В подготовка за алманах „ФантАstika 2019-20“: Малкото четене

Приятели,

Дългоочакваният миг настъпи! Юбилейният, десети брой на алманах „ФантАstika“ вече е в печатница, и съвсем скоро ще е при нас (и при вас!) в целия си 450-страничен блясък!

За любопитните: ето и съдържанието му.

Ако още не сте си го поръчали, сега е моментът да попълните този пропуск – и да сте сред първите, които ще го разгърнат. Нас вече ни сърбят ръчичките!

Моля, пишете ни на poslednorog маймунка gmail точка com дали искате хартиени бройки от алманаха и колко. И побързайте, защото тиражът е ограничен и по-голямата част вече е разпределена! Цената е 25 лева, а електронно издание скоро не се предвижда.

Ако още не сте сигурни дали да поръчате, по-долу ви предлагаме предговора на алманаха. Наско Славов е много убедителен. 🙂

~

Десети признания на съставителя

Доживяхме и до юбилейния, десети брой на нашия алманах!

Той е ако не най-голям, то поне най-богат визуално – деветдесет страници са пълноцветни. И това са не само галерии на художниците Юрий Зельони, Лидия Глускина и Михаил Булейко, а и множество други картини и илюстрации. Част от тях се отнасят конкретно към петте български разказа от конкурса „Изгревът на следващото“, който за втори път провеждаме съвместно с ДБФ „Тера Фантазия“ и фондация „Човешката библиотека“. Тези разкази откриват алманаха и това не е случайно – нашето издание е територия, защитена от цинизъм, която е дом на темата „движение към позитивно бъдеще“ – нещо, което май не достига на цялата световна жанрова периодика. Към темата принадлежи и красивият разказ на Дмитрий Биленкин „Пътят на Абогин“. Другият превод е класическият опус на Стенли Уайнбаум „Марсианска одисея“, който ще ни припомни времето, когато космонавтиката беше млада идея.

От членовете на ДБФ ще се срещнете с нови творби на Валентин Д. Иванов, Александър Карапанчев, Светослав Николов и Николай Теллалов. Последният, освен с разказ, ни зарадва и с храброто си есе „Манифест на оптимизма във време на доминиращ песимизъм“ – текст, който аз смятам за идeен гвоздей на броя.

Фантастихията е представена с юбилейни стихове на нашия първопроходец Анибал Радичев, както и с фрагменти от легендарната поема на Александър Бурмов „Водевил“, която, надяваме се, през 2020 година най-после да види издание на хартия.

Разделът „Фантастология“ отново е много богат – тук са както поредната глава от студията на Янчо Чолаков за Светослав Минков, така и иронични коментари за изцепките на масовата култура във фантастиката, сериозен поглед върху хоръра, различни презентации на непревеждани книги, а също и спомени на български писател от срещите му с Рей Бредбъри. Специален акцент е обзорът на наши публикации в различни краища на света.

В „Откъде идваме“ ще се срещнете със 100-годишния Димитър Пеев и със 120-годишния Владимир Полянов. Не пропускайте букета от писма и доноси за живота на клуба по фантастика „Иван Ефремов“ – видян откъм ДС, с печатните грешки барабар…

В „Присмехулник…“ има само три текста, но какви!

Така завършваме един десеттомен цикъл от живота на нашия алманах, изпъстрен с многочислени повести, разкази, поеми, есета, картини, гротески и карикатурни комикси. Дали ще има още? Бъдещето е наше!

2 коментара за “В подготовка за алманах „ФантАstika 2019-20“: Малкото четене

  1. Здравейте, отговорих Ви на мейла. Извинявам се за забавянето, поръчката е приета! 🙂

  2. Здравейте. Опитах се да поръчам един брой на имейла ви, но нямам отговор. Ако имате стари броеве, също имам интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото