ЧоБи изяви (и издънки): 2019+

Пътищата: на книгите от библиотеката до вас - как да ги скъсим най-много; нa човеците към човешките цели - как да ги вървим най-дружно.
Post Reply
Dess
трън в гащите
Has thanked: 204 times
Been thanked: 309 times

ЧоБи изяви (и издънки): 2019+

Post by Dess »

По идея на Кал отварям нова тема. Ще ми се тук да се споделят впечатления (а защо не и снимки и клипчета :) ) от живите представяния на ЧоБи. Лично обещавам да описвам всяко, на което присъствам... а се оказа, че с малко помощ мога да опиша и такива, на които не съм била :)

Ето и един весел поглед към участието ни на фестивала "През 9 земи 2019 - Бъдеще предварително", 22-24.02.2019. Сътворено специално за Фейсбук.
По случай седмица от участието на ЧоБи на фестивала "През 9 земи", е крайно време да кажем две думи за него. В традицията на Робинзон Крузо, разделяме страницата на две: "хубаво" и "лошо".

Хубаво: На фестивала присъстваха петима автори (ако броим членовете на клуб "Светлини сред сенките" за един) и петима от екипа на ЧоБи (всъщност трима от авторите са И част от екипа на ЧоБи, но да не усложняваме излишно статистиката).

Лошо: За всеобщо съжаление, главната отговорничка за ФБ страницата не беше сред присъстващите... поради което се наложи да ги обсипва с подкупи, заплахи и непосилно количество имейли, за да събере впечатленията им. Накрая се отказа. Се ла ви!

Хубаво: На фестивала бяха представени четири наши книги и конкурсът "Изгревът на следващото", с което се надявахме да стигнат до по-широка аудитория.

Лошо: Представянията се оказаха запланувани за неделя предиобед, когато повечето фестивалци си отспиват/разпускат/заминават. По тази причина (надяваме се!) на тях присъстваха между пет и петнайсет души. Та не сме я разширили кой знае колко аудиторията.

Хубаво: Слабият интерес даде възможност на Миро Моравски да се преквалифицира в глашатай и да демонстрира промоутърски умения. Определено ще си го ползваме за това и в бъдеще! :)

Лошо: Голяма част от участието ни беше импровизирано и без предварителна подготовка. Което доведе до известни притеснения, технически гафове и като цяло нестройност на програмата.

Хубаво: Непринудената приятелска атмосфера помогна на участниците да се отпуснат. Липсата на репетиции всъщност пасна идеално на липсата на (голяма) публика - това попритъпи разочарованието и на двете страни.

Лошо: До последно не се знаеше с колко време ще разполагаме за участието си, което значително затрудни планирането му. Имахме желание за четения по роли, които впоследствие се наложи да отпаднат.

Хубаво: Затова пък публиката имаше възможност да се наслади на всестранния талант на човека-оркестър (a.k.a. Miroslav Moravsky), който освен че свири, пя и разказва "Невидена река", се превъплъти и в героите от "Момичето от квартала" и "Ортодокс", или с други думи, изнесе две трети от изявите ни на гърба си. И между другото успя да отърве друг автор и член на екипа, съумял да се изгуби в живописната околност точно преди представянето си. Ами... благодарим, Миро! :)

Използвам случая да завърша равносметката с благодарности и към Георги Атанасов, Григор Гачев и Светлини сред сенките, задето ни допуснаха по-близо до фантастичните си светове. Фантастични сте и вие, всичките! :)
А на публиката ЧоБи пожелава до нови срещи! Обещаваме другия път да сме по-подготвени и по-организирани. А пък вие бъдете повече. Имаме ли сделка? :)
А снимки и клипчета може да намерите тук.
Last edited by Кал on Thu Mar 07, 2019 8:02 pm, edited 1 time in total.
Reason: добавям епохата... щот имаме и по-стари изяви/издънки наоколо ;)
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Re: ЧоБи изяви (и издънки): 2019+

Post by frog »

На първия си карантинен live Миро беше забранил/или не беше разрешил публикуването на коментари в събитието.

За втория си live, дето ще е на 26 март, имаме позволение да пишем, щото уж чака и поръчки на песни, нали, НО всяка публикация ще се одобрява... За по-лесно. И най-вече прозрачно и ненатоварващо организатора... и другите четири(ма).
С нетърпение очаквам третрия live.
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Post by Кал »

Тук е бившата тема „Коментари в ефир покрай Споделеното четене“. Стига ѝ толкоз се е цепила от колектива. ;)

Почваме със Споделено четене №1:
В 17:23 в имейл до предполагаемите зрители на четенето Кал wrote:(кат' нямам ФБ, ше пиша тука :)

„Малкият принц“ е онази „детска“ книга, която ме е отровила до такава степен да ѝ дам най-рядката си оценка в ГР: единица. Мога да потърся из форума дали някъде съм обяснил подробно защо... Сега просто се забавлявах на космическата ирония. ;)

Но да, когато някой ме пита „Какво представлява „Еднорога“, стандартният ми отговор е: „Приказка, която става и за по-големи – като „Приказка без край“ или „Малкият принц“. Та сме си в категорията, де. :D
Spoiler
В 18:07 frog wrote:Абе спамър, песента за М. принц (на Валдес) е в пъти по-добра от книгата. Че и swing-ее.
В 17:31 Кал wrote:Двамата с Миро през 2006 г открихме, че НЕ СМЕ ПОСЛЕДНИЯТ ЕДНОРОГ!!!

:DDD
В 17:35 Кал wrote:Абе... „свитата в скута му змия“ метафора ли е? :P
Spoiler
В 18:07 frog wrote:МЪлчи, бе епитет! И помни, че му е пълна пощата на Миро.
Кал wrote:Миро лично ми обеща (по Вайбъра :P). че:
а) ще си купи по-голяма поща; или
б) ще ме пуснe аз да му почистя настоящата.
В 17:40 Кал wrote:Пасажа с лекуването и сергията за книги вярно сте го избрали гениално, Хрис. :)
В 17:46 Кал wrote:Ако Миро забрави да каже: „Слънце недосегаемо“ е кръстено на тая пещерняшка песен. Която, чувал съм, има 150+ куплета...

(И, по-лошото: ако Миро забрави да каже как да пратим пари на FOX Book Cafe. Някой от вас ще го направи ли? Аз вече съм си отворил Пейпала.)
Spoiler
В 17:54 Лъч wrote:В края на предаването ще попитам дали има връзка за пращане на пари за Fox Book Cafe. сега им прегледах сайта и страницата във ФБ и не видях.
В 18:09 Кал wrote:А никой така и не пита как да пращаме пари на Фокс. Ни Лъч ни огря, ни никой... :(((
Лъч wrote:+359888793660 Revolut

foxbookcafe paypal

Нямат epay.
Кал wrote:Миси, Лъче!

Откъде го намери това инфо? Може ли линк?

... Обаче какво значи foxbookcafe paypal? PayPal изискват имейл адрес...
Dess wrote:Ох, чета ти сега накуп всичките коментари и се спуквам от смях :)) Но за PayPal-a и аз се учудих... Ама го пуснах така. Ако дойде по-актуално инфо, ще поправяме.
Лъч wrote:Намерих го от самата Деси - създателката на кафенето.

Сръчках я приятелски да си обяви на страниците такива лесни начини за подкрепа на мястото ѝ - надявам се да го стори скоро, защото прие предложението.

Помолих Миро да я попита за адрес, тъй като той е общувал с нея и ще стане по-лесно.
В 17:50 Кал wrote:Сега, ммм, е моментът да споделя, че не знам какво се случва с Величка. Все още ме сграбчва страх да вдигна телефона и да питам племенника ѝ Цветин или Краси Стоева от Пловдив...

Някой по-куражлия от мен дали се намира?
В 17:58 Кал wrote:Миро чете мноу бързо, бре! Подберете му по-малко текст за другия път. ;)
Това беше съвсем сериозно предложение. Миро препуска, се не трае. ;) Не му давайте толкоз текст.

Ориентировъчно: 2000 знака се четат за 3 минути.

В 18:00 Кал wrote:Поне темпото му е идеално за правене на коремни преси... :D
В 18:01 Кал wrote:Бързо! Подскажете! Величка няма собствени деца.

Ние всички сме нейните...
Кал
Първопроходец

Re: Коментари в ефир покрай Споделеното четене

Post by Кал »

С дружни усилия Хрис и Лъч стигнаха до пустия ПейПал на FOX Book Cafe.

Отивам да им метна 5 долара. :)
Кал
Първопроходец

Re: Коментари в ефир покрай Споделеното четене

Post by Кал »

Morfey wrote:Ехе, много яки коментари ;)

Кале, да ти кажа, че се абонирах за 100 Mb Гугъл.
Няма смисъл да те тормозя да триеш, аз успях да махна повече от 1ГБ и пак не мърдаше.
Трябва да се развиваме. ;)

За "Малкият принц" - каквото каза Хриси.
Нито песента, нито книгата са детски, де. :)))

Относно резултата от събитието - моля Дес да качи малко статистики от ФБ, където да ги обсъдим.

Много благодаря на всички, весела седмица!

Мор(of it) :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Видях, че клуб „Ефремов“ все още го кара на конферентни онлайн сбирки. И Дилян питаше за предложения за юни.

Та:
Кал wrote:Тук ще имам нужда от подкрепата на другите участници в случването на изброените книги, но все пак да предложа още представяния – на най-пресните ни издания (всички освен „Харт“ са от последните месец-два):

0) Дебютният детско-юношески роман на Момчил Даскалов „Харт: Космическа мисия Вирон“. Това ще е добър повод да се посмеем в едно твърде намръщено време. А и Момчил е страшен събеседник. Жал ми е, че практически никой от вас не дойде на премиерата през ноември; и че май нямаме запис от тая премиера...

1) Електронните издания на почти всички досегашни алманаси „ФантАstika“. Това пък ще добър повод да направим обзор на постигнатото (и проваленото :D).

2) Електронното издание на „Приказка за магьосници, физици и дракон“, дебютния роман на Геновева Детелинова. (Знам, знам... само седем години след хартиеното. :D) С тия онлайн формати може да успеем да „доведем“ и самата Геновева – тя в момента е в толкова активен период, че оня ден даже се присъедини към Човешката библиотека... пак. :D

3) Предстоящото хартиено издание на алманаха „ФантАstika 2019-20“. Тиражът се чака от печатницата в края на тази седмица, та...

Ако имате интерес към някое/-и, моля да ми драснеш в пощата на ЧоБи, за да задвижа „отговорните лица“. Поне опит с Дискорд понатрупахме тия месеци...
Goa (= Дилян) wrote:Лично аз имам интерес, това всичкото е в раздел "българска фантастика", което би трябвало да е приоритет на клуб по фантастика. Но можем да обединим 2-3 от точките (примерно алманасите) и дори да ги вмъкнем в юни, защото имам подозрения, че поне 1 от темите в плана ще се отложи.

Ще ти пиша и в пощата.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Shadowdance: Всичко за Еврокон 2020
(...)

Meet the Human Library and Terra Fantasia (Kalin M. Nenov)
Building bridges across the world and to the future: the transformative power of speculative fiction (Kalin M. Nenov)

Човешката библиотека са известни със стремежа си да намират и издават една по, хм, човешка фантастика. По-оптимистична, с надежда за бъдещето. Групирам двете презентации в едно, защото си ги знаем, от една страна, и защото и двете бяха посветени на строенето на мостове и на надеждата за едно по-добро бъдеще. До голяма степен и двата разговора бяха призив за по-голяма колаборация, поне на европейски ниво, който горещо подкрепям. Дрейк Вато се появи като гост презентатор и сподели и за някои по-амбициозни идеи, като селце за креативни личности, които да създават на спокойствие, а нуждите им да бъдат задоволени от творческото му производство, както и социална мрежа за творчески люде.

(...)

ESFS Business Meetings

Дали срещите на кабала на ESFS са всъщност смисълът на Еврокон, или по-скоро досадно занимание за най-големите нърдове, които чоплят правила за номинации, вместо да се забавляват? Отговорът е ясен, но като активен участник както в последното по-социално усилие по темата на родната сцена, така и в последните “официални” български номинации на Еврокон, разбира се нямаше как да не се опитам да присъствам на бизнес срещата, която решава наградите и организира следващите събития. Официалната българска регистрация беше само една – на Кал от Човешката библиотека, който представи родината повече от достойно и беше сред най-активните участници на целия кон, не само като лектор, но и комуникационно в дискорд хаоса, който навигираше доста смело. Най-интересното, което мога да кажа за срещите на ESFS – освен че явно вече се водят от Каролина от Швеция, друга стабилна фендъм звезда – беше техническият сетъп във виртуални условия, като остава да плава въпросът дали виртуални презентации с безплътен глас на лош английски са всъщност по-привличащи вниманието от презентации на живо с неубедителни публични говорители и листеща листовки публика.

Като стана дума за лош английски, в статията ни специално за наградите на Еврокон 2020 Дрейк вече изрази общия сентимент за прекалено благоприятстващия англоезичните творби свят (не бих казал регламент). В комуникацията покрай събитието Калин направи всичко възможно да събере информация за неанглоезични творби и в момента от румънска страна се готви интересна инициатива за паневропейски сборник по темата. Това обаче не топли много ситуацията с наградите. Друго, с което ще запомня тазгодишните ESFS срещи, бяха настойчивите ни опити с него да опитаме да почерпим опит от други държави как излъчват номинациите си. Както заключих и преди време в Барселона, никой практически не се старае колкото старателна беше организацията тук на последните няколко итерации на номинациите, и излиза, че човешкият фактор си остава ключов, независимо от системата, в която може би не е разумно да се влага чак толкова много усилие. Впечатли ме, че например ирландците и португалците са се отказвали от номинации изобщо, когато не са могли да се разберат помежду си (впрочем нещо подобно практически беше на път да се случи и тук, макар че реалните причини за липсата на номинации по-скоро са изчерпана енергия от всички заинтересовани). Не подкрепям изразената неколкократно от различни представители концепция, че който се интересува, може да потърси участие и да обсъжда номинациите. В ShadowDance защитаваме тезата, че популяризирането трябва да е максимално широко и фантастиката да говори на колкото може повече хора. Разбира се, че широко гласуване носи риск от неинформираност, но пък и каква е разликата дори с Хюго? Баланс между критическа оценка и популяризация трябва да се търси по всяко време.
(Отразени са и лекциите на Вальо + Еле.)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Верно ли съм забравил да кача тоя запис във форума... *челопляс*

7 август: звукозапис с впечатленията ми за Уърлдкона
frog
добромет

Когато в живота липсва смисъл, си го измислям и придавам :D

Post by frog »

Предстои ми/ни това в Абордаж ;) Знам си аз, че ако искам някъде да ми приемат кандидатурата, просто там трябва да ида и няма нужда да обикалям по конкурси и да подавам докименти за класирания.
Вчера me wrote:Добър ден от Човешката библиотека ^_^
Имате ли нещо конкретно за Деня на земята (22 апр., четвъртък)? На мен ми напира една идея и по-добре да ви я споделя. Имам 15 авокади за засаждане в саксия от вечната ми "детска ясла". За един месец може и още да покълнат. Мога да проведа събитие с четене на откъси от нашите Зелени разкази https://choveshkata.net/blog/?page_id=5447 в комбинация със засаждане на растения на място – да давам указания на присъстващите желаещи и да им показвам какво да правят.
Имам също множество малки алоета, макар и не вера, мога да осигуря саксийки и алтернативни съдчета + подложки от разни пластмасови кутии. За пръст ще помисля дали мога да забъркам и осигуря достатъчно.
В човешки план доста сме отънали в библиотеката [...], та не знам кой друг от нас ще може да участва освен мен особено в делничен ден, но заради преместеното събитие на Trouble Bakers не можем да ползваме най-близкия weekend [след 22 април]. Все пак ако смятате, че е по-разумно да се проведе събота/неделя, ще подминем началото на май, но не знам как ще изтрая дотогава :lol:
Имам и архивен запис на едно мое авокадо Лазар (само възкръсналите ги кръщавам, това втори път не възкръсна) със системата/уреда Music of the plants – сигналите, които растението издава, се преобразуват в midi с избрана бленда, за да може да се възприеме от човешкото ухо, в случая е пиано. Качеството на звука не е много добро, но вероятно мога да подбера части от записа и да пуснем някоя минута. Предговорът е отпреди записа, та дори е морално поостарял вече ;)
Растения, книга, запис – мисля, че изброените неща са достатъчни за цяло събитие ;). Поздрав с един бръмбазъчест ентусиаст.
Здравей
Това, което описваш е по-хубаво за уикенд
Определено сме заинтересовани, а и цялата тематика е подходяща за ДЗ
Искаш ли да се чуем или направо да се видим тези дни и да обсъдим
Добре ;) Ще идвам, защото имам да нося още книги.
За уикенд мога да пусна в действие още екологични неща – обсъждане на рециклирана хартия и евентуално на пластмаси.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
frog
добромет

Post by frog »

Потвърдено е! На 18 дек. на любимото ми - мюнхенското летище ще имам време от 14:50 до 21 ч. между двата полета и както вече казах на Миро, "нищо не ми пречи да опна един щанд". Мисля, че там по има вероятност някой да си купи нещо на ЧоБи.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
frog
добромет

Post by frog »

Понеже за тазгодишните избори БНР упорито почти не напомняха за регистрация по настоящ адрес https://regna.grao.bg, те ви жабата няма да гласува, щото се сети в нощта на Вси светии, отвори сайта и там лъщи честитката:
Избори за президент и вицепрезидент на републиката, и за народни представители на 14 ноември 2021 г.
Заявления се подават до 30.10.2021г. включително
Което не е 14 дни. И понеже ми омръзна да гласувам за щяло и не щяло по 10 пъти, ето, няма да гласувам. Свободна съм да запиша ЧоБи за фермерски фестивал, да следя прогнозата за времето и да си повися ~ по-самичка, обяснявайки, примерно, на дребен чавест посетител, че книгата на Хари Потър, за съжаление, я нямаме, че нямаме "БИБЛИЯ, БИБЛИЯ, БИБЛИЯ" освен книга за Иван Рилски и че не знам къде може да се намери еврейската библиотека или къде да shit-нем двайсеттомника на Иван Вазов. За последното поне ги насочих към Дароведа.
С парите от продадения Celestial Way доизбихме ония от Revolut. Nice. Надявам се повече да няма неща за избиване.

Спомням си, че дурга година БНР повече напомняха за заявленията... Светът ще трябва да се справи без моя глас, което не знам как ще стане. Мама дори баба ще заведе да гласуват в Германия. Това го говореха още на 17 окт., ден преди да тръгнат. Баба с дипломатическо изражение обясняваше, че понеже не знае немците (немските народни представители), ще влезе и ще си излезе.

UPDATE: Мда, проведох и консултация защо момчето на една жена след Хари Потър вече нищо не четяло, а наблягало на екстремните спортове. Ми нямам идея. Заради копнежа препоръчах да му намери биография на някой спортист, но да не му я тика в ръцете.
frog
добромет

Post by frog »

Сега вече сериозно.
Моля на фермерските пазари или на други събития, които не са изцяло книжни, Калин да не скача и стреля по хората с вариации на "Ако ни кажете кои са ви любимите книги, можем да ви препоръчаме заглавия". Това е агресия и тя няма място на ФЕРМЕРСКИ пазар. Има място евентуално на панаир на книгата. Също моля да се внимава с (буйността на) шегите към посетителите. И в никакъв случай да не бъдат обсъждани посетители, преди да са се отдалечили на 10 м те или други, заставали пред щанда.

Нямам адекватен вариант на застрелващото изискващо изречение. Може да бъде пуснато в ефира, но никога първо. Трябва да текне някакъв диалог и чак тогава да бъде изстреляно. Не карайте посетители на щанда да ви казват неща – не са нито на изпит, нито на разпит. Те едвам са се спрели пред книгите, това е твърде крехък факт. По цял ден стоя там и виждам колко трудно се спират. Потресаващо отчайващо и счупващо е.
Post Reply

Return to “Пътешествието”