Питане: Любими български фантастични книги

Приятели 🙂

ВНИМАНИЕ! Вижте новите условия тук!

Вдъхновени от скорошната класация на американската радиомрежа National Public Radio за най-добра фантастична книга и от нашите приятели от SciFi.bg, които преведоха резултатите на български, каним ви да участвате в анкетата „Любими български фантастични книги“:

Изтеглете, попълнете и ни я върнете. 🙂

(Ако имате проблеми с отварянето на файла, опитайте с LibreOffice или Open Office.)

Ето указанията:

Може да препращате файла и към други хора с отношение към българската фантастика.

В „Организация/общност“ впишете името на онези групи по интереси (свързани с фантастиката или четенето въобще), от които се чувствате част.

Не е нужно да попълвате всичките 10 реда.

Тежестта на оценките е:

Първо място = 10 точки

Второ = 9 т.

Десето = 1 точка.

(Тоест ако желаете, може да оставите празни някои редове по средата, за да дадете по-малко точки на не чак толкова любими книги. 😉

Класираме само цели книги. Ако една творба не е излизала като самостоятелна книга (хартиена или електронна), тя не може да участва в тази класация.

(От следващия януари вероятно ще направим още една класация – само за кратки форми: разкази и новели, включително онези, които са излизали само в периодиката или разножанрови антологии.)

Изданията, в които има както български, така и чужди автори, могат да участват в класацията само ако българските творби преобладават (съставляват поне половината от обема на книгата).

„Фантастична“ включва всички поджанрове с фантастичен елемент: научна фантастика, фентъзи, (свръхестествен) хорър и новите хибриди: ню уиърд, слипстрийм и какво-ли-още-се-е-появило?

Могат да участват и книги-игри или интерактивни романи – стига да съдържат съществен фантастичен елемент.

Няма ограничения за годината на излизане на включените книги, нито кога сте ги чели. (Ако съберем достатъчно много анкети, ще сглобим и класации по десетилетия.)

Пращайте попълнените анкети до 31 декември на poslednorog -в- gmail-точка-com

Ако вече сте изпратили анкета, но размислите за избора си – пратете „редактираната“ си класация отново. Може да го правите произволен брой пъти, стига да е до 31 декември. Накрая ще броим гласовете само в последната ви класация.

Въпроси? Задавайте ги тук; и следете за уточнения и промени.

~

И сега, след края на официалната част, няколко лични размишления на Кал.

Често ни питат дали сме издателство за фантастика; или направо така ни представят. Фразата „издателство за фантастика“ съдържа два етикета, всеки от които ме кара да се подсмихвам – ето така: :~}. Темата „Издателство ли е Човешката библиотека“ оставям за друг път. Думата ми сега е за „Само фантастика ли издавате?“.

Виждали ли сте критериите, по които пресяваме книгите в поредица „Човешката библиотека“? На едно място там казваме „не всички избрани текстове ще бъдат фантастика – но, като хубавата фантастика, ще ни подтикват да разберем различното, да гледаме света през няколко чифта очи (или фасетки, антенки, пръсти и псевдоподи)“.

Това добре… но защо издаваме предимно фантастика? Защо я обичаме толкова много, мнозина от нас, Чобитите? Та често чак пренебрегваме – може би незаслужено – останалата литература?

За себе си ще кажа толкова:

Аз търся книги – и въобще изкуство, и въобще въздействащи преживявания, – които предлагат решения. Дръзки, визионерски, закачливи, сериозни, изстрадани със сърцето, шлифовани от ума – решения.

Наясно съм, че нито едно от тях няма да бъде моето; за да станат предлаганите решения мои, първо ще трябва да избера онези, които ми пасват наистина, да ги изстрадам със сърце, да ги огладя със собствения си ум. Важното обаче е да ги има – тия варианти за настоящета и бъдещета, тия погледи към света вън и света вътре, тая палитра от избори и възможности.

(Кое е обратното на такива книги ли? Книги, които предлагат проблеми. И толкова.)

Търся, също така, книги, които вярват в човека. В способността ни да бъдем част от света – а не негов враг, или безразлични. В дарбата ни да се развиваме, да се променяме, да растем.

Защо тези книги са предимно фантастика не мога да си отговоря и до ден днешен. :/

За сметка на това винаги слушам – какво ще ми предложи всеки от вас. Все едно какъв жанр или етикет ще му сложим; важното е да има шанс да е ^мое^. 😉

Слушащо ваш,

Кал)

17 коментара за “Питане: Любими български фантастични книги

 1. За много подвизи!

  Благодаря за предложенията. И двата ни избора обаче си имат обосновка. Виждам, че си се включил във форума ни – ще ти отговоря там.

 2. Привет и за много години.
  Ще се опитам да ти помогна за развитието на форума. Първо, най-подходящо е да свалиш и инсталираш по подразбиране български езиков пакет според версията на phpBB. Второ, понеже не е демократично да задържаш мненията за одобрение, те съветвам да премахнеш тази функция и да триеш и редактираш, когато се наложи.
  Поработи по зададените от мен проблеми и по-нататък ще се включа с още полезни идеи.

 3. Тези плюс още 10, които ще впиша днес.

  Ще ти помогне ли, ако подскажа, че в случая по-важно е участието, а не кое ще се класира по-напред? 🙂

 4. До сега колко анкети има събрани?
  Ох, трудно отговарям на подобни питанки…

 5. Още едно уточнение по условията на питането:

  Класираме само единични книги. Гласувайте за заглавията от дадена поредица поотделно.

  (Вписано в новата версия на анкетния файл.)

 6. Мерси!

  Не ни се иска да трепем ОЩЕ дървета с тия хартиени писма. Днес се нагледах на жертви на Панаира на книгата…

  (Интересно е, че виждаш връзка между писането на хартия и грамотността. Аз още не съм стигнал до адекватна дефиниция за „грамотност“. ;))

 7. Ще се свържа с теб, за да те информирам допълнително.

  „За писмата не разбрах идеята ти.“
  Имам предвид ти да публикуваш въпросите на сайта, а ние, посетителите, да отговаряме с помощта на обикновени писма, както е било преди тридесет години. Този завой към миналото ще помогне да си възвърнем поне
  част от изгубената по пътя на технологично развитие грамотност.

 8. Може ли малко по-конкретно? Кой е този PHP код? Линк към работещ модул би ни бил най-полезен.

  За писмата не разбрах идеята ти.

 9. Няма проблем. Всичко се нарежда с готов PHP код. Що се отнася до правилното поднасяне на електронно писмо – най-добре ще е направо да ни възложиш задачата да ти пращаме обикновени писма с определен брой книги. Съвсем сериозно си мисля, че така ще се научим взаимно как се разбароботват правилно такъв вид пратки. Как смяташ, дали ще се получи?

 10. Защото:

  1) техническото осигуряване, че сред гласуващите няма да има „мъртви души“, е доста по-сложно и податливо на манипулации от варианта с имейл;

  2) ни се иска хората, които участват в анкетата, да са достатъчно грамотни, за да знаят как се пише имейл и как се прикачва файл към него, и достатъчно мотивирани, за да го направят. Това е форма на пресявка, всъщност. 🙂

  Все пак, за следващите анкети, които ще правим, би ли препоръчал някакъв готов софтуер или модул за анкети?

 11. Здравей, колега,
  Защо не направиш една анкета с полета в самия сайт? Всеки да има право да пише по пет любими книги, или колкото си иска, но да не му се предоставя възможност да манипулира крайния резултат, като гласува два или повече пъти за своите фаворити. Това става с функции и допълнителна информация, например име, e-mail и IP address. Уверявам те, че така ще се включат повече хора.
  Поздрави: All For Music

 12. Редно е да кажа отсега, че ако не се съберат поне 100 попълнени анкети, няма смисъл да се прави класация – няма да се получи статистически представителна извадка.

  Гласувайте, значи. 🙂

 13. Явно трябва да добавя още едно условие изрично:

  Няма ограничения кога сте чели книгите, за които гласувате. Анкетата е за всички времена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото