Приказки за Юнаци и злодеи

Заглавията, влезли в библиотеката или пристъпящи към нея
Post Reply
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Re: Приказки за Юнаци и злодеи

Post by Кал »

Ключове и шперцове... Не ги пипайте, ако обичате сами да си отваряте вратите. ;)
Spoiler
В пощата си, по повод подготовката на едно тайнствено издание, Кал wrote:От „първи“ препоръчвам „безотговорна“. Тя е силно мета, но съдържа и
най-бесния екшън, който съм писал някога. Да задоволим страстите на
едни хора, които казаха, че в нашите приказки нищо не се случвало. ;)

Или „зелена?“, която наскоро я пуснаха при Трубадурите
(http://trubadurs.com/2017/09/04/prikazki-za-yunatsi-i-zlodei-zelena-k-nenov-borislava-slaveeva-boreya/).
За нея Борея ми е дала право да я правя каквото си искам. Така пък ще
покажем на други хора, че и ние знаем да пишем алегория, ма не я
ползваме за разчистване на сметки. ;) ;)

От „втори“ – „???“. Тя е до болка човешка.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

В новия брой на списание „Осем“ (декември 2017) ще откриете приказката „???“ от цикъла за Юнаците и злодеите.

:mrgreen:
Кал
Първопроходец

Приказки за Юнаци и злодеи: първи

Post by Кал »

Второто издание на първия сборник от света на Юнаците го обсъждаме при другите. Задруга при задруга, нали? :mrgreen:
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

В подготовка за „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“, издание на ЧоБи: откъс от „зелена?“

Вест в личния ми блог

Към Приятелите ни:
Приятели (:

ЧоБи готви следващото си издание – сборника „Приказки за Юнаци и
злодеи: първи“, в електронен вид – до 4 февруари:

http://choveshkata.net/blog/?p=6469

Ще го По-желаете ли? :)

И за да не каже някой, че само на приказки го обърнахме напоследък :D
– утре ще се видим ли за Пирин?

Приказни бъдете – в мисли, думи и дела,
ЧоБи: Кал)))
И към досегашните читатели на цикъла (част от които населяват тази група и съответно виждат наоколо един подфорум повече от останалите ;) ):
В личния си мейл Кал wrote:Мили другарчета,

Човек и добре да живее, стига до официално издаване.

Ако искате и вашето име да се мъдри там, покрай другите Мъдреци, Юнакини и приказни същества (... ама друг път), пишете на ЧоБи.

К;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

В G+ [url=https://plus.google.com/105568433247520130703/posts/3yKDnGmVa63]Кал[/url] wrote:До 4 февруари с Човешката библиотека По-желаваме предстоящия сборник „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“:

http://choveshkata.net/blog/?p=6469

А довечера на протеста за Пирин аз ще се оглеждам за Юна.

(Тя понякога ми липсва. Както и Борея...)
Vessey
Global Moderator
Has thanked: 74 times
Been thanked: 40 times

Post by Vessey »

Здравейте! :) Или може би трябва да кажа "Здравей", защото виждам само Кал. :) Здрасти :) Аз и само него познавам, но ще ми е приятно да се запозная и с останалите. :)

Прочетох първите две части. Ето какво му казах, когато свърших с първата. И понеже никога не мога да устоя на изкушението да се изложа на първата среща, освен това, което се отнася до книгите, съм си включила и глупостите. :)

„в крайна сметка, една от най-успешните тактики на маг’ското управление е страхът. Страхът да живееш. Свободен. Страхът да приемеш истината… Какво ти остава, освен да живееш с лъжи, когато никой не ще да вярва в истини?”

Това ми напомня на един от разказите на Патрик Ротфус

“So much was so easy. Glamour was second nature. It was just making folk see what they wanted to see. Fooling folk was as simple as singing. Tricking folk and telling lies, it was like breathing. But this? Convincing someone of the truth that they were too twisted to see? How could you even begin?”

Относно това:

„„Дойде както здрача, като роза на гроба на любовта;

твоята страст е моя наслада – аз съм роза на гроба на любовта;

но розите не са създадени да обичат; те са роби на своите сърца;

любят, умират, и с една целувка ти изпиват кръвта…“

Никога повече няма да гледам на червените рози по същия начин. Страхотна метафора. Ако съм разбрала правилно, говори се за това, че не всяка обич е красива и градивна, че само голям и силен дух е способен да носи теглото на голяма и силна любов. Виж чрез кого се запознахме ти и аз. Катрин и Хийтклиф. Най-известните любовници са най-прецаканите.

А това:

Знаеш какво е определението за фанатик – човек, готов да воюва за мир и всеобщо щастие до пълно изтребване на човечеството...

Напомня ми на „Клетниците”

"Utopia departs from its radiant sphere in making war. The truth of tomorrow, she borrows her process, battle, from the lie of yesterday. She, the future, acts like the past. She, the pure idea, becomes an act of force. She compromises her heroism by a violence for which it is just that she should answer; a violence of opportunity and of expediency, contrary to principles, and for which she is fatally punished. Utopia as insurrection fights. She shoots spies, she executes traitors, she suppresses living beings and casts them into the unknown dark. She uses death, a solemn thing. It seems as though Utopia has lost faith in the radiation of light, her irresistible and incorruptible strength. She strikes with the sword. No sword is simple. Every blade has two edges; he who wounds with one wounds himself with the other. All war is appalling, and there is nothing to choose in it. The fire was murderous. The edge of the hole was surrounded with the heads of the dead.Words fail to express horror when it reaches this degree. There were men no longer in this now infernal conflict. They were no longer giants against colossi. It resembled Milton and Dante rather than Homer. Demons attacked, spectres resisted. It was the heroism of monsters"

Най-после успях да кажа нещо смислено! Не като по телефона. :) Въпреки че две трети са думи на други хора, единият от които е умрял преди 132 години. :) Добре го давам. :)

Сега останалите. За тях не мога да кажа нищо, но ми харесаха. :) Направо ето документа. Тук са всички, които съм изкарала. :) А, и нещо ми хрумна. Мисля, че там, където казвате алтернативни светове, би било по-добре да го замените с паралелни. :)

Ето цитатите от документа:
Spoiler
Миговечност

толкова бял, почти син

Тия сини до бяло очи май ги бях виждал някъде...

Аз бях вятърът и вятърът беше мен. Носех със себе си Кеншин, самурая на честта, на правдата и на обета за неубийство, и Данте, полудемон-получовек, ловец на една от двете си половини... носех ги като листенца, летяха с мен като едно, мислеха с мен като едно... бяха мен. Бяха всичко, което аз отричах, всичко, от което се криех и бягах, бяха нищото, от което не можех да се спася, бяха аз... аз, когото не познавах...

Аз нямам друг избор, освен да умра. Мислите си, че аз нямам собствен живот, защото съм някаква алтернатива, програмирана неволно от вашите подсъзнания... мислите си, че аз нямам собствени чувства, различни от вашите... не! Разбирате, че имам чувства, но това са ваши чувства... вие просто ми ги приписвате на мен като нещо... неваше.

Защо трябва да сме виновни, когато обичаме... защо сме виновни, когато не обичаме...

А в оная опалена пустиня, която родила злото, паднал сняг, и натрупал. Нищо че било вечно лято. Отпървом кактусите поели нечаканата манна небесна, тая живителна влага. После се смръзнали и взели да съхнат.

Но още се сещам, късно нощем, кога загаснат лагерните огньове, а децата вече карат трети сън. Кога чуя повея на вятъра в клоните на дърветата, кога усетя по кожата си пръските на водопадите, кога вдъхна влажния мирис на боровите иглички… Сещам се какво значеше да живееш с истина. Да любиш живота, не просто да го живееш.

... Вие може и да можете да помогнете на хората със знанията си, но не ги поднасяте с внимание и желание да помогнете. Поднасяте ги не само с досада, а и обиждайки същите тези хора.

В този миг, в който мята коси напред и те потичат покрай гърдите ѝ като струи от огън, като вадички кръв.

Знаеш ли – промълвявам, – знаеш ли, че духът е един? Ние сме много, ако ни гледат отвън – но отвътре духът е един... И ако той, онзи, е направил това на тебе, тяло на тяло, духът, единият дух, е направил, чрез теб и чрез него, едно – направил го е на себе си. И сега прави, чрез теб и чрез мене, едно. Прави... себе си. А после, когато откъснеш очи, завъртиш глава и закрачиш през пролетта, пак ще си сред това едно, заедно с него и с мен.

Разказът му ме поглъща толкова, че дори не ми е нужно да се гмуркам повече в очите му: тия сиви океани, от които тръгва Вечността.

Тя цялата (цялата!) зее насреща ми, с очи – кладенци към вселени и безконечности.

Драконите никога повече няма да се появят на Земята, защото са станали прекалено умни за нея.
Благодаря ти още веднъж. Знаех си, че си от знатно потекло. :) И преди да започнеш да ми се подиграваш пак, напомням ти, че както думата отговорен означава не само човек, на когото може да се разчита, но и човек с отговори, така и думата знатен може да означава не само аристократичен, но и човек пълен със знание. Току що ми хрумна. Първото ми, както bи казал ти, лингвистично прозрение. :) Както когато ти се сети за недра. :) Ама си харесвам моето повече. :)

Ето и любимите ми пасажи от втората. Започвам с тези, за които имам какво да кажа:

Приятелят никога не оставя приятеля точно след като му е казал кривиците. Приятелят остава със приятеля, за да му помогне да си изправи кривиците.

Имам приятел, когото веднъж обвиних, че ме съди. Той каза: "Не те съдя. Да съдиш някого е да му кажеш какво не е наред с него, да откажеш да му дадеш шанс за подобрение и просто да го зарежеш. Аз аз още съм тук"

Аз разбирам, Жо – казва Рея. – Вътре в себе си го разбирам. Тези сблъсъци, тези… разочарования с най-близките ни, хората, които трябва да ни разбират най-добре, всъщност са изпитания. Те ни каляват. Така проверяваме дали наистина вярваме в онова, което искаме.

Това ми напомня на "Мемоарите на една гейша", където главната героиня казва:

"Adversity is like a strong wind. I don’t mean just that it holds us back from places we might otherwise go. It also tears away from us all but the things that cannot be torn, so that afterward we see ourselves as we really are, and not merely as we might like to be."

Не че съм съвсем съгласна. :)

А сега останалите:
Spoiler
Докато вървим под непрозирния и уютен покров на снега, оглеждам лицето ù пак. Тя се усмихва насреща ми, с устни и даже с очи, но в очите ù мръзне оная корица лед, която казва „Сега няма да плача. Силна съм; ще ми мине“. Крехка корица – а толкова студено става край нея…

очите ù ме поглеждат и под корицата лумват сини пламъци

Когато вдига очи, ледената корица се е пропукала.

Телата започват на крачка от мен и се простират… поне до другия ъгъл. Има мъжки и женски, по-дребни и по-едри, изпънати сякаш за почест или свити в кравайче… Но по две неща си приличат: всички лежат с лица към небето; и нито едно не помръдва.

Денят е от тези, в които зърваш безкрайността. Истинската безкрайност – не оня кошмар без край… потръпвам и се затичвам още по-бързо. Онази безкрайност – там, където небето, спокойно и сиво, среща морето, спокойно и сиво. Без да забавям крачка, оставям погледа си да се зарее към нея, да попие покоя, да го разлее надолу към щорма, който блъска в гърдите ми.

Само че стремежът към власт далеч не винаги ражда чудовища. У нормалната личност изборът какво е позволено, докато се качваш нагоре по стълбицата, винаги е съзнателен, подчинен на някаква логика, ограничаван от същите тези страхове – да не изгубиш препитание, сигурност, родна земя. Душевно здравият човек умее, в по-малка или по-голяма степен, да пренесе нещата, които са важни за него самия, и върху другия. И така, лека-полека, да спре да го възприема като натрапник и да започне да го вижда като съсед. Да търси как да постига целите си заедно с него, а не въпреки него.

Покрай нас изтопуркват боси петички, нещо погъделичква моите. Не отварям очи, няма и нужда. Дори зад клепачите им, светът буквално сияе със стаения Светлик на мъничкия ни гост.

Още по-убеден съм, че на нас, на всеки от нас, се полага да вземем предпазни мерки. Но не полицейските мерки, които мними загрижени властници побързаха да предложат – като засилен контрол върху свободата на словото ни и свободата да общуваме помежду си по интереси. Истинските предпазни мерки са в действията ни всеки ден, отношенията ни с всеки от съседите ни. Ако общуваме с тях повече, опознаваме ги и откриваме колко общи черти имаме под различния цвят на кожата и различните обичаи за връзване на косите ни, трагедии като тази в Каел ще се случват все по-рядко…

– На мен пък, Ре, ми се иска да виждаш в мен по-често приятеля. Да си спомняш защо се харесахме с тебе като приятели, преди да станем спътници. Иска ми се да не се чувствам такова чудовище, когато се видя в писмата ти. Когато се гледам в очите ти – такъв. Безчувствен и – как беше? – интелектуален… Колко пъти можеш да повториш една мисъл, без да я превърнеш в истина? Непоклатима и безвъзвратна? А най-много от всичко, Ре, искам да си в главата ми. Да видиш какво виждам аз. Защо го правя всичко това.
Благодаря и се надявам, че скоро ще прочета и третата. :)

П.П. Има ли опция за изключване на...как се наричат тези? Емотикони?
Last edited by Vessey on Fri Jan 19, 2018 12:46 am, edited 1 time in total.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Започвам отзад напред :P – и постепенно ще допълвам отговора си. Докато не му сложа един „КРАЙ“.

Емотиконите се изключват, като цъкнеш опцията Disable smiles под поста си. Първо му дай Edit от бутона в горния му край.
Vessey wrote:Аз разбирам, Жо – казва Рея. – Вътре в себе си го разбирам. Тези сблъсъци, тези… разочарования с най-близките ни, хората, които трябва да ни разбират най-добре, всъщност са изпитания. Те ни каляват. Така проверяваме дали наистина вярваме в онова, което искаме.

Това ми напомня на "Мемоарите на една гейша", където главната героиня казва:

"Adversity is like a strong wind. I don’t mean just that it holds us back from places we might otherwise go. It also tears away from us all but the things that cannot be torn, so that afterward we see ourselves as we really are, and not merely as we might like to be."

Не че съм съвсем съгласна. :)
Как би го допълнила-доразвила?

Аз бих казал, че Рея забравя (нещо, което нейният първообраз няма да забрави, никога) какво се получава от нас, когато постоянно се сблъскваме с изпитания. Кога каляването става пре-каляване? Остава ли нещо нежно у нас, когато вечно ни брули вятър? А нежното безполезно ли е? Фалшиво, по дефинцията на we see ourselves as we really are?
Vessey wrote:Имам приятел, когото веднъж обвиних, че ме съди. Той каза: "Не те съдя. Да съдиш някого е да му кажеш какво не е наред с него, да откажеш да му дадеш шанс за подобрение и просто да го зарежеш. А аз още съм тук."
Много да си го пазиш тоя приятел. :)

... Цитатите – поне по-дългите от тях – мисля да ги ползвам в следващия ни запис „Малкото четене“ в блога. Пак благодаря! До момента ти оставаш единственият читател, който прати такива.

... За „алтернативните/паралелните“ светове трябва да прегледаме контекста пак и да преценим.
Vessey wrote:Най-после успях да кажа нещо смислено! Не като по телефона. :) Въпреки че две трети са думи на други хора, единият от които е умрял преди 132 години. :) Добре го давам. :)
А ние – да се почувстваме като джуджета в компанията на великани. Били те и умрели преди 132 години. :P

(Ба, това, дето нек'ви хора били джуждета, стъпили върху раменете на великани, си е техен проблем. We? We are magic. We are starlight. :D )
Vessey wrote:Относно това:

„„Дойде както здрача, като роза на гроба на любовта;

твоята страст е моя наслада – аз съм роза на гроба на любовта;

но розите не са създадени да обичат; те са роби на своите сърца;

любят, умират, и с една целувка ти изпиват кръвта…“

Никога повече няма да гледам на червените рози по същия начин. Страхотна метафора. Ако съм разбрала правилно, говори се за това, че не всяка обич е красива и градивна, че само голям и силен дух е способен да носи теглото на голяма и силна любов. Виж чрез кого се запознахме ти и аз. Катрин и Хийтклиф. Най-известните любовници са най-прецаканите.
Тук ми се примечта да ти отговори някой от другите Приказници – например онзи, който преведе куплета.
Spoiler
(Понеже този куплет не сме го измислили ние – взет е от една метъл балада на английски. И покрай появата му с удоволствие си припомних, че не само в моята глава блуждаят relevant and irreverent lyrics и ми пречат да мисля собствени мисли. *тук се плезя на съавторите си*)
И изобщо...
Vessey wrote:Здравейте! :) Или може би трябва да кажа "Здравей", защото виждам само Кал. :) Здрасти :) Аз и само него познавам, но ще ми е приятно да се запозная и с останалите. :)
... Айде, бре, съ-Приказници! Къде сте?

КРАЙ

(И то от най-яките – с отворен финал. :DDD )
Last edited by Кал on Sat Jan 20, 2018 1:31 am, edited 1 time in total.
Reason: ... КРАЙ, де
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Още откъси от предстоящия сборник: тези, които подбра горе Vessey ;)
В имейл до Чобитството Кал wrote:Конкретизирам молбата си за Goodreads (https://www.goodreads.com/book/show/37931553):

А. Ако вече сте чели сборника (всички По-желали?), сложете му звездички и/ли напишете отзив. Даже и отзивЧЕ да е, все помага. (Колко звездички ли? Бъдете честни пред себе си. Големи хора сме го писали, никой няма да ви се сърди. ;) Само ще повдигнем по някоя вежда, ако хем сте го По-желали, хем го харесвате за една звезда... :-О)

Б. Ако тепърва ще го четете, отбележете го като Want to Read (първото нещо, което пише под корицата му).
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

В подготовка за „Приказки и Юнаци и злодеи: първи“: откъс от „изцеляваща“

Замисляли ли сте се защо „изцеляваща“ идва непосредствено след „ужасяваща“ в подредбата на сборника? Въпреки че хронологично се намира на съвсем друго място?

А... изцелява ли ви тя? Поне на някакво ниво?

(Това може би е текстът, който кара мен като автор да се чувствам най-уязвим – заради свалянето на всичките ми защити от света, което бе нужно, за да го напиша.)

Добавих линкове и към всички други текстове от сборника, които са налични онлайн. Общо над три четвърти от цялото му съдържание.
Vladimir
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times

Post by Vladimir »

Замисляли ли сте се защо ... - Не. Може би когато ми се проясни защо точно този въпрос ти е важен? Че и най-отгоре на другите ...

А... изцелява ли ви тя? Поне на някакво ниво? - Струва ми се, че не съм наранен та да ме изцели. Може внимателно се поогледам (внимателно щото, който търси намира ;). Като цяло точно тази ... тези? "игри на духа" са ми доста далечни и почти ... абстрактни. Аз ли живея като щраус с глава заровена в пясъка и светът наоколо е наистина ужасно място ... или живеем в различни светове?
Както този откъс показва (доста добре :) изцеляването може да е феноменално преживяване! //за целта е необходимо феноменално нараняване ... Да се върна пак към поста от преди години. Наистина ли точно това си избираме от безкрайното изобилие на духа? оО
negesta
Has thanked: 811 times
Been thanked: 388 times

Post by negesta »

Изцеляваща е; в степента, до която повярваш, че е повече от приказна история; повече от символ; че подобна степен на споделеност е въобще възможна. Казаното дава по-различен ъгъл, освобождаващ начин на мислене.
Ала не толкова казаното помага, колкото показаното.
Spoiler
Аз лично ти благодаря за свалените защити. Много. Моят директен отговор е песимистично-скептичен: не изцелява, натъжава; мен.
Онова, с което радва обаче, е че някой може да напише толкова красив текст. Че някой носи в себе си толкова светли думи.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Vladimir wrote:Замисляли ли сте се защо ... - Не. Може би когато ми се проясни защо точно този въпрос ти е важен?
Защото така опознавам читателите/приятелите си. В случая: доколко са склонни да търсят смисъл в подредбата на приказките и доколко такива неща не им правят впечатление. А по-общо: доколко и на какви нива търсят смисъл, докато четат.

(Има и още по-общо, но да не се разводняваме до пълно разтваряне. ;) )

Та, ти и всички тук имате ли някакви хипотези за мястото на „изцеляващата“ спрямо „ужасяващата“?
Vladimir wrote:А... изцелява ли ви тя? Поне на някакво ниво? - Струва ми се, че не съм наранен та да ме изцели. Може внимателно се поогледам (внимателно щото, който търси намира ;). Като цяло точно тази ... тези? "игри на духа" са ми доста далечни и почти ... абстрактни. Аз ли живея като щраус с глава заровена в пясъка и светът наоколо е наистина ужасно място ... или живеем в различни светове?
Както този откъс показва (доста добре :) изцеляването може да е феноменално преживяване! //за целта е необходимо феноменално нараняване ...
А някога случвало ли ти се е да общуваш с така наранен човек?
Spoiler
Тук си признавам, че „изцеляващата“ приказка започна като нещо друго, много подобно на цикъла от миниатюри „Въображаемите“, в който разигравах – хареса ми „игри на духа“ :) – ситуации, които не съм преживявал физически, но имам нужда да обследвам – да ги преживея мислено. Впрочем благодарение именно на Въображаемите преодолях страха си от смъртта. (Уви, линковете към конкретните „Въображаеми“ сега са мъртви.)
Ако ти се случи, как би подходил ти? Някога би ли седнал да го напишеш?

(Твоя разказ за ангела още си го спомням – поне образа на нишките светлина, които излизат от гърба му... Преди няколко месеца, когато усещането за самотност беше станало нетърпимо, си играех с една нова приказка, в която нещо подобно на твоя ангел отнася Юна от една метълска кръчма, та право в небето. Фиууу! Криле и коси! А кръчмата беше метълска, щото другото ми вдъхновение дойде от концерт на Жилмор секстет... :D)

(Обаче не! Не като щраус. :D)
Vladimir wrote:Да се върна пак към поста от преди години. Наистина ли точно това си избираме от безкрайното изобилие на духа? оО
Кой пост имаш предвид?

~

Нее-чан... *грея безмълвно в мрака*

А дали красивото казано ще роди и красиво сторено? Някъде, някога?

Ха. :D
Spoiler
А „натъжава; мен“ дали ще го вплетем някак в „плачещата“ приказка? Ето, Амбър започна да отвива бинтовете си...

Хихихи, не бягай, де. :mrgreen: Още сме на етап „върши ли работа прегръдката“, има време... Всичкото – хахахаха – всичкото време на света. :mrgreen:
Vladimir
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times

Post by Vladimir »

http://choveshkata.net/forum/viewtopic. ... 4344#p4344
Този пост :)
А за другото - ще пиша.
Терапията е живо общуване ... ще е добре да напиша нещо, което да оживява при четене. И то по определен начин... хм*
negesta

Post by negesta »

Vessey wrote:Здравейте! :) Или може би трябва да кажа "Здравей", защото виждам само Кал. :) Здрасти :) Аз и само него познавам, но ще ми е приятно да се запозная и с останалите. :)
Здравей и от мен, Веси (макар да не съм от онези приказници ;)
Добре дошла в света на Приказките :)

---
И следвайки метаморфозите на тези приказни текстове, моите суперабстрактни отзиви (подобно на автора им) също търпят метаморфози през годините. Включвам последния от тях:
в Goodreads аз wrote:При първия прочит... някога... ме порази многопластовостта - книга от много разказвачи, смесица от много погледи; доближаваше написаното до реалността; реалността като свят, видян от много хора едновременно и разпадащ се пред ума в няколко версии на случващото се. Красива многогласност. Красиви герои... Красиви чувства.

При втората ми среща с книгата ме порази нейната допълваща сила. Сякаш аз бях ключалката, а тя – ключът към скрита и ревностно пазена в тъмното стая. А Юнаците блестяха в центъра на всичко със своето себеотрицание, с дълбочината на чувствата си, светлината си; издигаха ме... Но и ме натъжаваха, заради мисълта, че не мога да бъда като тях.

Ала сега, сега – докато търсех познати места (...и се любувах на корицата, да :) – забелязах по необичаен начин тъкмо злодейското, вплетено като тънка, режеща стоманена нишка в историите. И си казах: ето, всъщност пишело и за мен през цялото време; по човешки.

Има любов в тази книга... В различните варианти на Приказките – всеки път, въпреки вариациите, това е непроменено. И то не любов само към юнаците; тях всички ги обичат. Но към злодеите също. Към злодея-в-себе-си, заради когото понякога си мислим, че сме „непростими“, а също и „неразбираеми“, неспособни да бъдем разбрани.
Понякога ми се иска да вярвам, докато чета такива топли текстове (топли между редовете, между снежинките дори), че всъщност юнаците са отдавна простили си злодеи. И за тях има място някъде там, в песента на Юна.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И тогава, и сега не знам какво да добавя към написаното от теб по онзи пост. :)
А за другото - ще пиша.
Терапията е живо общуване ... ще е добре да напиша нещо, което да оживява при четене. И то по определен начин... хм*
Ще О-чаквам. С ей такива О-чи: :shock:

~
negesta wrote:реалността като свят, видян от много хора едновременно и разпадащ се пред ума в няколко версии на случващото се
Виноват. Но без грам чувство за вина. :D

(Не знам за суперабстрактните отзиви :P, но ти си един от шепата човеци, които с по две думи заковават скрития ми умисъл в тия приказки. Вчера си поговорих с друга такава човечка... беше хем мегамило и несамотно, хем напомнящо колко трябва да съм благодарен, че съм си намерил дори един от тоя вид/сой/дух. Благодаря ти, че се намерихме, Неве. Май не го казвам-показвам достатъчно често.)

А по други работи от отзива ти все пак си запазвам правото Кал да разпитва Амбър още... :mrgreen:

Точно както Амбър си запазва правото да му мълчи. Със или без ухилване.
Понякога ми се иска да вярвам, докато чета такива топли текстове (топли между редовете, между снежинките дори), че всъщност юнаците са отдавна простили си злодеи. И за тях има място някъде там, в песента на Юна.
Тук и аз ще се цитирам:
В Goodreads Кал wrote:Нее.......

(Това са ония многоточия, които ни издуват отвътре, като за песен – песента на Юна дори – но тя не може да си пробие път през забързаните ни думи и излиза най-много някое цвилване. Поне не сега, не още... :) )
P.S. Някои от Юнаците са – к'во да си кривим душата – адски тъпанари. И май само Баш Юнакиня като Юна е с достатъчно широко сърце и дълбок ум, че да съумява да си ги обича.

Трябва да я питам, ако я настигна някой ден...
Vessey
Global Moderator
Has thanked: 74 times
Been thanked: 40 times

Post by Vessey »

Уау! Гледай ти колко време е минало. Повече от две седмици. Съжалявам за късния отговор. Но много се радвам, че и аз вече съм човечка. :) Благодаря на nеgesta за топлото посрещане. А какво имаш предвид, като казваш, че не си от онези приказници? :)
Кога каляването става пре-каляване? Остава ли нещо нежно у нас, когато вечно ни брули вятър? А нежното безполезно ли е? Фалшиво, по дефинцията на we see ourselves as we really are?
Човек се определя не само по това как се справя с изпитания, но и доколко може да оцени щастието и в какво го открива. Така че не, не мисля, че нежната и щастливата ни част е фалшива. Щастието също е начин на духовно развитие. Просто е различен. Както ти каза скоро, ние сме сложни същества, със сложни нужди. :) Има толкова много, което не е под наш контрол. За съжаление, възможността ни за избор е ограничена. Но винаги остава нещо свободно в нас, при каквито и да е обстоятелства. Никой не може да ти отнеме спомените, мечтите, принципите. Никой освен самият ти. :) Започвам рецензията си на "Sold" с думите Juana Inez de la Cruz:

And so, Love, you launch in vain your insane onslaught: since it will be said - to see me fall yet not surrender - that you managed to kill but failed to conquer.

Това дали си истинският ти не е свързано с това дали си щастлив или нещастен (обикновено и двете чувства присъстват), а доколко вярваш в себе си и се самоизграждаш. Както щастието, така и нещастието могат да ни накарат да се самозабравим.
Много да си го пазиш тоя приятел.
Той е съкровище. :)
Цитатите – поне по-дългите от тях – мисля да ги ползвам в следващия ни запис „Малкото четене“ в блога. Пак благодаря! До момента ти оставаш единственият читател, който прати такива.
Чак сама си се радвам! :) И благодаря, че ме спомена специално. Или, както каза ти, кредитира. :) Съжалявам, че не успях да допринеса повече. Но виждам, че други са го направили и много се радвам. :) Много ми харесаха думите на negesta:
реалността като свят, видян от много хора едновременно и разпадащ се пред ума в няколко версии на случващото се
Ако имаше предвид, че не си част от тези, които пишат приказките, определено трябва да започнеш и ти. :)
За „алтернативните/паралелните“ светове трябва да прегледаме контекста пак и да преценим.
Спорим за това каква дума трябва да се използва дори когато не се налага. :) Преводачеството почва да ме променя. :)
А ние – да се почувстваме като джуджета в компанията на великани. Били те и умрели преди 132 години. :P

(Ба, това, дето нек'ви хора били джуждета, стъпили върху раменете на великани, си е техен проблем. We? We are magic. We are starlight.
Благодаря за песента! Отдавна исках да ми пратиш. :) Ние може да сме малки, но разпознаваме големите, което също е начин да бъдеш голям. :) Както се казва, birds of the same feather flock together. :)

Относно това защо изцеляващата приказка идва директно след ужасяващата, ми хрумват две неща. Хей, това е както когато аз те попитах как тълкуваш последните думи в...импресията?..., която написах. Много е интересно да си пращаме неща и да ги обсъждаме после, нали? Особено когато е нещо, което те кара да мислиш. :) Както казва Поаро, the little grey cells. :) Но аз се отклоних. Това, което искам да кажа: първото, което ми идва наум, е очевидното. След ужаса идва изцеление. Не бива да губим надежда, че можем да се справим. Другото, за което мисля, е че понякога именно в ужаса се крие изцелението. Ние сме говорили за това. За духовното израстване, което, ако му позволим, идва със страданието. Едно от най-болезнените ми преживявания доведе до прозрение, което наистина беше изцеляващо. И за това имам цитат, но няма да прекалявам. Имам цитат за всичко. :)
negesta

Post by negesta »

Spoiler
Веси, имах предвид, че не съм сред авторите на тъкмо тези приказки (едно/две), а Кал се обръщаше именно към тях за включване.
Иначе има и други свитъци с приказки :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

„Приказки за Юнаци и злодеи: първи“: второ електронно издание

Медиен анонс:
„Приказки за Юнаци и злодеи: първи“ – когато приказката пресече (и подсече) реалността

Новото, двадесет и седмо издание в поредица „Човешката библиотека“ е задружният сборник „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“:

http://choveshkata.net/blog/?p=6511

„Имало едно време един Юнак…

Всъщност не – Юнакиня била; а в разбързаните ни времена „едно време“ не е като едно време, та разказват, че я има и днес, още крачи сред нас и си пее, още търси да зърне каквото ние навярно не сме.
Ала, за да стане такава, ето какво ѝ се случило…“

Сборникът съдържа шест разказа, повест, писмо и колаж. Отделните текстове в него са носители на национални и международни награди (напр. второ място в международния конкурс „Златен кан“ 2009, за „Триптих за Юнаци и злодеи“).

Сред въпросите, които задава „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“, са:
  • Кой подхранва тероризма?
  • Как да различим снежните дюни от снежните преспи?
  • Колко автори са нужни за написването на една приказка?
  • Каква е Истината за ГМО?
  • Кога това ни тяло вече не е онова, което сме търкали до разкървавяване?
  • Какъв отговор заслужават автори, които се държат безотговорно с героите си?
  • Как се казва цепката между гърдите на жените?
  • Кой краде от поверената му планина?
  • Защо драконите никога повече няма да се появят на Земята?
„Приказки за Юнаци и злодеи: първи“ излиза само в електронен вариант. Той e без дигитални (DRM) защити (като останалите издания на Човешката библиотека) и се разпространява безплатно. Ако читателите пожелаят, те могат да подкрепят авторите – с отзиви – и гражданските им каузи – с дарения.

Сборникът се явява предистория на вече излязлата „Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна“ и на предстоящите „Приказки за Юнаци и злодеи: втори“.

За повече:
Отражения:
- scifi.bg
- spisanie8.bg
- fantasylarpcenter.com
- azcheta.com
- az-jenata.bg -> novini247.com, bg-pazar.com
- citadelata.com
Last edited by Кал on Wed Feb 14, 2018 8:12 pm, edited 7 times in total.
Reason: +отражения
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И анонс за приятели онлайн:
„Приказки за Юнаци и злодеи: първи“ в Човешката библиотека

Приятели (:

Напоследък ни е тръгнало на приказки. ;) Двайсет и седмата книга в поредица „Човешката библиотека“ е:
Имало едно време един Юнак…

Всъщност не – Юнакиня била; а в разбързаните ни времена „едно време“ не е като едно време, та разказват, че я има и днес, още крачи сред нас и си пее, още търси да зърне каквото ние навярно не сме.
Ала, за да стане такава, ето какво ѝ се случило…
Сборникът „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“ съдържа шест разказа, повест, писмо и колаж. (И един видеоклип. Ако от Youtube пак не са го свалили.)

Има разни награди. Най-забавна е първата награда за текст с неустановен брой автори, за приказката „страшна“. Първа е, понеже преди нас никой не си беше връчвал такава.

Сред въпросите, които ще си зададем в „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“, са:
  • Кой подхранва тероризма?
  • Как да различим снежните дюни от снежните преспи?
  • Колко автори са нужни за написването на една приказка?
  • Каква е Истината за ГМО?
  • Кога това ни тяло вече не е онова, което сме търкали до разкървавяване?
  • Какъв отговор заслужават автори, които се държат безотговорно с героите си?
  • Как се казва цепката между гърдите на жените?
  • Кой краде от поверената му планина?
  • Защо драконите никога повече няма да се появят на Земята?
„Приказки за Юнаци и злодеи: първи“ излиза само в електронен вариант. Той e без дигитални (DRM) защити (като останалите издания на Човешката библиотека) и се разпространява безплатно. Все пак, ако пожелаете, можете да подкрепите авторите – с отзиви – и гражданските им каузи – с дарения.

