Писателска работилница (29.04. – 30.04.2011 г.)

В рамките на шестия Фестивал на българското образование в Националния дворец на културата, клуб Светлини сред сенките ви кани на:

Писателска работилница (29.04. – 30.04.2011 г.)

Програма:

Желаещите да участват в първия етап на писателската работилница трябва да изпратят своите текстове (разкази, приказки, поезия, пиеси, есета или откъс от по-дълго произведение) в размер, не по-голям от 3 стандартни страници (5400 знака с интервалите), до 26 април, на:
leonadimmm -в- gmail.com

Работилницата е отворена за ученици от всички класове. Заедно с текстовете ни пратете и трите си имена, възрастта и класа си.

Екип от клуб „Светлини сред сенките” ще прочете текстовете и ще отличи своите фаворити, които ще получат награда и грамота по време на втория етап от писателската работилница.

Втори етап:

29.04., 13:30 – 18:00
30.04., 11:00 – 16:00

Всеки ученик, който дойде на Фестивала на българското образование в НДК през тези два дни, може да вземе участие в игрите, които са част от творческата работа на клуб „Светлини сред сенките”.
1. Игра за развиване на въображението.
2. Игра „гледна точка”.
3. Дискусия: герой, среда, свят и обратно (създаване на убедителен герой с адекватно на средата и психологията си поведение).

Отличените участници ще бъдат обявени и наградени на 30.04., от 14:00.

Веднага след това ще ви представим две нови книги на клуб „Светлини сред сенките“ и част от авторите им:

„Войната с фафите”


На война с фафите, или какво се случва, когато се забъркаш с феи

Историята във „Войната с фафите” е подсказана от трейлъра на книгата. Едно малко момиченце на име Кати е главната героиня, призвана да спаси 400-годишна върба от отсичане, а с това – живота на една феериса и нейното царство-феерия (да не кажем цялата природа на планетата, защото фафите далеч не са хвърлили око само на феерията в двора на детската градина!). Кати има трудна задача; никой не й вярва и не иска да й вярва, така че всичко изглежда безнадеждно, както доста пъти в живота. Помощта идва не откъдето е очаквана – на страната на Кати застава беляджията Борко, рамо до рамо с когото ще отмъкнат червения градински маркуч и ще влязат в сражение с фафите. Тази история не е просто приказка – тя провокира за война с фафите, които се крият в самите нас. Без да се усетим, те действат с нашите ръце, погубвайки прекрасната феерия около нас – треви, цветя, храсти, дървета. Колцина отказват полиетиленовото пликче в супермаркета? Едно такова пликче се разгражда 300 г. А колцина са засадили едно дърво? Тези, които имат зад гърба си поне едно посадено дърво, са взели надмощие във войната със своя вътрешен фаф и за тях феерията на природата е жива. Това е скритото послание на „Войната с фафите” – освен чисто читателското удоволствие от неповторимата детска фантазия.

„Храмът” – втора част на романа „Аурелион – вечният баланс”

„Храмът” е дългоочакваното продължение на романа „Монетата”. Тези, които са чели първата част, знаят как започва всичко. Едно малко елфче открадва древна монета, която става причина да се въвлече в опасно приключение по следите на изчезващата магия на Аурелион. Магическата планета е пред прага на глобална криза. Древните й сили я напускат, а никой от мъдреците й няма отговор на въпроса – каква е причината за това? Странна задруга, включваща магьосник-школар, паладин, фъфлещо джудже, луда врачка и момиче-контрабандистка, което се представя за момче, е на път да открие отговорите. Твърде различни по характер, раса и амбиции, спътниците по неволя бързо откриват, че са постигнали най-важното за едно истинско приятелство – могат да разчитат един на друг. Макар и малко на инат, те се привързват безрезервно. Разбира се, това ги плаши и обърква. Депресиите, гневът, неканената любов и бягството от отговорност разкъсват и събират задругата по понякога комичен, понякога тъжен начин. Приятелството и изборът, решенията, които вземаме според това с кого и какво ни срещат обстоятелствата, са едни от основните търсения на авторите. На фона на колоритно приключение с много хумор, но и поводи за размисъл, героите непрекъснато се променят. Развиват се или са объркани, грешат или постъпват достойно, вървейки заедно към мечтата си за едно по-добро време, в което всеки ще намери своето място и ще бъде полезен.

За въпроси:
Валентина Димова, ръководител на клуб „Светлини сред сенките“ – leonadimmm -в- gmail.com

Един коментар за “Писателска работилница (29.04. – 30.04.2011 г.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото