(Темата се отваря по предложение на трети лица.)
Някои от вас знаят, че се интересувам от гореизброените неща (както и много други) от няколко години насам. Иронията е, че започнаха живо да ме вълнуват едва след като написах НФ роман. Тоест, прогностиката на технологиите и бита ме вълнуваше и преди това, но след 2012-а нещо "щракна" в мен (не помня сега какво точно) и започнах да разсъждавам по темите на съвсем друго равнище и в много повече плоскости. Може би просто съм остарял.

(То тогава уж и светът свърши...)
Та. Както писах, темата се отваря по предложение всичкото инфо, което аз и други хора имаме по въпроса-тема-дискусия, да се концентрира тук и да го има за рефенренция в бъдеще.
По тоя повод, след малко (или в рамките на деня) ще направя списък с моите дефиниции "Що е трансхуманизъм и тн.", за да се знае какво конгрегираме тук. Вашите собствени тълкувания са добре дошли.

ЕДИТ -- Малко повече време мина, случва се. Започвам.
Схематично нахвърлям характеристиките, от които една или повече трябва да присъстват, като ги добавям в ad-hoc вариант, без оглед кое е по-"важно" от другите:
#. Генетични и структурни модификации на физическата (телесната) форма от страна на човечеството, с цел подобряване стандартите на живот и/или придобиване на нови способности в посока адаптивност/свръхумение; (честно казано, този показател досега не съм го виждал с извънземни?... може би защото авторите често ги правят априори физически превъзхождащи хомо сапиенс)
#. Като горното, само че за ума - усъвършестване на невронните връзки, увеличаване способността за анализ до свръхчовешки нива, укрепване и "циментиране" на паметта, повишаване на когнитивните способности и тн. - а също така и mind-uploading, дигитализация на личността (въпреки че тук има едно голямо "НО"), прехвърляне на съзнанието на изцяло синтетичен носител, копиране на съзнанието;
#. Имплантите, под всякакъв род и форма, като начин за базово/quick-n'-dirty извършване на горните процедури и други;
#. Ускоряване на еволюционното развитие на чужди организми или собственият вид - т. нар. uplifting и пост-хуманизъм; (въпреки че първото често е насочено само към това да се даде "човешки" разум; а какво ли би станало, ако е просто ускорение на еволюцията, без намеса в посоката? Я, дочете ми се нещо на тая тематика...)
#. Всякакво наличие на "истински" ИИ (т. нар. strong AI), което не тотален Omnicidal Maniac (роботите Interstellar, макар не истински ИИ, са много симпатичен пример), а ако ще е Omnicidal Maniac, да има добра причина за това и разбира се, всичко in-between - за разум говорим все пак!
#. Както Кал споменава в долния пост в примера с Зиндел, много ключови са също така творби, които са КОНТРАПУНКТ на всичко, което е включено в този списък - в крайна сметка, още не си знаем на 100% "вселенският потенциал", тъй че редно ли е да бързаме да го изменяме? Въпрос-дискусия, не аргумент по линията "за-против";
#. Реалистично (ще рече обстойно и с множество проследени и екстраполирани фактори) разглеждане на междузвездни и/или галактически общества (и отвъд) и/или междуреалностни такива, с широк поглед върху основополагащите "Къде, Какво, Как, Кой, Защо?";
#. Нещо важно! - технологии (като в тази дума се включва всякакво ЗНАНИЕ), които са базирани не на "твърда наука" (но не пречи да се в синхрон с нея), а на визионерство и размах в мащаба - което ще рече, да, приказната фантастика също може да отговаря на критериите на тази тема!

#. Душата, фините и "скритите" енергии, коренът на Аз-а, света на "невидимото" и тн. - тези неща твърде рядко се засягат, а са не по-малко ключови в осмислянето на Съществуванието (и се съдържат в горното "НО" по отношение на дигитализацията и копирането на личността);
#. Изследване на психологическият ефект и ефекта върху мирогледа, което всичко гореизброено в безкрайните си комбинации ще предизвика у едно общество и неговите индивиди;
#. И така нататък - ако аз или вие се сетим още нещо, ще го добавя към списъка.
Много оплетено ли стана?