Пентаграм

Заглавията, влезли в библиотеката или пристъпящи към нея
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Пентаграм

Post by Кал »

Тема за предстоящия сборник на Атанас П. Славов – отзиви, въпроси, осенения...

Откъси:
от „Психопрограмираният“
- от разказите
Кал
Първопроходец

Re: Пентаграм

Post by Кал »

Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Съдържание

На 28.04.2014 Кал wrote:Приятели:

Вече може да разгледате корицата и окончателното съдържание на
сборника „Пентаграм“, който събира най-силната проза на Атанас П.
Славов през целия му творчески път:

http://choveshkata.net/blog/?p=4517

До 6 май събираме финални поръчки за хартиеното издание. То ще излезе
за Фантастивала на 16-18 май.

ВНИМАНИЕ! Ако вече сте си поръчвали „Пентаграм“, разгледайте ДВАТА
варианта – обикновен и илюстриран – и ни пишете кой искате.

Четящи празници!
От екипа на ЧоБи: Кал)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Мой отзив в Goodreads:

Разказите и новелите на Атанас П. Славов се открояват сред всичко българско, което съм чел, защото:
– нямат равни в разнообразието си – и на идеи, и на форми;
– при все това разнообразие ги прониква и споява един идеал: Мечтата за Човека – еволюиращия, търсещия, отзивчивия, готовия да дръпне другите подире си. А този идеал, уви, дори в световната фантастика се среща рядко. И малко са читателите, дето няма да го от-рекат „наивен“ или даже „остарял“… а колко са онези, дето ще се вдъхновят сами да търсят, да се отзовават, да дърпат другите подире си? С което авторът печели точки и за смелост;
– са писани на език, който смълчава редактора у мен и кара пишещия да си води записки;
вълнуват.

„Психопрограмираният“ няма и двеста страници обем, нито главният му герой Баюн – трийсет години живот, но усещането ми в края на пътя е за хиляди прелетени километри и за десетилетия, сбити до пренасищане – по едно във всеки от двайсетината дни на сюжета. Това е история-концентрат, дестилат, може би повече от всички други истории на Атанас П. Славов. И – може би – е най-личната му.
Хиляди прелетени километри, сбити десетилетия, концентрат... „Психопрограмираният“ чак замайва, накъртва с наситеност. На жадния за идеи и интересни герои читател у мене му се ще да имаше още – два, три, седем пъти повече случки и разговори. Толкова, че да прекарам същото време в света на Баюн, колкото съм прекарал край Данло от „Падналите богове“; да раста успоредно с него, да ми остави същия траен отпечатък. Аз съм последният пишещ, който да вини другите в лаконизъм и недоизказаност – и все пак, и все пак...
Е... у Атанас къкри (клокочи!) поне още един роман. И колко ли разкази, статии с решения на бъдещето и проницания за настоящето... Ще чакам.

(мои встъпителни думи към сборника)

За още: отзивите ми към включените разкази са описани при „Мигновечност“. За „Полетът на „Буриданово магаре“ съм се усмихвал във „ФантАstika 2010-11“.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Първо електронно издание

И... честит празник! :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Четящи приятели (:

„Пентаграм“ е авторски сборник, който събира най-важните текстове от 40-годишния творчески път на Атанас П. Славов. Електронната му версия излезе преди броени дни:

http://choveshkata.net/blog/?p=4774

А сега я споделям с вас:

ЛИНК към файла

Ако ви вдъхнови за читателски отзив – ще зарадвате и Атанас, и всичките помагачи в Човешката библиотека. Но ще се радваме и ако просто ви вдъхнови – с усмивка, теми за размисъл, нов поглед в бъдещето...

Мен лично ме вдъхнови така:

Разказите и новелите на Атанас П. Славов се открояват сред всичко българско, което съм чел, защото:
– при все това разнообразие ги прониква и споява един идеал: Мечтата за Човека – еволюиращия, търсещия, отзивчивия, готовия да дръпне другите подире си. А този идеал, уви, дори в световната фантастика се среща рядко. И малко са читателите, дето няма да го от-рекат „наивен“ или даже „остарял“… а колко са онези, дето ще се вдъхновят сами да търсят, да се отзовават, да дърпат другите подире си? С което авторът печели точки и за смелост;
– са писани на език, който смълчава редактора у мен и кара пишещия да си води записки;
вълнуват.

... Вълнуващо четене ;),

(а това писъмце може да се чете и като „Благодарим! За вълненията, които сте ни подарявали с отзивите си“)

От Човешката библиотека: Кал)

Пратих днес на 11-има страстни читатели/читателски общности. :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Пуснах анонс във форума на Моята библиотека:

Четящи приятели (:

„Пентаграм“ е авторски сборник, който събира най-важните текстове от 40-годишния творчески път на Атанас П. Славов. Електронната му версия излезе наскоро и, като повечето издания на Човешката библиотека, се разпространява на принципа „плащате ако и колкото прецените“:

Ще се радваме – и авторът, и всичките помагачи в Човешката библиотека – ако ви вдъхнови. За усмивка, размисъл, нов поглед в бъдещето, читателски отзив...

Мен лично ме вдъхнови така:

вълнуват.

... Вълнуващо четене. ;)

Седмица по седмица ще добавям и на другите четящи места, с които се имаме. ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Ако искате да подкрепите „Пентаграм“ в онлайн класацията „Книгата, която ме вдъхновява“ – гласувайте тук, до 28 септември. :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Пратено до всичките ми познати, четящи фантастика:

Приятели на фантастиката (:

Наскоро излезе електронното издание на „Пентаграм“ – сборник, подбиращ най-ярките текстове от 40-годишното творчество на Атанас П. Славов. Както и останалите е-книги на Човешката библиотека, то се сваля свободно – само си го поискайте:

Ако вече сте чели романа „Психопрограмираният“ и сборника „Мигновечност“, имате представа какво вълнува Наско и как пише той. Ако не сте – „Пентаграм“ ще ви изненада. България няма подобен автор. Заклевам се с ръка на сърцето и на ума. :)

Пиша ви и по друг повод – в момента тече онлайн гласуване „Книгата, която ме вдъхновява“. Ако искате да подкрепите „Пентаграм“ (например понеже вече познавате творчеството на Атанас П. Славов :), сторете го тук, до 28 септември (неделя):

http://www.jobtiger.tv/book/book/462

А после разгледайте наоколо и за други вдъхновяващи книги. (Човешката библиотека има още няколко номинации. ;)

Или предложете вашите най-любими – за следващите седмици.

Споделете и с други приятели – и Бъдете,
Кал)

~ ~ ~
Човешка библиотека е всяко място, на което книгите сбират човеци.
http://choveshkata.net
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

Трябва ли като търся в Google "въображаба", от двата резултата единият да е това?! - https://lib.rus.ec/b/499980/read
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Анонс до медиите:

Кал и frog wrote:Фондация „Човешката библиотека“ и Дружество на българските фантасти „Тера фантазия“ издадоха електронен вариант на сборника „Пентаграм“:

„Пентаграм“ събира най-важните текстове от 40-годишния творчески път на Атанас П. Славов, включително романа „Психопрограмираният“ и разкази, отличавани с национални награди („Предсмъртната или първата болка“, „Война и мир“).

Калин М. Ненов споделя: „Пентаграм“ се откроява сред всичко българско, което съм чел, не само защото текстовете вътре са изключително разнообразни – и в идеите си, и откъм форма. Дори по-важно е, че ги споява един идеал: Мечтата за Човека – еволюиращия, търсещия, отзивчивия, готовия да дръпне другите подире си. А този идеал, уви, се среща рядко даже и в световната литература. И малко са читателите, дето няма да го от-рекат „наивен“ или даже „остарял“… а колко са онези, които ще се вдъхновят сами да търсят, да се отзовават, да дърпат другите подире си? С което Атанас П. Славов печели точки и за смелост.“

Както повечето електронни издания на Човешката библиотека, „Пентаграм“ се разпространява на принципа „плащате, ако и колкото прецените“ и не е обременен с дигитални защити.

През ноември очакваме следващото издание в поредица „Човешката библиотека“: романът „Песента на ханджията“ от Питър С. Бийгъл, автор на „Последният еднорог“.

За повече:

Публикуван в:
- radiradev.blogspot.com
- valentindivanov.wordpress.com
- lira.bg
- komentator.bg („един Калин Славов“, истински син на автора... :D )
- scifi.bg
- uchi.bg
- kulturni-novini.info
- teenews.eu
Last edited by Кал on Thu Oct 30, 2014 12:30 pm, edited 5 times in total.
Reason: +вълнички
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Да се поздравим с празника (:

Мое интервю по Радио Благоевград за „Пентаграм“ и Човешката библиотека (звукозапис – 15 мин.)
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

Ето и на Мо записа да си го слушате до 2. декември :> :D
http://mail.bg/getattachment/index/u/60 ... .2014.mp3/

Много сладко интервю! Много хубаво предаване и радио! (Има разлика между регионалните радиа.)
Господин Ненов не пропусна да затрудни водещите като ги интервюира back. И затова така и не се стигна до отговор на единия им въпрос.

Атанас Славов "сяда да пише само когато едно нещо не го е виждал никъде" ;)
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Каним ви на 18 ноември, вторник, от 20:00 до 21:30 в Дом на културата „Средец“, ул. „Кракра“ 2А, София (http://www.bgmaps.com/map/search), стая 213, на гости на клуба по фантастика, прогностика и евристика „Иван Ефремов“.

Тема на разговора ще бъдат новите ни издания – антологията „За спасяването на света“ (http://choveshkata.net/blog/?page_id=4075), сборникът „Пентаграм“ на Атанас П. Славов (http://choveshkata.net/blog/?p=4774) и романът „Песента на ханджията“ на Питър С. Бийгъл (http://choveshkata.net/blog/?p=4917). Ще споменем и предстоящите заглавия в поредица „Човешката библиотека“ – дебютният роман „Ех, магесническа му работа“ на Калоян Захариев и задружната история „Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна“ (http://kal.zavinagi.org/?p=510).

Входът е свободен. Очакваме ви. :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Препоръчвам „Пентаграм“ в Goodreads. Например така:
Кал wrote:Понеже знам, че харесваш фантастичното – и даваш шанс на родното. :) А специално този сборник е много ярък.
Или:
Last edited by Кал on Fri Jan 15, 2016 10:21 am, edited 1 time in total.
Reason: +
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И в Ятото:
Кал wrote:Ако обичате фантастичното – и давате шанс на родното – топло ви препоръчвам сборника „Пентаграм“ на Атанас П. Славов. Той събира най-ярките текстове от 40 години творчески търсения – и едни от най-топлите въобще.

Поискайте си го от Човешката библиотека:

Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Още препоръки в Goodreads:
Кал wrote:Ето защо. :) А скоро ще му направим и живо представяне с (живо!) четене в София... като наближи, ще си кажем.
И в Ятото.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Отзив на Елена Лори в „Сборище на трубадури“
(...) Зашеметяващи откровения от дълбините на човешката същност. Модели, изследващи развитието на човешката душa – от раждането на една заблуда, през мъките на осъзнаването, до кулминацията, когато човек разбира, че се е лъгал. Когато застане сам, несигурен, треперещ пред своя следващ избор. Е, какво ще избереш, Човеко? Кое ще определи твоя избор? Ще се заблудиш ли отново?

Прозрения за структурата на нашето общество. Порочно ли? Грозно ли? Безнадежно? О, не! То е просто това, което подлежи на промяна. Идеи, проследяващи възможни варианти на едно близко или по-далечно бъдеще. И не, не непременно розово бъдеще. Просто възможно бъдеще. А ти, Човеко, намери ли си възможно бъдеще, което харесваш? Не? Така и трябва. Нали е нужно сам да си го създадеш. Впрягайки първо въображението си.

Без малко да забравя. Важно предупреждение към всички! Сборникът на Атанас П. Славов е пълен с едни такива тънки и закачливи смехории, че успява да ви пробута всякакви сериозности по един измамно лек и незаангажиращ начин. Скандално! (...)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Разгласих отзива на Ели в личния ми Г+ профил и в Ятото:
Кал wrote:Още един поглед към сборника, събрал целия живот на Атанас П. Славов. Или поне най-наситените му моменти. ;)

http://trubadurs.com/2016/01/21/elena-l ... gram-i-az/

Скоро вероятно ще направим живо четене на откъси от „Пентаграм“. Ще си кажем. :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Ятото, следващ рунд:
Кал wrote:Ако обичате фантастичното – и давате шанс на родното – топло ви препоръчвам сборника „Пентаграм“ на Атанас П. Славов. Той събира най-ярките текстове от 40 години творчески търсения – и едни от най-топлите въобще.

През февруари най-вероятно ще му направим и живо представяне с (живо!) четене в София... очаквайте вест и събитие. :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И (за последно?) през януари в Ятото:
Кал wrote:Сборникът „Пентаграм“ на Атанас П. Славов събира най-ярките текстове от 40 години творчески търсения – и едни от най-топлите въобще.

През февруари гласим и живо четене на откъси в новия книжен център „Славейков“... очаквайте вест и събитие. :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Продължавам да препоръчвам „Пентаграм“ в Goodreads; а сега се стрелнах и през G+ профила ми:
Кал wrote:Февруари дойде. Живото четене на „Пентаграм“ наближава. ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Хрис уточни датата, затова почваме разгласа:

В Goodreads.

И в Ятото:
Кал wrote:Сборникът „Пентаграм“ на Атанас П. Славов събира най-ярките текстове от 40 години творчески търсения – и едни от най-топлите въобще.

На 27 февруари, събота, от 18 часа ще има живо четене на откъси от сборника в новия книжен център „Славейков“. Вход свободен – заповядайте!

(Скоро ще добавим и събитие. :) )

Междувременно ви каня да си го поискате от Човешката библиотека:

Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Ето и пълната покана. Текстът е на Хрис, с леки модификации от мен:

Драги уважаеми,

Ще си имаме живо четене, посветено на „Пентаграм“: сборник на Атанас П. Славов, който събира най-ярките текстове от 40 години творчески търсения – и едни от най-топлите въобще.
Image

Датата е 27 февруари (събота), 18 ч., мястото – Книжен център „Славейков“. КЦ „Славейков“ се намира на пл. „Славейков“ 7 в големия безистен леко вдясно срещу фонтана. Вътре в безистена се оглеждайте от дясната страна за надпис „книги-игри“, до борсата за учебници.

Вход свободен. :)

За да можете да се подготвите подобаващо, приканваме ви да си поискате електронната книга от poslednorog -в- gmail-точка-com достатъчно рано преди датата. Иначе ние не сме особено гласовити и трябва да си носим бонбони за гърло, за да можем да четем. Всяка помощ ще ни е от полза.

Дори да не успеете да дойдете на събитието, пак си поискайте електронния сборник (ако ви се чете :)). Като всичките ни български издания, той се разпространява на принципа „плащате ако и колкото прецените“. Най-важното за нас е да стигне до всеки, който ще му се радва.
~~~
Напомняме, че имаме самотни хартиени книги, които си търсят читателите. :) (Те и електронните са самотни, но поне самотата им не се забелязва толкова пространствено.)

От следния списък може да си изберете до 25 февруари включително. Пишете ни на горната поща и ще ви донесем. Ако не ни пишете, нищо няма да носим. :)

„Бленуващите кристали“

„Да пробудиш драконче“

„Пълноземие“

„Слънце недосегаемо“

„Докосвания“

„Приказка за магьосници, физици и дракон“

„Дивна“

„Непоискано добро II“

„Играта“

„Шахтата“

Въже от светлина - Светлини сред сенките

Щъркеле-въркеле - Яна Ляпова

Миличко мое тефтерче - Весела Фламбурари

Целият свят в ръцете

Аурелион: Монетата - простете, не сме сложили корицата на новото, преработено издание! (Което си е пълноправен участник в поредица „Човешката библиотека“. ;) )

Аурелион: Храмът

Макс – момчето от реалния свят; Злостоик

Дупка в небето

Искрици Божии

Мина, магиите и бялата стъкленица и втората част на приключението

Пухкава приказка

Светлоглед

и разбира се: Мигновечност на Атанас П. Славов. :)

Нищо по-хубаво от живо четене, докато се правим, че си почиваме. :}

P.S.: Ако се питате защо втората част от списъка е без кавички, елате и ще ви кажем. ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Създадох събитие в Goodreads.

И разпратих
Spoiler
1000; останалите 732 – Goodreads приятелите ми в момента са 1732 (да видим колко ще останат след тая масовка :D) – ще пратя утре, че hit-нах limit-a ;)
покани:
Кал wrote:Четящи приятели (:

If you know Bulgarian ;), каня ви на среща с един сборник, който е участвал активно в порастването ми като човек.

Срещата може да бъде на живо (другата събота) или в компютрите ви (по всяко време).

Заповядайте! :)
ЕДИТ: Готово, пратих и до другите
Spoiler
вече 733
другарчета.
Last edited by Кал on Sun Feb 21, 2016 1:23 am, edited 1 time in total.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Създадох и събитие в Ятото.

(Там форматирането е... :( Но поне грабнахме чудодейния номер 33. :D )

Сега и ако открия как да каня приятели...

П.П. Пуснах следната публикация:
Кал wrote:Четящи приятели (:

Каня ви на среща с един сборник, който е участвал активно в порастването ми като човек:

http://www.yatoto.com/events/zhivo-chet ... -pentagram

(Има и по-добре изглеждащ линк: http://www.choveshkata.net/forum/viewto ... 439#p22439 ;) )

Срещата може да бъде на живо (другата събота) или в компютрите ви (по всяко време).

Заповядайте! :)
Надявам се приятелите ми да я видят. Ще ползвам функцията „избутай нагоре“ през ден два.
Last edited by Кал on Sat Feb 20, 2016 10:51 am, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “Книгите”