW IT.

Аз съм графист, а не кечист.
(Ама вече разбирам и от кеч, ако трябва)
Аз съм. Това ми стига.

'Tis I, master of the first floor, aspirant to the last, the Radiant Dragon.

Accepting reality since 2017

And loving it since 2021

And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
Mokidi
Global Moderator
Has thanked: 129 times
Been thanked: 173 times

Re: Относно Romance & Young Adult жанровете...

Post by Mokidi »

Хм.
Аз чета много YA и се готвя и да пиша такова нещо.
Статията да отговаря... хм, колко да отговаря? 95% от YA са безумно досадни клишета, стъпили на разбирането, че младите не са чели голямата класика (че и малката класика) и съответно няма да "хванат" въпросните клишета, нито пък че стандартните сюжети с "постави името на героя тук" и "избери фона за приключението тук" ще ги подразнят. От тези 95 процента плява има и много сериозно проблемни примери с а) лишено от смисъл, почва и поука насилие (типичен пример - The Diabolic - S.J.Kincaid; б) откровено абсурдни и/или недодялани светове - типичен пример The Sixth Extinction (не помня от кого беше, тъпотия с плезиозаври), в) просто скучни - The Girl at Midnight - Melissa Grey и г) приятни, но тотално клише - "Звезден полет" на Мелиса Ландърс.
Естествено, както при всяка друга литература, 5% са умерено или много брилянтни :)
Бих препоръчала: Лий Бардуго (Six of Crows и продълженията) - фентъзи, Паоло Бачигалупи (Shipbreaker и продълженията) - постапокалиптично, Джим Бъчър - The Aeronaut's Windlass и продълженията) - Хари Дрезден откровено не съм го чела, но може би и той... Пиърс Браун - "Червен изгрев" и продълженията...
Специална ниша трябва да се добави за "недоизпипани, но диво залепващи младите читатели светове", които предизвикват умерен до див ентусиазъм у публиката, но имат ееееееееееей-такива дупки в сюжета и/или подплатата. Чудесни примери: любимата ми Сюзън Ий с поредицата "Пенрин и Краят на дните", Виктория Айвярд с "Червена кралица" и продълженията...
Накратко: 95 от ВСИЧКО, независимо от жанра, е скучно и смотано, YA не правят изключение.
Не съм съгласна със статията, че точно в YA могат да се намерят горещите нови идеи, но съм съгласна, че това в момента е обещаващ, голям жанр. Факт, че Uplift на Фран Уайлд миналата година обра наградите заедно с "Изстръгната от корен" на Наоми Новик... а те са ТИПИЧНИ YA.
Radiant Dragon
Global Moderator

Post by Radiant Dragon »

Благодаря за отговора.

Желая да направя едно-две уточнения:

- Самата статия се казва "How to Write a Killer Space Adventure Without Breaking the Speed of Light" и изобщо не говори за YA или романтичния жанр; основната извадка, която съм постнал, е направена от потребител, написал коментар под статията;
- Досиетата на Дрезден в никакъв случай не ги смятам, че са YA, макар че Джим Бътчър е писал в жанра (The Codex Alera поредицата); За мен приключенията на Хари Дрезден са чисто градско фентъзи и толкоз; (<---- освен ако градското фентъзи не се води под-жанр на YA, което ще означава, че не разбирам докрай дефинициите на "Young Adult");

Иначе за другото съм съгласен. Това с 95-те процента в широката интернет общност е известно като (перифразирания) Закон на Стърджън, така че е ясно, че YA не прави изключение. :)

Ще хвърля едно око на предложенията, които си дала и ще видя дали нещо ще ми привлече вниманието.

Специално за Jim Butcher, проблемът ми с него е, че Кодексът (YA) беше пълен с нереализиран потенциал и откровено слаба структура на повествованието; същевременно прочетох, че и The Aeronaut's Windlass го бомбят и критикуват наляво и надясно по същите причини; затова Джим ми е странен автор, защото той има (като цяло) добри и интересни идеи, а е и създателя на една от любимие ми поредици ever (The Dresden Files), но... не му се получава, като седне да ги пише. Да не би с него да сме братя по клавиатура?

Иначе, Франк Уайлд дори не съм го чувал, а за Новик имам love-hate мнение. От една страна, Temeraire поредицата ми даде ТОЧНО това, което исках да прочета (макар да мразя alternate history жанра), от друга страна, начинът по който всяка следваща книга свършва с все по-идиотски финал, пълен с plot device-ове, е супер нереалистично и разочароващо; в добавка, персонажи постоянно умират ей така, все едно чета Джордж Мартин. А като видях описанието на Uprooted в TV Tropes, веднага ми стана ясно, че ситуацията можела да бъде и по-зле.

Изобщо, как става туй, че все често на посредствени автори им хрумват интересни идеи...

Още веднъж, благодаря за предложенията, Mokidi.

Други включвания?

ПП. Това за "дупките в сюжета/подплатата" на авторите, които си изброила, ми звучи как липса на адекватен редактор и/или липса на качествени работни взаимоотношения между автор/редактор.

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
Radiant Dragon
Global Moderator

Post by Radiant Dragon »

ЕЙ СЯ СЕ 'БЪРКАХ.

Четири сутринта не е най-подходящото време за Гугъл сърчове, обаче това, което разбрах в рамките на 15-тина минути, ме размисли.

Излиза, че YA жанрът е с доста мъгляви граници като цяло; прегледах няколко интернет източници, включително сайтове тип "въпросници" и никой не дава конкретен отговор що е то young adult fiction и как се различава от "обикновения" adult fiction. Е, дават се всъщност разни доводи и аргументи, но всичките бяха предимно с качеството на гледни точки и мнения, а не твърди факти. Единственото, което се повтаря по-често относно характеристиката на жанра, са клишетата: coming-of-age, млад (15-25г) протагонист, "нисък" език на прозата и общоомесени приказки за приятелства, преодоляване на трудности, сблъсъци с живота и прочее.

Уикипедия също не помогна. Там "отличителните белези" на YA, както ги описва онлайн енциклопедията, се припокриват почти 1:1 с "нормалната" художествена литература. Подмята се и някакъв термин New Adult (NA), който отново нито е строго дефиниран, нито е добре диференциран. Накрая въпроса се приключва с "Традиционно, границите между детската, младежката и възрастната художествена литература винаги са били гъвкави и подлежащи на интерпретация."

О, нима?! 'Ай стига бе, нямах представа. /sarcasm off

И сега какво излиза? Че YA е просто маркетингов трик, поле за изява на по-бездарни писатели-пишещи-клиширано-и-неоригинално, все още неразгадан истински поджанр, или някаква комбинация от трите?

Линк към някакъв по-сериозен анализ ще ми е от полза. Или пък експертно включване.

Толкоз за 4 сутринта. Signing off.

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

-- some Dude, circa 2022
erejnion
Has thanked: 9 times
Been thanked: 29 times

Post by erejnion »

То това цялото е стара работа.

Имаш нова идея за игра, ама не знаеш дали ще се продава? Do it with dragons. Dragons are the midwife of new ideas. Apologies to Yahtzee for quoting him.
Имаш нова идея за аниме, ама не знаеш дали ще се продава? Do it with highschool girls. Joshikousei are the midwife of new ideas.
Имаш нова идея за книга, ама не знаеш дали ще се продава? Do it as romance/YA. Etc.

Например Bodacious Space Pirates хем е YA, хем е с ученички, хем има романс (между лесбийки), и хем е една от най-приятните космически опери, с които съм се срещал последните години.

В крайна сметка отличителната черта на YA е точно че намалява очакванията ти за самата книга. Което генерално казано е добре. Но и означава че има по-голям шанс да е боклук. Нищо, консумирането на боклуци от време на време помага да намираш по-лесно стойностното в не-боклуците.
Radiant Dragon
Global Moderator

Post by Radiant Dragon »

erejnion wrote: В крайна сметка отличителната черта на YA е точно че намалява очакванията ти за самата книга.
Значи цялата врътка е, че YA е предимно маркетингов трик. :|

А черящият човек от встъпителния ми цитат просто е имал късмета да намира реален продукт във вътрешността на лъскавите опаковки.

Жалко. Очаквах, че ще намеря насока накъде да се "взирам през телескопа", ама явно няма да така.

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

-- some Dude, circa 2022
osobena
Has thanked: 20 times
Been thanked: 10 times

Post by osobena »

Само с 3 години закъснение за обсъждането... Но пък попаднах на нещо, което лично на мен доста ми хареса като обяснение за разликите между YA и Adult литературата: https://writersedit.com/fiction-writing ... t-fiction/
You are my antidote
When the waves of doubts rush in
As I drown in my memories
The darkness creeps in
Losing faith on my battleground
The shadows leave their mark
Your light brings me back from
The deep and the dark

Visions of Atlantis - The Deep And The Dark
Darth_Sparhawk
Has thanked: 22 times
Been thanked: 34 times

Post by Darth_Sparhawk »

Беше така, но вече и младежката литература съсипаха. Много от авторите живеят в постоянен стрес, защото издателите ги принуждават да са в социални медии и да се промотират, а там дебнат ловци на глави за прегрешение спрямо политкоректността и организират хаштагове да тормозят. Отделно повечето читатели не са никакви младежи, а застаряващи лели и чички. Като мен :lol:
Post Reply

Return to “... и Вселената”