До 14 декември: Подкрепяме „Златната ябълка“ в Kickstarter

Приятели!

Остана ли някой, който да не знае за „Златната ябълка“?

В необятен планински свят, където стари духове бродят из горите и кукерите защитават хората от злото, срещаме Вихра – дъщеря на змей, повелител на бурите, и човешка жена, кметица на процъфтяващия град Хан.

Вихра

Когато духовете от Вулкан планина и хората от град Хан са на ръба на война, родителите на Вихра се оказват начело на двете враждуващи страни. За да спаси дома си и да възстанови примирието между хора и духове, Вихра поема към Кубер планина в търсене на митичната златна ябълка, която изпълнява желания.

В търсенето се включват Влад и Бран – две момчета, мечтаещи да станат кукери, и самодивата Тина, жадна за приключения. Всеки от тях търси златната ябълка по свои собствени причини, но по пътя откриват и научават много повече – за себе си и света.

Влад

„Златната ябълка“ е фентъзи анимационен сериал, вдъхновен от балканската митология и фолклор. Макар действието да се развива в екзотична среда, сюжетът обхваща съвременни теми и проблеми, които ще звучат познато на зрители на различни възрасти.

Това е проект на студио „Змей“ – 25 млади българи, живеещи в 6 различни държави. Повечето са учили в чужбина и работят за големи анимационни компании от Европа и САЩ. Но от три години отделят време и енергия за „Златната ябълка“. Движи ги любовта към българските народни приказки и легенди. Надяват се да насърчат чужденците да открият, а българите да преоткрият богатството на народното ни творчество. Вярват, че така могат да спомогнат за развитие на българската анимация, която рядко осъществява големи проекти.

Националното предизвикателство „Един милион: Да направим българския сериал „Златната ябълка“ световно събитие“ заля социалните мрежи с линкове към трейлърите на български и на английски в YouTube и има за цел да достигне един милион гледания.

А до 14 декември можем да подкрепим студио „Змей“ чрез Kickstarter инициативата за набиране на средства. Още на третия ден след началото ѝ „Златната ябълка“ мина нужния минимум. Дерзайте!

И… честит декември!

~

Няколко лични думи от Кал:

създателите на „Златната ябълка“

Екипът на „Златната ябълка“ – тия литнали към небето момичета и момчета – ме зарежда както малко неща са успявали скоро. Макар да бях чувал за проекта още преди година, едва сега се зарових да разбера повече. И рових… и рових… и рових… И колкото повече научавах, толкова по’ се вълнувах.

Едно, заради самата идея, че съществува такава задруга. Намират се, събират се, деят заедно. Въпреки разстоянията, въпреки липсата на пари. И най-много въпреки страха, че в България ние такива неща не правим.

Две, защото… ами защото ми напомниха за едно друго начало, преди десет години. 😀 Аз не съм носталгичен. Понятието „доброто старо време“ отсъства от речника ми. Но понякога вътрешната ми енергия се изчерпва. Забравям откъде съм тръгнал, накъде вървя, защо. (Защооооо?) И тогава срещата с дружина като студио „Змей“ ми припомня. Завръща ме. Връща ми.

Иска ми се още много неща да разкажа, натрупани в тия месеци на мълчание… но още повече ми се иска да впрегна завърналата се (змейска 🙂 ) енергия в правене. На следващите ни чудеса.

Които може би някой ден ще послужат на някой друг по същия начин. 🙂

П.П. А ако и вие като мен копнеете за ярки истории, черпещи вдъхновение от родния ни фолклор, топло ви препоръчвам „За спасяването на света“ – раздела „Българска митологична фантастика“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото