Как спасяваме света
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Как спасяваме света
Тема за антологията, събрала отличените текстове от Копнежа за растящо творчество през 2015-а.
Започваме с:
Копнеж за корица и първо надзъртане в антологията
Започваме с:
Копнеж за корица и първо надзъртане в антологията
- Кал
- Първопроходец
Re: Как спасяваме света
Медиен анонс за Копнежа:
Фондация „Човешката библиотека“ кани всички художници на възраст до 27 години в новия Копнеж за корица на „Как спасяваме света“:
http://choveshkata.net/blog/?p=5793
„Как спасяваме света“ е предстояща антология в поредица „Човешката библиотека“. Тя събира текстовете, отличени в Копнежа за растящо творчество през 2015 г., и се явява духовна сестричка на по-ранната антология „За спасяването на света“. Тук младите автори сами решаваха какво да вложат в „свят“ и как да подходят към „спасяваме“. „Свят“ означава целият ни Космос – но и всяко живо същество. Спасяваме природата; или някоя общност; или отношенията ни с другите; или ценностите, заради които си заслужава да живеем. Понякога дори „спасяваме“ – със закачка, смигване и смушкване…
Крайният срок за изпращане на корици е 15 април 2016.
Пълните условия и най-актуалната информация за Копнежа открийте тук:
- Кал
- Първопроходец
И в Ятото:
Кал wrote:Новините, които ме вълнуват, са позитивните, творческите, припомнящите ни, че доброто (така де, „доброто“) поне засега надделява – иначе нямаше да ни има...
Ето една съвсем прясна:
- Кал
- Първопроходец
И във форума на teenproblem:
Приятели (:
Ако обичате да рисувате и сте на възраст до 27 (вкл.), участвайте в новия Копнеж за корица на Човешката библиотека:
Срокът е 15 април. А антологията, вярвам, ще ви изкърти.
Изкъртете ни и вие.
- Кал
- Първопроходец
С Теодора от радио „Стара Загора“ си имаме приказката отдавна. Току-що направихме едно петминутно интервю за Копнежа и Човешката библиотека по принцип. Ако сте в оня край на България, току-виж го чуете.
- Кал
- Първопроходец
С един удар – двеста заека:
В Ятото [url=http://www.yatoto.bg/posts/1198543]Кал[/url] wrote:Ето ни и в Goodreads – кавалкадата растящи (и спасяващи ) автори:
https://www.goodreads.com/book/show/29565560
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 7 times
Нов откъс от „Как спасяваме света“: „Дъжд от бобри“ на Борис Курдалиев
Напомняме, че до 15 април:
~ търсим корица : )
~ подготвяме електронното издание. Дотогава вие може да ни помогнете, като ни пишете (на poslednorog маймунка gmail точка com) дали искате:
Напомняме, че до 15 април:
~ подготвяме електронното издание. Дотогава вие може да ни помогнете, като ни пишете (на poslednorog маймунка gmail точка com) дали искате:
- хартиени бройки от антологията и колко – така ще преценим хартиения тираж;
- да ви включим в По-желалите – читателите, които вярват, че „Как спасяваме света“ заслужава да излезе. За целта ни трябват двете ви имена.
Last edited by Кал on Fri Mar 25, 2016 1:01 pm, edited 1 time in total.
Reason: опростявам :)
Reason: опростявам :)
-
Трети откъс от антологията: „Молив с гумичка“ от Александрина Димова (и продължаваме да търсим корица)
- Кал
- Първопроходец
-
- Кал
- Първопроходец
Още в Ятото:
Кал wrote:Любимата ми рецепта за вкусен десерт е: като свърша с основното блюдо (http://choveshkata.net/blog/?p=5070), да го допълня с нещо малко и свежо:
http://choveshkata.net/blog/?p=5814
- Кал
- Първопроходец
В Ятото [url=http://www.yatoto.bg/posts/1205477]Кал[/url] wrote:Личностно израстване се постига с опознаване на другите и света, широка палитра емоции (включително тъжни, ядосани и всичко, което в страха си смитаме като „негативно“), смели мечти, постоянство...
Аз обожавам да гледам как някой расте. Като авторите в тази антология:
http://choveshkata.net/blog/?p=5829
Във форума на teenproblem [url=http://www.teenproblem.net/forum/showthread.php/581732?p=11427288&viewfull=1#post11427288]Кал[/url] wrote:Ако пък (като мен :/ ) не умеете да рисувате, но обичате да четете, включете се към По-желалите – хората, които вярват, че „Как спасяваме света“ заслужава да излезе.
Причина 1: http://choveshkata.net/blog/?p=5829
Причина 2: http://choveshkata.net/blog/?p=5814
Още причини: http://choveshkata.net/blog/?page_id=5817
Тия млади автори си нямат vlog... но какво да кажат, имат.
-
Пети откъс от антологията: „Костенурчо с триетажната черупка“ от Кирил Димов.
Остават по-малко от два дни до 15 април:
Остават по-малко от два дни до 15 април:
- хартиени бройки от антологията и колко – така ще преценим хартиения тираж;
- да ви включим в По-желалите – читателите, които вярват, че „Как спасяваме света“ заслужава да излезе. За целта ни трябват двете ви имена.
- Кал
- Първопроходец
В Ятото [url=http://www.yatoto.bg/posts/1205911]Кал[/url] wrote:Още растящи и хвърковати автори – да ни зареждат, ако силите ни вземат да се изчерпят:
http://choveshkata.net/blog/?p=5862
- Gilraen
- Global Moderator
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 15 times
Впечатления след прочита :
Развълнуваха ме хвъркатият Костенурчо, както и разказът на Адриана Пенчева.
Хубаво и истинско е стихотворението, макар че според мене би могло да се шлифова още - но съвсем лекичко. Не бих могла да шлифовам поезия - то иначе щях да пиша:)), просто такова е вътрешното ми усещане, но то не го прави лошо в никакъв случай.
- Борис Курдалиев! 6+ - въображение, идея, хумор, странност:).
- Никола Янчовичин
Хубав атмосферен разказ, сред чиито думи открих следните перли:
"Нощта – тъмна, могъща и тежка, се стелеше над земята".
"А нощите са такива, каквито крачещите денем ги направят".
"Светът ще оцелее единствено ако спасяваме и умножаваме спомените..."
Простичко афористични прозрения, много добри.
А първото цитирано от мен изречение заявява: ражда се писател:)
И въпреки това историята като цяло не ме остави убедена напълно, съжалявам.
- Есеистичните творби - smells like teen spirit, което в случая ще рече, че са искрени, че пулсират с болката, която носи съприкосновението със света и с обичта към същия този свят, и с желанието да го променят.
Откроявам "Машинни чувства" на Божидар Иванов - за мен поне вплитането на меланхолично-реалистичните му размисли за контактите ни с действителността и себеподобните в "машинната" естетика е много удачно ехо на тези "отношения".
"Самотата мачка хората между зъбните си колела. Емоциите са моментни, като присветкването на LCD индикаторите при ново съобщение. Звуците са вълни от говорителите на чифт слушалки. Гледките са безброй комбинации от червено, зелено и синьо. RGB. Всичко е между #000000 и #FFFFFF. Разговорите са плоски като екраните на мобилните устройства..."
А "Молив с гумичка" на Александрина Димова ме накара да повярвам, макар и само докато го препрочитах, че един човек може да предизвика верижна реакция от добри неща и в крайна сметка да ни доближи до жадуваната промяна.
- Тайната на Драконовото дърво, Михаела Рогачева
Трябва първо да спомена, че и на мен, като на неподражаемата Неми от комиксите на Лисе Мюре, Негово Величество Драконът ми е любимото същество; че напълно споделям убеждението на Шута от сагата на Робин Хоб – в небесата на този свят трябва да летят дракони; и исках да съм седяла до Гед, когато веднъж той видял дракони да летят на запад и бил щастлив.
Но не само това са причините да харесам толкова разказа на Михаела Рогачева. Харесвам го, защото е искрен, простичък и свеж като изворна вода след дълга разходка в гората, като платно на Анри Русо. Защото преплита реалности. Защото стилът е приятен и игрив. Защото ей тази идея за Сътворението адски ми допада:
„– Много отдавна – проговори Икфет – един огнен дракон решил да създаде земя, където той и неговите деца да живеят в мир. И така се появила Земята. Първоначално била огнено кълбо от лава. Но всяко от децата на Дракона-баща създало по нещо. Селт, драконът на скалите, създал земната твърд, а майката на земните дракони Копет, покровителка на растенията, я покрила с цветя и дървета, храсти и трева. Телав, дракон на водите, създал всяка река и всеки океан, всяко езеро и всяко море. Стелфе, единствената дъщеря на Копет, пуснала всички животни на земята, а Скаел създал въздуха и небето, вятъра и облаците. И накрая Сивкал, драконът на човешкия род, създал нас, хората, по подобие на Бога.”
И защото е проникнат от искрена тревога за бъдещето на света и от желанието той да бъде спасен:
„Разказах ви тази история, защото ви моля за помощ. Да, има пазители на драконовите дървета и драконите са живи. Ала вече се крият толкова добре, че дори аз понякога забравям, че ги има. Но те са тук и още ни пазят, въпреки че ние рушим домовете им.
Великото драконово дърво вече не сияе. Драконите скърбят. Защото, да, драконовите дървета са живи, но хората продължават да унищожават природата. И това съсипва драконите. Скоро мъката ще ги погуби.
Помогнете ми да спасим драконите! Помогнете ми да спасим Земята!
А аз ще ви се отблагодаря, като ви разкажа за останалите ми срещи с тях…”
Чакаме да ни разкажеш още истории, Михаела!
- Булките с черен воал, Мая Стойчева
Изумително свеж поглед към неувяхващата тема за Сатаната и преобразяващата и спасяваща сила на любовта.
- Писмо в бутилка, Антоний Атанасов
Не зная греша ли, като си мисля, че това е най-младият автор в Антологията? Впечатленията ми са отразени по реда на четенето, та затова Антоний е последен в списъка, но не и по значимост. В неговата непринудена, мило разказана история прозира вече активна позиция: „Камъкът блестял със златиста светлина и озарявал всичко наоколо. Рачетата се доближили до него и пожелали първо да се върнат маймунките, които толкова обичали планетата си. След това поискали да живеят и играят всички заедно на тази планета Земя. Третото им желание било моретата да бъдат вечно красиви и чисти. И четвъртото им желание било всички обитатели да са силни и добри…”
Мисля, че Анатолий е силен и добър. Напред, приятелю.
На „Как спасяваме света” – много проникновени и човечни читатели! Мисля, че спасяването вече е в ход с такива автори.
Развълнуваха ме хвъркатият Костенурчо, както и разказът на Адриана Пенчева.
Хубаво и истинско е стихотворението, макар че според мене би могло да се шлифова още - но съвсем лекичко. Не бих могла да шлифовам поезия - то иначе щях да пиша:)), просто такова е вътрешното ми усещане, но то не го прави лошо в никакъв случай.
- Борис Курдалиев! 6+ - въображение, идея, хумор, странност:).
- Никола Янчовичин
Хубав атмосферен разказ, сред чиито думи открих следните перли:
"Нощта – тъмна, могъща и тежка, се стелеше над земята".
"А нощите са такива, каквито крачещите денем ги направят".
"Светът ще оцелее единствено ако спасяваме и умножаваме спомените..."
Простичко афористични прозрения, много добри.
А първото цитирано от мен изречение заявява: ражда се писател:)
И въпреки това историята като цяло не ме остави убедена напълно, съжалявам.
- Есеистичните творби - smells like teen spirit, което в случая ще рече, че са искрени, че пулсират с болката, която носи съприкосновението със света и с обичта към същия този свят, и с желанието да го променят.
Откроявам "Машинни чувства" на Божидар Иванов - за мен поне вплитането на меланхолично-реалистичните му размисли за контактите ни с действителността и себеподобните в "машинната" естетика е много удачно ехо на тези "отношения".
"Самотата мачка хората между зъбните си колела. Емоциите са моментни, като присветкването на LCD индикаторите при ново съобщение. Звуците са вълни от говорителите на чифт слушалки. Гледките са безброй комбинации от червено, зелено и синьо. RGB. Всичко е между #000000 и #FFFFFF. Разговорите са плоски като екраните на мобилните устройства..."
А "Молив с гумичка" на Александрина Димова ме накара да повярвам, макар и само докато го препрочитах, че един човек може да предизвика верижна реакция от добри неща и в крайна сметка да ни доближи до жадуваната промяна.
- Тайната на Драконовото дърво, Михаела Рогачева
Трябва първо да спомена, че и на мен, като на неподражаемата Неми от комиксите на Лисе Мюре, Негово Величество Драконът ми е любимото същество; че напълно споделям убеждението на Шута от сагата на Робин Хоб – в небесата на този свят трябва да летят дракони; и исках да съм седяла до Гед, когато веднъж той видял дракони да летят на запад и бил щастлив.
Но не само това са причините да харесам толкова разказа на Михаела Рогачева. Харесвам го, защото е искрен, простичък и свеж като изворна вода след дълга разходка в гората, като платно на Анри Русо. Защото преплита реалности. Защото стилът е приятен и игрив. Защото ей тази идея за Сътворението адски ми допада:
„– Много отдавна – проговори Икфет – един огнен дракон решил да създаде земя, където той и неговите деца да живеят в мир. И така се появила Земята. Първоначално била огнено кълбо от лава. Но всяко от децата на Дракона-баща създало по нещо. Селт, драконът на скалите, създал земната твърд, а майката на земните дракони Копет, покровителка на растенията, я покрила с цветя и дървета, храсти и трева. Телав, дракон на водите, създал всяка река и всеки океан, всяко езеро и всяко море. Стелфе, единствената дъщеря на Копет, пуснала всички животни на земята, а Скаел създал въздуха и небето, вятъра и облаците. И накрая Сивкал, драконът на човешкия род, създал нас, хората, по подобие на Бога.”
И защото е проникнат от искрена тревога за бъдещето на света и от желанието той да бъде спасен:
„Разказах ви тази история, защото ви моля за помощ. Да, има пазители на драконовите дървета и драконите са живи. Ала вече се крият толкова добре, че дори аз понякога забравям, че ги има. Но те са тук и още ни пазят, въпреки че ние рушим домовете им.
Великото драконово дърво вече не сияе. Драконите скърбят. Защото, да, драконовите дървета са живи, но хората продължават да унищожават природата. И това съсипва драконите. Скоро мъката ще ги погуби.
Помогнете ми да спасим драконите! Помогнете ми да спасим Земята!
А аз ще ви се отблагодаря, като ви разкажа за останалите ми срещи с тях…”
Чакаме да ни разкажеш още истории, Михаела!
- Булките с черен воал, Мая Стойчева
Изумително свеж поглед към неувяхващата тема за Сатаната и преобразяващата и спасяваща сила на любовта.
- Писмо в бутилка, Антоний Атанасов
Не зная греша ли, като си мисля, че това е най-младият автор в Антологията? Впечатленията ми са отразени по реда на четенето, та затова Антоний е последен в списъка, но не и по значимост. В неговата непринудена, мило разказана история прозира вече активна позиция: „Камъкът блестял със златиста светлина и озарявал всичко наоколо. Рачетата се доближили до него и пожелали първо да се върнат маймунките, които толкова обичали планетата си. След това поискали да живеят и играят всички заедно на тази планета Земя. Третото им желание било моретата да бъдат вечно красиви и чисти. И четвъртото им желание било всички обитатели да са силни и добри…”
Мисля, че Анатолий е силен и добър. Напред, приятелю.
На „Как спасяваме света” – много проникновени и човечни читатели! Мисля, че спасяването вече е в ход с такива автори.
Не падайте духом, а с весели сърца препускайте срещу съдбата си!
- Кал
- Първопроходец
Препоръчвам в Goodreads:
Кал wrote:Ако зарядът ти някога свърши, почерпи от връстници.
-
В Копнежа за корица на антологията се включиха петима млади художници с общо 10 предложения. До края на април ще обявим това, което грабне най-много сърца и умове сред нашето жури.
По-долу ви предлагаме един от включените текстове, шести пореден: „Броеница от любов“ на Ренета ГеоргиеваПишете ни до 1 май (на poslednorog маймунка gmail точка com) дали искате да ви включим в По-желалите – читателите, които вярват, че „Как спасяваме света“ заслужава да излезе. За целта ни трябват двете ви имена.
Last edited by Кал on Mon May 09, 2016 7:48 pm, edited 1 time in total.
Reason: променям заглавието по желание на авторката
Reason: променям заглавието по желание на авторката
- Кал
- Първопроходец
„Как спасяваме света“: електронно издание
Най-нова версия: 2016-05-16
Засега не бързам да я разгласявам. Нека първо творческите участници и По-желалите я поровят за грешчици.
Най-нова версия: 2016-05-16
Засега не бързам да я разгласявам. Нека първо творческите участници и По-желалите я поровят за грешчици.
Last edited by Кал on Mon May 16, 2016 9:06 am, edited 1 time in total.
Reason: нова версия
Reason: нова версия
- Кал
- Първопроходец
Разпратих до Приятелите ни (и не само ;)):
И създадох събитие в Ятото:Кал wrote:Излезе електронният вариант на 22-рата ни книга – антологията „Как
спасяваме света“, която представя отличените текстове в миналогодишния
ни Копнеж за растящо творчество (и е по-малката сестричка на „За
спасяването на света“ ;). Заповядайте на премиерата ѝ: на 14 май
(събота), от 11 часа, в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека:
http://choveshkata.net/blog/?p=5927
(Ако ще идвате, моля потвърдете докъм петък. Да знаем колко стола да
приготвим. ;)
Или просто ни поискайте „Как спасяваме света“ за четене. И споделете с
приятели. Най-ефективното спасяване е взаимното. ;)
Антологията „Как спасяваме света“ представя отличените текстове в миналогодишния Копнеж за растящо творчество на Човешката библиотека:
Заповядайте на премиерата ѝ в събота! (И моля потвърдете – на poslednorog-маймунка-gmail-точка-com – до петък, ако ще идвате. Да преброим столовете. ;)
Пак тогава ще ви представим и други изненади... като първия (доколкото ни е известно) български визуален роман, Aurelion: The Coin:
https://lemmasoft.renai.us/forums/viewt ... 43&t=38359
И неговите автори – клуб „Светлини сред сенките“.
И Весела Фламбурари.
И...
Изненадайте се. ;)
- Кал
- Първопроходец
Антологията току-що се сдоби с нова версия.
Разликата със старата версия е само едно заглавие. Кой ще я открие първи?
Разликата със старата версия е само едно заглавие. Кой ще я открие първи?
- Кал
- Първопроходец
Медиен анонс (наше общо отроче с Дари... гиди какви калпазанлъци правим в тая ЧоБи ):
- eurochicago.com
- teenews.eu
- e-bookbg.com
Note to self: Ако до края на месеца е все същата суша, юни ще пратя нов медиен анонс.
Отражения:Поредица „Човешката библиотека“ се сдоби с 22-рото си издание – антологията „Как спасяваме света“, а на 14 май в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека се състоя и нейната премиера.
„Как спасяваме света“ събира текстове, отличени в миналогодишния Копнеж за растящо творчество, и е духовен приемник на антологията „За спасяването на света“. Младите автори (на възраст от 6 до 27 г.) сами решаваха какво да вложат в „свят“ и как да подходят към „спасяваме“. „Свят“ означава целият ни Космос – но и всяко живо същество. Спасяваме природата; или някоя общност; или отношенията ни с другите; или ценностите, заради които си заслужава да живеем. Понякога дори „спасяваме“ – със смигване и смушкване…
Антологията излиза в електронен вариант и събира поръчки за хартиен. Както останалите издания на Човешката библиотека тя няма дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, редактори, коректори, художници и оформители.
За повече:
- eurochicago.com
- teenews.eu
- e-bookbg.com
Note to self: Ако до края на месеца е все същата суша, юни ще пратя нов медиен анонс.
Last edited by Кал on Mon Jun 06, 2016 11:26 pm, edited 3 times in total.
Reason: +отражения
- Кал
- Първопроходец
Към всички наши приятели в чужбина:
Кал wrote:Драги приятели (:
За днешния ни празник избрахме да си сътворим радост с... книга. И то
с растяща книга: написана и нарисувана от растящи творци.
Антологията „Как спасяваме света“ събира текстовете, които отличихме в
миналогодишния ни Копнеж за растящо творчество
(http://choveshkata.net/blog/?page_id=3213). Нейните автори и
художници са на възраст от 6 до 27 години. И всички до един предлагат
свой поглед върху темата. Свое решение. Свое усещане. Своя усмивка...
Сега споделяме антологията с вас. Като вдъхновение, като порив за
спасение... и най-вече понеже споделената радост е умножена радост.
Харесайте си корица от http://choveshkata.net/blog/?p=5927.
Ако е първата – теглете тук:
линк към съкровищницата ни с книги ;)
Ако е втората – тук:
линк към съкровищницата ни с книги ;)
За четене и преобразуване в други формати препоръчваме:
http://calibre-ebook.com/download (програма за четене на компютър)
или
http://ebook.online-convert.com (онлайн преобразуване във формати за
е-книги: EPUB, FB2, AZW, MOBI, ...)
или
http://document.online-convert.com/ (онлайн преобразуване във формати
на документи: TXT, HTML, RTF, ODT, DOC(X), ...)
За празници на радостта,
От Човешката библиотека: Кал:)н
П.П. Ако използвате Goodreads и си свалите „Как спасяваме света“ –
усмихнете ни тук: https://www.goodreads.com/book/show/29565560
- Кал
- Първопроходец
И сега отивам да я подаря на всички, които са си отбелязали в Goodreads, че искат да я четат...
ЕДИТ: Разнежих се и се разписах и у ШД:
Кал wrote:Честит!
Ако случайно не са ви уцелили с подходящ подарък (аййй, гиди одърталяци…) – аз днес черпя с „Как спасяваме света“, антологията с автори на 6 до 27. Дето поне на мен ми съживяват детското желание да мечтая; и ми преливат сили да си сбъдвам измечтаното. (И да съзрявам, без да губя – точно както го е писал Ян.)
Само си я поискайте от пощата на ЧоБи.
- Кал
- Първопроходец
Ето го:Кал wrote:Note to self: Ако до края на месеца е все същата суша, юни ще пратя нов медиен анонс.
Отражения:За Деня на детето – четиво от деца
Поредица „Човешката библиотека“ порасна с новото си, 22-ро издание – антологията „Как спасяваме света“. Разказите, размислите и стиховете в нея съживяват детското желание да мечтаем. И ни вливат сили, за да сбъдваме мечтите си. И ни насърчават да съзряваме, без да губим връзката с началото си – с онова дете, за което светът е винаги нов и винаги готов за спасяване... или просто опознаване и приключения.
„Как спасяваме света“ поема щафетата от антологията „За спасяването на света“ и събира текстове, отличени в миналогодишния Копнеж за растящо творчество. Младите автори (на възраст от 6 до 27) сами решаваха какво да вложат в „свят“ и как да подходят към „спасяваме“. „Свят“ означава целият ни Космос – но и всяко живо същество. Спасяваме природата; или някоя общност; или отношенията ни с другите; или ценностите, заради които си заслужава да живеем. Понякога дори „спасяваме“ – със смигване и смушкване…
Антологията излиза в електронен вариант и събира поръчки за хартиен. Както другите издания на Човешката библиотека тя няма дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, редактори, коректори, художници и оформители.
Ако обичате да четете, а за празника никой не ви е изненадал с подходящ подарък, смело си поискайте „Как спасяваме света“ от имейла на Човешката библиотека. Нейните Чобити ще ви я дарят от сърце – споделената радост е умножена радост.
За повече:
- az-jenata.bg
- kulturni-novini.info
- urban-mag.com
Last edited by Кал on Thu Jun 02, 2016 9:32 am, edited 2 times in total.
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
14.05.2016: Звукозапис от премиерата в Столична библиотека
Включва кавалкада народ и делата му. Представянето на „Как спасяваме света“ започва около 1:02:30. Свои текстове четат Адриана Пенчева и Мая Стойчева (а аз чета „Молив с гумичка“ от Александрина Димова).
Включва кавалкада народ и делата му. Представянето на „Как спасяваме света“ започва около 1:02:30. Свои текстове четат Адриана Пенчева и Мая Стойчева (а аз чета „Молив с гумичка“ от Александрина Димова).
- Кал
- Първопроходец
Тъкмо добавих към отзива си в Goodreads:
И ще отразявам там (и тук) всички интересни нови отражения. Празнииииик! :)))Покрай днешния празник (най-големият! Какво като бил за най-малките?! :D) в ЧоБи тръгва летен маратон на четенето. И коя друга книжка би била по-удачна за набиране на скорост?
Вие ще се присъедините ли? ;)
- Dess
- трън в гащите
- Has thanked: 204 times
- Been thanked: 309 times
Ей го и моя отзив в Goodreads:
Четенето на "растящо" творчество е едно такова... хем окриляващо, хем приземяващо, и преди всичко очеотварящо
В сборника са намерили място приказки, разкази, есета, поезия... лично преживяна и почувствана мъдрост, редом с щури фантазии и страшни кошмари. Чете се леко и неусетно, интригува, въздейства, замисля - и често впечатлява с дълбочината на внушенията и размаха на въображението. От творбите на най-младите автори лъха очарователна наивност и вяра... и най-хубавото е, че с порастването и узряването наивността изчезва, но вярата - и в света, и в спасението - остава.
И аз затварям книжката с усмивка, убедена, че каквото и да го сполети този наш клет свят, външен и вътрешен, колкото и да го потъпчем и съсипем, има едни млади, надъхани хора, които не само ще ни посочат пътя към спасението, но и смело ще ни поведат по него.
Ето и любимите ми текстове от всяка категория (признавам си без бой, че имам слабост към художествените за сметка на публицистичните):
6-10 г: "Костенурчо с триетажната черупка" - много мила и хубава приказка с прекрасен набор от послания: да не отхвърляме различните и да не се отказваме от себе си, ако не влизаме в традиционните калъпи. Задължително ще я прочета на моите малчовци.
11-14 г.: "Тайните на драконовото дърво" - страхотно, увлекателно приключение, описано със забавен и жив език.
15-18 г.: "Молив с гумичка" - затрогваща история, която ще ни направи малко по-осъзнати, по-борбени и по-добри... и по-склонни да прощаваме, най-вече на себе си.
19-22 г.: "Летопис от безмълвната нощ" - единствен в категорията, но невероятно впечатляващ с автентичния си език и стил. Миналото като извор на вдъхновение и пример за подражание.
23+ г.: "Чуждо съзнание" - завладяващ разказ за един антиутопичен свят на завоевания и контрол... в който все пак избуява човешкото. Бъдещето като предупреждение - и стимул да не следваме сляпо авторитетите и установения ред, да се вглеждаме отвъд външността, да търсим не различията, а допирните точки. Много силен финал на сборника.
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?
- mitseva
- Global Moderator
- Has thanked: 257 times
- Been thanked: 172 times
Сколасах най-после да напиша отзива си в GR.
Отзива и в блога ми: http://yana-mitseva.com/blog/kak-spasya ... ntologiya/С голям интерес започнах този сборник, но за мое огромно съжаление нещо не успях да се свържа с историите в него. Нещо не ме запалиха, останах дистанцирана, въпреки че темата ми е близка и присърце.
Все пак два от разказите се откроиха в съзнанието ми. Давам им оценка 5/5 без да се замисля. Това са разказите “Тайните на драконовото дърво“ и “Чуждо съзнание“.
“Тайните на драконовото дърво“ е една прекрасна история за магия и пътуване във времето. История за човешкото и как едно решение, една стъпка, един човек може да даде пример и да промени света.
“Чуждо съзнание“ е разказ за връзката ни със света около нас, за това, че сме едно цяло с природата и всичко живо и неживо около нас. История за правилните решения.
Не мога да не спомена и разказа “Летопис от безмълвната нощ“, който определено привлече вниманието ми с интересна историческа тема и език, автентичен за периода, в който се развива. Но ми остана някак незавършен и с внезапен край, а тъкмо ми беше станало интересно.
"As I walk through frozen sands
Through the flames of burning lands
My feet are torn, they're torn to strands
I will not thirst
As I cross the raging sea
Waves are crashing over me
They drag me down, they drag me down
I will not drown"
Through the flames of burning lands
My feet are torn, they're torn to strands
I will not thirst
As I cross the raging sea