Каним ви на: Награждаване на „Изгревът на следващото“ и разговор за бъдещето, 02.11.2018, София

Приятели (:

През пролетта на 2018 г. Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и фондация „Човешката библиотека“ за първи път организираха конкурс за разкази „Изгревът на следващото“. Той е единственият досега, който има за тема възможното движение към позитивно бъдеще. Припомнете си пълните му условия.

С подкрепата на Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“, като част от сесията „Съвременни утопии“, на 2 ноември, петък, от 19 часа в Нова конферентна зала в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ ще представим резултатите от конкурса и ще обсъдим темата „възможни позитивни бъдещета“. Заповядайте! 🙂

Вход: свободен. Нова конферентна зала (Огледалната зала) се намира на втория етаж в Северното крило на Ректората – това, което гледа към ул. „Шипка“. Входът в него е откъм малката уличка „Св. Климент Охридски“ (погрешно обозначена на картата като „Христо Георгиев“).

Програма

19:00 – 19:20: Впечатления на участници в журито (Атанас П. Славов и Калин М. Ненов): забелязани тенденции и препоръки.

19:20 – 19:30: Награждаване на победителите.

19:30 – 21:00: Панел с участието на Атанас П. Славов, Миглена Николчина, Калина Александрова, Калин М. Ненов и Чавдар Парушев на тема противопоставянето между позитивния и негативния поглед към бъдещето – опит да ги дефинираме, да формулираме защо са привлекателни (или не). Анализ на привидната „честност“ на негативния възглед за бъдещето. Дискусия с публиката.

Като подгрявка за дискусията ще прожектираме няколко изненади. 😉

Следете тук за евентуални промени в програмата.

Кратки представяния на участниците

Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ е юридически регистрирано през 2009 г., но членовете му се групират в продължение на десетилетия под крилото на софийския клуб по фантастика, евристика и прогностика „Иван Ефремов“. Те са писатели, художници, редактори, съставители, кинорежисьори и други творци, посветили се на фантастичното. Печатен орган на дружеството е ежегодникът „ФантАstika“ (https://fs.choveshkata.net), от който вече са излезли осем броя. Алманахът е домакин и печатна територия на конкурса „Изгревът на следващото“.

Фондация „Човешката библиотека“ (https://choveshkata.net/blog/) е официалното лице на неформална общност от читатели, писатели, преводачи и редактори, които подбират,
популяризират и издават книги за страстни умове и мъдри сърца. Съществува от 2007 г. и е винаги отворена за нови участници.

Атанас П. Славов е роден в Бургас през 1947 г. Дълги години е художествен ръководител на клуб „Иван Ефремов“, а по-късно става председател на „Тера Фантазия“. Той е единственият трикратен носител на европейската фантастична награда „Еврокон“ – съответно в категориите Best Fanzine, Best Promoter и Best Magazine. Публикувал е роман, десетки разкази и стотина статии върху историята и теорията на научната фантастика, на български, руски, испански и английски езици.

Професор Миглена Николчина преподава в Катедра по теория на литературата и в програмата „Дигитални медии и видеоигри“ към СУ „Св. Кл. Охридски“. Изследователските ѝ интереси включват различни аспекти на утопичното мислене през взаимодействието на литература, философия, политология и феминизъм. Авторка е на книги с белетристика и поезия, както и на теоретични и литературно-исторически изследвания, засягащи темата на дискусията, сред които, наред с други публикации, монографията „Човекът-утопия“ (1992).

Калина Александрова e автор на книгата „Сезоните на нашите кризи“ и на стихосбирките „Аз избирам“ и „Аз съм“. Завършила е физика в СУ. Занимавала се е с акробатика, пещерно дело, карате до. Била е работничка, рекламен агент, учител, търговски консултант.

Калин М. Ненов е преводач, редактор, писател, литературен агент, популяризатор, издател и преди всичко радетел за бъдеще. По възможност – по-пораснало от настоящето. Един от създателите и двигателите на „Човешката библиотека“.

Д-р Чавдар Парушев е преводач, литературен критик и преди всичко дългогодишен страстен читател на научна фантастика във всичките ѝ форми. Изследователските му интереси включват жанрови теории, наративи на бъдеще, форми на антиутопия в англоезичната и българската литература и др.

4 коментара за “Каним ви на: Награждаване на „Изгревът на следващото“ и разговор за бъдещето, 02.11.2018, София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото