След откровения ужас от първото писмо и тихия ужас от второто, че иска Сребра с бандата:
На 24 фев. Миро wrote:На 12 ян. Миро wrote:На 4 ян. Миро wrote:Приятели,
Потеглям на едно пътешествие.
Сега, веднага, от началото на тази година.
Това е едно дълго отлагано пътешествие.
Малко след тази Коледа реших да направя един преглед на творческите си проекти, за да си начертая плана за предстоящата година.
Когато отворих папките и започнах да събирам всички неща накуп, едно откритие ме тропна по главата и ме разтърси доста.
Открих две неща.
Първото е, че за последните 22 години, откакто горе-долу започнах да реализирам творчеството си, имам публикувани 6 музикални албума, една книга, няколко статии и разкази, малко видеа и спектакли.
Това... не е много, за този период.
Защото второто нещо, което открих е, че в папките си имам 53 песни, 13 книги (е, някои недовършени), 2 сценария и един мюзикъл. И още напират...
Ако сметнем стъпката, за да ги реализирам по досегашния начин, ще са ми нужни около 30 години за песните, и към 260 за книгите.
Хванах се за главата, пък после ми идеше да се хвана и за гушата.
Колко години си мисля, че ми остават? Кога ще се заема с тези проекти? Кога ще ги сбъдна, поставя, издам, реализирам? Явно с двойнствено-седморния начин на живот няма да стане.
Няма да стане с тези темпове, с това отлагане, и с втора и трета работа.
Няма да стане - докато самото ми творчество не ми стане работа.
Затова реших, че потеглям на пътешествие.
Започвам да работя максимално и главно върху проектите си, започвам да търся финансиране и подкрепа за тях, един по един.
Ако ви е интересно, ви каня да ме последвате. Дори само от любопитството да разберете какво ще стане и дали Моро няма да си счупи главата.

(Уверявам ви, че ще я чупя, както обикновено. Но ще продължавам.)
И така, предизвиквам се:
От днес нататък всяка седмица ще публикувам по нещо ново - песен или музика, част от разказ или книга, някое видео от пиеса. Целта ми е да работя всеки ден, за да успея да завършвам/издавам/поставям поне по един голям проект на година - албум или книга, спектакъл, пиеса.
Освен тях, поне веднъж всяка седмица ще пускам и отчет какво съм свършил, с какъв проблем съм се сблъскал и накъде отивам.
Двете места, където ще публикувам, ще са основно в блога ми, и в моят patreon профил:
http://www.moro.bghttp://www.patreon.com/moravskyПатреон-ът е една платформа, на което може да следите творчеството, събитията, пък и проблемите на един артист.
Освен това може и да подкрепите някой негов проект, песен или видео.
За да не са само приказки, прикачам и едно видео от импровизациите ми, заснето през миналата година:
https://youtu.be/jQiZvHF1NzsПредизвиках се. Край.
Доскоро, наслука и сполука!
\m/
Здравейте, пътешественици,
Много благодаря за лавината от съпричастие и подкрепа през миналите няколко дни!
Мина една седмица, откакто се предизвиках да се занимавам главно с изкуство. Засега съм добре, меря се сутрин, пия много вода, иначе нямам много отклонения (освен по принцип : ))).
Чувал бях, че когато човек поеме по пътя, който си е неговият, получава неочаквана подкрепа, но това, което се случи само в рамките на пет-шест дни, накара въображението ми да завижда.
Много хора ме поздравиха, писаха ми писма и съвети, споделиха техни истории – много вдъхновяващи. Освен това много ме попитаха и от каква подкрепа имам нужда, а някои направо се задействаха. <3
Понеже обещах да им обясня, а и на всички да споделя инфо за това що е Patreon, ето го и него.
Както вече споменах, Патреон-ът е нещо като арт-уебсайт, на който може да се следят творчеството, събитията, пък и проблемите на един артист.
Неговото най-важно качество е, че дава възможност за групово финансиране на даден проект, книга или музикант. Представлява нещо като постоянна краудфъндинг кампания, в която всеки може да участва с каквато поиска сума и за какъвто период реши.
Ако е нужно повече инфо – ето едно филмче на БНТ за Патреон:
https://bnt.bg/news/kak-da-podpomognem- ... 4news.htmlНа платформата се финансират хиляди проекти, сред които много български – например подкастът "Свръхчовекът с Георги Ненов", "Шизи Импро Театър", сериалът "Приключенията на Джовката", списание "Тоест" и "Маргиналия".
Но стига технически детайли – сега да кажа най-важното – какво започвам и какво да очаквате скоро от Коренуване с Моро! (Прела баба... Лудницаааааа!)
- "Бел Ветър" – видеоклип и пилотна песен от бъдещия ни втори албум с гайдапънк групата ЖилМор Секстет. Вече имаме записани четири песни от него и скоро влизаме за още поне толкова;
- "Да опазиш Сребра невяста" – поставяне на голяма сцена на мюзикъла по втора история в Коренуване с етнобандата Невидено. Вече няколко от песните са готови и скоро започваме записи;
- "ЧетвъртъКът с Моро" или "Коренуване с Моро" – стрийминг предаване за истории и музика с различни гости: музиканти, писатели, артисти и всякакви творци и идейници;
- "Из Корен Истории" – издаване на сборник с три истории от Коренуване.
Целият процес по създаване, записване и излъчване на тези неща ще може да се "гледа" на моя профил в Патреон ето тук:
http://www.patreon.com/MoravskyПредстои да разпиша подробен план на предстоящите дейности и нужното им финансиране, за да се случат по най-добрия начин.
Може да ме последвате там, за да следите всяка стъпка и струна, а ако ви харесва създаденото, може да ми станете и патрони. По този начин, в зависимост от избраното ниво на подкрепа, ще може да слушате песни и разкази, преди да са публикувани, да гледате видеа, преди да бъдат пуснати официално, да присъствате на репетиции и на композиране на песни, и ще имате достъп до срещи и концерти, които няма да бъдат показани другаде.
Дълго пътуване ни чака.
Ще се радвам да бъдете с мен.
Доскоро!
(неу)Моро
Здравейте, приятели, мисленето приключи!
Което означава, че разкарах колебанията за целите и взех решение какво да представя първо от моите проекти.
За всичко много ми помогна творческата фурия Коста Атанасов
http://www.kostaatanasov.com и споделеният от него принцип KISS - Keep It Simple, Stupid! (или не си прави живота сложен, с-тъпчо) : )))
Ако не сте получили/прочели предишният ми пост, накратко споделям последните си терзания:
След като взех решение в началото на годината да се артифицирам и да се заема по-сериозно с творчество, и музикално-литературни перипетии и излияния, внезапно установих, че отново, както винаги при мен, съм на осмолъчен кръстопът:
Открих, че искам съвсем сериозно да се захвана с петнайсет проекта и да работя самоотвержено по всеки от тях. Нещо като да се хвърля ентусиазирано в петнайсет посоки едновременно.
Вероятно не чувате нещо ново като за мен, но аз си бях изненадан.
Винаги съм си представял, че заема ли се с изкуството, ще се фокусирам като дете с лупа върху вестник под жарко лятно слънце...
Така е, само дето открих, че съм насъбрал двуцифрен куп лупи, които и про-жонгльор трудно ще размаха едновременно, да не говорим за фокуса и съсредоточаването.
Та, слушайки Коста да обяснява (за пореден път) за KISS, разбрах че от многото дървета съм спрял да виждам гората.
Още няколко човека откликнаха на въпросите ми по целите от по-миналата седмица, и аз, след като сглобих картинката, реших, че ще действам като онази мома Джаста Праста - по-добре с недоушита премяна, но на хорото, вместо с перфектна, но зад пердето вкъщи.
Спрял съм се на три неща за следващите няколко месеца (е, какво, няма съвсем да умра от скука, де

).
- До края на март да поставя моноспектакъла от поредицата Коренуване - "Да опазиш Сребра невяста";
- До април да довърша (ама наистина!) книгата си "Песента на Хадар";
- До началото на май да направим концерт с Жилмор Секстет, на който да представим видеото/ заглавната песен от бъдещия ни албум "Бел Ветър".
Не изглежда никак амбициозно, нали, ако питате прегладнелия за участия артист, дето подскача на заден план в главата ми, като 6-годишен пред плейстейшън.
Поставих си и хубавите малки седмични стъпки по целите (следвам системата "Приятел за цели" на Иван и Ники
https://goalbuddy.io/bg, дам

). Най-важната е:
Всеки понеделник да пиша отчет в блога и Патреон-а ми, за свършеното по трите цели.
И така. Край на колебанията, потегляме с пълна пара -
Вече имам уговорена дата и място да поставя "Сребра", както и идея как ще я направя мъничко по-различна, с по-активно участие на публиката.
Очаквайте инфо тук и на блога ми и стискайте палци яко.
Моро
\m/
Изпращам ви в подарък и една моя импро-песен, която се роди спонтанно на тавана... че даже и снимах специален клип

Доскоро!
https://youtu.be/jQiZvHF1Nzs
мечтите се сбъдват:Това имах предвид – me едно време wrote:За мен идеалният вариант би бил историите да излизат като монодраматизации за слушане, но съзнавам, че това би било къртовски труд за Мировата душа.
На 15 март Миро wrote:На 1 март Миро wrote:Честита баба Марта от еуфоНичния щаб на Коренуване, където приготовленията кипят, куфеят и се катерят... върху главата ми.
Аз пък кипя от желание да ви споделя, че Вече-Имам-Уговорена-Дата-и-Място, за да поставя "Да опазиш Сребра невяста"!
Това ще се случи на:....... (барабани: тррррррррррррр...АММММММ!)
19.03, петък, от 19.30 ч. в камерна зала "Славянска беседа"!
Напрежението се покачва!
Това ще бъде едно по-особено представление. За тези, които никога не са били на Коренуване, по-долу съм описал какво точно ви чака.
Сегашното представление ще бъде специално за вас - хората, които ме подкрепят и които харесват и им е интересно това, което правя.
Това ще бъде един моноспектакъл, или по-точно - мономюзикъл, на който ще се опитам да покажа максимум възможностите на съчетанието от различни видове арт, които правя - ще разказвам историята и ще свиря музикални фонове под разказа, ще изпълнявам песни и миксове от песни, и всичко това ще го правя на живо, без предварителни записи, подложки или съпорт от други музиканти (не че е лошо, но - да тръгнем от някъде

).
Ще има и малко декор, де, та няма да съм съвсем сам на сцената.
Но специалното на това представление е най-вече, че и вие ще имате участие. (Спокойно, няма да ви изкарвам насила на сцената!)
Това представление ще бъде нещо като репетиция, като чернова за поредица от такива. Затова ще ми е много необходима обратна връзка от всеки, който желае да сподели впечатления. Както каза една приятелка - "публика от интерактивни критици".
Та, като приключи представлението, ще ви пусна няколко въпроса, на които ще се радвам да ми отговорите. Това е, повече няма да ви мъча.
И така - събитието вече се върти, билетите са в продажба.
Ако се чудите какво представляват спектаклите от Коренуване - те са микс(тура)
от различни видове изкуства - литература, фолклор, разказване на сцена, свирене на фолклорни и авторски песни на живо, бийтбокс и импро. Всяко представление предава една история с разкази и песни, като цялата игра, музика и текст са изпълнени на живо на сцената.
В този епизод разказвам за музиканта и певец Благун, който е поканен да свири на един стар обичай на "пазене" на булката от младоженеца преди сватбата. По време на надсвирването обаче се явява и друг кандидат-жених и... историята се заплита.
На тези клипове може да видите части от предишни спектакли:
https://www.youtube.com/watch?v=OznzWjy1N3whttps://www.youtube.com/watch?v=135P4kkl0SQШарена да ви е Марта и до виждане!
\m/\m/
Здравейте, приятели,
Бавно или бързо, денят на спектакъла почти дойде.
Това е последен имейл преди самото представление, в който да напомня за него, да уточня някои технически детайли и да ви изпратя един аудио подарък.
Този моно-мюзикъл, както съм го кръстил, ще бъде едно експериментално представление – нещо като публична бета-версия, проба в ефир, тестов полет... предназначен за летци изпитатели и ценители. Като вас

Предназначен е и за мен, за да разбера повече за това, което правя, и да си отговоря на някои въпроси, например – Какво искам да направя с Коренуване? Какво представлява точно? Къде искам да отида с него?... и други подобни екзистенциални важности.
Та с тази идея, след представлението ще помоля всеки, който е присъствал и има желание, да ми даде обратна връзка. По какъв начин ще стане това – ще уточним в самия ден на спектакъла.
Благодаря на всички, които ме подкрепятe, особено в тези времена...
Подаръкът специално за вас е... един аудио откъс от поставянето на Коренуване през 2018 година, уловен от АнТонРежисьорЪТ Велев на сцената на Шизи Импро клуб и декориран с прекрасните снимки на Милена "Пипилота" Стойкова:
https://youtu.be/w3U8Y2LeHwoВ тази част ще имате възможност да чуете неповторимия (ама наистина

) микс от песни – "Where the streets have no names", "Магазинче за надежда" и "Що ми е мило и драго", както и малко от началото на историята за Сребра.
Доскоро и шарена седмица!
\m/
Демек отново Миро all by himself след 8 фев. 2018. Nothin's better than that.
Той поиска обратна връзка и още не е дошъл Zoom-ът, но съм си записала някои неща и по-литературните ще ги отметна тук. Спрямо "оригинала" отпреди три години + "подобрената" доразписана версия от миналия март и настоящия вариант има някои съществени разлики за добро, ама и не баш.
– Образът на Филип е подсилен и вече не изглежда като случайно доведено другарче и измислен спасител, а е държелив свирач.
– Спасението накрая не е с измама, макар че има елемент на измама малко преди това, все пак който издържи, той прибира булката, не просто армагана залог - има съществен облог. "Няма лъжа, няма измама."
– Образът на Сребра е по-елементарен, направо бих казала, че е безхарактерна, и би било грешка да оправдавам това с омагьосаност, щото тя и в оригинал си беше като омагьосана.
– Дракузът и ненадсвирените са подчертано НЕЯСНИ бели "сенки", а преди този цвят не преобладаваше у тях.
В оригинала му се вижда лицето горе на оградата, когато се показва, има меден и звънък гласец. Може и да си въобразявам, но май най-отчетливи бяха очите му по принцип. Сега Благун си спомнял само дълбокия му глас. Няма лошо, просто трябва да има финална яснота. Няма лошо и да не сме стигнали до нея все още, въпросът е накрая, някога, да има яснота. Щото на различните разказвания част от фактологията варира, което лично на мен ми е смущаващо и... би било спънка при изкарване на финализирана версия на хартия.
– Самият дракуз в момента е отявлен злодей, а преди се наблегна на човешкото му минало и история, защото е бил човек.
– Сребра преди определено беше руса, а сега е със смолисти коси. Няма лошо, просто това качествено изменя образа. И с Реката се е случвало - млякото във ведро ли е, в менче ли е... Ако буквалната визуална образност не е закована, лично за мен това е проблем. Казваш нещо, а не увърташ. Трябва да е ясно + какво е. Също псевдоармаганът ТОЧНО какво е, какво има вътре увито. Косми ли са, сламки ли са, коса ли е, чия е.
– Нещо, което липсваше досега, но всъщност е добре, че го има - споменават се Сребрините сватбари – вътре вкъщи са, не е просто никъде да не се виждат в изобразената история, макар че сега в началото бяха малко навън.
За отпечатване определено трябва да се избере някаква версия, която да обедини оригиналното и сегашното изпълнение, защото доразписаната междинна версия съдържаше нагласени и неубедителни неща, макар че имаше и хубаво изяснителни - що е дракуз и що е Диман.
Принципно ми е трудно да проследявам през такива големи периоди развитието на една история. Ако човек няма моята памет и подхранващи записи... Така че надявам се някой ден нещо да излезе от целия тоя труд, не само да сме се лутали.
Най мразя везнишко колебание и мъже, които не само се чувстват, ами и "действат" несигурни... forever & ever.
Та ще имаме да си почакаме некоя и друга годинка. А Патреонът в блога му от... една година сочи към самия блог, не към себе си, why not.
В подписа си не е заменил moro.bg...
"Дяволът винаги е в детайлите." Never heard that from me before, right.