Кал wrote:Още една, съвсем конкретна препоръка за серията:
Ще се радвам да видя някакви точки за "етика" или нещо от сорта. Подобно на alignment-а в ролевите игри. Да, човек е сложно създание и някой път е в състояние да постъпва ужасно, а друг път - прекрасно... но все пак приемам, че лека-полека кривва на една страна, когато взима определени решения, и по-нататък му става все по-трудно да взема обратните решения - да си "смени нрава". Това му се отразява дори в отношенията с другите хора. Така героят от "Нарциса" би трябвало да се оформи доста различно като характер, ако е минал като "сокол" и ако е минал като "орел".
Не става дума за наказания или морализаторско размахване на пръсти. (Въпреки че в "Асасините" Алекс [offtopic]се гаври много нежно с по-темерутестите читатели... )[/offtopic] Става дума за достоверност на образа.
И още нещо, което е по-скоро за личен гъдел - герои, особено онези, които са по-разработени (и особено по-симпатичните ), да се прехвърлят от книга в книга. Усещането за приемственост лично мен много ме "обвързва" с една поредица и света й.
Поредицата за Котарака
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Поредицата за Котарака
Last edited by Кал on Mon Nov 27, 2017 8:58 am, edited 1 time in total.
Reason: разширявам темата
Reason: разширявам темата
-
- Global Moderator
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 56 times
Re: За "Котаракът и Черния нарцис"
Като си докарах темата тука, да драсна редче за нея...
На мен "Котаракът и Черният Нарцис" ми беше малко странна за книга-игра, защото... Ами героят не бях аз. (тъкмо проверих заглавието - и двете са с пълен член) Това първо лице малко ми действаше на нервите, въпреки че много се радвах на системата с кодовите думи, наистина е по-добра, защото не ти издава нищо. Имаш ли "череши"? Ами "вишни"? Какви са тези работи? Изобщо не ти подсказва какво не си направил правилно.
На мен "Котаракът и Черният Нарцис" ми беше малко странна за книга-игра, защото... Ами героят не бях аз. (тъкмо проверих заглавието - и двете са с пълен член) Това първо лице малко ми действаше на нервите, въпреки че много се радвах на системата с кодовите думи, наистина е по-добра, защото не ти издава нищо. Имаш ли "череши"? Ами "вишни"? Какви са тези работи? Изобщо не ти подсказва какво не си направил правилно.
Nameless Here For Evermore
Няма ролева игра в която играча да играе себе си - затова се казва ролева, защото играеш роля на някой друг - някой който не си в реалния живот. Затова е интересното доколко успяваш да влезеш в главата на персонажи като Котарака и да изиграеш ролята им.
- Тарикат ХХ ранг
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 44 times
Тя май имаше предвид липсата на второ лице. "Ти правиш това, ти правиш онова"...
Ако не греша, "Небето ви чака" също беше в първо лице?
Инак кодови думи имаше в "Кървав меч" III-V, а от българските КИ - в "Да спасиш Титаник" на Любо Николов (ако не бъркам заглавието). Наистина много добра система.
Ако не греша, "Небето ви чака" също беше в първо лице?
Инак кодови думи имаше в "Кървав меч" III-V, а от българските КИ - в "Да спасиш Титаник" на Любо Николов (ако не бъркам заглавието). Наистина много добра система.
- Кал
- Първопроходец
Разликата със "Спящия убиец" (например) е, че в Котарака до голяма степен ти можеш да определяш характера на героя. (В "Убиеца" просто трябва да го опознаеш добре.)
Аз продължавам да си мисля, че ако Котаракът прави "гадории", те трябва да се отразяват някак на характера му после. Пълната свобода не е много оправдана психологически - всяко действие оставя някакъв отпечатък върху нас, т.е. донякъде ограничава последвалите ни избори.
Аз продължавам да си мисля, че ако Котаракът прави "гадории", те трябва да се отразяват някак на характера му после. Пълната свобода не е много оправдана психологически - всяко действие оставя някакъв отпечатък върху нас, т.е. донякъде ограничава последвалите ни избори.
-
- Global Moderator
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 56 times
Няма ролева игра в която играча да играе себе си - затова се казва ролева, защото играеш роля на някой друг - някой който не си в реалния живот. Затова е интересното доколко успяваш да влезеш в главата на персонажи като Котарака и да изиграеш ролята им.
Тя май имаше предвид липсата на второ лице. "Ти правиш това, ти правиш онова"...
По памет - "ако още не ти е попадала книга-игра, читателю, знай, че това е книга, в която героят си ТИ - ти вземаш решенията..." и т.н. Така започва "Нощта на Върколака", това имах предвид.
Nameless Here For Evermore
Честно казано, винаги съм се чуствал адски глупаво когато ми говорят с второ лице , особено когато се налага да вземам решения които никога не бих взел в реалния живот. Затова и предпочитам първото или третото лице когато се говори за персонаж от каквато и да е игра.
- Тарикат ХХ ранг
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 44 times
Да, "повдигаш учудено вежда" например Забавно е, но някак придава роулплейски момент. Слвало ми се е да повдигна учудено вежда, когато авторът на книга-игра го иска от мен.
Абе, много сме тъпи. Ей сега ми хрумна кои са първите книги-игри. Ами - пиесите. Е, не променяш сюжета (освен ако не ти се наложи да импровизираш при забравен текст). Но определено роулплейваш. Има игра, има и текст. А самото поставяне на пиесата на сцена вече е първият LARP В такъв случай първите книги-игри и LARP-сценарии са писани от Теспис от Икария. Както обикновено се оказва - гърците са изобретили и това.
Абе, много сме тъпи. Ей сега ми хрумна кои са първите книги-игри. Ами - пиесите. Е, не променяш сюжета (освен ако не ти се наложи да импровизираш при забравен текст). Но определено роулплейваш. Има игра, има и текст. А самото поставяне на пиесата на сцена вече е първият LARP В такъв случай първите книги-игри и LARP-сценарии са писани от Теспис от Икария. Както обикновено се оказва - гърците са изобретили и това.
- Кал
- Първопроходец
Re: Поредицата за Котарака
Отзив в Goodreads за „Котарака и Абаносовият дракон“:
Кратки впечатления:
~ Еее... при първия ми прочит избрах маршрут, в койтого убиват извън кадър. А аз точно зарадиSpoiler
Бранковзех да чета книгата... :DSpoiler
Ей! Забравих най-ВАЖНОТО! В тежъкТоро, как ни тъй бе срам?!?!Spoiler
: Тоя текст е поредният див СкаНДаЛ за българския фендъм! За гътясването на Бранко вече чухте. Освен това Котарака получава шанс да направи котенца на... Криси! Криси, фенове и фенки!! :-О О.о
~ Докато стигна финала, ме утрепаха два пъти, главно защото не бях сигурен какво точно умее Котарака с (примерно) акробатика и бдителност. Точковият ми резултат също беше мизерен – около 30.
Когато прегледах цялата книга, изчислих, че 95 точки могат да се съберат със сигурност. За 100 не съм убеден, но смятах всичко наум, на хартия може и да ги докарам. (Да помниш 20-ина кодови думи, е хубаво упражнение за паметта. ;)
~ На художничката съм фен още от предишната книга (нали е същата?). И ми прави впечатление, че тя обича да илюстрира най-вече чувствените сцени. Придавайки им чувственост, която – да си го кажем правичката :D – в текста липсва. (Какво? Вие не се ли дразните, когато авторът блъсне героят и героинята в спалнята – или върху спалнята – а после ни се измъкне с „Когато всичко свърши...“?)
~ Като цяло, и сюжетът, и стилът ми дойдоха твърде „равни“, но на един момент се засмях – когато Котарака реши да изостроумничи с Криси, че „прави вятър“. Засмях се, понеже в първия момент не можах да разбера тя защо се засегна. И после бях: „Ааааа... Ооооо...“.Spoiler
След като прочете моя отзив, авторът ми подсказа да се оглеждам за звездички в текста и да прилагам правилото „16+“ – или обратното. ;) Приложих го... и веднага му връщам една от звездичките. Към оценката.
:D
Last edited by Кал on Wed Nov 29, 2017 11:50 pm, edited 1 time in total.
Reason: Въъъъъъй! Харабейшо! Бях забравил най-важното си впечатление!
Reason: Въъъъъъй! Харабейшо! Бях забравил най-важното си впечатление!