[СПРЯН ПРОЕКТ] ЗАКОНЪТ НА ЧАНДЛЪР

Обсъждаме лични художествени текстове и споделяме идеи за разхубавяването им.
Post Reply
Radiant Dragon
Global Moderator
Has thanked: 367 times
Been thanked: 626 times

[СПРЯН ПРОЕКТ] ЗАКОНЪТ НА ЧАНДЛЪР

Post by Radiant Dragon »

Проектът се замразява за неопределено време поради лични причини.
Целият текст се сваля по същите причини.

Spoiler
:!: :!: :!:
ПЪРВА ГЛАВА Е ОНЛАЙН!
:!: :!: :!:
Spoiler
ОЧАКВАЙТЕ ПРЕЗ АВГУСТ!

Май 'шъ дойде през Септември.

Бее... хвърчи на към октомври. :roll:

Изглежда, че ще кацне през ноември.

ЗАКОНЪТ НА ЧАНДЛЪР е поредният публичен проект на Дрейк Вато, чийто прогрес ще бъде публикуван тук, в писателският форум на Човешката библиотека за радост (или неприязън) на читателите, случайните посетители и членовете на форума.
Без да се споделят излишни подробности, достатъчно е да се каже, че ЗАКОНЪТ НА ЧАНДЛЪР ще бъде грандиозен (или поне с пожелание за) космически еднотомен епос, развиващ се в далечното бъдеще, в една дива и размирна галактика, където нищо не е сигурно, освен залозите! (Които са непосилни за черноработните надничари :? ) Пригответе се за много драма, въпроси, смайващи разкрития, интриги, политика, махленски (и междузвезден) бой и най-вече - НОВИНИ :!: Защото сред цялата тази каша ще се окаже един репортер, който просто търси сензац- ОПА! Вече започнахме да издаваме подробности! СТОП МАШИНИ!

:arrow: Очаквайте периодични публикации веднага след приключването на редакцията на "Последният ординарец", само сега заедно с бонус разказ-прелюдия. :ugeek:

Анонсът вече е тук! Прочетете за него в трети пост.
Spoiler
/oftopico-spam
Е, реших малко да се пошегувам. :mrgreen: Но отдавна не ми е падало да дразня някой, така че извинете, че точно ЧоБи ми падна на прицелът. Все пак не може ли човек да поупражнява уменията си по самореклама? :oops: В крайна сметка това е "писателски" форум.

По темата сериозно. Бях подмятал разни недомлъвки по различни живи срещи относно нова сериализация на нов роман-упражение. И ето, че вече навлизам в подготвителна фаза. Всъщност отдавна бях навлязъл, но доста време имах проблем с това каква да ми бъде водещата идея за романа-упражнение. (За който се интересува защо наричам този проект роман-упражение, то е защото ще правя това.) И така. Ако всичко върви по план, скоро ще можете да се наслаждавате (или отвращавате :lol: ) от поредните ми творчески напъни.

ПП. Романът-упражение ще е с изцяло самостоятелна история, която няма да има планирани продължения. Засега. ;)
Също така, очаквайте подобна тема-обявление относно другия ми проект, който ще тече паралелно. Имам малка изненада.
Last edited by Radiant Dragon on Sat Jun 28, 2014 1:38 am, edited 15 times in total.
IN ORDER TO RISE AGAINST THE TIDE, FIRST ONE MUST BE BELOW IT.

Аз съм графист, а не кечист.
(Ама вече разбирам и от кеч, ако трябва)
Аз съм. Това ми стига.

'Tis I, master of the first floor, aspirant to the last, the Radiant Dragon.

Accepting reality since 2017

And loving it since 2021

And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
Radiant Dragon
Global Moderator

Re: [Дразнител/Teaser][TIE-IN!] ЗАКОНЪТ НА ЧАНДЛЪР

Post by Radiant Dragon »

свалено
Last edited by Radiant Dragon on Sat Jun 28, 2014 1:38 am, edited 1 time in total.

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
Radiant Dragon
Global Moderator

Re: [Announce][TIE-IN!] ЗАКОНЪТ НА ЧАНДЛЪР

Post by Radiant Dragon »

свалено
Last edited by Radiant Dragon on Sat Jun 28, 2014 1:38 am, edited 1 time in total.

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

-- some Dude, circa 2022
Jane Undead
Global Moderator
Has thanked: 21 times
Been thanked: 43 times

Post by Jane Undead »

Много динамично и много надъхващо. На мен определено ми харесва.
Имам само няколко въпроса - не ми стана ясно защо на него не му подейства хипнозата? А защо я наричат именно "Императрицата"? Какво правеше с изчезналите хора? Приличаше ми на нещо като култ, обаче изглеждаше малко глупаво - защо да ги събира на такова място, където първия идиот ще я проследи и ще извика полицията, както и направи журналиста?
Radiant Dragon
Global Moderator

Post by Radiant Dragon »

Много основателни въпроси. :)
Сега, ясно ми беше, че още като натисках бутона "Submit" щеше да има "счупени" неща по разказа, но затова тук форума се казва "Писателска работилница". :mrgreen:

Та, да, има по какво да се работи. Все пак ще се опитам да отговоря на нещата, дето знам, че не съм ги оплескал.
Jane Undead wrote:не ми стана ясно защо на него не му подейства хипнозата?
Хипнозата не подейства на Фликър, защото техниката, на която разчита, е да постави под контрол сексуалните фантазии и енергии на субекта, а оттам - и на цялото му съзнание. (Един вид като задна врата) При протагониста, неговото либидо е клинично подтиснато, което влияе върху силата на неговото сексуално въображение и енергия. Т.е. няма достатъчно "уязвима" енергия, за да бъде "хакната" системата.
Jane Undead wrote:А защо я наричат именно "Императрицата"?
Ми... типично по вестникарски. Така са я нарекли медиите, за да звучи драматично. Тъй като, нали, един вид не можеш да не й се подчиниш. Тук може би обаче съм леко "мета-геймнал", както се изразяват в ролевите среди, по отношение на това доколко всъщност знаят тези споменати медии за способностите на Императрицата, че да изберат това наименование.
Jane Undead wrote:Приличаше ми на нещо като култ, обаче изглеждаше малко глупаво - защо да ги събира на такова място, където първия идиот ще я проследи и ще извика полицията, както и направи журналиста?
Признавам, не е най-доброто, което можеше да измисля. Но все пак - разказ е, целях други неща, вместо дълбочина на сюжета или логика на повествованието. Исках скорост, минимален обем (това най-много ме затруднява), shock-value и обърнах малко повече внимание на стила.
И все пак, ако трябва да се изкажа в защита на творбата - кой е казал, че Фликър лесно е проследил Императрицата? Да, самата "гонка" беше фасулска, наистина, но това е, защото протагонистът е такъв какъвто е. В противен случай, още в бара той щеше да бъде зашеметен от хипнотичните сили на Императрицата, или направо отвлечен.

Надявам се тези отговори да са конструктивни. :)

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

-- some Dude, circa 2022
Jane Undead
Global Moderator

Post by Jane Undead »

Благодаря ти за отговорите, мисля че разбрах. Сега ми изникна обаче още един въпрос. Защо праща по нея отряд от гейове, като и те могат да бъдат хакнати?
Radiant Dragon
Global Moderator

Post by Radiant Dragon »

Jane Undead wrote:Благодаря ти за отговорите, мисля че разбрах. Сега ми изникна обаче още един въпрос. Защо праща по нея отряд от гейове, като и те могат да бъдат хакнати?
Мхм, кой е казал, че те наистина са гейове? Може просто нашия "буквичар" да се е занасял. :D

Пък и според мен (и се надявам добре/прилично да съм го илюстрирал в разказа) е трудно да хипнотизираш някой, докато си под въздействието на сълзотворен газ, със спукани тъпанчета и ослепен от зашеметяващи гранати. 8-)

ПП. Даже в една такава ситуация всъщност би имало реална опасност за самия протагонист да отнесе един пердах (и белезници) от ченгетата, защото нищо не го отличава от "тълпата", но това е нарочно downplayed-нато, заради narrative causality-то.

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

-- some Dude, circa 2022
Jane Undead
Global Moderator

Post by Jane Undead »

Тоест, той се опитва да я сплаши. Пък аз го взех насериозно. Може би все пак иска да каже, че ще й е по-трудно с гейове? Защото иначе за мене забележката няма смисъл.
Radiant Dragon
Global Moderator

Post by Radiant Dragon »

Кхм, кхм, добре. Виждам, че имаш доста интерес към тази малка (макар кулминативна) реплика. :)

За целта, ще се опитам да постигна максимална яснота, като навляза в дебрите на мета-повествованието и реалната история зад репликата.

Мета-повествование: По принцип на Императрицата би й било наистина по-трудно да омае напълно обратни мъже, или напълно straight (ъъ, прави? :lol: ) жени. Не е невъзможно, както казва протагонистът, но затруднение ще съществува, просто защото хипнотичните й сили ще имат "по-малко", за което да се хванат. (А как точно са устроени тези способности на Императрицата, това е друга тема... ако внимаваш в задаващия се роман (и ако аз не се издъня в поясненията :roll: ), ще можеш да намериш задоволителни обяснения.)

Реална история зад репликата (Р.И.З.Р.): Ами... в началото не знаех доколко гейовете ще са "off limits" за Императрицата и мислех, че Фликър наистина ще я залови, като използва отряд от изцяло обратни полицаи. Впоследствие това стана демоде, самата структура на разказа се измени (т'ва всичкото все още се развиваше в главата ми), обаче стилът и заряда на репликата ми харесваха, затова я оставих. Пък и мислех, че звучи комично.

Тъй. End of story. Поне по отношение на това питане. ;)
Както винаги, много харесвам твоите въпроси, Снежи. Чрез тях аз самият си изяснявам неща, които обикновено зарязвам леко мъгляви.

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

-- some Dude, circa 2022
Jane Undead
Global Moderator

Post by Jane Undead »

Това, което схващам аз е, че тя разчита на сексуалните влечение, които може да пробуди в обекта към себе си. Права ли съм? Ако е така, това с гейовете си идва съвсем на място.
На мен пък много ми харесва как създаваш светове. Давай все така!
Radiant Dragon
Global Moderator

Post by Radiant Dragon »

Jane Undead wrote:Това, което схващам аз е, че тя разчита на сексуалните влечение, които може да пробуди в обекта към себе си. Права ли съм? Ако е така, това с гейовете си идва съвсем на място.
Да, твърдението е правилно. :)
Jane Undead wrote:На мен пък много ми харесва как създаваш светове. Давай все така!
Благодаря ти от сърце! Радвам се, че ти харесва.

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

-- some Dude, circa 2022
Radiant Dragon
Global Moderator

Re: [WIP][TIE-IN!] ЗАКОНЪТ НА ЧАНДЛЪР

Post by Radiant Dragon »

свалено
Last edited by Radiant Dragon on Sat Jun 28, 2014 1:39 am, edited 1 time in total.

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

-- some Dude, circa 2022
Jane Undead
Global Moderator

Post by Jane Undead »

Този откъс е окей, обаче малко се отегчих от битовите неща. Не можеш ли половината да ги разкараш и да ги вмъкнеш някъде по-натам?
Иначе успех в намирането на трима човека, които да те следят. Мен и един не ме чете обикновено.
Radiant Dragon
Global Moderator

Post by Radiant Dragon »

Jane Undead wrote: Иначе успех в намирането на трима човека, които да те следят. Мен и един не ме чете обикновено.
Е, аз тук съм леко на принципа, "ако мине номерът пак". :D
Иначе си знам, че не трябва вече да очаквам каквото и да било, независимо от кого, особено когато нищо не давам. :)

Колкото до началото, мда, по-мудничко се получи, но аз нарочно търсех ретардация. Само че стана по-сива, отколкото ми се щеше. :|
Врътката беше читателят да бъде приспан леко, за да може накрая финалната реплика да има по-силно въздействие. Но май 'ша ни тре'ат вметки за хронотопчето. :lol: (Които ще станат при редакцията.)

Сега сядам да си пиша следващата глава... Бавна вечер е, а пък от време оно ме сърби да наливам още редове.
Сигурно ще я имам до седмица. Ако не ме затънят с още задачи.

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

-- some Dude, circa 2022
Jane Undead
Global Moderator

Post by Jane Undead »

Ами, успешно писане. :) Чакам новата глава.
Radiant Dragon
Global Moderator

Post by Radiant Dragon »

свалено
Last edited by Radiant Dragon on Sat Jun 28, 2014 1:39 am, edited 1 time in total.

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

-- some Dude, circa 2022
Jane Undead
Global Moderator

Post by Jane Undead »

Готино, грабващо и събуждащо. Каквото още мисля, ти го написах по скайп.
Radiant Dragon
Global Moderator

Post by Radiant Dragon »

свалено

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

-- some Dude, circa 2022
Jane Undead
Global Moderator

Post by Jane Undead »

Е, не! Искам да знам кой е убиеца!!!

Сега сериозно. Харесва ми света, който си изградил, с всичките му там подробности. Определено имаш талант за изграждане на светове.
Имам и някои критики обаче. Първото, което ми се наби в очите са бозайниците, които приличат на гущери и имат радиоактивна (!!!) кръв. В съседство с тях съжителстват рибки. Не, не и пак не! Това е биологическа невъзможност. Поне махни това, че са бозайници. И се консултирай с биолог. Не може някое живо същество толкова да се отличава от нас по произход и физиология, а да има същите полови белези като нас.
И тази работа с аурите не ми харесва. Намирисва на мистика, а ти знаеш мнението ми за нея.
Освен това някак ми е куцо, че имаш як сайфай свят и в него разиграваш кримка. Някак си не си е на мястото. Плюс тва "наште" хора са изкарани некадърници. Бих предпочела да е по-скоро приключение. Но това си е мой проблем.
Radiant Dragon
Global Moderator

Post by Radiant Dragon »

Jane Undead wrote:...
Започвам бавно и тъжно да отговарям на поста.
Шегувам се. Но само малко.

Нека го карам отзад напред, защото тъй май ще е по-леко.

1. За "разиграването на кримка": Научната и приказната фантастика са малко или много (все още се дебатира доколко) мета-жанрове. Т.е. каква история ще сложа в тях (криминале, трилър, екшън, мистерия, приключение, тн.) реално няма значение, защото "задния фон", ако мога така да се изразя, ще си остане НФ или съответно ПФ доде отговаря на (хлабавите) критерии за съответния мета-жанр.
При това положение този роман смятах да бъде криминален (поне засега е такъв; пределно съм наясно какъв plot hijacking ми направи Последният ординарец), защото това ми е най-трудния жанр и желая да се упражнявам в него. Както съм заявил в началото, всичко тук е експериментално: главен протагонист, дължина на повествованието и прочие. Всичко, което добавям, ще е експериментално, също.

2. За "наш'те" и факта, че са некадърници: Ами, да. Все пак, както пише, вече не разследват активно убийства. Нормално е нивото им на компетентност да е паднало. Знам аз как се чувствам всяко лято когато отново започвам тренировъчния си цикъл отначало, камо ли какво им е на онези детективи, дето десет години(!) не са имали в своя район убийство.

3. За аурите: Да, Снежи, знам мнението ти. Но аз също имам мнение. А моето мнение е, че "магията" е също толкова реална и проучваема, колкото и безкрайната област, наречена от хората "наука". За мен "наука" и "магия" са просто двете страни на една монета. Не ми вярваш? Имаш право. Но все пак, мисля, че Никола Тесла би ме подкрепил в моето изказване.

4. И накрая, за драксатите: Както писах в имейла, ще го напиша и тук: тази дискусия е твърде обширна, за да се води по индиректен комуникационен канал. Казано просто, пръстите ми се уморяват.
Кратката версия: Всичко е възможно. Аз стоя зад принципа на Джон Ленън, а не зад Окам и неговите последователи.
Дългата версия: Не знам всъщност доколко ще е дълга. По-скоро ще е поредица от контра-въпроси. Например: защо въшния фенотип и вътрешния генотип да не се различават, или да са противоположни? Или още по-интересно, защо да не са комбинирани? Все пак нали има и такъв израз "the best of both worlds"? Защо като нещо трябва да е различно, трябва да е различно докрай, в противен случай го отхвърляме като невъзможно или недостоверно???
Консултацията с биолог ще бъде от полза. Но само за да постигна по-ясен образ за моето творение, наречено драксат.
Отново, както съм писал в поредицата имейли: Аз първо гледам какво желая да направя и след това търся инструментите, с които да го превърна в реалност. А не обратното - да работя само с това което е налично и да мисля в поставените рамки. Обратния модел ме задушава и ме кара да се чувствам като поета Димчо Дебелянов. ("...живях в заключени простори")

Та... може би моят мироглед да не ти харесва, Снежи. Това е напълно ок. Няма проблеми. Наистина.
Ако желаеш, можеш да спреш да четеш и аз няма да се сърдя. Напротив. Винаги ще съм ти благодарен за оказаната дотук подкрепа.
Винаги. Защото не смятам, че заради това, че в един момент пътищата ни се разминават, аз имам правото да махна с ръка към миналото и да отхвърля твоят вече даден принос.

Но ще продължа да пиша така. Както на мен ми е кеф. Защото когато започнах да пиша, още при първия ми разказ, зад който седнах, аз поех по този път с единствената идея, да пиша неща, дето аз им се радвам и "куфея". Ако трябва да го претворя на цитат, ще е нещо от сорта: "Баси, аман от автор Х, от автор У и автор Z, дай с'а да напиша аз нещо, дето ще е супер-яко и ще се размажа от кеф само като си ги препрочитам после."
И ето ме тук. Това съм аз и засега това ще бъде. А какво ще стане... времето ще покаже.

ПП. За рибката, забравих да я включа: Признавам, това е единственото ми изпускане. А може би не. Драксатите все пак са опасни за "нормалните" форми на живот, само кога "изпускат" от "реактора" си. В противен случай сами по себе си не отдават лъчения.
ППП. За убиеца - лесно ще се разбере кой. Но за... упс, замалко да се изпусна.

Аз съм. Това ми стига.

And loving it since 2021

-- some Dude, circa 2022
Jane Undead
Global Moderator

Post by Jane Undead »

Ще ти отговоря с репликата на вуйчо Върнън от Хари Потър - "There ain't such thing as magic." "None, not one, ... never was."

No god, no magic. Това е личното ми мнение.

Не очаквам да го застъпваш, но аз си го имам. И колкото повече включваш "магията", толкова повече ме караш да не те чета. Щом това е ок при теб, е ок и при мен.

Едит: А, да, и не можеш да наречеш нещо "бозайник", ако то отвътре не е такова.
Post Reply

Return to “Писателска работилница”