Представяме ви авторите на „За спасяването на света“: Елена Павлова, Велко Милоев, Антон Фотев

Приятели,

Запознайте се, в няколко реда и три въпроса, с авторите, допринесли „За спасяването на света“ – новата антология в поредица „Човешката библиотека“.

Ако и вие имате въпроси към тях – задайте ги. 🙂 Ще се постараем да ги стигнат.

ВНИМАНИЕ! До края на февруари събираме поръчки за хартиеното издание на антологията. Ако го искате – сега е моментът да ни пишете. 🙂

~

С няколко нови превода („Слепоглед“ на П. Уотс, „Момчешки живот“ на Р. Маккамън и др.) Елена Павлова полека се завръща във фантастичното пространство, от което изчезна през 2007 г. Преди това е в челната десятка на преводачите в жанра с автори като Дан Симънс, Роджър Зелазни, Стивън Кинг, Глен Кук, Лоръл Хамилтън и др. Считана е за една от интересните „млади“ автори у нас, през 2004-та е носител на българската номинация за „Автор на годината“ за „Еврокон“, предшествана от две призови места в конкурсите за роман на ИК „Аргус“ (за хоръра „Светлият боец“ и за НФ романа „Номад: Войни на пустинята“), а последната ù издадена книга е фентъзито „Сърцето на скиталеца отвъд“ под псевдонима Елайджа Джауит. През годините е печелила множество награди в най-различни конкурси, първата от които (3-та награда в „Човекът, атомът и мирът“) взима на 13 г. Под псевдонимите Върджил Дриймънд и Кристофър Макдауел успява да вземе участие и в цунамито на книгите-игри, вихрило се горе-долу до 1998 г. (с общо 26 книги-игри, ако се броят и разказите с продължение в сп. „Мегаигра“).

ЧоБи: Довършете изречението: Пиша, следователно …

Елена: … прозорецът на въображението се е отворил отново.

ЧоБи: Какво ви вдъхновява?

Елена: Музика и най-разнообразни илюстрации, всякакви шантави картинки могат да „светнат крушката“. И в момента има две, които чакат за визуализиране.

ЧоБи: А кой ви вдъхновява – от другите автори и книги?

Елена: В последните години – предимно хитроумно и добре конструирани светове: Джо Абъркромби, Брандън Сандерсън, Питър Уотс, Клайв Баркър, Чайна Миевил…

~

Велко Милоев (р. 1956) е бивш журналист (най-дълго работил за вестниците „АБВ“ и „Континент“). От 1996 г. е консултант на свободна практика за международни организации. Работил е по различни проекти на Балканите, а в последните години – в Ирак, Йемен, Афганистан, Судан и Йордания.

Автор е на НФ сборниците „Нанокомпютър за вашето дете“ (дебютна книга, изд. „Отечество“, 1988) и „Където не сте били. Кутийка с разкази от Велко Милоев и илюстровани пликове от Димитър Стоянов – Димо“ (изд. „Аргус“, 2001), както и публицистичните „Салата от глухарчета. Босна между две войни“ (изд. IMIR, 1990) и „Балкански случки, войни и легенди“ (изд. „Сиела“, 2007). Книгите, разказите и есетата, които пише от 2011 година, могат да се видят в сайта му „Страници за кротко четене“ на velkomiloev.com.

ЧоБи: Довършете изречението: Пиша, следователно …

Велко:… в ума ми се заформя някакво нещо, което иска да бъде споделено.

ЧоБи: Какво ви вдъхновява?

Велко: Вдъхновяват ме оригинални идеи като онези, представяни в www.ted.com – например нови изследвания и неочаквани разкрития, които ни помагат по-добре да разбираме себе си, да управляваме личното си щастие, равновесието в обществото, дори бъдещето. Кураж ми дава всякакво усилие, независимо колко хора засяга, независимо успешно ли е или не, което поддържа тънката нишка на човечността.

ЧоБи: А кой ви вдъхновява – от другите автори и книги?

Велко: Най-вече съвременни романисти и разказвачи са, които периодично ми дават доза усещане за човечност, за общност. Сред четеното наскоро: Марио Варгас Льоса, Милен Русков, Харуки Мураками, Дж. М. Кутси, Людмила Улицка, Луис Сепулведа, Даниел Глатауер, Роса Монтеро. Роса Монтеро открих за себе си с прекрасния роман „Указания за спасяването на света“ – преведен е на български, ама вижте как сладко звучи на испански: Instruccionesparasalvarelmundo. Да ти се доще да го спасиш този свят дано или поне някой отделен човек, за което всъщност става дума в книгата.

~

Антон Фотев е писател фантаст от Бургас.

ЧоБи: Довършете изречението: Пиша, следователно…

Антон: …някой ще получи препис от искова молба.

ЧоБи: Какво ви вдъхновява?

Антон: Животът.

ЧоБи: А кой ви вдъхновява – от другите автори и книги?

Антон: Казах вече – Животът. Но преди да го осъзная, прочетох доста книги. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото