Рядко задавани въпроси
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Рядко задавани въпроси
(ВНИМАНИЕ: Опустошена стая – след самоизнасянето на единия от обитателите ѝ.)
Или: само за напреднали.
Започваме с разговор между менека и Ерманд, по повод репликите и дупликите му с Искра тук:
ЕРМАНД:
Тъй като текстът на публикацията е достатъчно свободен и НЕ е изрично споменато, че могат да се препоръчват и книги, които НЕ са изчерпани, а и заради припряността ми понякога (вследствие манията ми за точност), се стигна до няколкото разменени коментара. Освен това, щЕ ми се да видя написани две изречения какво, аджеба, има в тая книга или защо я препоръчва човекът (я си представи, че не покрива критериите ни, защото не си е направил труда да ги проври по-пълно). Като гледам колко Искра е проверявала наличността на книгите, така може просто да е изброила любими нейни книги, без да е направила сверка с критериите. Затова й направих забележка, защото подава НЕВЯРНА информация. Това е едно от нещата, които ме вбесяват, защото понякога вкарват в куп ненужни приключения (не, че това е лошо, но нали, поне ние - Човеците, гледаме да не си отнемаме от времето, нали очакваме всеки да подхожда внимателно и да не създава излишна работа на останалите, или така ми се иска и затова си мисля, че е така...)
Следващия път, когато някой се обърне лично към мен, ще продължа комуникацията или по електронната поща, или във форума. Но при подаване на невярна, непълна или неточна информация (от моята компетенция или възможностите ми да проверя), ще си слагам академичните очила и ще се правя на многознайко.
МЕНЕКА:
Дай на хората свобода на първо време. В правилата на Човешката няма нищо заковано - те са guidelines, дето има една приказка. Ако читателите ни _масово_ искат нещо, все едно дали сме се сетили да го регламентираме в тия guidelines или не - адаптираме се според случая (и сърцата си). Нали съществуваме заради _читателите_? Нали първо търсим, после сбираме, а чак накрая създаваме?
Важното е да не ги отблъскваме. Искра не от ядрото, че да й се репчим за недоглеждания - тя просто споделя като читател. Ако първата ти реакция към нея е: "Виж се к'ва си невежа, ма!" ... ще има ли второ включване?
Леко и всепрощаващо, Ангелче - пази грубостите и високите изисквания за вътрешните ни хора. С тях поне се знаем повече, и шансът да се засегнем помежду си е по-малък. Не че го няма и него, де...
Също така - никой не е _длъжен_ да обосновава любимите си книги и предложенията си. Не го изисквай от хората. Плаши.
Критерият е: ако една книга е По-желана от много читатели - значи е интригуваща. И се задействаме - ние 29-мата, които сме приели, че ще отделяме време и сили за такива неща.
А точно в този момент просто трупаме критична маса - заглавия и заглавия и заглавия.
ЕРМАНД:
съгласен с всичко, което си написал в отговор, но както виждаш, не съм се сетил за тези неща.
Единственото изключение:
> Искра не от ядрото, че да й се репчим за недоглеждания - тя просто споделя като читател. Ако първата ти
реакция към нея е: "Виж се к'ва си невежа, ма!" ... ще има ли второ
включване?
При положение, че човек упорства, без да има основания и база за това, ще го сям, независимо кой е и какъв е. Ето последователността:
1. Ermand написа:
February 11th, 2009 в 4:23 pm e
Момото и Глухарчетата ги (пре)издадоха…
2. Iskra написа:
February 18th, 2009 в 10:01 am e
"Момо" я преиздадоха преди няколко години и се изчерпа бързо, отдавна не може да се намери.
За "Глухарчетата" не зная.
3. ermand написа:
February 18th, 2009 в 10:36 am e
Искре, не се исказвай неподготвена.
За разлика от теб съм проверил: "Момо" е президадена есента на 2008 година от изд. Дамян Яков. "Вино от глухарчета" е издадена лятото миналата година от изд. "Бард", което е издало и продължението - "Сбогом, лято".
Не смятам, че Изреченията
За разлика от теб съм проверил
са изрепчване по какъвто и да било начин. Първото е приятелско потупване по рамото. Второто е въз основа на написаното от нея в точка 2 (ср. горе) и упорството й - добре, не е съгласна твърдението ми, че са президадени, НЕ Е ПРОВЕРИЛА и продължава да си знае нейната. Сори, такива прояви (интелигетната глупост) - с валяка . Все още ми е твърде трудно да прощавам интелигентната глупост (и ти си имаш своите бесове, нали)? Което, не означава, че имам лошо отношение към човека (независимо дали го познавам или не). Това е една моя реакция на нещо, случило се в конкретен момент и толкова. Знам, че това може и да не се знае от отсрещната страна, да се приеме за лична нападка и прочие (на каквито реакции станахме свидели в *ЦЕНЗУРА* теми из разни форуми). Което ме навежда на мисълта, че ако човек би приел една такава моя реакция (независимо дали ме познава, или не) за непростима или нещо подобно, значи е предразположен и все някога може да се стигне до някакъв подобен сблъсък. Предпочитам да рискувам, в интерес на опита и за двамата.
МЕНЕКА:
Горният пример е прелюбопитен, понеже демонстрира (пак...) как всеки чете през призмата си и се пали според фитила си. (И аз, и аз.)
Ти казваш: "Момо" я преиздадоха.
Искра ти отговаря: "Момо" я преиздадоха преди няколко години. После казва, че е изчерпана. За първото е фактологически права - има и преиздание отпреди няколко години. Не е видяла обаче новото издание на "Дамян Яков". А ти не си й обяснил, още в първия си отклик, че говориш за него.
Опааа...
Забележи и, че Искра ти е отговорила само веднъж. Няма упорство - къде го видя? Млатиш любимите си чудовища ("интелигентната глупост"), не деянията на човека отсреща...
Няма да продължавам, мисля, че призивът ми към търпение и приветливост по-горе е достатъчен. Помнете: вашата реакция може да си е лично ваша - но когато тя е на сайта на Човешката, а вие сте в ядрото на тази Човешка, или е някъде, където представлявате/представяте Човешката, тя става отражение и на самата Човешка. И впоследствие се отразява върху Човешката. Помнете го, понеже ще ни се случва все по-често.
А за *ЦЕНЗУРАТА* - колкото по-малко се раздухват въпросните теми, толкова по-бързо ще отвонят.
Други въпроси от напредналите? Нещо да разясня в репликите на менека?
Или: само за напреднали.
Започваме с разговор между менека и Ерманд, по повод репликите и дупликите му с Искра тук:
ЕРМАНД:
Тъй като текстът на публикацията е достатъчно свободен и НЕ е изрично споменато, че могат да се препоръчват и книги, които НЕ са изчерпани, а и заради припряността ми понякога (вследствие манията ми за точност), се стигна до няколкото разменени коментара. Освен това, щЕ ми се да видя написани две изречения какво, аджеба, има в тая книга или защо я препоръчва човекът (я си представи, че не покрива критериите ни, защото не си е направил труда да ги проври по-пълно). Като гледам колко Искра е проверявала наличността на книгите, така може просто да е изброила любими нейни книги, без да е направила сверка с критериите. Затова й направих забележка, защото подава НЕВЯРНА информация. Това е едно от нещата, които ме вбесяват, защото понякога вкарват в куп ненужни приключения (не, че това е лошо, но нали, поне ние - Човеците, гледаме да не си отнемаме от времето, нали очакваме всеки да подхожда внимателно и да не създава излишна работа на останалите, или така ми се иска и затова си мисля, че е така...)
Следващия път, когато някой се обърне лично към мен, ще продължа комуникацията или по електронната поща, или във форума. Но при подаване на невярна, непълна или неточна информация (от моята компетенция или възможностите ми да проверя), ще си слагам академичните очила и ще се правя на многознайко.
МЕНЕКА:
Дай на хората свобода на първо време. В правилата на Човешката няма нищо заковано - те са guidelines, дето има една приказка. Ако читателите ни _масово_ искат нещо, все едно дали сме се сетили да го регламентираме в тия guidelines или не - адаптираме се според случая (и сърцата си). Нали съществуваме заради _читателите_? Нали първо търсим, после сбираме, а чак накрая създаваме?
Важното е да не ги отблъскваме. Искра не от ядрото, че да й се репчим за недоглеждания - тя просто споделя като читател. Ако първата ти реакция към нея е: "Виж се к'ва си невежа, ма!" ... ще има ли второ включване?
Леко и всепрощаващо, Ангелче - пази грубостите и високите изисквания за вътрешните ни хора. С тях поне се знаем повече, и шансът да се засегнем помежду си е по-малък. Не че го няма и него, де...
Също така - никой не е _длъжен_ да обосновава любимите си книги и предложенията си. Не го изисквай от хората. Плаши.
Критерият е: ако една книга е По-желана от много читатели - значи е интригуваща. И се задействаме - ние 29-мата, които сме приели, че ще отделяме време и сили за такива неща.
А точно в този момент просто трупаме критична маса - заглавия и заглавия и заглавия.
ЕРМАНД:
съгласен с всичко, което си написал в отговор, но както виждаш, не съм се сетил за тези неща.
Единственото изключение:
> Искра не от ядрото, че да й се репчим за недоглеждания - тя просто споделя като читател. Ако първата ти
реакция към нея е: "Виж се к'ва си невежа, ма!" ... ще има ли второ
включване?
При положение, че човек упорства, без да има основания и база за това, ще го сям, независимо кой е и какъв е. Ето последователността:
1. Ermand написа:
February 11th, 2009 в 4:23 pm e
Момото и Глухарчетата ги (пре)издадоха…
2. Iskra написа:
February 18th, 2009 в 10:01 am e
"Момо" я преиздадоха преди няколко години и се изчерпа бързо, отдавна не може да се намери.
За "Глухарчетата" не зная.
3. ermand написа:
February 18th, 2009 в 10:36 am e
За разлика от теб съм проверил: "Момо" е президадена есента на 2008 година от изд. Дамян Яков. "Вино от глухарчета" е издадена лятото миналата година от изд. "Бард", което е издало и продължението - "Сбогом, лято".
Не смятам, че Изреченията
За разлика от теб съм проверил
са изрепчване по какъвто и да било начин. Първото е приятелско потупване по рамото. Второто е въз основа на написаното от нея в точка 2 (ср. горе) и упорството й - добре, не е съгласна твърдението ми, че са президадени, НЕ Е ПРОВЕРИЛА и продължава да си знае нейната. Сори, такива прояви (интелигетната глупост) - с валяка . Все още ми е твърде трудно да прощавам интелигентната глупост (и ти си имаш своите бесове, нали)? Което, не означава, че имам лошо отношение към човека (независимо дали го познавам или не). Това е една моя реакция на нещо, случило се в конкретен момент и толкова. Знам, че това може и да не се знае от отсрещната страна, да се приеме за лична нападка и прочие (на каквито реакции станахме свидели в *ЦЕНЗУРА* теми из разни форуми). Което ме навежда на мисълта, че ако човек би приел една такава моя реакция (независимо дали ме познава, или не) за непростима или нещо подобно, значи е предразположен и все някога може да се стигне до някакъв подобен сблъсък. Предпочитам да рискувам, в интерес на опита и за двамата.
МЕНЕКА:
Горният пример е прелюбопитен, понеже демонстрира (пак...) как всеки чете през призмата си и се пали според фитила си. (И аз, и аз.)
Ти казваш: "Момо" я преиздадоха.
Искра ти отговаря: "Момо" я преиздадоха преди няколко години. После казва, че е изчерпана. За първото е фактологически права - има и преиздание отпреди няколко години. Не е видяла обаче новото издание на "Дамян Яков". А ти не си й обяснил, още в първия си отклик, че говориш за него.
Опааа...
Забележи и, че Искра ти е отговорила само веднъж. Няма упорство - къде го видя? Млатиш любимите си чудовища ("интелигентната глупост"), не деянията на човека отсреща...
Няма да продължавам, мисля, че призивът ми към търпение и приветливост по-горе е достатъчен. Помнете: вашата реакция може да си е лично ваша - но когато тя е на сайта на Човешката, а вие сте в ядрото на тази Човешка, или е някъде, където представлявате/представяте Човешката, тя става отражение и на самата Човешка. И впоследствие се отразява върху Човешката. Помнете го, понеже ще ни се случва все по-често.
А за *ЦЕНЗУРАТА* - колкото по-малко се раздухват въпросните теми, толкова по-бързо ще отвонят.
Други въпроси от напредналите? Нещо да разясня в репликите на менека?
Last edited by Кал on Wed May 08, 2013 6:42 pm, edited 1 time in total.
- Кал
- Първопроходец
Re: Рядко задавани въпроси
Ermand wrote:Разясни ми и това, за да не почна да давам обяснения, преди да съм разбрал какво точно си имал предвид с негоМЕНЕКА wrote:Млатиш любимите си чудовища ("интелигентната глупост"), не деянията на човека отсреща...
Ох. Това с чудовищата е една много стара патаклама между мен и Григор Гачев (и още двама души) - още като създавахме МРЕДЖАН. Някой път трябва да я публикувам някъде (с разрешението на другите участници, де), много е поучителна. :/ Сега накратко:
Ти горе спомена "бесовете" - аз ги наричам "чудовищата", или - когато искам да се правя на умен - "проекциите". Това са нещата, които ни в-бес-яват, още при първия признак, че има риск да се сблъскаме с тях. И точно заради това ние реагираме прекалено - прекалено силно, прекалено рано, прекалено лишавайки другия от втори шанс.
А "деянията на човека отсреща" са какво всъщност е направил той/е казала Искра. Знам, че "всъщност" е субективно понятие - той е искал едно, пък се е получило друго, пък ти виждаш трето... Затова препоръчвам нашето субективно "всъщност" да бъде всепрощаващо, тълкуващо "добронамерено до доказване на противното", меко.
Я сега да намеря поне онзи цитат...
А когато решите да проверите _дали_ разбирате чуждата визия, има две
важни условия:
да задавате въпроси и слушате отговорите;
и да подберете добре времето и начина, по който ще водите диалог с другия.
Ел. кореспонденция не работи при някои хора или двойки/групи от хора -
както между XXXX и мен напоследък.
Иначе
се получава ^това^:
Всеки изкарва любимите си чудовища
- XXXX си има едни, ХХХХ други,
моите са
(кратка извадка)
хората, които повече пишат и по-малко правят,
хората, които задават повече отговори и по-малко въпроси,
хората, които не четат достатъчно внимателно, а бързат да отговорят
и не се редактират,
хората, които, дори несъзнателно, спъват другия в устрема му -
и започва да ги млати словесно,
къде по-интимно, къде пред очите на всички
(вторият случай наистина ме стряска, и наистина не разбирам защо е
необходим... но е малка болка пред големите болки, които си имам, и не
ми е останало време да разпитвам)
- от което ефектът е нулев,
ако не разрушителен:
чудовищата не са хората, които искаме да променим,
и налагането им или не стига въпросните хора изобщо,
или ги ужасява
- вие виждали ли сте чудовище в огледалото напоследък? как реагирахте? -
и наистина ражда чудовищата, които виждаме вместо тях.
"И чудовищата тръгнаха..."
(Калин Бесния е чудовище. Не зная дали е power freak или ГОСПОДАР,
понеже нямам такива думи в речника си на човек,
но нещата, които прави на другите, ме ужасяват
- те убиват, понякога необратимо, Калин Всичкия,
когато ми се завърне чувствителността и способността за съпреживяване
и си спомня направеното.
Да не си помислихте, че говоря за Калин Бесния с гордост? Или че ще се
радвам да го пусна на свобода,
и да няма победители, като свършим едни с други?
Калин Бесния нямаше да го има, ако не се бе привидял на други хора,
един, два, десет пъти.
Замисляли ли сте се за тази си отговорност като човеци?
И - пак за да няма грешка -
Калин Бесния може да бъде освободен не само съзнателно и умишлено,
може да се освободи и от безсилие,
когато силата ми за съзидание се изврати в сила-разруха,
когато се изтощя да стискам устни при всяка дума от вида "какъв бил Калин",
всяко недопочувствано поучение, замаскирано
даже в очите на автора си
като приятелско, доброжелателно напътствие
-- доброжелателните напътствия са най-финото средство за съсухряне на
напътствания,
когато са недопочувствани, не са допочувствали напътствания.
Което ме подсеща да повторя неказаното:
в нищо от написаното тук няма грам напътствие,
само молби, от човек до човеци.
Ето сега моля:
помнете за несъзнателното и неумишленото, ако се сблъскате с Бесния някой ден,
помнете как се стига дотам,
за да дадем шанс да победят всички,
като избегнем кръвопролитието.
...А един ден изобщо няма да има Калин Бесния, независимо по кой от
двата начина, за които се сещам.)
...Я, какви работи съм умеел да изразявам навремето...
Калин Другия
- Кал
- Първопроходец
...А освен че не съм материално отговорното лице и не движа всичко в Човешката, и другите неща, които блъвнах насреща ви -
За финансовите въпроси на Човешката Влади беше най-точен във вчерашното интервю: продаваме предишната книга/книги, с приходите й издаваме следващата.
Епохата на спонсорствата отмина още след първия алманах "ФантАstika". А като си поизбием парите и там, при него също няма да има "спонсорство" - ще върнем каквото дължим на добрите хора, които го дадоха. Спонсорството е непрофесионално - некадърници ли сме, та да не можем да си възвърнем инвестиициите? Или книгите ни са некадърни? Не е и устойчиво.
Още по-точно за вчерашния разговор: никой от тримата интервюирани не познаваше финансовата страна на нещата достатъчно добре. Аз прецених, че няма време да ги въвеждам в сложни материи (а те никак не са прости - нямаме една с една книги, които да сме издали по една и съща финанова схема). Затова заръчах на един от тях просто да избягват такива въпроси - не че им е работа на "Аларма" да питат за това. И стана тя каквато стана.
Хубавото е, че досега не сме получили гневни писма от фенове или от данъчните.
За финансовите въпроси на Човешката Влади беше най-точен във вчерашното интервю: продаваме предишната книга/книги, с приходите й издаваме следващата.
Епохата на спонсорствата отмина още след първия алманах "ФантАstika". А като си поизбием парите и там, при него също няма да има "спонсорство" - ще върнем каквото дължим на добрите хора, които го дадоха. Спонсорството е непрофесионално - некадърници ли сме, та да не можем да си възвърнем инвестиициите? Или книгите ни са некадърни? Не е и устойчиво.
Още по-точно за вчерашния разговор: никой от тримата интервюирани не познаваше финансовата страна на нещата достатъчно добре. Аз прецених, че няма време да ги въвеждам в сложни материи (а те никак не са прости - нямаме една с една книги, които да сме издали по една и съща финанова схема). Затова заръчах на един от тях просто да избягват такива въпроси - не че им е работа на "Аларма" да питат за това. И стана тя каквато стана.
Хубавото е, че досега не сме получили гневни писма от фенове или от данъчните.
- Кал
- Първопроходец
k. wrote:...а те никак не са прости - нямаме една с една книги, които да сме издали по една и съща финанова схема
Чета си го това пак, а в главата ми се оформя следното представяне:
"Човешката библиотека е сенчеста структура, чиито механизми и източници на средства са толкова неясни, че даже най-доверените й хора не ги знаят, създателите й не могат да ги обяснят, и никой - довереници, създатели или външни лица - не може да разбере обясненията, когато такива изобщо бъдат предложени."
...Чие е това представяне? Познавате ли хора, които си ни представят така?
Не ми отговаряйте. Само развинтвам фантазията си...
- Кал
- Първопроходец
Това е първият резултат от нещо, написано от мен, през последните три дни.
Отивам да се натряскам от щастие...
Отивам да се натряскам от щастие...
- Roheryn
- Global Moderator
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 23 times
Тук ми топлите душата.
И за да не е само така обаждане, да попитам нещо, което мен ме смущава.
Предлагат се книги за издаване, човешките библиотекари ги поглеждат и казват "да" или "не" (съобразно с критериите на ЧБ) и така ги ЧБ ги приема или отхвърля.
1. Това натрупва някакво количество книги, които евентуално да бъдат разгледани за издаване по-късно?
2. Или това са книги, решени, че е вероятно да са годни кандидати да бъдат разгледани за издаване по-късно?
3. Ако е 1, то мен ме притесняват бързите оценки на ЧБ-тата, които ги прочитат на шорткът, или пък само първите 30 страници (примерно).
В този случай въпросът ми е дали да не е препоръчително, ако ще даде гласът си, ЧБ-то да се е запознало изцяло със съответната книга?
И за да не е само така обаждане, да попитам нещо, което мен ме смущава.
Предлагат се книги за издаване, човешките библиотекари ги поглеждат и казват "да" или "не" (съобразно с критериите на ЧБ) и така ги ЧБ ги приема или отхвърля.
1. Това натрупва някакво количество книги, които евентуално да бъдат разгледани за издаване по-късно?
2. Или това са книги, решени, че е вероятно да са годни кандидати да бъдат разгледани за издаване по-късно?
3. Ако е 1, то мен ме притесняват бързите оценки на ЧБ-тата, които ги прочитат на шорткът, или пък само първите 30 страници (примерно).
В този случай въпросът ми е дали да не е препоръчително, ако ще даде гласът си, ЧБ-то да се е запознало изцяло със съответната книга?
Обичай съдбата си
- Кал
- Първопроходец
За това още не сме решавали - дори прецедент нямаме. Всяка от книгите, които вече одобрихме за издаване, си има различна история - общото може би е, че зад всяка се е събрала достатъчна маса По-желали, за да се престрашим да поемем към печатницата.
В тоя дух, някои предложения:
1. Решенията НЕ БИВА да бъдат вземани само от ядрото на Човешката - поне докато това ядро не стане над 50 човека (тогава се превръщаме в наистина представителна извадка на читателството, или поне на читателството, с което имаме някакъв шанс да се харесаме взаимно). Редно е за всяка книга, която ни се иска - на хората от ядрото - да видим издадена, да правим широки проучвания сред четящите си приятели: с откъси и резюмета, илюстрации и каквото още измислим. И чак като видим, че натрупва критична маса (100 потвърдени читатели се оказва добра цифра, знаете ли...) - да я подхващаме здраво.
2. То не е предложение всъщност, а обяснение за списъка, който сега трупаме: Това са ни "потенциалните" книги. Най-"потенциални" са ония, зад които са застанали най-много читатели (един от редките случаи, в които демокрацията работи - защото е образована демокрация, демокрация на ума и сърцето *смея се*). Аз, поне на тоя етап, не си представям да издадем - или поне да издадем както трябва - дори една десета от предоженията. Няма да ни стигнат времето и силите просто. Ей го колко е до 2012-а.
Но бъдещето и мегакорпорация "Човешката библиотека" може да ме опровергаят...
Смеейки се сутринно,
К)
В тоя дух, някои предложения:
1. Решенията НЕ БИВА да бъдат вземани само от ядрото на Човешката - поне докато това ядро не стане над 50 човека (тогава се превръщаме в наистина представителна извадка на читателството, или поне на читателството, с което имаме някакъв шанс да се харесаме взаимно). Редно е за всяка книга, която ни се иска - на хората от ядрото - да видим издадена, да правим широки проучвания сред четящите си приятели: с откъси и резюмета, илюстрации и каквото още измислим. И чак като видим, че натрупва критична маса (100 потвърдени читатели се оказва добра цифра, знаете ли...) - да я подхващаме здраво.
2. То не е предложение всъщност, а обяснение за списъка, който сега трупаме: Това са ни "потенциалните" книги. Най-"потенциални" са ония, зад които са застанали най-много читатели (един от редките случаи, в които демокрацията работи - защото е образована демокрация, демокрация на ума и сърцето *смея се*). Аз, поне на тоя етап, не си представям да издадем - или поне да издадем както трябва - дори една десета от предоженията. Няма да ни стигнат времето и силите просто. Ей го колко е до 2012-а.
Но бъдещето и мегакорпорация "Човешката библиотека" може да ме опровергаят...
Смеейки се сутринно,
К)
- Кал
- Първопроходец
Ermand wrote:01. Доколко може да се взимат еднолични решения от името на Човешката библиотека и кой е отговорен след това за реализацията им? Доколко е редно да се прехвърлят подобни отговорности върху други човеци от библиотеката?
Зависи колко "съществени" са решенията. Тоест - според случая.
Пример: Харесвам някоя книга и я обявявам за Посестрима без да се допитам до останалите човеци, защото решавам, че тя изпълнява критериите на Човешката, изхождайки от личното си субективно тълкуване на критериите.
До миналата година Посестримяването зависеше главно от ентусиазма на човека (в редки случаи - човеците), който пише представянето на книгата. Така е в голяма степен и с "Питър Пан в алено".
Оттук нататък обаче всяка книга, която някой от нас предложи за Посестримяване, ще се чете от останалите човеци в ядрото (Екипа) - и ще става Посестрима, ако събере достатъчно положителни отзиви. Схемата е подобна на избора на нови книги за издаване. За да не се проточва безкрайно - ще даваме срок за отговори, например 1 месец.
Съвсем скоро аз самият ще ви предложа двете нови книги на Валя Димова за Посестрими - да видим доколко работи такава схема.
Ако ме питате как стигнахме до такова решение... ами никой не е предложил друго. А имате ли друго?
02. Има ли начин да се оптимизира проверяването на общата еднорогова поща, за да не се налага все едини и същи хора да препращат информация до останалите, да отговарят на запитвания и т.н.?
Ще помоля всички Мъдреци и Калини да проверяват пощата ни, поне два пъти седмично. За да преодолеем страха от общуването с читателите - може дори да си определим смени от типа "тази седмица отговори пращат Ангел и Светла, следващата - Габи и Влади и т.н."
В периоди, когато очакваме повишена активност - например когато уточняваме детайлите от оформлението на някоя наша книга (както "Дракончето" сега) или събираме поръчки, - ще си избираме един-двама отговорници, които да се занимават само с тая част от кореспонденцията, всеки ден. Скоро например ще ни трябват такива за оформлението на "Дивна".
- Кал
- Първопроходец
Ermand wrote:01. Как е редно да се разпределят задачи?
Пресен пример: Да тормозим еди_си_кой_си от книжарница_някоя_си да ни дава отчети. Какво се случва ако някой от човеците в Човешката не харесва именно книжарница_някоя_си, или не обича да тормози еди_си_кой_си по именно такъв начин - има ли основание да откаже да се занимава с подобна задача?
Обратно на любовта, задачите в Човешката се вземат, не се дават. *смея се*
Онзи, който знае, че има нещо за вършене (с което не може да се справи сам), го описва и предупреждава другите. Ако е леко избушил (а ла Калин) - може и да ги помоли да се нагърбят с нещото. Крайният избор дали ще се нагърбят обаче е винаги техен. И никой няма да ги гледа изпод вежди, държи отговорни и прочие глупотевини, ако не искат.
Важното, когато никой не иска определена задача, е да давате обратна връзка защо. Може задачата да не е формулирана добре, или да не е особено смислена, или... нещо друго, което само вашата обратна връзка ще изясни.
02. В последно време нямам време да покривам заявените 7+ часа. Какво правим в такъв случай? Може ли да се преразглеждат кандидатури, да се променят заявените длъжности и посоченото време?
Уф, много сте се впрегнали с тия "обещани" часове - да беше само ти... :/
Айде да дадем отговора с въпрос:
Има ли някой тук, който да се сърди на някой друг, че не си е "изпълнил нормата"?
(Не гледайте към мен - аз съм по подхилкването и нежната подигравка, в сърденето ме няма. )
Да се променят заявените "длъжности" обаче не само може, ами е желателно да става. Процедурата е безкрайно проста - пишете едно мейлче до ядрото (Екипа) и казвате какви искате да бъдете оттук нататък ("Огласяща, Мъдрица и Гушкаща", казва примерно Габ). Веднага щом на някой от дежурните по поща/сайт им остане време, нанасят съответните промени в тайната ни стая.
03. Може ли да човек да се отпише от Човешката и как?
Може - пак с мейлче до всички от ядрото.
Вече имахме подобна молба всъщност (пратена само до мен). Важният въпрос в такива случаи е: Иска ли човекът да получава вътрешните ни, "работни" мейли? Ако иска (независимо дали успява да участва в самата работа) - няма никакъв смисъл да се отписва от Човешката.
А може ли после да се кандидатира отново?
Може - по същия начин, както при първа кандидатура.
- Кал
- Първопроходец
Имам идеи (и обосновка) по въпросите, ама ми се ще да дам поле за изява на другите мислещи хора тук.
Мислете, мислещи хора.
От отговорите ви зависи кой ще координира задачите следващия път.
С ей тоничка нотка заплашителност,
аз
Мислете, мислещи хора.
От отговорите ви зависи кой ще координира задачите следващия път.
С ей тоничка нотка заплашителност,
аз
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
В: Как гласи първото правило на екипната/научната/първопроходческата работа?
О: Онзи, който смята, че нещо е възможно, е ВИНАГИ прав - или поне ВИНАГИ му се дава възможност да провери на практика.
Онзи, който смята другояче, се старае ако не да помага, поне да не пречи.
О: Онзи, който смята, че нещо е възможно, е ВИНАГИ прав - или поне ВИНАГИ му се дава възможност да провери на практика.
Онзи, който смята другояче, се старае ако не да помага, поне да не пречи.
- Кал
- Първопроходец
В: Може ли да ни пращате месечен дайджест на събитията (...вместо да ни спамите с единични мейли)?
О: Месечен дайджест не си правим - много ни е неравномерно плодоотдаването, за да има смисъл от такъв.
Ако мейлите ви идват в повече - хвърляйте по едно око на блога 2-3 пъти седмично.
О: Месечен дайджест не си правим - много ни е неравномерно плодоотдаването, за да има смисъл от такъв.
Ако мейлите ви идват в повече - хвърляйте по едно око на блога 2-3 пъти седмично.
- Кал
- Първопроходец
В: Какво правите, когато се получи разногласие в екипа?
О: Разногласието не е спиращ фактор в Човешката. Развиващ е.
Сформираме "ядърце" (работна група) от хората, които подкрепят даден проект - и които ще се заемат с финансирането и цялата работа по него.
Хората, които не желаят да го подкрепят, просто няма да бъдат ангажирани. За тях има други проекти. Предостатъчно.
Човешката библиотека НЕ е хомогенен организъм, а по-скоро общ инструмент на свободомислещи хора. Затова не търсим непременно консенсус, а достатъчен брой навити човеци.
О: Разногласието не е спиращ фактор в Човешката. Развиващ е.
Сформираме "ядърце" (работна група) от хората, които подкрепят даден проект - и които ще се заемат с финансирането и цялата работа по него.
Хората, които не желаят да го подкрепят, просто няма да бъдат ангажирани. За тях има други проекти. Предостатъчно.
Човешката библиотека НЕ е хомогенен организъм, а по-скоро общ инструмент на свободомислещи хора. Затова не търсим непременно консенсус, а достатъчен брой навити човеци.
- Кал
- Първопроходец
В: Защо е нужно да ви пишем имейл, за да получим електронното "Слънце недосегаемо"?
О: Имаме няколко причини още да не слагаме директни линкове "цъкаш и сваляш".
Най-първата е психологическа - търсим читатели (не само със "Слънцето" - с всичко, което правим), които ще надмогнат мързела/боязънта си, и ще се напънат, и ще ни напишат писъмце. Ако ще и в два реда. Жест е. И победа над страха, който сковава.
Калин, искрено и лично:
Въпросът се загатна в една дискусия за отвореното общество - как (не) би работило. В отвореното общество, което си представям аз, хората са готови да дадат нещичко от себе си, преди да посегнат. Нещичкото може и да не е материално. Давайки го, може и да се окажат с повече - на мига; все едно за какво посягат всъщност.
Другото ще го премълча, но ако ви стана интересно - препоръчвам Н. Д. Уолш, "Разговори с Бога".
О: Имаме няколко причини още да не слагаме директни линкове "цъкаш и сваляш".
Най-първата е психологическа - търсим читатели (не само със "Слънцето" - с всичко, което правим), които ще надмогнат мързела/боязънта си, и ще се напънат, и ще ни напишат писъмце. Ако ще и в два реда. Жест е. И победа над страха, който сковава.
Калин, искрено и лично:
Въпросът се загатна в една дискусия за отвореното общество - как (не) би работило. В отвореното общество, което си представям аз, хората са готови да дадат нещичко от себе си, преди да посегнат. Нещичкото може и да не е материално. Давайки го, може и да се окажат с повече - на мига; все едно за какво посягат всъщност.
Другото ще го премълча, но ако ви стана интересно - препоръчвам Н. Д. Уолш, "Разговори с Бога".
- Кал
- Първопроходец
В: Какво да правим, когато ни мъчи чувство за вина, че не вършим достатъчно за ЧоБи?
О: Четете Григор Гачев.
(публикувано с изричното разрешение на автора *хихик*)
П.П. Моля никой да не стига до (напълно възможния) извод: „Аха! Значи да издебнем Калин в някоя тъмна нощ, в някоя тъмна уличка, с някоя тежка лопата. ДРАННН! И няма да има кой да ни създава, било то дори несъзнателно и пряко волята си, чувство за вина.“
Не стигайте до такъв извод, понеже, все пак, имаме още работа за вършене.
(А и Калин, чувам, ходел навсякъде с бокен под ръка... )
О: Четете Григор Гачев.
Григор Гачев wrote:Чувството, че нищо не правя за ЧБ, го имам и аз (най-малкото защото
наистина нищо не правя за нея). Подозирам обаче, че покрай Калин това
чувство ще го имат и най-правещите.
Неразбирателства ще има винаги. Те не са проклятие, а богатство - трудно
за управление, но благодатно. Напусканията - с благост и мъдрост ще можем
да предотвратим повечето.
В отговор на проблемите:
Да обещаваш нещо, а да го правиш след ери или никога обикновено не е
проблем-в-Човешката: то е личен проблем. Ако е така и с други неща,
вероятно са нужни повече разсъдливост преди обещаване и повече решителност
в изпълняването. (Постигат се трудно и бавно. И аз имам същия проблем,
казвам го от опит.)
ЧБ не може и не бива винаги да товари със задачи всекиго. Ако обаче някой
се чувства недостатъчно ангажиран, имаме си чудесен критерий кога и какво
има за вършене - обръщаш се към него, той с (повече или по-малко)
удоволствие ще ти даде част от задачите си по ЧБ.
Мързелът, уви, е Човешко Качество (ЧК ). С колкото повече злоба и
омраза го биеш, толкова повече изсъхваш и изстиваш към човешкото в себе си
- а то е, което храни и ЧБ в теб. По мои впечатления, помага другият
подход - като към наплашено и изостанало в развитието си заради лошо
гледане детенце. Докосни го с топлина, приеми го с нежен хумор. Внимателно
и търпеливо, с много доброта си помагай да преодолееш този или онзи му
пристъп с усмивка. Човек се учи на истински изпитана обич към околните
върху себе си - иначе обичта му е "по учебник", каквато той мисли, че
трябва да бъде, а не каквато я усеща вътре в себе си.
(публикувано с изричното разрешение на автора *хихик*)
П.П. Моля никой да не стига до (напълно възможния) извод: „Аха! Значи да издебнем Калин в някоя тъмна нощ, в някоя тъмна уличка, с някоя тежка лопата. ДРАННН! И няма да има кой да ни създава, било то дори несъзнателно и пряко волята си, чувство за вина.“
Не стигайте до такъв извод, понеже, все пак, имаме още работа за вършене.
(А и Калин, чувам, ходел навсякъде с бокен под ръка... )
- Кал
- Първопроходец
В: Какво да правим, ако сме напуснали ядрото на ЧоБи, а искаме пак да се включим в него?
О: Изчакайте края на октомври месец.
*загадъчно, загадъчно намигване*
О: Изчакайте края на октомври месец.
*загадъчно, загадъчно намигване*
- Кал
- Първопроходец
В: Защо организационните листи на Човешката библиотека (Ядро и Сподвижници) не са достъпни за четене от всеки?
О: Да не би да сте попадали на този запис в блога на Григор Гачев?
Цитирам някои свои съображения оттам:
О: Да не би да сте попадали на този запис в блога на Григор Гачев?
Цитирам някои свои съображения оттам:
Кал wrote:Аз продължавам да кръжа около проблема за съзнателната злонамереност. Онзи подход в тълкуването на информацията, който винаги се стреми да я представи в най-лошата ѝ възможна светлина. Върти се например в мрежата едно „доказателство“ какви терористи, манипулатори и като цяло нечитави люде са природозащитниците, подкрепено с внимателно изрязани цитати от един мой „манифест“. (Който беше написан умишлено „шоково“ – пак експериментирах с чувството за хумор и склонността за себевзимане насериозно на читателите си. )
Да бяхме всички умели де-манипулатори, да можехме да четем всичко, на което попаднем, с едно наум, с време да търсим първоизточниците и да сверяваме – проблем никакъв да направим всичката си кореспонденция общодостъпна. Но понеже не сме, да го направим би значело:
а) да почнем да премисляме всяка дума в тази кореспонденция толкова дълго, колкото е нужно да я направим максимално ясна и неподлежаща на изопачаване. (Изгубена кауза – за да се изопачи каквото и да е, се иска просто достатъчно силна злонамереност. Да не говорим колко време ще ни отнеме премислянето и саморедакцията.)
или
б) да дадем готови „муниции“ на всеки, който обича да ни мрази. (Дали има такива хора? Само в твоя блог съм засичал поне двама. ) С всички потенциални караници, които следват, и отблъснати потенциални съратници сред хората, които избягват караниците. (Самият аз избягвам по-конфликтните форуми и си имам стереотипно, но лошо мнение за работоспособността на хората, които върлуват из тях. Гледам, че не е само мое.)
Идеи как се разплита такъв възел?
Интересен пост. За среднощен размисъл
Като начало - кой е решил, че е "съзнателна злонамереност"? Дали по-скоро не е просто (неосъзнатото) ограничение на сетивата и различен от нашия капацитет на отсрещната страна да бъдем разбрани в искрената си добронамереност?
Ограничение, което мисля, че най-често е резултат от липсата на достатъчно или сходен на нашия опит в общуване с различни хора; различните ни интереси, както и различен усет за това кое докъде се простира, кое иска задължително изказване в прав текст, за да бъдем поставени в субективната категория "открит, искрен, некриещ задни планове и намерения" и - разбира се - на много социални наслагвания, стереотипи, етикети грозни и проч категории.
Напълно те споделям, че времето за онова другото мислене за изказа, съдържанието за отвореността го нямаме. А и да го имаме - дали бихме могли гарантирано да стигнем, да убедим събеседника, че нашата максимална откритост е неговото разбиране за "откритост/отвореност"? (и кой ще се ангажира да го гарантира?!?)
Размислите от линка ги намирам за доста едностранно наричащи нещата, но факт е, че убедително са струпани в посоката на внушението. Изпускат, обаче, доста аспекти на "проблема" (ако това е проблем всъщност ), а не просто част от нормалността на общуването ни.
Като начало - кой е решил, че е "съзнателна злонамереност"? Дали по-скоро не е просто (неосъзнатото) ограничение на сетивата и различен от нашия капацитет на отсрещната страна да бъдем разбрани в искрената си добронамереност?
Ограничение, което мисля, че най-често е резултат от липсата на достатъчно или сходен на нашия опит в общуване с различни хора; различните ни интереси, както и различен усет за това кое докъде се простира, кое иска задължително изказване в прав текст, за да бъдем поставени в субективната категория "открит, искрен, некриещ задни планове и намерения" и - разбира се - на много социални наслагвания, стереотипи, етикети грозни и проч категории.
Напълно те споделям, че времето за онова другото мислене за изказа, съдържанието за отвореността го нямаме. А и да го имаме - дали бихме могли гарантирано да стигнем, да убедим събеседника, че нашата максимална откритост е неговото разбиране за "откритост/отвореност"? (и кой ще се ангажира да го гарантира?!?)
Размислите от линка ги намирам за доста едностранно наричащи нещата, но факт е, че убедително са струпани в посоката на внушението. Изпускат, обаче, доста аспекти на "проблема" (ако това е проблем всъщност ), а не просто част от нормалността на общуването ни.
- Кал
- Първопроходец
Люба wrote:Като начало - кой е решил, че е "съзнателна злонамереност"?
Дългогодишен опит с конкретните хора, които имам предвид. Всъщност познавам само двама или трима такива; и ми трябваха години, за да преглътна собственото си изумление и недоверие, че е възможно да съществува такъв подход, и то целенасочен.
Иначе аз харесвам почти всичко в разсъжденията на Григор и постоянно си задавам въпроси в подобни посоки, докато избирам какво и как да споделям с всички наши съдейственици. Тия, невидимите избори рядко ги оценяваме по достойнство, защото сами по себе си те не създават продукти. Те оформят процесите, с които сбъдваме продуктите – което, убеждавам се пак и пак, в крайна сметка е по-важното.
- Кал
- Първопроходец
Продължаваме :
Кал wrote:Мисля, че ключът към конкретната ситуация „какво би станало, ако работната кореспонденция на Човешката библиотека беше общодостъпна“ е загатнат тук:
„При внимателно разглеждане на нещата се оказва, че почти всичко от това, което в първия момент бихме поискали да е не-публично, всъщност или може спокойно да бъде публично без особена вреда, или принципно не ни е работа да го обсъждаме – не печелим нищо от това, или пък мястото му за обсъждане е другаде…“
Сега, сещате ли се ето този откъс в устоите на новата ЧоБи:
„Общуването се води в Гугългрупа, до която имат достъп само записалите се в Ядрото. Фокусът е върху конкретните дейности на ЧоБи, но тъй като сме неформална организация – и държим на човешкото споделяне помежду си, – възможно е да се явяват и лични/странични теми. С включването си в Ядрото приемате, че понякога ще получавате съобщения, които не засягат пряко дейностите на ЧоБи (или вие не виждате как ги засягат ), и че ще ги прескачате с усмивка (нежели мърморене ).“
Аз съм от хората, умишлено неспособни да отделят (откъсват…) работните си процеси от личното си общуване. Опитвал съм да ги държа отделни… в крайна сметка винаги пострадват и те, и аз. Това става още по-очевидно, ако си дадем сметка колко лични са повечето от нещата, с които сме се заловили в ЧоБи. Как да отрежем едното от другото? Редно ли е, смислено ли е, продуктивно ли е?
Струва ми се, че основната нужда достъпът до тая наша кореспонденция да изисква поне малко усилия (a.k.a. кандидатура през сайта на ЧБ ) идва заради нуждата на хората вътре да се чувстват уютно: у дома, сред приятели. Без (време)убийствената необходимост да премислят всяка думичка и да се чудят кой как ще ги изтълкува. Съгласен съм, че би било по-добре да не се влияем от злонамерени тълкувания, да се държим еднакво и с приятелите, и с недотам-приятелите си… но докато не го видя постигнато и пожелано от повече хора, самият аз не бих го очаквал от никого.
Помислете колко хора не смеят да споделят дори с нас вътре в мейлинг листата, а предпочитат личното, едно-на-едно общуване… Стъпка по стъпка се случват тия чудеса. Нежели се разтегнем в някой шпагат…
- Кал
- Първопроходец
В: Как преценявате кого да приемете в екипа на ЧоБи?
О: Имаме някакъв списък с предварителни (само)пресяващи въпроси. И приемаме всеки, който изяви желание – без „проверки“ и други форми на параноя.
(Е, има един човек, когото не бихме приели, но то е само защото с годините многократно ни е доказвал, че не работим добре заедно.)
В началото имаме 48 часа срок за изразяване на възражения от вече приетите членове.
Впечатлението ми е, че такъв подход привлича много повече с „отвореността“ си, отколкото ако въведем изисквания човекът да е на „изпитателен срок“, да е „доказано чист“ и т.н.
О: Имаме някакъв списък с предварителни (само)пресяващи въпроси. И приемаме всеки, който изяви желание – без „проверки“ и други форми на параноя.
(Е, има един човек, когото не бихме приели, но то е само защото с годините многократно ни е доказвал, че не работим добре заедно.)
В началото имаме 48 часа срок за изразяване на възражения от вече приетите членове.
Впечатлението ми е, че такъв подход привлича много повече с „отвореността“ си, отколкото ако въведем изисквания човекът да е на „изпитателен срок“, да е „доказано чист“ и т.н.
- Кал
- Първопроходец
В: На какъв принцип избирате глобалните модератори? Защо са толкова много?
О: Правим социален експеримент.
Разбира се, ако обясним какъв е експериментът, ще го провалим.
О: Правим социален експеримент.
Разбира се, ако обясним какъв е експериментът, ще го провалим.
- Кал
- Първопроходец
В: Какво НЕ е Ядрото на Човешката библиотека?
О: Привилегия. ;)
Има и още, но ще оставя авторите му да се самоцитират, ако преценят. :)
О: Привилегия. ;)
На 03.05.2013 Кал wrote:След като бе забелязана от някого, време е да повдигна и тая завеса.... :D
2013/5/3 Рохерин:
...
> (Въпреки че грам идея си нямам как съм се озовала в "Сподвижници", вместо в
> "Ядро"... явно ЧоБи живее собствен живот и със собствения си разум оценява
> нещата по-справедливо: не на база "искам", а "по делата им ще ги познаете" :)))))
Поводът беше това декемврийско питане:
ЛИНК към нишка в Гугългрупата „Ядро на ЧоБи“, съдържаща думите „ВАЖНО“ и „декември“
След изтичане на срока му аз прехвърлих всички Чобити от Ядрото, които
не бяха отговорили, в Сподвижници.
... Но нали там пише „Всеки, който не отговори, ще отпадне от
досегашните си дейности. Други санкции не се предвиждат. :D“?
Санкция ли е да намалиш стреса върху пощата на свой приятел?
Аз го възприемах като коледен подарък. :D
(И ако някой ден все пак ме досърбят пръстите да прехвърля Ани и Еви в
Сподвижници – заради последното ВАЖНО питане, априлското – пак от
такова мислене ще е.)
... А сега? Може ли пак...?
Може, ами. ЧоБи е свобода. :)
Даже няма нужда да минавате през процедурата
(http://choveshkata.net/blog/?p=2032) отново. Е, ако петте ви отговора
на „въпросника“ са се сменили – що пък да не минете отново? :) Ако са
си същите – драсвате един ред на poslednorog-а. Мъдреците ни ще имат
удоволствието да ви поканят пак в Ядрото.
Мъдреци – знайте и предавайте нататък. Ако някой пита. ;)
Справедливият ви разум,
*хихи*Кал
...
П.П. Аз тогава липсата на отговори си я изтълкувах като „Не ни остава
време да четем тия кореспонденции“.
Тъй или иначе, всичко важно стига до Сподвижници. Поне по мое време
беше така. ;)
На 07.05.2013 Кал wrote:... Ани – ако кореспонденцията в Ядрото ти дойде в повече, помоли
другите Мъдреци да те отпишат от него. После пък, като искаш пак вътре
– пиши в poslednorog. Пак ще ти пратим покана.
(Подобен ефект можеш да постигнеш с настройката No email от
Гугългрупата. Проблемите там почват, когато правим гласувания – като
По-желаването на нова книга – за които е важно да броим всеки участник
в Ядрото. При По-желаванията например мълчанието се тълкува като „не“.
Ако всъщност е било „нямах време да чета“ или нещо друго, резултатът
от гласуването се изкривява.)
Кал wrote:... Но преди да се нараниш на „желанието ми да те прехвърля“ *усмих*, ти
обърна ли внимание на това изречение: „Санкция ли е да намалиш стреса
върху пощата на свой приятел?“. То е ключът към онова, с което -аз- се
опитвам да помогна – на теб, на Ани, на всеки, който се оказва
претоварен, поне временно...
Мили ми ядърници – ако някой още живее с усещането, че принадлежността
към Ядрото на ЧоБи е някакъв вид привилегия (а не мейли, мейли,
мейли)... моля ПО-ЧЕСТО да споделя това усещане с нас, останалите. В
писмена форма. И особено – със Сподвижниците.
Барем ги подлъжем да се включат повече...
Клетите.
:DDD
(Е... от време на време си се глезим, де... Помните ли си титлите:
http://choveshkata.net/blog/?page_id=9 ? :DDD Истината е обаче, че мен
не ме бива да глезя. Та... помислете – вие – как да си създадем ПОВЕЧЕ
приятни преживявания. По-малко прегаряне.)
аз)
Има и още, но ще оставя авторите му да се самоцитират, ако преценят. :)
- Кал
- Първопроходец
В: Кое представяне на книга грабва?
... и се връщам да оглаждам едно представяне на книга. Която нямам сили да представя. :D
На 07.05.2013 Кал wrote:Лично мнение: като читател, „негативната“ реклама („това не е Х, не е
У, не е следващият „Хари Потър“) ме отблъсква. Кара ме да си мисля
„Тия въобще знаят ли какво Е това?“. Или: „Защо се опитват да се
изтъкват – макар и скрито – за сметка на другите? На принципа на
противопоставянето?“. Подозирам, че и самият аз съм залитал в тая
посока при някои представяния... но като съм в съзнание ;), я избягвам
всячески.
Кратките представяния, които наистина са ме грабвали, фокусират върху
онова, с което един текст блести. Или казва по начин, който
представящият чува за първи път. Показват ми защо – сам по себе си –
текстът е ценен.
(Те са най-трудното нещо за писане на света, точно така. :D Освен
самите романи, де...)
Ако не можем да измислим такова представяне – на помощ ни идват точно
ярките откъси, за които ви ръчках. Те поне вече са там, готови за пред
света. Нужно е само (само :) да проявим читателското у себе си и да ги
подберем.
... и се връщам да оглаждам едно представяне на книга. Която нямам сили да представя. :D
- Кал
- Първопроходец
В: Каква е разликата межди книгите в поредица „Човешката библиотека“ и самостоятелните ви издания (като „Шахтата“, „Играта“ и „Таванска стая без ключалка“)?
О: При самостоятелните издания авторът (или друг човек извън ЧоБи) взима важните решения – и съответно носи отговорността за всички основни дейности: редакция, коректура, предпечат, електронно оформление, печат, разгласа, разпространение.
При издание в поредицата решенията и отговорността са в ръцете на нашия екип.
(Разбира се, и в двата случая винаги се опитваме да удовлетворим желанията на максимален брой от участниците в процеса.)
О: При самостоятелните издания авторът (или друг човек извън ЧоБи) взима важните решения – и съответно носи отговорността за всички основни дейности: редакция, коректура, предпечат, електронно оформление, печат, разгласа, разпространение.
При издание в поредицата решенията и отговорността са в ръцете на нашия екип.
(Разбира се, и в двата случая винаги се опитваме да удовлетворим желанията на максимален брой от участниците в процеса.)
- Кал
- Първопроходец
On Goodreads, [url=https://www.goodreads.com/questions/1228725]Pam[/url] wrote:I love the idea of the Human Library Foundation & the emphasis on recycled paper is stellar. But why are you only translating and publishing men authors? (I can't read the other language, haven't figured out how to translate it into English, so I might have this wrong.) Check out Karen Lord's Redemption in Indigo, and Ursula Le Guin's The Lathe of Heaven, for two relatively short novels, fable/fantasy and science fic.
Кал wrote:Actually, we haven't published any translations since 2014, and the only non-Bulgarian authors in our series so far are Peter S. Beagle and Theodore Sturgeon. We found out that we can't reach enough readers to justify the translation expenses and the royalties. :(
If this ever changes, we'll keep your recommendations in mind. We wanted to publish Stephanie Meyer's The Host, but another publisher beat us to the rights. We've also set our sights on authors like Lois McMaster Bujold, Susan Cooper, Robin Hobb, Becky Chambers, Tove Jansson, Maria Semyonova, Astrid Lindgren, Katherine Paterson, L.M. Montgomery, C.J. Cherryh, Diana Wynne Jones ....
As for our Bulgarian writers, Genoveva Detelinova, Maria Gyuzeleva, Velichka Nastradinova, and Mell (whose book is just about to come out), are all women. As are more than half of the people in the current setup of the Human Library. However, the author whose gender identity I like best is this one. ;) Lights amidst Shadows consist of about two dozens young writers, boys and girls in roughly equal parts.
- Кал
- Първопроходец
In my mailbox, Grand Daddio Tiger Divalente and Кал wrote:> How challenging is to start and run a Successful beloved foundation in Bulgaria?
It's relatively easy to start an NGO.
The hard part is running it: mostly because of the volatility and
fluidity of volunteers. Money is not as great an issue as the shortage
of people who are dependable and dedicated. You've probably seen
yourselves that money alone cannot buy loyalty or diligence.
> What is the next level for your beloved foundation in terms of doing good as per its Mission and is necessary to go and remain at it?
Our next goal is to export Bulgarian literature abroad (we've already
done it for short stories; now we're looking at entire books). It's a
complicated process, and I can't sum it up in a few sentences (and for
a longer explanation, I'd need time, which I've been short of, as you
can guess from the time it took me to get to this email).