Представяме ви… художника на кориците ни

Корица на Последният еднорог. Художник - Ели Апостолова
Корица на "Последният еднорог". Художник - Ели Апостолова
Корица на Бленуващите кристали. Художник - Ели Апостолова
Корица на "Бленуващите кристали". Художник - Ели Апостолова

Въпреки че е художник с дълга творческа история, Ели Апостолова се е представяла пред света само с авторската изложба „Музикални акварели“ – и с двете корици на книгите от Човешката библиотека. (Габи ми подсказва – и с блузата, която Ели й изрисува съвсем скоро. 😉 ) Лека-полека ще отворим и нейна галерия тук; сега само слагам двете корици една под друга – да си ги гледаме, да сияят в сумрака, да създават нужното настроение. 🙂

Имаше нещо, което исках да ви питам за тях, но какво ли беше…

14 коментара за “Представяме ви… художника на кориците ни

 1. Еха, scherzinger… все повече ме смайват погледите ви!

 2. Общото между двте корици – добре,забелязвате че фона е син, забелязвате че буквите са жълти, а ви обягва,че това напомня на ясно небе в спокойна нощ, по което са се нароили звездици. Това небе ни подсказва за нещо магическо, което се крие в съдържанието на книгите,въображението ни някак си започва да работи,опитвайки се да разгадае тайнствеността,която заобикаля книгата още от корицата.
  И на двете корици героите имат къдрици.Те от една страна символизират детското и невинното, същевременно и мъдростта. И на двете корици присъства белият цвят – той е символ на доброто,на мира,душевната чистота и смирението.
  Очите са огледалото на душата. И при двете корици очите са силно подчертани.Доста са изразителни и зеления цвят ги прави чисти – като огледало на чиста душа.Погледнете очите на еднорога – не Ви ли изглежат мъдри?! Вгледайте се още по-надълбоко – не изглежда ли,че крият тайна…? Вътрешното ни Аз иска да узнае тази тайна – добре скрита зад кристално зелените очи на еднорога… 😉

 3. Защото:
  01. „Нека бъде светлина“
  02. Тук аз питам защо точно синьо, бяло и жълто? Бялото е символ на чистотата и на доброто. Синьото е цветът на истината, на небето (Космоса) и морето – все необятни и необхватни неща. Жълтото е цветът на мъдростта, златото, освен това, се връзва идеално на син фон 🙂
  03. Не набиващ се на очи, за да изпъква образът, картината – показвай, не разказвай. Нека всеки сам развихри фантазията си. Сам да постигне единение с илюстрацията. Тя да го докосне. Още повече, че илюстрацията е правена така, че да е максимално отражение на книгата, нейно огледало.
  04. От петте сетива, най-много възприемаме чрез очите, най-много изразяваме с тях. Те са нашето огледало.
  05. За да е фрагментарно и недовършено, за да го довърши нашата фантазия.
  06. Защото е знае как да впримчи една Човешка книга в една Човешка илюстрация.
  07. Защото при този формат най-малко хартия отива брак.
  08. Къдрицата е символ на непокорен дух. Освен това херувимчетата и серафимчетата са със златни къдрици. А те символизират чистота и любов. Къдричките навяват на асоциации с деца, а децата с къдрички са наистина ангелчета.
  09. Искам, Калински, и от теб да чуя отговори на „Кое“ и „Защо“. Такива, които ние сме изпуснали.

 4. Blagodaria vi !!!!!!!!!!! 4udesni ste !!! i to4ni !!!!! taka e kogato 4ovek gleda i sas sarceto si……. obi4am vi !!!!!!!!!!!! Eli

 5. Хихи… с такава изчерпателност ще ви приемат в Американския колеж одма.

  Ама чакай… то ний сме били големи (?!) за такива неща…

 6. 01. По аурата на бялото – свети.
  02. Основни цветове са синьо, бяло и жълто и по-конкретно: син фон, нещо бяло, което изпъква върху него и текст в жълто.
  03. По разположението и оформлението на текста.
  04. Очите. И на двете корици присъстват мнооооого изразителни очи. Човешки, макар да не са.
  05. Нещо, което и може да не е търсен ефект: и на двете сякаш има фрагментарност, непълност и незавършеност, за да се разбуди нашата фантазия. Еднорогата се подава плахо от единия край, а фонът на втората корица сякаш се е отдръпнал магически, за да видим играчката и Хорти. Сякаш зърваме някое космическо тяло на небосвода.
  06. И, естествано, художничката е една.
  07. Размерът на кориците е еднакъв.
  08. И в двете корици има къдрици.
  09. Мога да се понапъна и още 😉

 7. Уау! Ето това е вълшебството, което зърват търсещите вълшебството……

  И да – още един верен отговор. Дали е било умишлено ли? Ели ще си каже, някой ден. 😉

 8. Синьото е цвят на мечтите и вълшебството. Жълтото – предполагам защото е в контраст със синия фон – за да се открои заглавието?
  Но аз виждам и нещо друго тук. Сега не мога да си спомня друга корица на книга, художествена литература, в която да има толкова много БЯЛО! Като че ли има стремеж да се запълни корицата с цвят, който стремеж тук липсва. Това бялото… хм, за белия цвят може много да се говори и анализира, но дали идеята е търсена тук, или така се е получило?
  Като че ли и двет рисунки са на негатив, т.е. рисувам със синята боичка на белия лист и от петното, на което не съм рисувала, получавам хубавата еднорога. Рисувам със синята боичка на белия лист и от петното, на което не съм рисувала, получавам детенце и играчка, така де, във втората рисунка са ползвани и други цветове, май не се получи сходство… уф, предавам се!

 9. А! Точно така!

  Само че сега ПИТАНЕТО е с повишена трудност:

  По какво си приличат двете корици? И защо точно по него?

  Всички: М?

  (Възможен е повече от един верен отговор. :D)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото