П. Ка. wrote:По този начин митологичният разказ за нравственото падение на човека с цялата си система от няколко нива на емпатия и последвалото изкупление катарзис органично интегрира в себе си други аспекти на необходимото за устно запаметяване и препредаване на колективната памет на еврейските племена: родословието на фамилиите, представата за мирозданието, а дори и „техническите медицински инструкции“ например за обрязването на новородените момчета, изложени на няколко страници в книгата Битие. Включвайки това познание вътре в големия нравствено-космически разказ за Сътворението и за моралното падение на предците, древното безкнижно общество на евреите е съумяло да постигне най-удобната и сигурна форма на припомняне и запазване на всички необходими за племето аспекти на информацията, която е ценно да бъде запаметена и да достигне ненакърнена до следващи и следващи поколения – включително родовата памет, обичаите, медицинското познание, а и практическите „чалъми“ как да се извърши някоя работа.
В митичния разказ винаги има стремеж към интегриране в единно знание, нужно за усвояване и запаметяване от племето, за да се съхрани и предаде на поколенията колективната памет с оглед на „свързването“ на целия свят в неразривно единство, което всеки път се препотвърждава чрез ритуала, задължително включващ емпатия и катарзис.
Същата „схема“ на предаване на знание чрез нравственото послание на мита следва разказът за Ной и синовете му, както и за Лот и дъщерите му.
me wrote:Къмтрипъти [пардон – пет] повтаряш едно и също. Ако го променяш, направо ми го сложи в писмо, защото ще е дълго.
Seriously. На няколко пъти "блокирах" от тоя епизод. Умът ми просто отказваше, hard as I tried. А философът ме остави аз да му оправям л...екетата. Е, той просто не ме е разбрал, най-вероятно програмата просто не му е показала огромното оцветяване на откъса с повторенията – not sure, not sure, обикновено променя цвета, но не го маха. Резултатът и травмиращият ефект е колко време и CV клетки буквално ми умряха. И колко ненавиждам вкостененото зацикляне в безплоден обяснителен изказ. Това е недъг и порок на ума. За щастие, не целият учебник е такъв. Явно е било моментно умопомрачение, но бога ми, дълго ще ме държи.В коментар, а не писмо АУторът wrote:Ако текста не е идентичен, а разновидност на друг подобен текст, но със същия смисъл, то е най-добре да отиде в бележка под линия. Ако е идентичен с предишен текст, оставяй първия вариант, който се появява по-рано и изтривай втория, който го дублира по-късно. Или по твоя преценка, според където ти звучи, че е по-на място. Старах се да изчистя тези дублирания, но явно не съм успял навсякъде.
Смърт на неуместното философстване.