September 2006
Днес, на светлата деветосептемврийска дата, моторът на цялата кампания около Последния еднорог навършва ХХ години.
Честит рожден ден Калине!Last UnicornКогато научава, че всички други еднорози са изчезнали, еднорогата, чието име носи книгата, поема по света, за да ги намери. Скоро в странстванията й се присъединяват двама спътници – безсмъртен, безсилен магьосник и огорчена разбойничка с душа на момиченце, всеки от които е изгубил най-съкровеното си притежание. Докато търсят своя народ, скрита сила или радост, тримата срещат пътуващ карнавал, чиито митични зверове крият повече заблуда, отколкото удивление; разбойническа дружинка, която възпява подвизите на Робин Худ (когато не пее за собствените си) и плаща данък на местния кмет; село, чиито обитатели живеят в неестествено охолство и страх от проклятието, което ги е дарило с него; мекушав принц, който научава какво значи да си герой, когато открива какво значи да обичаш друг; крал, който някога е вършил злини само за да разбере дали му харесва да бъде зъл; и самия Червен бик, за когото не се знае дали е по-стар от еднорозите (и навярно света), или е само илюзия. Всяка среща променя героите и ги готви да получат онова, което наистина им е нужно. Тя ги кара да гледат света с незамъглени очи, да съзират старо, накуцващо куче там, където другите хора се дивят на триглавия Цербер, да отгатват гатанките, които им задават еднооки котараци и безоки черепи, и в крайна сметка да изправят срещу най-големите си страхове в името на някой друг.
“Последният еднорог” е приказка за малки и големи, която не дели героите си на добри и лоши, а се взира в причините на всеки от тях да стане какъвто е. Отличава я и красотата на езика й: едновременно нежен и наситен със сила, често преливащ в стихове и песни.

Романът е замислен като първа книга от поредицата “Човешката библиотека”, която си поставя за цел да представи на българските читатели текстове от различни страни, времена и жанрове, обединени от способността си да развиват чувствителността и разбирането ни за другите и да вдъхват топлина в отношението ни към света; именно затова по-голямата част от заглавията са подходящи и за по-малките читатели.

В момента се снима игрална адаптация на “Последният еднорог”, чийто сценарист е самият Питър Бийгъл. Очаква се завършеният филм да излезе по екраните в началото на следващата година.