ГОЛЯМО ПИТАНЕ: Кои книги искате да издадем?

Приятели 🙂

Докато продължаваме да чакаме отговори по предишното ни ПИТАНЕ, питаме друго:

Кои книги искате да (пре-)издадем на български език?

Ограничения в езика на оригинала, жанра и тематиката няма. Единствената важна препоръка е желаните книги да отговарят на критериите на Човешката библиотека. Ако не можете да прецените отговарят ли – просто ги предложете! Ние ще четем и ще решаваме демократично. 🙂

Приемаме предложения целогодишно. 😀 Оставяйте ги тук или ни ги пращайте по мейла.

К)

38 коментара за “ГОЛЯМО ПИТАНЕ: Кои книги искате да издадем?

 1. Останалите четири книги от поредицата „Средно царство“, на Дейвид Уингроув.
  Ако е възможно.

 2. Пътят на лъва от Мюзейос, е търсена книга и гледам е изчерпана по другите сайтове, бих си я поръчала

 3. И аз желая да се издаде книгата фъстъци на Линда Гудман, както и тайните на 12-тата нощ

 4. Здравей!

  За „Чун Куо“ си говорихме и по-нагоре.

  Това, което мога да добавя сега, е, че аз вече съм чел части от последните няколко книги в „Чун Куо“ – и според мен са МНОГО далеч от това, което търсим като усещане и ценности в поредицата ни. Една от книгите беше пълна с човешки изтезания, в много натуралистични подробности. 🙁 Финалът пък е… кръпка. Не знам как да го обясня другояче, без да го оспойля.

  Второто – и по-важното – е, че напоследък не виждаме смисъл да влагаме усилия за превод и уреждане на правата на чужди издания. Статистиките на поръчките за „Песента на ханджията“ показват защо. Бихме се активизирали в тази посока, когато се активизират и самите читатели.

 5. Здравейте,
  Когато започна издаването на поредицата Чун Куо,
  започнах да купувам книгите и като ги прочетох се натъкнах на най-интересното фентъзи, на което бях попадала някога .За съжаление бяха издадени само първите 4 книги.Ако има някаква възможност ,издайте останалите книги от поредицата.

 6. нама ли да се намери болгарси издател да преведе дневниците на Киркегор? И колко много още неща, боже мой!

 7. здравейе, и аз бих искала да има книгата на Линда Гудман Фъстъци.Имам всичките нейни книги и тя непрекъснато споменава в тях за въпросната книга.

 8. Отбелязваме си я. 🙂

  Вие видяхте ли актуалното ни ПИТАНЕ? По него ще се ориентираме с какво да продължим – така че ви каня да участвате, и да каните свои приятели-читатели също да участват.

 9. Най-сетне в България да издадат книгата на Линда Гудман -Фъстъци

 10. Здравейте! Ровейки се в нета, попаднах на Вашия сайт, идеята Ви много ми допадна и бих искала и аз да предложа една книга – „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес.

 11. Ангелче, да помоля:

  1) да смекчиш тона? И да се поопознаете първо?

  2) да преместите обсъждането във форума – тази вест е за предложения, не за разискване на подробности и достойнства.

  Специално за наскоро издаваните книги (каквато е „Момо“ – потвърждавам и аз) – нека въпреки това читателите ги предлагат. Ако се съберат повече предложения за едно и също заглавие – може да го направим Посестрима книга. (Не обещавам – все пак зависи и кое издателство я е пуснало.)

 12. „Момо“ е президадена есента на 2008 година от изд. Дамян Яков. „Вино от глухарчета“ е издадена лятото миналата година от изд. „Бард“, което е издало и продължението – „Сбогом, лято“.

  А „езотеричната литература за широката публика“ на мен не ми е по вкуса. Както казах и по-горе: по ме радват новите и сензационни разкрития за мирозданието и истинските окултни школи. И давай информация кое какво е, защото при езотериката има и опасни книги, има и книги, които вкарват в заблуждение.

 13. Ернанд, не съм чела книгата на Свами Шивананда, за която пишеш, но едва ли е повече от книгите „Животът и учението на Учителите от далечния изток“. Автобиографията на Йогананда я оценявам високо заради това, че достъпно за широката публика разказва за истински събития и хора /като нас, но развили в себе си удивителни способности; значи и ние можем/, дава познания, които да ни помогнат в нашия път и развитие – да знаем накъде вървим и целта си, да имаме компас.
  „Животът и учението на Учителите от далечния изток“ – трите части, изкарани на ксерокс, бях подарила на Габи и Калин; така че, ако не ги намериш в електронен вариант, можеш да ги помолиш да ги прочетеш /ако си в София, разбира се/.
  Urantia нищо не ми говори.

  „Момо“ я преиздадоха преди няколко години и се изчерпа бързо, отдавна не може да се намери.
  За „Глухарчетата“ не зная.

  Пропуснах да предложа и „Атинянката Таис“ – мисля, че отдавна не е издавана. За мен, лично, тя е стойностна книга и си струва да бъде преиздадена.

  Има и една книга, която, доколкото зная, изобщо не е издавана, а много хора, фенове на Линда Гудман, я чакат – „Фъстъците“ на Линда Гудман. Ако се наемете да я преведете…

 14. За ЧУН КУО,
  абсолютно припокриване има по точки 4 и 5;
  по първа точка може да се каже – с проект „жица в главата“ романът разглежда идеята за контрол над съзнанието, кото подтиква за размисъл, но за съжаление топлина кой-знае каква в средното кралство няма;
  по трета точка не знам какво мога да кажа, имам малко наблюдения над днешната младеж, но не и точно над четящата такава;
  а по точка втора изобщо нямам думи, не обичам леката литература, по принцип съм такъв човек, който се разтоварва от ежедневните проблеми с натоварващи и тежки четива и музика.

  по ЧУН КУО обаче има един друг проблем – оригиналът е тежък заради азиатска терминология и имена, и голям брой действащи лица; от друга страна изобщо не би трябвало да се започва продължаване на поредицата, ако не се познават тънкостите на превода от вече излезлите части, давам пример: Стивън кинг – талисманът – главния герой се казва Джек, в продължението – черният дом са го писали Джак, това не е особено дразнещо, но при поредица с размерите на ЧУН КУО трябва да се внимава много. тази поредица е за ценители – хора, които имат поне една от вече излезлите книги и би било много дразнещо ако има разлики в имена и термини.

 15. Искре, благодаря за предложенията, но аз си падам по доста по-ъндърграунд литература (Шипов, Тихоплав, Щайнер и прочие)и най-вече физика. Автобиографията на Йогананда купих още през 2000, но няма да я прочета. Мама я хареса много. Чела ли си „Живот сред хималайските учители“ на Свами Шивананда? Всяка книга си има притегателна сила, особено езотеричната. Мен най-ме радват руските и европейските. Източните и западните са ми или тъпи или прекалено усложнени. Всичко в природата е просто. Така и аз търся простите модели, онези, които са толкова прости, че чак неразбираеми.
  Освен това половината от по-известната езотерика е налична в електронен вариант.
  „Животът и учението на Учителите от далечния изток“ отдавна я търся. Днес тъкмо докопах електронни версии на първа и втора част и ще ги прегледам.
  Попадала ли ти е Urantia?

 16. Ето още предложения:

  „Азазел“ – Айзък Азимов
  „Клошмерл“ – Габриел Шевалие
  „Селестинското пророчество“, „Десетото откровение“, „Тайната на Шамбала“ – Джеймс Редфийлд

 17. Искре –

  Стигат. Може дори да хартисат. *смея се*

  – – –

  Ивайло – зная за недовършения „Чун Куо“. Само да питам сега: според теб поредицата удовлетворява ли критериите на Човешката?

  Аз съм ги чел по диагонал, в оригинал, и ми е трудно да кажа, та… питам. 🙂

 18. Много искам да допрочета поредицата за ЧУН КУО на Дейвид Уингроув, за жалост тук са преведени и издадени едва първите четири тома, от които трети и четвърти се откриват много трудно. Ще е чудесно ЧОВЕШКАТА БИБЛИОТЕКА да поработи над Уингроув.

 19. Кал, аз не знам кой избира, но мислех, че заглавията, които изпратих, са достатъчни.
  Щом трябва и тук ще ги напиша /може и да не са точно същите, за които се сетя в момента, но с времето ще допълвам/.
  „Павилион за жени“ – Пърл Бък
  „Вино от глухарчета“ – Рей Бредбъри
  „Алексис Зорбас“ – Никос Казандзакис
  „На изток от рая“ – Джон Стайнбек
  „Момо“ – Михаел Енде
  Приказки на Оскар Уайлд
  Романи за деца на Ерих Кестнер
  Книгите на Вили Брайнхолст /весели историйки с карикатури/

  Стигат ли за сега?

 20. Бъркате ме с някого. 😉

  Първо, не си „избирам“ аз.

  Второ, ужасът ми е напълно друго чувство.

  Трето, Ермандругарю, ще трябва да надзърташ в еднороговата поща…

 21. Ерманд, аз съм от твоята „партия“ и щом харесваш такива, бих ти предложила /за ужас на Калин/ „Животът и учението на Учирелите от далечния изток“ на Берд Сполдинг; Автобиографията на Йогананда сигурно си я чел, „Камино“ на Шърли Маклейн, „Пътят на лъва“ на Мюзейос…

  Но на въпроса на Калин: Вече изпратих списък, Кал – избери си от него 🙂

 22. Айде всичкииии върхууу Ермандаа!

  :DDD

  (Всички с научно-езотерично-забранено-документалистични предложения, де.)

 23. Добър ден, да?
  Аз съм по научно-езотерично-забранената литература. В това число и документалистиката.

 24. Коце, привет! 🙂

  Да кажа за всички – засега специализираме в *художествени* книги.

  Норбеков е _почти_ художествен ;)… но преди да почнем да се занимаваме и с него, ще трябва да създадем специално звено, което работи с документалистика.

  Желаещи? Искре? Ели? 🙂

 25. Искам да виждам повече еднорози, които да стигат до повече хора в цяла България. Може би една от най-топлите книги, които съм чел.

 26. Не е спешно – издателските ни планове за тая година и без туй пращят по шевовете. 🙂

 27. хм… точно с цел да предложа нещо тук, в момента чета една книга; тъй като темата за предложенията си остава безсрочна, ще си направя удоволствието първо да я дочета; освен ако не настоявате или не се намери какво друго да се обсъди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото