Отражения: Премиера на „Слънце недосегаемо“, 21.02.2010

Приятели 🙂

Както вече писахме, на 21 февруари се състоя премиерата на романа „Слънце недосегаемо“ от Николай Теллалов.

Как се състоя? Даваме думата на двамата водещи, Габ и Анг.

Неделният, заключителен ден от Празниците на фантастичните изкуства в културен дом „Средец“ започна с кратко представяне на изложба от картини на художници-фантасти в уютното кафе на втория етаж. Няколко думи за картините каза Анелия Иванова (която навярно ви е известна като Suffer 😉 ).

Откриването на самата премиера направиха Габриела Петрова и Ангел Петров. Те разказаха как работи Човешката библиотека, а Николай Теллалов допълни, че е много щастлив от подхода й.

После започна същинската част, която протече най-вече в диалогова форма между автора и част от присъстващите (близо 50 души). Николай Теллалов представи змейската поредица с включвания на Николай Светлев (редактор на първите две книги). Двамата бяха категорични: емблематичното заглавие на първата книга „Да пробудиш драконче“ измисли Николай. 😀 И още: възрастният Николай разправял на младия, че с такива тривиални заглавия (като двайсетината, предложени от Теллалов), книга не се продава…

снимка от премиерата на _Слънце недосегаемо_

Атанас Славов каза няколко думи за чудото, което представлява появата на автор като Николай Теллалов точно в общество като българското, както и защо „Слънце недосегаемо“ е феномен в световната литература.

снимка от премиерата на _Слънце недосегаемо_

После авторът сподели интересни факти около написването на „Слънцето“: за преплитането на сюжетните линии от предишните книги, за светостроенето в романа, за продълженията… Читателите задаваха въпроси и търсеха отговори, а не (ура!) спор с автора.

снимка от премиерата на _Слънце недосегаемо_

Специални гости на събитието бяха младежи от казанлъшкия писателски клуб „Светлини сред сенките“, които връчиха подаръци на Теллалов (шах и… Верена – такава, каквато си я представя художникът Стефан Василев).

снимка от премиерата на _Слънце недосегаемо_

Накрая авторът сподели част от сегашните си проекти, включително мечтата си да завърши скоро романа „Асо Плъх“. И дойде ред за автографи…

Ако смятате, че някъде сме излъгали – може да ни сверите, като изтеглите пълен звукозапис от премиерата оттук. 😉

Програмата на събитието завърши с разказ за ЛАРП обмен в Полша, представен от Анелия Иванова и Антония Дончева. Уви, тази част не е влязла на записа – надяваме се двете очарователни дами деви-воини да споделят и тук какви са ги вършили из полските замъци…

Слънчевата премиера получи своя гранд финал в пицарията на културния дом, където повече от 20 души обменяха закачи, споделяха и се забавляваха, като упорито и до последно отказаха да пуснат автора да си ходи. И така – чак до другия ден… 😀

снимка от премиерата на _Слънце недосегаемо_

…А сега?

Сега продължаваме със статистиката около електронното „Слънце“; с изгряването на „Слънца“ в нови книжарници (отскоро например ги има в „Нанси“, „Лексико“ и „От А до Я“); и със затаен дъх за 30 март, когато ще е първата голяма жива дискусия по съдържанието на книгата – следете ни за подробности.

Продължава и февруари, Месец на живите срещи. Ще се срещнем ли пак?

Примерно – навръх задаващия се Празник на освобождението (и свободните люде), в новия ни дом? 😀

Чакаме ви! У дома!

Габче, Ангел, Калин… ЧоБи 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото