Копнеж: Книгите, които ме промениха – резултати… и продължение

На 24 април обявихме Копнеж „Книгите, които ме промениха„.

Време е да обявим и резултатите:

Бранимир Събев впечатли 11-членното ни жури с ноналогията си любими книги. Посетете читателския блог на Бранко, за да видите кои са те (и ноналогия ли са, или не са 😀 ).

Книгите, които Бранимир си избра като награда, са: „Бленуващите кристали„, „Последният еднорог„, „Мигновечност„, „Питър Пан в алено“ и „Макс – момчето от реалния свят„.

Извън Копнежа, но не по-малко копняни ;), получихме текстове и от Светломира Солакова и Искра Христова. На Светломира и Искра връчваме по една извънредна награда – книга по техен избор от изданията на Човешката или Посестримите. Какво ще си изберете, дами? 🙂

Извънредна награда получи и Ивайло Иванов (robinofloksli), за споделените си читателски впечатления във форума на клуб „Иван Ефремов“. Откъси от тях публикуваме в нашия форум.

(Иво си избра втора бройка от алманаха „ФантАstika 2008„… понеже родителски елементи заграбили първата и го оставили на сухо. 😉 )

~ ~ ~

А сега:

Копнежът продължава!

Без краен срок! Добавка от 03.09.2014: Вече не приемаме текстове за Копнежа. Ако го отворим отново, ще обявим тук.

Ето новите условия:

Книгите, които ме промениха

Запитайте се: „Кои са онези книги, благодарение на които станах човекът, който съм сега? Които са ме вдъхновявали, а може би и спасявали в тежки моменти? Които винаги са ми на една ръка разстояние – или дори няма нужда да посягам към тях, понеже са станали част от мен? Които не просто са ме образовали – те са ме образували?“

А после ни разкажете за тях (и за себе си).

Книгите, за които разказвате, могат да бъдат романи, стихосбирки, сборници с разкази или есета, български или чужди, добре известни или непревеждани досега… Единственото условие е да са художествени. Ако се колебаете дали някоя книга е художествена (според разбиранията на журито 😉 ) – попитайте ни.

Текстовете ви трябва да бъдат дълги поне 900 думи. Максимална дължина няма. 😀

Изпращайте ни ги на адрес poslednorog -в- gmail.com, за „Книгите, които ме промениха“. Пишете ни и трите си имена, рождената си дата и електронен адрес, на който да ви отговаряме.

Наградите са:

1) Книги от Човешката библиотека на стойност 50 лева за всеки текст, който впечатли журито, и на стойност 90 лева за всеки текст, който силно впечатли журито. Книгите са по избор на наградения автор и включват Посестримите и всички предстоящи заглавия на Човешката библиотека.

И

2) публикация на отличения текст на сайта на Човешката библиотека.

Постепенно ще започнем да сглобяваме и списък с „лично препоръчани заглавия, способни да ни променят“. Голямото четене свърши, но четенето продължава… 😀

Журито: се състои от читатели, които вярват в силата на книгите да променят. 🙂

Възрастови ограничения за участниците: до 27 години (включително) към датата на пращане на текста

НБ! Смисълът на това ограничение е да насърчаваме по-младите (и вероятно – по-неплатежоспособни 😉 ) читатели да разказват за любимите си книги – и така да си създадат възможност да прочетат още книги. Ако вече сте прехвърлили 27-те, но ви се участва – участвайте! Единствената разлика ще е в наградите – харесаме ли текста ви, ще ви „насърчим“ с една книга по ваш избор, както се получи със Светломира и Искра. А… вие всъщност не участвате заради безплатните книги, да? 😉

Ако пък сте от безпаричните, но страстни читатели, независимо от възрастта – възползвайте се от възможностите на Човешката библиотека като библиотека. За тях ще разкажем подробно малко по-нататък. Сега още си оправяме софтуера. 😉

Срок: няма

За всеки текст ще обявяваме резултат до 4 седмици след получаването му.

Молим да следите тази вест за промени. Има вероятност в месеците май-октомври да не обявяваме резултати – но текстове ще приемаме по всяко време.

На вдъхновение! 🙂

3 коментара за “Копнеж: Книгите, които ме промениха – резултати… и продължение

  1. Искра си избра „Приказка за Стоедин“.

    Тази май й е третата… 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото