Приятели 🙂

ВНИМАНИЕ! Вижте новите условия тук!

Вдъхновени от скорошната класация на американската радиомрежа National Public Radio за най-добра фантастична книга и от нашите приятели от SciFi.bg, които преведоха резултатите на български, каним ви да участвате в анкетата „Любими български фантастични книги“:

Изтеглете, попълнете и ни я върнете. 🙂

(Ако имате проблеми с отварянето на файла, опитайте с LibreOffice или Open Office.)

Ето указанията:

Може да препращате файла и към други хора с отношение към българската фантастика.

В „Организация/общност“ впишете името на онези групи по интереси (свързани с фантастиката или четенето въобще), от които се чувствате част.

Не е нужно да попълвате всичките 10 реда.

Тежестта на оценките е:

Първо място = 10 точки

Второ = 9 т.

Десето = 1 точка.

(Тоест ако желаете, може да оставите празни някои редове по средата, за да дадете по-малко точки на не чак толкова любими книги. 😉

Класираме само цели книги. Ако една творба не е излизала като самостоятелна книга (хартиена или електронна), тя не може да участва в тази класация.

(От следващия януари вероятно ще направим още една класация – само за кратки форми: разкази и новели, включително онези, които са излизали само в периодиката или разножанрови антологии.)

Изданията, в които има както български, така и чужди автори, могат да участват в класацията само ако българските творби преобладават (съставляват поне половината от обема на книгата).

„Фантастична“ включва всички поджанрове с фантастичен елемент: научна фантастика, фентъзи, (свръхестествен) хорър и новите хибриди: ню уиърд, слипстрийм и какво-ли-още-се-е-появило?

Могат да участват и книги-игри или интерактивни романи – стига да съдържат съществен фантастичен елемент.

Няма ограничения за годината на излизане на включените книги, нито кога сте ги чели. (Ако съберем достатъчно много анкети, ще сглобим и класации по десетилетия.)

Пращайте попълнените анкети до 31 декември на poslednorog -в- gmail-точка-com

Ако вече сте изпратили анкета, но размислите за избора си – пратете „редактираната“ си класация отново. Може да го правите произволен брой пъти, стига да е до 31 декември. Накрая ще броим гласовете само в последната ви класация.

Въпроси? Задавайте ги тук; и следете за уточнения и промени.

~

И сега, след края на официалната част, няколко лични размишления на Кал.

Често ни питат дали сме издателство за фантастика; или направо така ни представят. Фразата „издателство за фантастика“ съдържа два етикета, всеки от които ме кара да се подсмихвам – ето така: :~}. Темата „Издателство ли е Човешката библиотека“ оставям за друг път. Думата ми сега е за „Само фантастика ли издавате?”.

Виждали ли сте критериите, по които пресяваме книгите в поредица „Човешката библиотека“? На едно място там казваме „не всички избрани текстове ще бъдат фантастика – но, като хубавата фантастика, ще ни подтикват да разберем различното, да гледаме света през няколко чифта очи (или фасетки, антенки, пръсти и псевдоподи)“.

Това добре… но защо издаваме предимно фантастика? Защо я обичаме толкова много, мнозина от нас, Чобитите? Та често чак пренебрегваме – може би незаслужено – останалата литература?

За себе си ще кажа толкова:

Аз търся книги – и въобще изкуство, и въобще въздействащи преживявания, – които предлагат решения. Дръзки, визионерски, закачливи, сериозни, изстрадани със сърцето, шлифовани от ума – решения.

Наясно съм, че нито едно от тях няма да бъде моето; за да станат предлаганите решения мои, първо ще трябва да избера онези, които ми пасват наистина, да ги изстрадам със сърце, да ги огладя със собствения си ум. Важното обаче е да ги има – тия варианти за настоящета и бъдещета, тия погледи към света вън и света вътре, тая палитра от избори и възможности.

(Кое е обратното на такива книги ли? Книги, които предлагат проблеми. И толкова.)

Търся, също така, книги, които вярват в човека. В способността ни да бъдем част от света – а не негов враг, или безразлични. В дарбата ни да се развиваме, да се променяме, да растем.

Защо тези книги са предимно фантастика не мога да си отговоря и до ден днешен. :/

За сметка на това винаги слушам – какво ще ми предложи всеки от вас. Все едно какъв жанр или етикет ще му сложим; важното е да има шанс да е ^мое^. 😉

Слушащо ваш,

Кал)