Такаа... Вотът солидно клони към желание за повече опции.
Нека първо се опитам да поясня. Ако обяснението ми после все още е недостатъчно/неприемливо, кажете.
Анкетата сигурно изглежда малко неясна, но всъщност тя не се стреми да обхване цялостното общо понятие, което се крие за фразата "да се възхищаваме на другите", защото толкова широк спектър наистина трудно би могъл да се обхване в една скромна тема, чиито програмен код позволява само до 17 отговора. Те със сигурност са повече.
Мислех си, че насочващата информация се състои в отговорите. Съответно как ние се възхищаваме на човешкия аспект, наречен успех. Оказва се, че явно тук се получава втори сблъсък - целевата аудитория отново обявява думата "успех" за широко понятие. А междувременно аз смятам, че давайки линк към следното изказване:
The 22 rules of storytelling, according to Pixar
...
#1: You admire a character for trying more than for their successes
...
...ще бъде достатъчно за разясняване.
Е, явно това не е достатъчно.
Затова ще стесня дефиницията до конкретни рамки.
Под "успех" аз разбирам две неща: преборването на даден проблем или постигането на поставена цел. Тези две дефиниции ги разглеждам двустранно - тоест от гледната точка на самия човек, който се "бори/постига" в момента, така и тази на страничните наблюдатели. Следвайки линията на мисълта, възхищението се базира на събирателните възгледи на
вършителя, обект на възхищение и
индивида, изпитващ възхитата. Казано просто, каквото аз смятам за
решение на проблем или постижение + това, което другия смята за
решение на проблем или постижение, са показателите, по които аз меря успеха [му].
И оттук - човек не винаги постига целите си и много често дълго бори проблемите си. Но докато някои хора лесно се предават, други, пак с НЕЗНАЧИТЕЛНИ резултати, продължават да опитват.
Стигаме до въпроса на анкетата - кога се възхищавате на някого: когато човека
най-сетне постигне целта си (по вашата + неговата дефиниция), ИЛИ само факта, че той/тя
опитва (без непременно да постига), ви е достатъчен, за да предизвика възхита у вас. А ако и двата отговора са вярни, тогава кое повече? Процесът или финалът?
ПП. Анкетата е оставена с "отворен вот", т.е. можете да си променяте гласовете по всяко време. Ако обяснението ми е достатъчно, заповядайте да гласувате (истински)!

Ако не, винаги можете да продължите да ме храните.