В няколко думи

Антологията „Зелени разкази (ама наистина)“ събира творби, които отличихме в първия едноименен Копнеж на Човешката библиотека или подбирахме дълги години преди това. Търсихме текстове – в миналото, настоящето или бъдещето; по родните си места и всички краища на Земята; без значение от жанра – които ни вдъхновяват да се замислим за връзката ни с целия свят отвъд човека и човечеството. И може би дори да се задействаме, за да я заздравим.

Антологията зае първо място в категория „Любима книга за 2015 г.“ в Националните фантастични награди.

Замърсяване, свлачища, застрояването на плажовете, връзката ни с планината, дърветата, растенията, животните, ГМО – всичко, което ни е толкова познато, че сме се отучили да обръщаме внимание, е тук и не бива да бъде пренебрегнато. Тук е и далечното и не толкова далечно бъдеще, възможно и невероятно, приказно и ужасяващо, оживяло във въображението на не един от участниците в сборника.

(Адриана Пенчева)

Тук, смеем да твърдим, всеки може да открие себе си, и по-точно – онази своя част, копнееща да изживява красотата и несъвършенствата на околния свят като вдъхновения… за живот, споделяне, преход в планината, почистване на плажната ивица или пък простичкото, но хич нелесно опознаване на околните хора. Вярваме, че събраното тук е способно най-малкото да ви убеди, че „има хора на тоя свят“, които с мечти, действия и личен пример ни показват, че добротата не е само дума от тълковния речник.

(Лъчезар Енчев)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото