Spoiler
Наистина добри:
Trinity Seven - в основата си е ясно: типичен биткаджийски фентъзи шонен с харем. Но... мога ли да го нарека това основа? Заслужава да се гледа, защото:
1) Магическата система е страхотна, и се обръща завидно много време на построяването ѝ.
2) Всяко едно момиче е страхотно. Най-вече Леви.
3) Главният герой е също толкова страхотен. Колкото Леви.
4) Хората знаят как да си харчат парите - обикновено анимацията е... зле, но самите екшън сцени получават завидно внимание, и всяка една сцена с биеща се Леви изведнъж се превръща в нещо absolutely fluid и true 24fps. For example.
5) Най-добрите саундтрак и използване на звукови ефекти. Просто... най-добрите. Наложи ми се да си променя топ 10 на ОСТове заради това аниме.
Danna ga Nani wo Itteiru ka Wakaranai Ken - аниме, предназначено за такива като мен, и за гаджетата им. Мога да го твърдя със сигурност, гаджето ми го харесва. Не, тя принципно гледа европейски филми, не аниме.
Mushishi - все още е добро. По-малко suffering май че от предишните сезони? Не съм сигурен дали да броя това за отрицателно, или за положително.
Ookami Shoujo to Kuro Ouji - малък бюджет, озвучителите постепенно престават да са толкова зле, но хубави поп/рок песни, и страхотно шоуджо.
Gugure! Kokkuri-san - супер приятен слайс ъф лайф и добра комедия, какво повече може да иска човек... а, да, хубави песни за оп/ед. Особено ендингът е страхотен.
Twintails - след супер силен първи том (чети: 10/10, едни от любимите ми епизоди въобще от тв серии), явно новелата не е успяла да се развие както бих искал, и забива в онзи постоянен рехаш на токусатсутата. Е, така де, тук е пародиен рехаш, но... ъъ... ние си го знаем, можеше и без него. Успява да направи и много неща правилно, макар и да отстъпва на просто перфектните първи 4 епизода.
Добри/стават:
Denki-gai no Honya-chan - приятно слайс ъф лайф романс, където всеки има ясен OTP, и няма романтични драми. Не го препоръчвам за хора, които не схващат рефърънсите. Лесно е да се познае дали ще ги схващате: ако от синопсисът на анимето не ви е вече ясно че ще става дума за флагшип магазинът в Акиба на веригата Тораноана, значе анимето не е за вас.
Ситуацията в банята ни - ъъ. Намерете си някой друг мъж, и го гледайте заедно голи в някоя вана. Или, ако сте от женски пол, просто го гледайте както си е предвидено, и после мастурбирайте на героите, както си е предвидено. Не, шегите настрана, супер приятно кратко аниме. Малката сестра прави всичко 3 пъти по-добре.
Грисаиа - по-добре четете Зарегото.
Не, визуално анимето е изпипано страхотно. На Уатанабе май му се губят малко движенията, ама стилът му е толкова прекрасен иначе, че ще му простя.
Като скрипт, естествено, това е просто ръшната визуалната новела. Мнооого ръшната. Но, вижда се що-годе какво стои отдолу. И да, би ми било приятно да го прочета... ала, докато се опитва да държи някакъв Зарегото тон повечето време, жестокостта отдолу е само въпрос на statistical outliers. Героите не са изтеглили лош жребий, героите от всички лоши жребии събрани са изтеглили малкото на брой дефектни. Та да, жестокостта може да е детайлна, главният герой може да е ужасяващ в решенията си, но някак си Зарегото е по-пленяващо в своята отявлена жестокост, произтичаща от героите, не от ситуацията.
Когато свръхестествените битки станат част от бита ни - много среднистко. Trigger са супер добри в предаването на движение, но някак им се губи как да направят нещо подобно. Но по начало новелата е някаква относително зле, човекът си е изсмуквал неща от пръстите. Оу уел.
Чайка - мда, все същата работа. Авторът е страхотен, новелите които пише (сигурно) са много добри, ама нещо не му върви съвсем с адаптациите. Много ръшнато, точно като първият сезон.
Все още продължават:
Akatsuki no Yona - всъщност е супер приятно шоджо фентъзи. Препоръчвам го, макар и по-скоро за разпускане, отколкото като нещо ангажиращо и велико.
Bonjour Koiaji Patisserie - започна като супер клиширано шоуджо. Още си е такова, но не просто поддържа приятност на клишираността си, но и се развива постоянно в положителна насока. В момента наистина го харесвам това шоу.
Cross Ange - this is getting better with each episode. You just need to stop with your disbelief in and accept in your heart that INDEED all this comedy is INDEED intentional. Oh, yeah, and that jab at the SJWs? INDEED intentional too. It's all intentional. Enjoy the ride, I sure do.
No, actually I am not trying to be sarcastic, the beauty of this is that the creators indeed intended it like that.
Garo - средновековно фентъзи бекстори на токусатсу франчайз. К. Става за гледане, и има хубава по-келтска музика.
Log Horizon - вече не се сърдя че смениха студиото, поддържа нивото на първия сезон.
Тоест, хем има епизоди, които ме разплакват от радост, хем има такива, които едвам успявам да изгледам. Но епизода за Свети Валентин бе учудващо добър, така че сигурно тоя сезон ще ми хареса повече от предишния.