Федора под лампата [aka КОСМИЧЕСКИ ЗАЛОГ]

Обсъждаме лични художествени текстове и споделяме идеи за разхубавяването им.
Mokidi
Global Moderator
Has thanked: 129 times
Been thanked: 173 times

Re: Федора под лампата [aka КОСМИЧЕСКИ ЗАЛОГ]

Post by Mokidi »

В такъв случай ще ме извиниш, че няма да го дочета - хвърлих едно око на финала, колкото да не съм капо от цялата работа.
Съжалявам.
Чувствам се ръчната все пак да кажа следното: Това, че ти си полусляп към стил, не означава, че не ти трябва редактор. Намери си и поработете - много от нещата се учат механично и след известни упражнения човек си подобрява писането на подсъзнателно ниво (това го наблюдавам при достатъчно народ). Разбира се, ти си знаеш най добре: факт е обаче, че недообработеният текст отблъсква читатели дори при хубава идея, а обработеният ги спечелва дори при кофти такава.
И... ретро сетингът не е проблем - просто трябва внимателно да се напаснат елементите му, иначе "ретро"-фантастиката е чудесен жанр. Факт е, че това е силно привлекателното на самата книга, при всичките й други недостатъци; както казах няколко пъти, искам да прочета тази история (явно не самата книга, както излиза). Чаровна е и е привлекателна.
Успех по-нататък.
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Post by Кал »

Покрай радиоучастието на Снежи открих и отзива ѝ в SciFi.bg за „Космически залог“.

Вик, ти видя ли го? Ако още ти е изцедено от NaNoWriMo, изчакай, докато презаредиш. Но Снежи се е постарала да бъде максимално конкретна... всъщност аз толкова подробен отзив за книга отдавна не бях чел. Та има теми за размисъл в него. :)
Spoiler
Леле, к'ва снимка, човееееек... :D
Radiant Dragon
Global Moderator
Has thanked: 367 times
Been thanked: 626 times

Post by Radiant Dragon »

Spoiler
Мда, видях го. Имаше неща, с които не бях съгласен - особено в графата с изразите. (Purple prose, anyone? Oh, I see, the author is dead...)
Друг пример е критиката относно цялостният "план" на лошите - но това може да се дължи на липса на транспарентност в повествованието.
(Такива са рисковете при писане на in medias res истории в непознати за читателя сетинги...)

За Мери Сю частта - 'ми, не. :) Просто съм се вдъхновявал от Джак Ричър на Лий Чайлд. (Макар че той май си е учебникарски пример за Марти Сту :? )
(Помниш ли най-първите неща за Нексар, които ти бях пращал за Мораб 2011? ;) Шшш, не казвай на другите!)

Но като цяло, личеше си, че е вложено старание в ревюто. А това е важното в случая. Още веднъж, браво и благодаря на Снежи.

Иначе, финалната оценка мисля, че всъщност беше щедро завишена. Петица за оригиналност? По-скоро тройка. :D
Хитов потенциал? Там, благодарение на моите "превъзходни" издатели (срам), си е тотална цъфара.
(Аз ако трябваше да се самооценявам, щях да си прасна една солидна средно-аритметична четворка)
Spoiler
А снимката... :D Т'ва ми е профилната във Фацата. Другите всичките са на ниво компромат. :mrgreen: Обаче тая точно бях много горд и благодарен на брата как експертно ме щракна. 8-)
IN ORDER TO RISE AGAINST THE TIDE, FIRST ONE MUST BE BELOW IT.

Аз съм графист, а не кечист.
(Ама вече разбирам и от кеч, ако трябва)
Аз съм. Това ми стига.

'Tis I, master of the first floor, aspirant to the last, the Radiant Dragon.

Accepting reality since 2017

And loving it since 2021

And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
Post Reply

Return to “Писателска работилница”