Копнеж за корица на „Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна“ (до 21.12.)

Рисуващи приятели (:

Едно от следващите издания в поредица „Човешката библиотека“ е Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна: новата ни задружна история за гражданските протести от миналата година, окупацията на СУ „Св. Климент Охридски“ от Ранобудните студенти и други зреещи промени. В случването, разказването и написването ѝ участвахме – пряко или задочно – осемнадесет души. Написахме я, за да имаме още един поглед върху онези събития: различен от онова, което видяхме в медиите; допълващ онова, което четохме в блоговете; съсредоточен върху чисто човешката им страна. Написахме я и за да (си) отговорим защо участвахме в промяната – защо протестирахме, окупирахме и се събирахме. И защо продължаваме.

Сега ѝ търсим корица. 🙂

Копнеж
за корица на „Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна“

Корицата ще краси и електронното, и евентуалното хартиено издание. Ако ни разрешите, ще публикуваме предложенията ви и в галерията ни.

Формат:

Окончателните размери на хартиената корица ще бъдат:

  • лицева част: 165 (ширина) на 235 (височина) мм;
  • задна част:  165 (ширина) на 235 (височина) мм;
  • гръбче: 10-12 (ширина) на 235 (височина) мм.

Предвидете по 5 допълнителни милиметра от външната страна (тоест отгоре и отдолу навсякъде; отдясно в лицевата част; отляво в задната част). При отпечатване на книгата те се обрязват.

Резолюция на изображението: 300 dpi.

От същия файл (лицевата част) ще направим и електронната корица. Тя ще е с ширина 500 пиксела и височина 700 до 750 пиксела, резолюция 72 dpi.

(Това не означава, че трябва вашите предложения да са толкова големи в оригинал, само ви дава представа как ще изглеждат накрая.)

Изпращайте ни jpggif или tiff файлове.

Внимание! Ако сканирате предложенията си, използвайте формат, който запазва яркия контраст (при някои jpg например се размазват контурите). За да се уверите, че всичко е наред, увеличете (zoom) сканираното изображение на поне 200% и вижте дали там, където има рязка граница между различни цветове (например: черно до бяло), не са се получили „размазани“ (в примера: сиви) пиксели. Ако това ви затруднява: сканирайте в tiff формат; или помолете някой по-опитен приятел да ви помогне при сканирането.

Брой предложения:

Няма ограничение. Все пак предпочитаме една прекрасна корица пред две просто хубави. 🙂

Задължителни елементи и условия:

  1. Лицевата част трябва да съдържа заглавието: „Приказки за Юнаци и злодеи“ и (на отделен ред) „Промяна“. Изборът как да изглежда и да го разположите е изцяло ваш.
  2. Върху гръбчето разположете „Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна“. На мястото на двоеточието може да сложите друг разделителен знак/изображение, по ваш вкус. Ориентирайте целия надпис по такъв начин, че да се чете нормално, когато оставим готовата книга легнала с лицето нагоре. (Тоест: думата „Приказки“ да е по-близо до горния ръб.) Под „Промяна“ оставете „въздух“ от 2 сантиметра (там ще добавим емблемата на Човешката библиотека).
  3. Не включвайте никакви други текстови елементи; ние ще ги добавим накрая.
  4. Не слагайте рамки или отчетливи контури на границите между лицевата част, гръбчето и задната част, както и по външните им ръбове. Винаги са възможни размествания или проблеми при обрязването, с често неестетически последствия.
  5. За задната част предвидете място за анотация на книгата (текстът, който ѝ служи като „визитка“ пред читателите). Тук има усложнение: още не знаем дали  текстът ще заема половината задна страница или цялата, или нещо междинно. Най-добре предложете такава задна част, която пасва на анотация с произволна дължина. (Така или иначе, в случая е по-важна лицевата част.)
  6. Специално за тази корица не искаме: да преобладава черното; или тъмните, убити цветове; или смръзващите гами. Ние сме Човешката библиотека. Имаме критерий „топлота“. 😉
  7. Разбира се (… нали се разбира? :), копнеем корицата да отговаря на съдържанието. Пишете ни (на poslednorog -в- gmail . com) да ви изпратим текста. Той е практически завършен.

Техника:

По ваш избор: пълноцветна живопис, черно-бяла графика, снимков колаж… ваш избор. Наистина.

Досега не сме имали проблем да отпечатаме каквото и да е. (Освен със съответствията в цветовете на екран и на хартия, ама това е стара болежка на хартиения печат. 😀 )

Внимание! Ако използвате чужди творби като елементи във вашата (например в колаж): първо си осигурете писмено разрешение от авторите им. И ни го препратете.

Насоки (които не бива да спъват творческия ви устрем 😉 ):

~ Избягваме рамките. Стараем се да ги чупим, всъщност. 😀

~ Избягваме правоъгълниците – и ъглите въобще.

~ Примираме за красиво рисуване. (Но знаем, че то иска повече време.)

Срок21 декември 2014 г.

Пращайте предложенията си на poslednorog -в- gmail . com.

Награди:

Художникът на най-харесаната корица ще получи възнаграждение от поне 70 лева. Точната сума ще се определи от броя платени бройки (електронни и хартиени):

– Ако са до 350, наградата остава първоначалните 70 лв. Художникът ще ги получи веднага след обявяване на резултатите от Копнежа (около Коледа).

– За всеки пет платени бройки над 350 към наградата се добавя още 1 лв. Този допълнителен хонорар се плаща на художника в края на всяка календарна година (през декември).

(Успехът на изданията ни зависи от всички ни – автори, художници, редактори, читатели… Затова каним всички ви: помагайте с разгласата. Добрата читателска дума е най-могъщият разпространител. 🙂 )

Художниците на всички харесани корици ще получат по три електронни книги от поредица „Човешката библиотека“ – по техен избор. (Даже и да не ни разрешите да ги публикуваме в Галерията. 😉 )

Ако имате въпроси – питайте.

И – творете!

И… промени случвайте. Всеки ден по малко. 🙂

2 коментара за “Копнеж за корица на „Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна“ (до 21.12.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото