Ех, магесническа му работа
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
- negesta
- Has thanked: 811 times
- Been thanked: 388 times
Re: Ех, магесническа му работа
Покрай подготовката за електронното издание, продължаваме да пускаме в блога ни избрани моменти от романа:
Втори откъс(и)
Втори откъс(и)
- Adi
- Global Moderator
- Has thanked: 101 times
- Been thanked: 290 times
Отзивът ми за "Ех, магесническа му работа" в Goodreads:
Първият ми досег с некроманта Лазар и верния му слуга Григор беше в разказа История с некроманти, слуги и демони. С него Калоян Захариев спечели първо място в един от конкурсите на клуб "Галактики" и събуди любопитството ми относно тези герои и света им.
Ежедневието на некроманта Лазар не може да се нарече скучно. Не му стигат задачи като съживяване на селскостопански добитък, общинска поръчка на зомбита и наемане на демони за сплашване на неверни съпрузи, а и слугата му Григор упорито настоява от него да пороби света и завладее човечеството. Или обратното.
Спасяването на бебе определено не влиза в непосредствените му планове. Скоро Лазар и Григор се оказват замесени в заговор от най-високо ниво и за да го разплетат, трябва да се справят с орди убийци и стари врагове. Като същевременно поддържат запаса си от бананови кашички и меки пеленки. Второто като че ли е по-трудно.
Стилът е четивен, действието те дърпа напред, а екшънът и забавлението не спират и за минута. Калоян Захариев ни показва какво може да постигне родното хумористично фентъзи в подходящи ръце /или подходящо перо?/.
Единственото, което ме спира да не дам пет звезди на "Ех, магесническа му работа", са някои моменти, които поне за мен престъпиха границата на хумора и ми оставиха горчив вкус. Но това съм аз.
- Кал
- Първопроходец
Зепайте тука...
... предколедният ни подарък от Goodreads.
... предколедният ни подарък от Goodreads.
- Attachments
-
- 20141207_Magesnicheska.png
- Магията на „Магесническата“
- (182.61 KiB) Not downloaded yet
- negesta
И още избрани моменти от "Ех, магесническа му работа". Една седмица само ни дели от появата на електронното издание на романа :)
Трети откъс
Трети откъс
- Кал
- Първопроходец
„Ех, магесническа му работа“: електронно издание
Медиен анонс:
Анонс за приятели онлайн:
Започвам да разпространявам по сайтовете, форумите и социалните мрежи, където хората ме знаят. Давайте и вие.
И отбелязвайте тук къде пускате линкове – да не дублираме усилия.
Моите са:
- forum.chitanka.info
- www.teenproblem.net/forum
- www.shadowdance.info/forum
- cheteneto.subtle-bg.com
- sf-sofia.com/forum
- www.bghelp.net/forums
- G+ общностите „Аз обичам книгите“, „Читателски клуб“ и „Електронни книги“
- Goodreads групите Bulgaria Reads и Bulgaria
Медиен анонс:
Adi и Кал wrote:На 22 декември в поредица „Човешката библиотека“ излезе „Ех, магесническа му работа“, дебютен роман на Калоян Захариев, грабнал сърцата и умовете на журито в Конкурса за ново българско фентъзи през 2012 г.
„Ех, магесническа му работа“ ще ви срещне с некроманта Лазар и верния му слуга Григор. За тях сиво ежедневие представлява викането на демони от Пъклото, съживяването на селскостопански добитък и обществените поръчки за няколко дузини немъртви. Спасяването на невинно създание не влиза в непосредствените им планове. А когато Лазар и Григор се оказват замесени в заговор от най-висше ниво, ще трябва да се справят с непреклонни нови и стари врагове, за да разберат истината. Като същевременно поддържат запаса си от бананови кашички и чисти пеленки. Второто като че ли е по-трудно.
Пътят на двамата герои към центъра на конспирацията минава през реки от закачливи откровения (без да броим Столичната вада) и океани смях.
Романът излиза в електронен вариант и събира поръчки за хартиен. Като останалите издания на Човешката библиотека, електронната версия се разпространява без дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автор, редактори, коректори, художник и оформители.
За повече:
http://choveshkata.net/blog/?p=5201
Анонс за приятели онлайн:
Кал wrote:Там, в заградено място, тъпчеше стадо крави, а над тях се извисяваше масивният гръб на нещо, което лесно би могло да се сбърка със слон, ако не бяха рогите. Ако беше човек, абаносовочерният Убиец вероятно щеше да си изкарва прехраната, трошейки колене с бейзболна бухалка. Природата обаче се бе смилила над потенциалните му жертви и го бе превърнала в бик, който би накарал онези добичета, дето си развяват байрака всяка година в Памплона, да изглеждат като лауреати на състезание „Най-сладко морско свинче“. Не беше просто едър, беше ОГРОМЕН. В големите му кафяви очи не се четеше кравешка доброта, а некрологът ти.
Убиец е един от героите в „Ех, магесническа му работа“, дебютния роман на Калоян Захариев, който:
- грабна сърцата и умовете (и коремните мускули) на журито на Човешката библиотека в Конкурса за български фентъзи роман, проведен заедно със Сборище на трубадури и издателство MBG Books през 2012 г.;
- подготвяхме общо двайсет месеца, в пет цялостни редакции;
- току-що излезе като електронно издание в поредица „Човешката библиотека“.– Господарю?
– Целият съм в слух, Григоре.
– Една от тенджерите ми поиска цигара!
– О, сигурно е онази, в която си направих ориз – измърмори Сава, търкайки брадичка в шекспиров размисъл. – Този януари ли беше, предишния ли…
– Но вие имате миялна машина! Просто взимате съдовете, слагате ги, натискате копчето и готово.
– Миялна машина?
– Да. Онова квадратното между мивката и хладилника, на което все още стои етикетчето с цената.
– Ама то миялна машина ли било??? Аз си мислех, че е развалена печка. Затова, значи, всеки път като се опитвам да си претопля пица, тя излизаше влажна.
„Ех, магесническа му работа“ ще ви срещне с некроманта Лазар и верния му слуга Григор. За тях сиво ежедневие представлява викането на демони от Пъклото, съживяването на селскостопански добитък и обществените поръчки за няколко дузини немъртви. Спасяването на невинно създание не влиза в непосредствените им планове. А когато Лазар и Григор се оказват замесени в заговор от най-висше ниво, ще трябва да се справят с непреклонни нови и стари врагове, за да разберат истината. Като същевременно поддържат запаса си от бананови кашички и чисти пеленки. Второто като че ли е по-трудно.Две сияещозелени очички се отвориха и се втренчиха в черната рогата, зъбата муцуна на демона. Тримата замръзнаха.
– Айдееее, сега я втасахме – обади се Лазар примирено.
Знаеше какво ще последва. Плач, писъци, трудно детство, пълно с ужасяващи кошмари, хапчета и електрошокова терапия, преди да е станала на десет, ранен сексуален живот, нежелана бременност, гнусна болест, предавана по полов път и преди да разберат, малката вече ще е двадесет и кусур годишен поп идол, който си бръсне главата, носи обици на места, известни само на лекарите, и се увлича по кабалата.
Кокорейки големите си изумруденозелени очи, бебето разтвори устнички… и се разсмя.
Романът излиза в електронен вариант и събира поръчки за хартиен. Като останалите издания на Човешката библиотека, електронната версия се разпространява без дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автор, редактори, коректори, художник и оформители.
И ако търсите подарък за приятели читатели в последния момент – вижте как да им подарите е-изданието с наша помощ. Може и с посвещение от автора.
Желаем ви празници с много смях,
Кал, Калоян и целият екип Магесници
Започвам да разпространявам по сайтовете, форумите и социалните мрежи, където хората ме знаят. Давайте и вие.
И отбелязвайте тук къде пускате линкове – да не дублираме усилия.
Моите са:
- forum.chitanka.info
- sf-sofia.com/forum
- www.bghelp.net/forums
Last edited by Кал on Mon Dec 22, 2014 11:52 am, edited 1 time in total.
Reason: +разгласа
Reason: +разгласа
-
- Global Moderator
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 43 times
Писах при Иван-Ефремовци. Дано някой го прочете.
[spoiler]Защо, защо, защо има минимум знаци, които трябва да се напишат?! Аз искам да споделя само кратка информация?[/spoiler]
[spoiler]Защо, защо, защо има минимум знаци, които трябва да се напишат?! Аз искам да споделя само кратка информация?[/spoiler]
- Кал
- Първопроходец
Снежи, моля вмъкни в горния си пост линк към анонса ти при Ефремовци. Аз също бях отворил тема при тях – видя ли я в списъка ми?
[spoiler]Това ще ти помогне и да се доближиш до желания анти-Туитър минимум. [/spoiler]
[spoiler]Това ще ти помогне и да се доближиш до желания анти-Туитър минимум. [/spoiler]
- Кал
- Първопроходец
В личния ми блог: „Ех, магесническа му работа – целебни дози смях“
И примерни препоръки (recommendations) в Goodreads:
– за хора, чели (и харесали ;)) „Приказка за магьосници, физици и дракон“:
- за фенове на Пратчет (или хумора въобще):
И примерни препоръки (recommendations) в Goodreads:
– за хора, чели (и харесали ;)) „Приказка за магьосници, физици и дракон“:
Ако „Приказка за магьосници, физици и дракон“ ти е харесала – този роман е нейният брат: по-буен, по-целеустремен, също толкова разсмиващ. Ще видиш. :D
Електронното издание тъкмо излезе – можеш да си го поискаш оттук: http://choveshkata.net/blog/?p=5201
- за фенове на Пратчет (или хумора въобще):
Смя ли се достатъчно тази година? :)
Дебютният роман на Калоян, в прясно-парещо електронно издание (http://choveshkata.net/blog/?p=5201), ще я завърши, ще те довърши... Ще видиш. Ти само си го поискай. ;)
-
- Global Moderator
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 43 times
При Иван Ефремовци фейсбук групата стана затворена и едва ли някой ще го види отвън, ако не е в нея. Не знам дали има смисъл да пращам линк. 1
- Кал
- Първопроходец
А новогодишната изненада тук е, че от два дни имаме нова версия на „Магесническата“ – с по-малко сбъркани буквички... и нов помощник-коректор на борда.
Ако вече имате романа, може да изтеглите новата версия от същия линк, който ви пратихме в имейла.
Иначе... той си ви чака.
Ако вече имате романа, може да изтеглите новата версия от същия линк, който ви пратихме в имейла.
Иначе... той си ви чака.
- Светлана
- Global Moderator
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 34 times
Мисля си, че тук е мястото да споделя нещо красиво.
Вчера докато пътувах от София за Търново с влак, успях да си намеря едно уютно местенце, до една малка принцеска, която постоянно ме разглеждаше и обсъждаше с по-голямата си сестричка. Не исках да й преча на това й занимание, извадих четеца на Лъч и започнах да чета от "Ех, магесническа му работа". Нашата любопитка впери поглед в текста и когато аз се засмеех наблюдаваше като истински психолог мен и четеца, опитвайки се да разбере или по-точно потърси отговора на реакцията ми. Споделям, че дълго време четохме заедно и имаше, което я беше задържало над текста толкова дълго време. : )))
Юхуу, слънчева неделя.
Светланаа.
Вчера докато пътувах от София за Търново с влак, успях да си намеря едно уютно местенце, до една малка принцеска, която постоянно ме разглеждаше и обсъждаше с по-голямата си сестричка. Не исках да й преча на това й занимание, извадих четеца на Лъч и започнах да чета от "Ех, магесническа му работа". Нашата любопитка впери поглед в текста и когато аз се засмеех наблюдаваше като истински психолог мен и четеца, опитвайки се да разбере или по-точно потърси отговора на реакцията ми. Споделям, че дълго време четохме заедно и имаше, което я беше задържало над текста толкова дълго време. : )))
Юхуу, слънчева неделя.
Светланаа.
- Кал
- Първопроходец
Из отраженията:
В SciFi.bg R-E wrote:Като голям фен на Пратчет, това ми звучи много интригуващо и ще се опитам да се сдобия с хартиен вариант (нещо не им разбирам системата на Човешката библиотека и предния ми опит за хартиено издание не постигна успех ).
Кал wrote:R-E, „събира поръчки за хартиен [вариант]“ означава, че ще направим хартиено издание само ако се съберат достатъчно поръчали го. (За българските автори „достатъчно“ е 50-ина.)
Все пак първо препоръчвам да разгледаш откъсите: http://choveshkata.net/blog/?page_id=5092. За да провериш дали книгата е твой тип.
- negesta
В пощата на ЧБ Th-S wrote:Книгата взривява страхотнометъра. Уникална е. По мое мнение е по-хубава и от книгите на Пратчет и Асприн. Бих дарил, но не разполагам в момента с карта. Но издадете ли я под формата на книжно тяло - купувам я на мига.
До автора: Пич, ако продължиш да пишеш така свежо може да взема да ти направя олтар.
- Кал
- Първопроходец
Отзив от Христо Блажев в Книголандия
Предварително се извинявам, че съм от алчните издатели, оплюти в предговора, пък си позволявам да харесам страшно много книгата и дори ми се иска да съм я издал – но какво да правиш, слабост, и на най-злостните чудовища в редакторска мантия им се случва. „Ех, магесническа му работа“ на Калоян Захариев е събитие в най-пълния смисъл на думата – първа книга на шеметен талант, който е имал щастието да попадне в добрите ръце на “Човешката библиотека” и необработеният диамант на неговия труд да се шлифова и да блесне. Лесно ще е да метна едно сравнение с Пратчет и да си измия ръцете, но ще е половинчато – Захариев не е подражател, нито бяга като изоглавен далеч от традицията, по-скоро може да се насладим както на шеги с класически фентъзита, така и да забележим оригиналност, която не може да бъде придобита по изкуствен път. Тя или е вродена, като сетиво за изкривено виждане на света, или ако е само наподобена, стои изкуствено като зомби-пръч с епичен копулационен капацитет (герой от книгата, с който едва ли искате да се срещнете).
(...) Все пак, за да не пресолвам манджата, бих се радвал в неминуемото продължение да има някакви по-интересни сюжетни решения, както и да се отстрани това умерено тъпчене на места – тормозът над героите и заприходените им жертви си е налице, но малко повече действие за сметка на сладки приказки не би дошло зле. Но еднозначно мога да кажа, че това е един от най-добрите дебюти, които съм чел, и съм искрено обнадежден, че тепърва ще четем още от Калоян Захариев. И все пак ще се изпъча, че забелязах този автор още като журирах в конкурса на [клуб „Галактики“] – тогава безапелационно класирах на първо място негов разказ с героите от романа, в който ясно прозираше, че е част от нещо по-голямо, но притежаваше и достатъчно самостоятелност.
Last edited by Кал on Sun Jan 17, 2016 4:54 pm, edited 1 time in total.
Reason: елиминирам злодеи ;)
Reason: елиминирам злодеи ;)
- Светлана
- Global Moderator
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 34 times
Забравих да споделя, че прочетох "Ех, магесническа му работа" .
Много ми хареса!! Имаше моменти, за които си казвах " Как го измисли това?", смеейки се. Финалът на книгата ме развълнува най - много, защото [spoiler]неочаквах да дадат Радостина на Чернобог. Мигът, в който главните герои осъзнават как я спасиха, какво преминаха, за да й помогнат да изживее своя живот и как те трябва да се разделят с нея. Много силен момент. : ))
Другият красив момент беше с порастването на малката зеленоочка и нейните творения, в които рисува своите ангели - Лазар и Грирор.
Много красив финал.[/spoiler] Поздравления на автора, вълшебна книга - омагьоса ме. : ))
Много ми хареса!! Имаше моменти, за които си казвах " Как го измисли това?", смеейки се. Финалът на книгата ме развълнува най - много, защото [spoiler]неочаквах да дадат Радостина на Чернобог. Мигът, в който главните герои осъзнават как я спасиха, какво преминаха, за да й помогнат да изживее своя живот и как те трябва да се разделят с нея. Много силен момент. : ))
Другият красив момент беше с порастването на малката зеленоочка и нейните творения, в които рисува своите ангели - Лазар и Грирор.
Много красив финал.[/spoiler] Поздравления на автора, вълшебна книга - омагьоса ме. : ))
Last edited by Кал on Thu Jan 15, 2015 10:58 am, edited 1 time in total.
Reason: Ааа! Спойлър! :D
Reason: Ааа! Спойлър! :D
- Кал
- Първопроходец
Отзив в My Fantasy Experience
И моя реакция:
(...) книгата изобилства от колоритни персонажи, заплетени интриги, много екшън, нелепи ситуации и многопластова история, която се чете на един дъх.
(...) В тази книга ще откриете и най-симпатичните и прекрасно развити образи в родното фентъзи, а и не само.
И моя реакция:
Кал wrote:За хартиеното издание: Проблемът не е само в смелостта на издателите. Проблемът е да се намерят книжарници, които: а) знаят как да си представят книгите (или дори какво въобще продават); б) се държат коректно с издателите. Събрал съм тъжен опит по темата в един запис в блога на Човешката библиотека: „Не учете децата си да крадат“. И поне засега не знам как можем да излезем от тоя порочен кръг…
Но поне електронните книги се четат все повече.
- Кал
- Първопроходец
Звукозапис: 24.01., Зимна Таласъмия – четем откъси от най-новите издания на ЧоБи
(Включително от „Ех, магесническа му работа“.)
(Включително от „Ех, магесническа му работа“.)
- frog
- добромет
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 856 times
I admit - he's VERY good. С изключение на някои подробности (нямам предвид твари и подобни гнусотии), които можеше да ги няма. И жалко, че дразнещите метафори бяха точно в частта, дето аз я коригирах По-натам се префинил.
Вече може да се каже, че и аз имам откъси за споделяне.
[spoiler]Дали ще можем да му осигурим подобаващата слава, ех, адаш... [/spoiler]
Вече може да се каже, че и аз имам откъси за споделяне.
[spoiler]Дали ще можем да му осигурим подобаващата слава, ех, адаш... [/spoiler]
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
- frog
- добромет
Can you possibly guess which is MY favourite part?
Ще дам жокери:
- не е от разчувстващите, макар и да са приятно прецизирани
- не е с Манон, въпреки че ми липсва
- дори не е в Залата
- в Столицата е
- няма кървища (btw, не знам защо не им се впечатлявах, може би защото фокусът не беше върху тях)
- it's not religious in any way.
Ще дам жокери:
- не е от разчувстващите, макар и да са приятно прецизирани
- не е с Манон, въпреки че ми липсва
- дори не е в Залата
- в Столицата е
- няма кървища (btw, не знам защо не им се впечатлявах, може би защото фокусът не беше върху тях)
- it's not religious in any way.
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
- Кал
- Първопроходец
[spoiler]Разговорът у Сава за неговата кухня и домакинските навици на старите ергени? В частност, откровението за миялната машина nee печка?[/spoiler]
- frog
- добромет
Почти Да не би да не е имало нужда от жокери Но в книгата предположението ти дори не успя да ме докосне особено.
[spoiler]Answer: Григор след като се изкъпа не беше точно разговор. Засиявам само като си го помисля.[/spoiler]
[spoiler]Answer: Григор след като се изкъпа не беше точно разговор. Засиявам само като си го помисля.[/spoiler]
- Кал
- Първопроходец
От днес, след експертната намеса на frog, имаме още по-сресана версия на романа. Вие само ни я поискайте.
- Кал
- Първопроходец
Покрай обявяването на резултатите от Националните фантастични награди романът се сдоби с още по-нова версия.
Сега чакаме Хрс да го похвали и по един друг повод...
Сега чакаме Хрс да го похвали и по един друг повод...
- frog
- добромет
Премиерата
След като днес поканих "правилните" Приятели на ЧоБи, а вчера медии и Сподвижници, поканата е за официалното представяне на 24 март, вторник, от 18:30 ч. в SOHO на ул. Искър 4 (при кръстовището с ул. Веслец). Зала Holistic на втория етаж.
И Калоян ще дойде.
https://www.facebook.com/events/1569146850011242/
При домакините.
И Калоян ще дойде.
https://www.facebook.com/events/1569146850011242/
При домакините.
- Кал
- Първопроходец
Ползвайки поканата от Хрис:
... го разгласям по местата, където вече бях писал:
- forum.chitanka.info
- sf-sofia.com/forum
- www.bghelp.net/forums
Приятели (:
Заповядайте на премиера на 24 март, вторник, от 18:30 ч. в SOHO на ул. Искър 4 (при кръстовището с ул. Веслец). Ще бъдем в зала Holistic на втория етаж. В присъствието на автора Калоян Захариев ще поговорим за дебютния му роман, станал част от поредица „Човешката библиотека“.
„Ех, магесническа му работа“ грабна сърцата и умовете на журито в Конкурса за ново българско фентъзи през 2012 г. Първото му електронно издание беше през декември 2014 г., а миналата седмица излезе в ново, за да отпразнува отличието си в категория „Най-добър дебют за 2014 г.“ на Националните фантастични награди.
По изключение сме обявили събитието във fb - можете да разгледате как продължава поканата.
Домакините също са разгласили.
Заповядайте да се посмеем заедно.
И... си припомнете прочетеното, защото ще има малка томбола с въпроси!
... го разгласям по местата, където вече бях писал:
- forum.chitanka.info
- sf-sofia.com/forum
- www.bghelp.net/forums
- Кал
- Първопроходец
Re: Премиерата
frog wrote:(...) официалното представяне на 24 март, вторник, от 18:30 ч. в SOHO на ул. Искър 4 (при кръстовището с ул. Веслец). Зала Holistic на втория етаж.
звукозапис
- frog
- добромет
Аз пускам въпросите :>
I. Колко крокодили има в рова около замъка?
II. Колко ще бъдат крокодилите в рова след края на карантината?
III. Колко магически капана поставя Лазар в градината?
IV. Кои спортове е практикувал Лазар по време на следването си? - sort of
V. Единствено с кой спорт Лазар е имал проблем? - guessed
VI. Колко убийци има в Столицата? - sort of
VII. В колко заведения в историята има екшън? - guessed
VIII. Колко пъти Лазар използва свръхмощното заклинание по време на историята? - guessed
IX. Колко пъти Манон си забравя сина в магазина? - налучкаха го!!!
X. Какво става, ако Лазар за пентаграмите си използва тебешир за мравки?
- frog
- добромет
Указания за записа
Преди малко me wrote:Въпросите са от 58:15 нататък, които на записа не се чуват лесно :>
Специфичното е, че най-добре се чува гласът на автора, защото диктофонът беше най-близо до него.
Калин не седна до автора и затова понякога все едно мънка. А аз най-много мънкам, този път не се сетих да си приближавам машинката.
Сравнително в началото на срещата чета един откъс. Може да се прочете отделно - началото на част 28. Ама преди диалога, за да не си spoil-ваш :>