Последният еднорог

Когато научава, че всички други еднорози са изчезнали, еднорогата, чието име носи книгата, поема по света, за да ги намери. Скоро в странстванията й се присъединяват двама спътници – безсмъртен, безсилен магьосник и огорчена разбойничка с душа на момиченце, всеки от които е изгубил най-съкровеното си притежание. Докато търсят своя народ, скрита сила или радост, тримата срещат пътуващ карнавал, чиито митични зверове крият повече заблуда, отколкото удивление; разбойническа дружинка, която възпява подвизите на Робин Худ (когато не пее за собствените си) и плаща данък на местния кмет; село, чиито обитатели живеят в неестествено охолство и страх от проклятието, което ги е дарило с него; мекушав принц, който научава какво значи да си герой, когато открива какво значи да обичаш друг; крал, който някога е вършил злини само за да разбере дали му харесва да бъде зъл; и самия Червен бик, за когото не се знае дали е по-стар от еднорозите (и навярно света), или е само илюзия. Всяка среща променя героите и ги готви да получат онова, което наистина им е нужно. Тя ги кара да гледат света с незамъглени очи, да съзират старо, накуцващо куче там, където другите хора се дивят на триглавия Цербер, да отгатват гатанките, които им задават еднооки котараци и безоки черепи, и в крайна сметка да изправят срещу най-големите си страхове в името на някой друг.
“Последният еднорог” е приказка за малки и големи, която не дели героите си на добри и лоши, а се взира в причините на всеки от тях да стане какъвто е. Отличава я и красотата на езика й: едновременно нежен и наситен със сила, често преливащ в стихове и песни.

Романът е замислен като първа книга от поредицата “Човешката библиотека”, която си поставя за цел да представи на българските читатели текстове от различни страни, времена и жанрове, обединени от способността си да развиват чувствителността и разбирането ни за другите и да вдъхват топлина в отношението ни към света; именно затова по-голямата част от заглавията са подходящи и за по-малките читатели.

В момента се снима игрална адаптация на “Последният еднорог”, чийто сценарист е самият Питър Бийгъл. Очаква се завършеният филм да излезе по екраните в началото на следващата година.

Към началото