А ако си търсите подарък за приятели читатели – вижте как да им подарите сборника с наша помощ. Искате ли с посвещение от автор? Все някой ще успеем да ви уредим. ;)

Ако пък толкова приказки ви се сторят малко... имаме и още! В „Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна“ (тя е хубаво да се чете последна) и предстоящите „Приказки за Юнаци и злодеи: втори“.

Приказни Юначества желаем!
(... Ами Юни? Някой по-жела ли Юни? :D)
Започвам да разпространявам по сайтовете, форумите и социалните мрежи, където хората ме знаят. Давайте и вие. :)

И отбелязвайте тук къде пускате линкове – да не дублираме усилия.

Моите са:
- teenproblem.net/forum (по едно време не ми даваше да публикувам нова тема, затова първо ползвах една по-стара тема за „Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна“)
- shadowdance.info/forum
- cheteneto.subtle-bg.com (мъртъв; не ми се занимава да си правя нова регистрация в https://forum.hobbykafe.com/viewforum.php?f=11 )
- sf-sofia.com/forum
- forum.chitanka.info
- G+ общностите „Аз обичам книгите“, „Читателски клуб“, „Електронни книги“ и „Сборище на трубадури“
- Goodreads групите Bulgaria Reads и Bulgaria
- личният ми G+ профил

Нев:
- negesta-lucidity.blogspot.bg

Янчо:
- ФБ страница на клуб „Тера Фантазия“
Last edited by Кал on Tue Feb 13, 2018 7:39 am, edited 6 times in total.
Reason: +
negesta

Post by negesta »

Не съм много форумно активна, мога да пусна само в "ХуЛиТе":
https://www.hulite.net/modules.php?name ... 4038#94038
Spoiler
...В съкратен вариант по моя преценка (като имам предвид естеството на форума :)
valentindivanov
Been thanked: 22 times

Post by valentindivanov »

Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Ники Теллалов също ми прати отговор на въпроса за „ужасяващата“ и „изцеляващата“:
На 30.01. Николай Теллалов wrote:не знам дали изцелението следва ужасяването... или трябва да е обратното

като че ли има логика и в двата случая: ужасен си от недъга, може би
диагностициран от целителя, после идва ред на целението...
но и примерно, изневиделица си болен, лекуват те, а ти си се примирил,
че дотук беше, пък си изцелен... и идва ужасът от това да продължиш,
след като си си позволил да го удариш "на живот като за последно"...

полезно ли бе мнението ми?
Кал wrote:Миси!

Ти още не си виждал целите приказки „ужасяваща“ и „изцеляваща“, нали?
Прикачвам ти ги, ако им откриеш време. („Ужасяващата“ е... ами,
каквато се казва. Не я чети, ако ти е дошло до гуша от онлайн
препирни. Ако пък я четеш, ВАЖНА подсказка: в нея същественото е не
КАКВО се казва, а КАК е казано. Ако се хванеш, че заемаш страна в
спора, значи си забравил подсказката. ;)

Ти уцелваш някои от нещата, които съм си мислил и аз като принципи на
подредбата (и предлагаш други, които ми хванаха любопитството :); но
тук първият ми въпрос беше насочен към хората, които познават двете
конкретни приказки.

(Естествено, те стават дори по-многозначещи, когато си чел и
останалите преди тях. Ще ти метна целия сборник, като е готов.)

Към хората, които не са чели целия сборник, по-приложим е вторият
въпрос, само за откъса от „изцеляващата“ (в блога:
http://choveshkata.net/blog/?p=6503#more-6503) – върши ли си работата?
Поне някак?
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

В подготовка за „Приказки за Юнаци и злодеи: втори“, издание на ЧоБи: откъс от „слушаща“

Вест в личния ми блог

Към Приятелите ни:
Приятели (:

Електронният сборник „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“ придойде:

Искате ли го?

Ако ползвате Goodreads, отразете го
(https://www.goodreads.com/book/show/37931553)... и от радост ще
запеем песните на Юна.

(Хахаха... тая събота воистина ще ги запеем. Който е записан в листата
за живи срещи в София, ще види. Може и да чуе. ;)

А до 3 март тъкмим следващия – изненадващо озаглавен „Приказки за
Юнаци и злодеи: втори“ и пак електронен:

http://choveshkata.net/blog/?p=6552

Него ще го По-желаете ли? :)

Все тъй приказни, навсякъде,
ЧоБи: Кал)))
И към досегашните читатели на цикъла:
В личния си мейл Кал wrote:Мили другарчета,

Официалното издаване се случи.

Но... едно не стига. Време е за второ! Искаме! Ламтим! Копнеем!

(Даже... По-желаваме? ;)

По-желавайте до 3 март, направо в ЧоБи (poslednorog -в- gmail.com).

Аз препускам подир Юна,
К;)

~ ~ ~
Човешка библиотека е всяко място, на което книгите сбират човеци.
http://choveshkata.net
Кал
Първопроходец

Приказки за Юнаци и злодеи: втори

Post by Кал »

Същото важи за новото издание на втория сборник от света на Юна – него почнахме да го обсъждаме оттук.

Както и за всички следващи в поредицата. ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Отзив на Ана Хелс за „първи“
Близо 7 години след като случайно попаднах на едно странно зелено книжле, съдържащо още по-странни истории от разнолик колектив, обединени доста хлабовато около идеята за една мултивселенска история на юнаци, дето са и злодеи, и злодеи, дето са и Юнаци, поне понякога, поне за малко, ето че ми бе предоставена и ревизия на онова странно аниме приключение, пипнато, постегнато, с пооправени младежки грешки и емоционални излишества, но без да губи сюрреалистичността си. Историята хем е същата, хем не е. Тече стихийно, в много паралелни вадички, които ту се сливат, ту отливат от потока на действието, карайки ни понякога да си записваме някое и друго действащо лице, за да не мигаме объркано в стил Тоя го познавам от някъде, когато го срещнем в съвсем други обстоятелства, място, че и време, и вид. Защото Приказките са едни такива многофасетни избухвания на сцени, изпълнени с героичност, че то това нещо като твърд и лесен сюжет просто не се използва.

Една юнакиня, съвсем докарала феминизма в земя някъде там на ръба, побеждава своите мъжествени опоненти, понякога се влюбва в тях, друг път ги предава, може и грижовна да бъде, и твърде жестока, а действията ѝ имат толкова сложна морална обосновка, че аз трудно мога да я предам с две-три изречения. Но е някак по женски разбираема, или по-скоро усещаема. Една принцеса, от онзи дългоухия вид, без да е точно елфиня, се опитва да намери истини, удобни за приемане, а само се сблъсква с решения, дето хич не са лесни за вземане и следване, особено когато се налага понякога да оставаш сам със себе си и ей така, да си говориш с вътрешното аз на тема етика и морал. И самурай, полу-демон и герой, плюс дракон, срещу черен магьосник, змей горянин и объркани юнаци. Сблъсъците са неизбежни, резултатите – непредвидими. Както казах – сюжетната нишка се къдри на къдели, вместо да води извън лабиринта от невъзможности, сбрал се над главите читателски. Което не е никак лесно за следене, и за четене.

Опитайте се да погледнете на текста като сценарий за красиво, класическо аниме – от онези със сладурските физиономии с огромните, вечно навлажнени очи, гигантските мечове и прекрасните забавени каданси със състрадателен музикален фон. Когато думите са картини, предаващи нечии сънища и видения, нещата стават една идея по-ясни, и много пъти по-приятни за наблюдение и възрадване пред един оказал се вдъхновяващ и много оригинален проект. Това да сбереш купчина автори на едно място, и да режисираш гласовете им в една пиеса не е никак лесна работа, та не очаквайте строен военен марш, а по-скоро джаз импровизация с много звънтящи камбанки зад кулисите. Хаосът не става кой знае колко подреден, но е като природни фойерверки – бесуващи светлинки по повърхността на езеро по здрач. Красива гледка, но трудна за анализиране. Подредената Дева в мен много иска да седне да подчертава в голям оранжев флумастер всичко, което излиза извън представата ми за фентъзи роман, но пък защо да го правя, пита разпиленият асцендент Водолей. Ако не разбираш нещо красиво, покажи го просто на другите, пък може те да го почувстват, заключавам мирно аз.
И мой:
Кал wrote:Уиииии! Седем години по-късно някои приказки (и Приказници?) са пораснали, други сте си все така хубави. Ето на, чак не мога да спя от вълнение... :D

(И ви научих зодията и асцендента. Хаха, нека профилирането започне... сега!)

Ани, а в коя сцена Юна ти се стори „твърде жестока“?

За „сложната морална обосновка“ ти благодаря с ръка на сърцето – нали от самото начало на ЧоБи, още с „Последният еднорог“, бяхме заложили идеала „отсъствието на изрично назовани Добро и Зло“; да представяме „всеки от героите заедно с причините да стане такъв, какъвто е, и тъй (...) да не прибързваме да слагаме етикети, а да се вглеждаме отново, и по-навътре“.

И да, крайно време беше някой да направи връзката с анимето. *хих*

Ако Девата ти продължава да се препъва в идеята за „роман“, залъжи я с понятието „fix-up сборник“. Ако Водолеят се муси при претенциозни чуждици, задраскай fix-up.

И накрая (а всъщност – в следващото начало ;) ): Тези тук са „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“. От вчера събираме читатели, По-желаващи „Приказки за Юнаци и злодеи: втори“:

http://choveshkata.net/blog/?p=6552

Като тая „слушаща“ приказка е най-трудният текст, който някога съм подхващал – и откъм форма, но особено много откъм съдържание. Ако някой ден порасна достатъчно, може да напиша и романа, който се крие зад нея.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Spoiler
В първата част на тоя пост се обяснявахме с Broken Dragon за едно местене... ма кой видял, видял. ;)
Някой може ли да отгатне по какво си приличат „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“ и „Петдесет нюанса сиво“?
Last edited by Кал on Sun Mar 25, 2018 11:29 am, edited 2 times in total.
Reason: премествам + преименувам
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Re: Само за гении

Post by Люба »

Силно съм изкушена да се пробвам с отговор на въпроса - "цепката" ;)
Spoiler
И да ползвам "намалението" с поста на Хриси по-долу, за да си запълня символите - не, не съм чела изобщо нюансите, само имам идея за сюжета и мисля -
това стига за проба
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

Кал wrote:Някой може ли да отгатне по какво си приличат „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“ и „Петдесет нюанса сиво“?
I refuse to read them?
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Верният отговор на Хрс ѝ печели една бройка „първи“ с автограф от авторите. Ще си я получи, когато ѝ съберем автографа от Ангел.

Отговорът на Люба може и да е верен, ама да каже някой, който е чел „Нюансите“.
Spoiler
Любе, току-що се издаде, че даже не си прелиствала „Приказките“. :P It's not that hard.
Още предположения?
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

Първо щях да пиша за цепката, защото от споменато от Емил поради това/него не бих чела сивата гняс. So it's correct, too.
Но реших да не се изказвам некомпетентно и truth изплува. И все пак смятам, че ПзЮиЗ I несъмнено би следвало да превъзхожда(т) нюансите.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Post Reply

Return to “Книгите”