Копнеж за илюстрации на „За спасяването на света“ (до 18.10.)

Рисуващи приятели (:

Каним всички на възраст от 13 до 27 години (включително) в новия ни

Копнеж
за илюстрации на „За спасяването на света“

За спасяването на света е тринадесетата книга в поредица „Човешката библиотека“ – антология, която събира близо 50 фантастични истории от последните 50 години, до една избрани заради силата си да ни размислят, развълнуват, навярно дори променят. 🙂

Разгледайте съдържанието ѝ. И ако се вдъхновите да се участвате – поискайте ни (на poslednorog -в- gmail.com) пълната електронна антология. Пращаме ви я веднага.

Ето за какви илюстрации копнеем:

Ще включим отличените илюстрации в специално електронно издание на „За спасяването на света“. Ако има достатъчно висок читателски интерес – и в хартиено. Ако художниците разрешат, ще публикуваме творбите им и в галерията ни.

Формат:

За евентуалното хартиено издание ни трябват илюстрации с размери 165 (ширина) на 235 (височина) милиметра; резолюция 300 dpi.

За електронното – с ширина 500 пиксела и височина 700 до 750 пиксела; резолюция 72 dpi.

(Това не означава, че вашите предложения  трябва да са толкова големи в оригинал, само ви дава представа как ще изглеждат накрая.)

Изпращайте ни jpg, gif или tiff файлове.

Внимание! Ако сканирате предложенията си, използвайте формат, който запазва яркия контраст (при някои jpg например се размазват контурите). За да се уверите, че всичко е наред, увеличете (zoom) сканираното изображение на поне 200% и вижте дали там, където има рязка граница между различни цветове (например: черно до бяло), не са се получили „размазани“ (в примера: сиви) пиксели. Ако това ви затруднява: сканирайте в tiff формат; или помолете някой по-опитен приятел да ви помогне при сканирането.

Брой предложения:

Няма ограничение. Все пак предпочитаме една прекрасна илюстрация пред две просто хубави. 😀

Техника:

По ваш избор: пълноцветна живопис, черно-бяла графика, снимков колаж… ваш избор. Наистина.

Все пак имайте предвид, че при черно-бял печат най-добре излизат по-контрастните изображения (тип графика).

В електронните издания всичко изглежда добре.

Внимание! Ако използвате чужди творби като елементи във вашата (например в колаж): първо си осигурете писмено разрешение от авторите им. И ни пишете от къде/кого са взети.

(Нужно ли е да казваме, че плагиатството ни натъжава, а на вас отнема шанса да се развивате истински? … Не беше, нали? 🙂 )

Насоки (които не бива да спъват творческия ви устрем ;)):

~ Повечето от посланията в антологията са обнадеждаващи и зареждащи. Иска ни се илюстрациите да запазят този дух. 🙂

~ Примираме за красиво рисуване. (Но знаем, че то иска повече време.)

Срок18 октомври

Пращайте илюстрациите на poslednorog -в- gmail.com. Пишете към кой/кои от текстовете са. В имейла включете и: двете си имена; възрастта; училището/университета (ако вече сте завършили – къде); населеното място и държавата (ако не е България).

Резултати:

Ще обявим отличените илюстрации през ноември.

Награди:

Включват:

 • екземпляр от илюстрираната антология – електронен (без защити, за да може да споделяте с приятели на воля :)) и хартиен (ако правим)
 • издания от поредица „Човешката библиотека“ – електронни или хартиени – по ваш избор
 • и най-интересното (според нас ;)) – поканата да ни пратите друга своя творба на тема „Как аз си представям спасяването на света“, по която ще поканим участниците в следващия ни Копнеж за растящо творчество да напишат текст. (Следващият. Догодина. :)) А когато съберем и текстовете, ще направим нова антология, с вашите картини. (Догодина. :))
  (По-натам ще обясним по-подробно, но да кажем отсега: „Свят“ и „спасяване“ може да си ги тълкувате свободно. „Свят“ е целият ни Космос – но и всяко живо същество. Може да спасяваме природата; или някоя общност; или връзката ни с някого; или принципите, заради които си струва да живеем. Може даже да „спасяваме“ – със закачка, смигване и смушкване…)

Ако имате въпроси – питайте.

И – творете! Ние чакаме с Копнеж. 🙂

За съставителите на „За спасяването на света“ и екипа на Човешката библиотека: Кал)

9 коментара за “Копнеж за илюстрации на „За спасяването на света“ (до 18.10.)

 1. Прикрих имейла от спам-ботовете. 😉

  Записваме го в специалната ни листа за Художници.

 2. Благодаря за отговора 🙂 Значи няма да пускам предложение за този конкурс специално, но искам да получавам информация за тези, които са без ограниечение. Имейлът ми е: kikogod -в- gmail.com

 3. Благодарим ви за интереса и желанието за участие! Позабавихме се с отговора, тъй като дискутирахме помежду си как да постъпим. Защото – да, искаме да видим и вашата идея за илюстрация 🙂
  Затова се надяваме да приемете нашия отговор с разбиране. И да ви запазим като съмишленик и приятел за нашите дейности и инициативи.
  Ще се радваме да получим предложението ви, но за да сме справедливи към останалите участници, няма да можем да го включим в конкурса (т.е. няма да се състезава).
  И понеже периодично организираме Копнежи за илюстрации, при които няма възрастова граница, ако желаете – посочете ни имейл (на нашата поща), на който да получавате новини за тях.

 4. Здравейте, много искам да участвам в конкурса ви, но това до 27 години сериозно ли е? Защото съм на 28 и ще ми стане кофти, заради това да не мога да се включа. Благодаря предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото