Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Пътищата: на книгите от библиотеката до вас - как да ги скъсим най-много; нa човеците към човешките цели - как да ги вървим най-дружно.

Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby Кал » Thu Nov 27, 2008 6:34 pm

Гледам, че се побояхте да пуснете пост номер 666 - така че аз ще го пусна :twisted:

ВАЖНО предварително уточнение: Това, което ще прочетете, е лично мнение и решение на човека Калин Ненов. Ако имате възражения или въпроси - моля да ги изложите тук, или на личния ми имейл. Няма да водя диалог по тази тема никъде другаде, при никакви обстоятелства.

Тазгодишният Софийски международен панаир на книгата (наричан, за улеснение, "Пазаира" оттук нататък), ще се проведе от 3 до 7 декември в Националния дворец на културата. Възнамерявам да го посетя; да разгледам внимателно и да си направя един огрооооомен списък от книги, които бих искал да имам; и да не купя нито една книга от самия Пазаир.

Причината накратко: при настоящите условия за провеждане, Пазаирът не е културно събитие - той не поощрява нито българския читател, нито българския издател, а е просто поредният пазар, който пълни джоба на посредниците между двамата.

Факти:

1. Цената на наем за щанд от 4 кв. м (най-малкия възможен) за посочените пет дни варира от 600 до 880 лева - според официалния ценоразпис.

(За сравнение: цената на 1 кв. м. на Събора на българската книга, провеждан от 5 години в музей "Земята и хората", е 1 или 2 лева на ден. Аналогичен щанд от 4 кв. м. за целия събор (седем дни) струва: 4 x 2 x 7 = 56 лева.)

2. Издателството рядко залага като печалба повече от 50% от коричната цена на книгата. (Тоест, ако на една книга пише "10 лева", разходите по производството й обикновено са поне 5 лева, а максималната възможна печалба - ако елиминираме всички посредници по пътя на книгата до крайния читател - са останалите 5 лева.)

-> Само за да си изплати наема от (примерно) 680 лева, издателството трябва да продаде книги на стойност най-малко 1360 лева - и то без да дава никаква отстъпка на читателите. (Вариант ГЧ - "Губи читателят".)

Ако издателството иска да даде 20% отстъпка от коричната цена на читателите - т.е. за него остават 30%, - стойността на книгите, покриващи наема, скача на 2270 лв. (Вариант ГИ - "Губи издателят". След малко ще видим защо.)

3. Средната корична цена на нова книга в момента, по лични наблюдения, е 12 лева. (Подозирам, че малко я завишавам.)

-> Във вариант "ГЧ" това означава ок. 110 продадени книги само за да бъде покрит наемът. Средно - по 22 на ден.

Във вариант "ГИ" - ок. 190. Средно - по 38 на ден.

4. (Това вече не е факт, а само лични наблюдения от подобни събития през последните 4-5 години - ето тук може да ми помогнете, като цитирате някаква надеждна статистика.) Никое издателство, което не работи основно с бестселъри - а малките издателство трудно се докопват за правата на такива, - не може да продаде книги за 2270 лв. за петте дни на Пазаира. Българските читатели нямат: а) толкова средства; или б) такава нагласа (като ги има книгите за по 2 лева в кашоните), че да си купят толкова.

1360 лв. - вариант ГЧ - е по-осъществим... но тогава защо ние като читатели да си купуваме книги от Пазаира, като същите тези книги ги има с отстъпка в онлайн книжарниците?

Извод: Единствените, които със сигурност печелят нещо от Пазаира, са организаторите му. Издатели и читатели да се спасяват както могат. Българската книга и култура - също.

Решение:

Моят личен план за действие тази година е следният:

Този път (като за последно; или предпоследно, да не бъдем прибързани :)) отивам на Пазаира.

Пипам, правя, струвам... събирам един огрооооомен списък с книги, които ми се иска да имам.

Събирам и координатите на издателите.

Виждам коя схема на плащане - онлайн, с поръчка по пощата, някаква друга - излиза: а) най-изгодно за мен; б) най-изгодно за издателството.

Според критериите си за справедливост решавам дали да дам превес на а) или б). (Примерно: ще си купя "Мастилото" от "ИнфодАР", нищо че мога да я намеря по-евтино в оригинал. Заради проявената издателска храброст и заради канските усилия на преводач и редактор.)

Ако се окаже, че най-удобната схема въпреки всичко е "купуване на книгата от Пазаира" - ами добре, купувам си я от Пазаира. (И си водя статистика, за да видя количествено доколко съм прав и доколко греша. На качествени оценки вярвам все по-малко.)

Ако ли не - лека-полека (щото и без това нямам нужните пари накуп) започвам да се сдобивам с харесаните книги, по конкретните харесани схеми. И продължавам да си водя статистика: повреди при транспортирането, скрити разходи, загуба на време...

Мисля. че до догодина по това време ще имам доста пълна картина, за да си отговоря: пазарище ли е Панаирът на книгата, или културно събитие. И то - само от моите лични наблюдения.

Ако пък още един или двама човека се хванат и го направят...

:)

Ето и допълнителни размишления:

Организатори на Пазаира са Асоциация на българската книга, НДК и Столична община. Не ми е известно с какви суми финансират те участието на издателствата в Пазаира - какъв е "собственият им принос", както е прието да се казва. Разполагам само с крайния резултат - непосилните наеми за всяко по-малко издателство. Моите очаквания към организатори на културно събитие е да обезпечат достатъчно добре финансовата му страна - а в случая тежестта се изнася от самите издатели и нас, читателите. Къде му е "културното" на такова събитие?

Некадърни ли са хората, които организират Пазаира, че не могат да му осигурят достатъчно спонсорства и да облекчат наемите на самите издателства? Или защитават интересите само на големите издателства/тези, които пласират бестселърите? Как така една доста по-малка институция като Музей "Земята и хората" успява да провежда Събора на българската книга при съвсем човешки условия - и откъм пространство, и откъм наеми, - а НДК не успява?

А ето и допълнителни ресурси за всички, които са видели смисъл в писанията ми (че и са стигнали чак дотук :D):

Анубис - няма онлайн
Гея Либрис - отстъпки при големи покупки
Егмонт - без отстъпки
Еднорог - няма онлайн
Захарий Стоянов - няма онлайн
Инфодар - отстъпки при поръчка от интернет
Изток-Запад - няма онлайн
Кибеа - отстъпки при поръчка от интернет
ЛИК - няма онлайн
Литера прима - няма онлайн
Марин Дринов - няма онлайн
Народна култура - няма онлайн
Перо - без онлайн в момента
Просвета - няма онлайн
Софт Прес - малки отстъпки

Благодарностите за списъка - към Ermand. :) (Аз махнах издателствата, с които принципно гледам да си нямам работа.)

Онлайн книжарници има ли нужда да слагам?
Last edited by Кал on Sun Jan 17, 2016 3:33 pm, edited 4 times in total.
Reason: елиминирам злодеи ;)
Човешката библиотека е нова. И... ваша? ;)

I'm smiling next to you
In silent lucidity

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby dany_vassileva » Thu Nov 27, 2008 7:19 pm

Разбрах те, що годе, съгласих се, подкрепям те. И без друго не са ми присърце тези сбирки. Много ми е тъжно като мина покрай някой щанд, където никой не се задържа и продавачката/продавачът стои до книгите и гледа тъжно тъжно, и на мен ми става тъжно и ми се иска да го/я зарадвам, като купя, но като не се интересувам от военни, пилотно, езотерични и такива работи, що да сторя!

Тук се сещам за разтурването на кинжния пазар на пл.Славейков. Някой наясно ли е какво и защо става така?
User avatar
dany_vassileva
 
Posts: 60
Joined: Wed Feb 06, 2008 11:45 am
Has thanked: 0 time
Has been thanked: 7 times

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby Кал » Thu Nov 27, 2008 7:24 pm

dany_vassileva wrote:...
Тук се сещам за разтурването на кинжния пазар на пл.Славейков. Някой наясно ли е какво и защо става така?

Тук има един смислен разговор по темата.

Обаче нека в тази тема говорим само за Пазаира... м? :)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby Duncan_Idaho » Thu Nov 27, 2008 9:22 pm

k. wrote:Некадърни ли са хората, които организират Пазаира, че не могат да му осигурят достатъчно спонсорства и да облекчат наемите на самите издателства? Или защитават интересите само на големите издателства/тези, които пласират бестселърите? Как така една доста по-малка институция като Музей "Земята и хората" успява да провежда Събора на българската книга при съвсем човешки условия - и откъм пространство, и откъм наеми, - а НДК не успява?


Некадърни са ами :) Мислят на едро и не им пука. Мафията като им иска големи наеми за НДК - има и други места ;)
User avatar
Duncan_Idaho
 
Posts: 1
Joined: Thu Nov 27, 2008 9:18 pm
Has thanked: 1 time
Has been thanked: 0 time

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby Кал » Thu Nov 27, 2008 10:59 pm

В имейла ми Александър Драганов wrote:Аз бих те допълнил с нещо много важно. Смисълът на Панаира е пряка среща на читатели с автори и издатели и научаване за бъдещите планове на издателството. У нас това се простира максимум с нелепа среща организирана неделя сутрин, та да не дойде никой (не, че иначе има смисъл - всеки казва, че му се четат едни книги и другите да ги ядат кучетата, а накрая соломоновски издателите не издават нищо). През останалото време зад щандовете стоят очарователни празноглави секретарки, които и за стари книги отговарят с "ъъъ", а за нови да не говорим. Отделен е въпроса, че нови премиери за панаирите почти няма, така ще е и тази година. Тогава какво остава да отидем в опушеното помещение на НДК, за да дадем парите на секретарките и естествено да си платим левчето за входен билет, което тази година сигурно ще е два, с оглед финансовата криза (ха-ха).

Впрочем - не се страхувайте да коментирате и тук. Нека да разберем колко хора всъщност одобряват идеята - или имат предложения за подобряването й.

(А иначе - такава сплотеност отдавна не се беше изсипвала в пощата ми. Еееееех... не само нея напълнихте, ами и сърцето ми... :)))
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby Кал » Fri Nov 28, 2008 4:42 pm

В имейла ми Георги Пенчев wrote:...прочетох поста ти за панаира. Не се бях замислял, че и издателствата доста го отнасят, което си е моя грешка. Напълно съм съгласен с позицията ти, както между другото и с писмото на Спархоук. Аз също не съм доволен и от принципното съдържание на панаира - то е прекалено бедно и прекалено обичайно. Много издателства дори не издават нови книги, единици са тези, които предлагат апокрифни стари, а срещи с читателите правят вероятно две всичко на всичко. Като изключим томболите със съмнителен смисъл, които се пласират, това събитие разочарова по всички параграфи. Не съм сигурен доколко са меродавни спомените ми, но имах наистина по-добро отношение към Панаира преди около 5 години, а преди около 10 - даже много добро.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby bodilka » Fri Nov 28, 2008 6:34 pm

Привет на всички :)

Съгласна съм с Калин, но ме смущава въпроса: Ако "бойкотираме" Панаира няма ли да нанесем максимални вреди на издателя, който така или иначе се е набутал вече с наема на щанда?

Аз самата не се наемам да си отговоря на този въпрос. Все пак нали си обещаваме да издирим и закупим директно от издателството въпросните книги и така да подпомогнем издателството. Съгласна съм, че ПаЗаИра се нуждае от алтернатива. Ако Ciela, БАРД и Анубис(които според мен са една ОГРОМНА пералня) имат средства - нека участват. Но, нека използвам тази дума, алтернативните издателства също имат нужда от място (не дискутирам изложението в "Земата и хората", защото Коледния и Пролетен панаир вече имат традиция и някак си сме свикнали да се провежда "книжен базар" по това време). Инициативата "Книгите в Mall of Sofia" се продъни с гръм и трясък .... Та просто си мисля... каква е алтернативата?
bodilka
Global Moderator
 
Posts: 6
Joined: Fri Nov 28, 2008 6:12 pm
Has thanked: 0 time
Has been thanked: 1 time

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby Кал » Fri Nov 28, 2008 6:43 pm

И нашата Рох това си мисли - за алтернативата. :)

Аз засега съм избрал подхода на личния избор: каквото отнемам от издателствата с "бойкота" си на Пазаира, да им го компенсирам - по възможност да го свръхкомпенсирам - като купя същите тези книги онлайн; и оттук нататък да поддържам близки лични контакти с тях. Ако го направим всички - те няма да загубят, нищо че вече са се "набутали".

Освен това - мен Събора на българската книга в този му формат напълно ме удовлетворява. Да не говорим колко зареждащо е да седиш няколко дни сред кристали... :D (А вие защо не дойдохте на тазгодишния Събор? И на премиерата на "Играта"? А? А? А? :PPP)

Но пък слушам с ЕЙ ТАКИВИ уши за други предложения.
Човешката библиотека е нова. И... ваша? ;)

I'm smiling next to you
In silent lucidity
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby Кал » Thu Dec 04, 2008 9:18 pm

Ermand wrote:... Щом издателствата са там, значи са си направили сметката. Никой не е глупав да участва, ако не вижда поне малко полза, а една голяма такава е популяризирането и рекламата.

Абе това е по линия на логиката и здравия разум... но по линия на проверката на практика излиза нещо друго. Излизат едни такива високо повдигнати вежди всеки път, като питам някой издател "А това изгодно ли ви е всъщност?" "Ама... как така? На вас не ви ли е изгодно да си вземете книга с отстъпка? Ама... как така?! Вие сте готови да се мотаете до офиса ни, за да избегнете препродавачите?" (три минути цъкане с език; после някои сгряват каква е работата). Така че - първо все пак ги питай, Ерманде наш. После, ако си доволен от отговорите - купувай.

Ermand wrote:А осъществим ли контакт някои издателства, така или иначе ще си имаме занапред директна връзка с тях. Предложения ще мога да дам след като видя как се отнасят хората към едно такова предложение за пряко сътрудничество и евентуално спомоществувателство.

По тоя въпрос вече работим усилено. Ама от друга посока.

Смеейки се,
орКестърът
Човешката библиотека е нова. И... ваша? ;)

I'm smiling next to you
In silent lucidity
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby dany_vassileva » Mon Dec 08, 2008 2:35 pm

Едно нещо не разбрах, ще ме извините, че съм си албански реотан (те са по-бавни и от нашите!). Защо на издателството ще му е по-изгодно, ако пазаруваш от него онлайн? Ако не се лъжа, има някакви намаления и тогава, или се лъжа?

Мен ми беше много тъжно на този панаир. Не мислех да взимам нищо, но все пак взех, като разбрах, че след декември тази година Картография ЕООД няма да съществува и се уплаших, че няма да мога никъде да си намеря карта на Пирин, пък то имало и други картоиздатели!

Да ви кажа, има нещо неприятно на тези панаири. Нещо, с извинение, селяндурско, (не селско). Случайно или нарочно е направено така. Толкова хора се събират и всички се блъскат, бутат, натискат, като че ли ще купуват домати. В смисъл - хубаво, че книгата има толкова почитатели, но те са по-скоро същите, които биха отишли на всяко друго изложение, панаир, пазар и т.н. на каквото и да е, само ако знаят, че ще има процент намаление. На това му викам синдром на бедния човек - той ще купува каквото и да е, ако има намаление на стоката. Дано да греша, но така ми се стори.

А входът от 1 лев е откровено казано просташки. Добре че си имаме музей "Земята и Човеците"!

Според мен функцията на такова изложение би трябвало да бъде такава: здравейте, четящи, аз съм еди кое си издателство, може да не съм Бард и да не съм пералня, но издавам еди какви си книги, които те ги нямат, имайте ме предвид! - Здравейте, издатели, аз съм четящ и ми харесват книгите ви, имайте ме предвид!

Ясна ли съм?
User avatar
dany_vassileva
 
Posts: 60
Joined: Wed Feb 06, 2008 11:45 am
Has thanked: 0 time
Has been thanked: 7 times

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby Кал » Tue Dec 09, 2008 6:02 pm

...Напълно ясна. :)

Аз тъкмо пуснах резултатите от наш'та сладка (целодневна ;)) приказка с издателите ето тук.

Пребройте за колко от тях най-изгодното място за продажба на книга е Пазаира. После си припомнете извода ми.

И всеки да си направи изводите. Собствените.

К:D
Човешката библиотека е нова. И... ваша? ;)

I'm smiling next to you
In silent lucidity
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby frog » Sun Feb 16, 2020 5:15 am

Изд. "Фют" обясняват "ЗАЩО НЕ ПРОДАВАМЕ КНИГИ С ОТСТЪПКА?" и поради що аджеба в такъв случай участват на изложения.
https://www.fiut.bg/news/index/view/?id=99
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby frog » Sat Apr 04, 2020 2:09 pm

Издателствата и книжарниците в момента. Изброени са и онлайн отстъпки за отделни издателства, което просто си значи, че все едно си отишъл в книжна борса и си пазарувал на едро без посредничеща книжарница, дето да ти фалира. Е, някои не дават чак 30% като в борса, други пък дават повече.
https://www.ploshtadslaveikov.com/knizh ... uvBW5ZQhbE

А защо ние няма да фалираме :twisted: Щото не работим с пари :lol: :D :lol: Миро.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby Люба » Sun Apr 05, 2020 5:55 pm

Добре, ама един въпрос - при условие, че имат нужда от подкрепа и сами ги пускат - защо в тази тема? Чета го като темата да е против покупка с отстъпка.
Или ти само като ремарка за нефалирането на ЧоБи си го публикувала.

Скрит текст: покажи
Инак ще си купя нещо от любими измежду публикуваните издателства, че и така събрани накуп като информация, ако и хартия да не искам повече, но ... признавам си - и заради намалението (не съм светица :()
User avatar
Люба
 
Posts: 3907
Joined: Mon Jul 25, 2011 10:52 pm
Has thanked: 3365 times
Has been thanked: 4960 times

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby Кал » Sun Apr 05, 2020 6:20 pm

Абе баш по темата си е, Любе... :D

А темата е „Не купувайте книги от Пазаира на книгата, защото...“. С едно corollary: „Купувайте директно от издателството, понеже...“

(Хрис познава форума отлично, колкото и да ми скромничи някой път. ;) )

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Пазаирът на книгата: защо НЯМА да си купя книги от него

Postby Кал » Mon Jun 22, 2020 10:19 am

Във форума на Шадоуданс Кал wrote:П.П. Ако се колебаете дали да харчите книжния си бюджет на Пролетния базар на книгата или за независими издания като горното, ще цитирам част от бюлетина, който пратихме до другарчета тази сутрин:

... при нас панаир на книгата (че и на суетата) има целогодишно! Заповядайте да си изберете: https://choveshkata.net/blog/?page_id=13

Разликата с другите панаири на книгата е каква част от парите ви ще стигне до творците и каква – до търговците. Правили ли сте сметка?


Последният линк съдържа числа, които са все така актуални – дванайсет години по-късно. (С изключение на средната цена на книгите.) Като видях тазгодишните такси за участие в Базара на книгата, си дадох сметка, че дори шокът от „пандемията“ не може да накара асоциация „Българска книга“ да си преосмисли отношението към българското книгоиздаване. Или да го осмисли. :///


P.S. Пуснах лека модификация на горното и в останалите места, на които съм разгласял „Приказката“.
Last edited by Кал on Tue Jun 23, 2020 9:22 am, edited 1 time in total.
Reason: +

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times


Return to Пътешествието

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests