Наблюдаващи, свързващи и пишещи приятели (:

Честит празник на будителите!

Попадали ли сте на разкази, които истински ви вдъхновяват (пробуждат :)) да се замислите за връзката ни с целия свят отвъд човека и човечеството? Или дори да се задействате, за да я заздравите? Самите вие писали ли сте такива?

Ние от Човешката библиотека ви каним да ни споделите тези текстове.

Копнеж за зелени разкази (ама наистина)

Разказите, за които копнеем:

1. Показват как взаимодействаме със и се грижим за света отвъд самите нас (природата) – в миналото, настоящето или бъдещето; без значение от жанра.

~ Няколко чудни образци са Occam’s Scalpel („Скалпелът на Окам“) на Теодор Стърджън и To Fell a Tree („Да повалиш дърво“) на Робърт Ф. Янг. От българските автори веднага можем да посочим „Братята от Левса“ на Александър Карапанчев и „За вятъра и другите природни пиршества“ на Любомир П. Николов.

2. Са дълги до 90 хиляди знака, включително интервалите.

~ Ако са по-дълги, няма да ги отхвърлим автоматично, но ще ги четем най-накрая – само ако ни остане време.

3. Отговарят на критериите за включване на един текст в поредица „Човешката библиотека“. В частност:

3.1. Няма проблеми, ако вече са се появявали другаде – стига да разполагате с правото да ги публикуваме отново.

3.2. Вие решавате дали да бъдат подходящи и за по-млади читатели. За нас това би било преимущество.

4. Спазват следните технически изисквания:

4.1. Записани са в RTF, ODT, TXT, DOC(X) или друг подлежащ на редактиране формат. (Тоест – не PDF.)

4.2. Анонимни са: не съдържат нищо друго освен заглавието и текста на разказа.

4.3. Целият текст, включително заглавието, е с шрифт Times New Roman, големина 12, нормална разредка (Line spacing: single).

~ Ако ви е необходим повече от един шрифт: вторият, третият и т.н. шрифтове са по ваш избор. Имайте предвид обаче, че е твърде вероятно да не успеем да ги запазим при издаване, особено в електронен вариант.

4.4. Заглавието на текста е центрирано.

Всички По-желани (отличени от журито) текстове ще бъдат включени в първата антология „Зелени разкази (ама наистина)“, която ще издадем през пролетта на 2015-а.  Изданието ще бъде електронно. Хартиена версия ще направим само ако съберем достатъчно поръчки. Разбира се, ще отпечатаме книгата на 100% рециклирана хартия. 😉

Антологията ще е международна – с участие на англо- и рускоезични автори. С огромна радост съобщаваме, че един от участниците ще е Дейвид Брин. Този Дейвид Брин. 🙂 🙂 🙂

60% от приходите от е-книгата и 18% от приходите от х-нигата ще се разпределят пропорционално между авторите и преводачите. (Останалите са за редакторите, коректорите, художниците и оформителите; а при хартиената версия – и за печатницата и разпространителите. Фондация „Човешката библиотека“ е нестопанска организация, тоест не получава печалба от изданията си, а мисията ни е максимум от средствата да стигат до творческите участници – тези, които създават книгите.)

Срок за участие: 30 декември 2014.

Текстовете – до 3 на брой, в различни файлове – изпращайте на пощата ни: poslednorog -в- gmail-точка-com. В самия имейл ни пишете:

  • двете си имена
  • откъде научихте за Копнежа

Журито се състои от участници в Човешката библиотека, които имат опит в природопазещото ни движение – или жив интерес към целия ни свят.

Следете тук за промени. Питайте. Четете. Пишете. Грижете се. 🙂

Копнеещо и празнично,
За ЧоБи: Кал)