Мирослав Моравски

Човеците, чиито текстове и илюстрации изграждат библиотеката
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Мирослав Моравски

Post by Кал »

... е автор на „Невидена река“ от цикъла „Коренуване“ и поне един разказ в алманасите „ФантАstika“.

Ето и авторската му страница.

Има личен блог – и участие в бая други сайтове покрай музикантското си амплоа. ;)

А от няколко дни има и видеоблог:
Мирослав wrote:Привет!

Ново двайсет от мен -
Покана за Youtube канала ми, където ще се излагам във влога си - IdeоVlogia.

Накратко - започвам редовна серия от видеа, които ще споделят различни неща - истории и песни от Коренуване, лични фрийланс неволи, разни (не)човешки събития, както и материали за предстоящата АртЕистична работилница.

Повече за първия клип - в поста по-долу, а на този линк за Youtube канала може да се абонираш, ако все пак идеята ти допада.

Това е от мен, приятно гледане и благодаря!
\M/
Last edited by Guest on Fri May 22, 2020 2:00 pm, edited 1 time in total.
Reason: + авторска страница
Кал
Първопроходец

Re: Мирослав Моравски

Post by Кал »

ИдеоВлогия – епизод 2
Това е втора част на пилотния епизод. Ще се радвам да споделите мнение. Приятно гледане!
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

Живо предаване с рискове в началото, затова давам link след тях: https://web.facebook.com/Korenuvane/vid ... 311/?t=528.
Място: Egg Bar. Събитие на 26 март 2020 г. = четвъртък.
сВиртуален концерт №2 се задава на хоризонта. :)

Дойде време, в което музикантите са домакини на баровете... вместо обратното.

И така, този петък ще постриймваме живото ми свирене от The Egg Bar.
Всичкото гости отново ще е в Нета, така че не рискувайте да нарушавате пълната карантина и да търчите към барУ, а просто седнете пред компютри и телефони, сипете си и надуйте звука.

Ще се радваме да подкрепите музиканта и кръчмата с овации, сърца, лайка, споделяне на събитието, watch party сбирки, а на най-запалените ще дадем и линк към виртуалната ни Шапка за Поощ(ед)ряване. Подробности - тук в събитието.

Вечерта ще е пълна - ще има преимуществено пещерняшки, пънкарски и ирландски песни, ще ви изсвиря поне две нови песни от бъдещото Коренуване, а със сигурност няма да подминем и авторските композиции от Невидена река, ZhilMore Sextet, Невидено, CUTT и други.

Гответе си желанията! Пишете ги през деня, нощта, здрача или когато ви хрумнат преди това, за да е сигурно, че ще ги видя. До гледане!

Допълваме фин-инфото и тук: :)

На лавината от запитвания за билети, вход, спонсорство и други начини да подкрепите бара и музиканта, отговаряме:

Довечера слагаме Виртуална шапка за музиката -
моят paypal: myroslav.moravsky въ gmail
Revolut: +359898598030
и
Ще пуснем НБОК (Национална БироОсигурителна) Касичка за инвестиране СЕГА в БЪДещо пиене у БарУ, със съответните “комплименти” - Бара, любимото пиене и, разбира се, Ив Монтан. Тва, Ив Анов. ;)
Касичката ще е бармановият Revolut чрез телефонен номер:

Revolut: +359894796649 - I.Ivanov
"Слънце недосегаемо" от историята за Сребра: https://web.facebook.com/Korenuvane/vid ... 1/?t=10800.

Миро търси абонати за своя канал в youtube Moro Miro. Натиска се Subscribe и задължително след това камбанката! Ще има и подкрепящ Patreon.
Spoiler
Не, не ми е лесно да събирам всички тия линкове...
Моите песенни желания бяха "Лудница", Cote de Mort и "Слънце недосегаемо", но не мога да отделям пари.

"Ян Бибиян" https://web.facebook.com/Korenuvane/vid ... 11/?t=6652

Частична дискография:
албум "Сглобен..." - https://www.youtube.com/watch?v=GU-L5VX ... FS7Gb3qzq4
https://cutt.bandcamp.com 
албум "Разглобен..." - https://www.youtube.com/channel/UC21QQO ... fBREXiE0Sw
https://open.spotify.com/album/5kZ1jmKnsUNzNH9M6uNRzO  
Коренуване – албум "Невидена река" - https://soundcloud.com/korenuvane
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
frog
добромет

Post by frog »

Patreon-ът пристигна по-рано, отколкото си мислех. :shock: https://www.patreon.com/moravsky?fbclid ... BBRoXgVrco

Yet another place to follow. Yet another place to post information to + translatе in English...
Това е мястото, където ще представям изкуството си в следващите месеци и, да се надяваме, години.
Лина, знам беше преди векове, но помня като вчера как ми каза за тази чудна платформа. "Направи си профил, така ще може хората да те подкрепят."

Еми добре, но пусти срам и притеснения ме накараха да чакам чак до този момент.
"Как така ще взимам пари?" Нали музикант (хеле пък разказвач на истории) къща не храни?

Ето така. Хората са го измислили. ;)

Заповядайте в платформата ми. Там ще публикувам ежеседмично новите си неща - песни, разкази, видеа, идеи и разни арт-еници. Може да ме последвате, както и да ме подкрепите, в зависимост от това колко от моите неща искате да виждате месечно.

Повече ще научите на линка долу.
Още повече ще има в следващите ми публикации, защото имам план за действие.
Който включва албум, втора книга, и трети спектакъл, този път на голяма сцена.
Елате да ги сбъднем заедно.
Нищо, че книгите уж ще са още две, едната - тухла! Трети спектакъл? Без да сме видели втория, макар че веднъж сме го виждали отдавна.
[url=https://www.facebook.com/Korenuvane/videos/637479760408311/?comment_id=638212023668418]Благодарствено[/url] за снощния концерт Миро wrote:Приятели, искам да благодаря на всички ви за снощи, беше мощен лайф и много силно изживяване!
Снощният, повече от тричасов спектакъл, ми даде да осмисля нещо много важно.
Цялата вечер свирех и говорех сам, в един пуст бар (Ив барманът скиташе някъде със слушалки в повечето време). Осветлението беше изключено навсякъде, освен върху ми, стъклените прозорци - зяпнали навън в пустите улици, с угаснали коли и сгради, изолация, пустош и мъртвило.
Ходи пей на тоя фон и настроение.
После, когато успях да надзърна в малкия екран на компа ми - всичко вреше и кипеше. Хвърчаха палци, усмивки и сърца,

Сами с неговата мисия със сърценцата :lol:
изскачаха коментари и шеги, разни насърчителни реплики да не сипвам на бармана (!) пиене, "лесни" пожелания за песни като Бохемска рапсодия (Велко, благодаря ти за мнението, излетях!!!) и всякаквата весела гюрултия, която се получава, когато хората са щастливи че са заедно и го празнуват.
Часове по-късно, мислейки за този супер противоречив момент на депресивно-маниакалности, ме осветли какво е това.
Ами ей такова нещо трябва да е Господ, бе хора.
Не, не става дума за бармана. ;)
Седиш си изоставен и посърнал, няма никой около теб, всичко е на умирачка... и за малко да изпуснеш купона на живота.
Само защото си стиснал очи и не гледаш.
На милиметри от тебе, на масата, в джоба ти, животът, вселената и бара кипят и те влачат за яката да отидеш да купонясваш с тях. Може да се наложи да си оправиш нета, или да смениш кабел. Може да трябва да погледнеш някъде, където не си се и сещал, че е възможно.
Съвсем близо.
Благодаря на всички, които използваха лупите умело снощи, за да разчетат египетското писмо и да ни подкрепят. Сега като видях тия табели, то нищо се не различава...
Прегръщам ви и доскоро!
<3
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
frog
добромет

Post by frog »

Oh, Миразказвачо Полковник Degradado... nano(bio)bots, zombots, атрофината и анемията ^_^

"Страхът е една развалена вяра, погрешно насочена"
"Вярвайки в страха (себе си, своето въображение, измишльотината), ще постигнем СТРАХотни резултати!"
"Тя наруши всички предпазни мерки, за да каже истината."
"Физически разделени, но духовно заедно – сЕди си вкъщи, но бъди с мен!"
"Всяко оръжите, което се опитваме да използваше срещу природата/Земята, се обръща срещу нас."
Родопите forever
"Всичко това, което ни се случва, сме си направили сами."
"За Bat World България" https://www.batworld.bg
радина666
Global Moderator
Been thanked: 139 times

Post by радина666 »

Лайв на Миро Моравски от петък вечер /10.04.2020/

Поздравления, Моро, виждам че си много активен с видеата и имам да наваксвам с тях. Продължавай, дано творческото и певческо настроение не стихне.
Ради
[url=https://www.patreon.com/posts/pokana-za-nov-on-35592687]В Patreon[/url] morrion wrote:Здравейте, приятели!

Ще направим отново стрийминг на свиренето на живо от Level Up.

Петък, 10-ти април, от 19.30 ч.

Изненадата за всички патрони-закрилници тук е че този път ще заснемем и отделен видео материал на някои песни, който ще публикуваме само за вас. ;)

Ако някой любопитства за цялата история на Полковника, част която ще разкажа на живо - скоро ще разкрием къде може да се прочете.

Ето и пълният текст на поканата:
Spoiler
"Преминете на Тъмната страна! Свирим мега яки песнички... : )))

Дойде време за следващият дистанционен бар-стрийм-лайф. Домакините този път са от геймклуб Level Up, където на 10-ти, петък, от 19.30 ч. ще чуете песните и историята на... Полковника.

Вманиачен геймър и рок-фен, Полковникът от биохакерския взвод е преживял хиляди битки, и е спасил стотици хиляди животи, седейки просто зад монитора. Няма да споменаваме предотвратения зомби апокалипсис в Мексико, спирането на арийската генотипна доминация през 80-тте и още доста биологични диверсии и войни, за които всъщност никой дори не чува.

Заключени сте вкъщи? Полковника е бил неподвижен с години. Страх ви е от вируси? Нанобиотите са тук отдавна. Ужасявате се от бактерии? Микозоидите са насреща.

Какво се случва обаче когато лекарствата се превърнат в отрова? Когато спасителните ботове преминат на страната на врага?

Всяка защитна армия винаги се превръща на свой ред в заплаха... Така е защото има само едно съвършено и доминиращо над всичко друго оръжие.

Страхът.

Както Полковника обича да казва: "Хората не разбират, че страхът е най-силното им оръжие. Стига да знаят от къде и от какво е..."
--
Един концерт в стила на Коренуване / Rootin'roll: Където историята и музиката се раждат в момента на изпълнението им, а импровизацията води разказа и изпълнителите.
--
Доскоро от Левъл Ъп!
Last edited by frog on Sun May 31, 2020 8:27 pm, edited 2 times in total.
Reason: Скривам за по-малко scroll. Повтаря се с горното от Ани.
радина666
Global Moderator

Post by радина666 »

Из Мирослав Моравски, незнайно откъде взето /Ради/: ааа от Патреон-даша е взето, ясно. (от мейлинг бюлетина на Миро е -- Кал)
Привет с една обява... ама много сериозна обява. :)

Понеже вече бях разпитан изкъсо от мой приятел за един пропуснат от мен четвъртък - ти що не свири, бре, (това че свирих в петъка, не беше извинение), както и понеже приятелят се зове Велко, та значи - думата му е (по)веля велика... се реших на тази сериозна стъпка.

Тадааам!
Официално от утре до второ веление Всеки Четвъртък започвам да свиря и предавам на живо.

Подобна идея за абонаментен план за четвъртъчен (по)ток отдавна ми се върти, поради ред причини - така всеки път, щом е четвъртък ще се сещате за мен, така ще е много по-лесно да запомня кога свиря, по-лесно ще е и да правя постер, пък и, както би отбелязал Евгени(кът) - "Току виж поне малко понаучиш тая-оная песен, мумше!" :)))

Утрешния четвъртък е чудесен ден за начало на този ритуал - виртуал.
Очаквайте ме на линия от 19 ч.
В самото събитие ще публикувам линка към лайвстрийма/живия поток, за да може да го видите.

Ето тук малко нахъсващо видео:
https://www.youtube.com/watch?v=uVzmbshabNw
Грижете се за себе си и до утре!
Ето и официалния пост от Патреондаша:
Всеки четвъртък... Моро

Здравейте, приятели,

Хрумна ми една идея и реших да я осъществя незабавно (колко чудно за мен), независимо колко ще плащам за нея в бъдеще. :)

Днес е четвъртък и довечера ще стриймвам лайв от тавана..

Така ще е и през всички следващи четвъртъци, освен ако важни обстоятелства не налагат да сменим или прескочим някой.

И така:

Официално от днес до второ веление Всеки Четвъртък започвам да свиря и предавам на живо.

До довечера!
Ето и линка към видеото от четвъртък 16.04.20:

...или ако пееш на китарата и тя почне да ти отговаря.
Ради
Last edited by Кал on Fri Apr 17, 2020 3:40 pm, edited 1 time in total.
Reason: линка към самото изпълнение ще го добавим, когато Миро го качи в Ютуб :)
радина666
Global Moderator

Post by радина666 »

Из мейлинг бюлетина на Моро:
Четвъртък - Морим и Зорим!

Спокойно, това не са заплахи, само покана за онлайн концерт :)))))

Четвъртъкът с Моро продължава, даже се умножава, защото към Моравски се присъединява и Зографски!
Приготвили сме ви двойна изненада - този път ще стриймваме на живо от таваНета и Моро, и Миро.
Поводите са и едни много рожденици тези дни, ама да не разваляме изненадите - подробности ще има на живо.

Пишете тук отрано желания и поздравления и ще ви чакаме FBокса.
До!
Мор и Зог

Ради
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И из Patreon-а на Миро:

(Дес, Лъче, Любе, много моля да четете внимателно – и да си правите изводите. :P)
горното

+ Специалната вест само за патроните тук е, че ще експериментираме с една платформа за мултистрийминг, за да може да си изберете откъде да ни гледате. Опциите, които ще опитаме първо, са YouTube, Twitch и VK (вконтакте). Ако успеем, по-нататък ще включим и други.

Стискайте палци и най-вече - бъдете там!
радина666
Global Moderator

Post by радина666 »

Из мейлинг листа на Миро Моравски:
(: Една покана за първият четвъртък през Май :)
Заповядайте да се анимираме... и пооживим малко заедно, с музиката от Коренуване, Невидена река и още разни етнорокаджийски изненади.
Този път в партито ще се включат и Ани и Миро от „Невидено“.

Ще стриймваме лайф (преточим на живо) от Таванета.
7 май, 20.00 ч.
( линкът ще е активен от 19.30 ч., за да може да поекспериментираме в почит и признание пред Бога на Техническите неизправности :)

Ето и една видео-покана. :)))

Доскоро!
Видео-поканата за АниМирането

Ради
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Navaja

Коренуване: Наричане

Със специални благодарности към Евгени Богданов. Кой не е бил на Пчелина, кой не знае Евгени... :D
радина666
Global Moderator

Post by радина666 »

Из мейлинг листа на Мирослав Моравски:
Половината Жилмор Секстет - на живо!
Сряда, 20-ти май, 20-та година, 20 ч.
Видеото говори само :)))
...И да слушате!
Моро и Митака @Тавана лайф :)

Ради
frog
добромет

Post by frog »

Миро и "Невидена река" в зала "В парка" на 28 юни 2018 г.:
Един странен скърцащ звук от някъде и в тоя момент ТАК! – изведнъж рязка болка в палеца ми... [Кога съм дошъл тук, кога съм спал?] Поглеждам, навеждам се, обаче кракът ме боли, щото съм ритнал някакъв корен, разбира се, на поляната! Знам си, че на планина не се ходи с кецове и с гуменки... Правя няколко крачки въпреки болката в крака...
Нямам какво да добавя :lol:
В книгата ауторът wrote:При следващата стъпка единият ми крак хлътва в мека почва и се извива болезнено. Остра болка пронизва коляното ми.
Пускам глупостите, които мъкна по неясно каква причина, и сграбчвам крака си.
Болката постепенно утихва. Идва ми да се цапардосам сам по муцуната.
Леко се изправям. Май мърдам. След няколко внимателни придърпвания успявам да измъкна ходилото си от дупката, като го държа с две ръце. После предпазливо стъпвам назад. Лек бодеж ми подсказва, че засега съм разгрят, но после не ме чака нищо добро с този крак.
Трябва да се измъкна от тук.
Поколебавам се, после вдигам платнения пакет и менчето.
Светлината напред се усилва, вероятно има по-широко място.
Няколко внимателни крачки. Дърветата се отдръпват, сторват място на малка поляна.
Противно на очакването ми мракът продължава да виси във въздуха и клоните и да се трупа по тревите и обувките ми.
Тук ароматът е по-чист, но много по-силен. Аромат на нещо горчиво, като пелин, като бадеми.
Кракът отново ме бодва да внимавам. Може би е добре да изчакам малко, да стане по-светло. Премествам се до едно дърво вдясно и стоварвам „дисагите“, после се отпускам на земята, по команда на капризното ми коляно.
Облягам се на дебелия ствол зад мен и притварям очи.
И… отново онзи шум.
Не е никакво скърцане и капене, това си е чисто ромолене на поток.
Усещам внезапна жажда.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Из Patreon-а на Миро:
Новата песен... след дълга тишина

Честит първи юли, джулай, джули-марули или както искате го наричайте.

Специално за днешния ден имам изненада - нова записана песен.

Отдавна искам да започна да започна да записвам и тези песни, които са по-ядосани, по-сериозни и които дърпат по-дебели струни в душата. Може би трябваше да я запиша на бас, като се замисля... :)

Записах тази песен още преди три седмици с идеята да я поднеса като специален пост за вас, моите поддръжници. Официалното ѝ представяне ще бъде на "Солени ветрове" - фестът на бардовете в Бургас, който засега все още не е отменен (стискаме палци) и ще се проведе на 9, 10 и 11 юли в морската градина.

Аз ще свиря в две от вечерите на феста, като едната ще бъде конкурсът "Срещу вятъра", в който ще се състезавам със "Системата е Хризантема". Пак стискайте палци :)

Текстът е писан от моята приятелка и колега - фронтовак от битките за човешките права, Анета Генова.

Картината е на Ели Вълканова, една моя приятелка от Пловдив, която нацели много добре настроението в песента с тази рисунка.

Пишете отзиви, и се надявам да раздвижа мъртвия дрейф, което ме е хванал тези дни, и трудно пуска.
(Самата песен „Системата е хризантема“ не ми излиза в официалния Soundcloud профил на Миро – вероятно е само за спонсорите му в Patreon. Демек мене и още двама. ;) )
Кал wrote:Както казват децата: А тези хризантеми не ги ли боли? ^..^

Но е прекрасно, че всички се настройваме на точно тази вълна. Ето следващия ѝ връх: http://forthenature.org/news/4260

И да, песента също е прекрасна. :)
frog
добромет

Post by frog »

[quote="Somewhere over the rainbow in a galaxy far, far away, преди да разкаже и изпее в галерия "Лампите" на Николай Т., в историята за Стоил и Рада Миро"]Най-страшното в моето детство беше да те бие момиче на някоя игра. С това започва всеки мой спомен за Рада.[/quote]
Малко неща са по-успокояващи от моноизпълненията на Миро. Моно не като не-стерео.
frog
добромет

Post by frog »

https://www.youtube.com/watch?v=yQbxrHib02o
https://www.crowdcast.io/e/--------16/register

Един от малкото, които помнят запетаите при обръщението "Здравейте"...
Пробуждане и провикване

Здравейте, приятели,

Каня ви утре, четвъртък, 19-ти в 19.19 ч. да ме гледате на живо, както ще видите от видеото.

Освен поканата, в него записах и една нова идея за песен, която ми хрумна буквално щом си хванах китарата, за да записвам обявлението за концерта.

Смятам тези четвъртъци вече да са споделени истории от Коренуване - ще има музика, ще има разкази, а скоро ще включим и разговори, картини и репортажи от разни странни места от света.

Това от мен, ще се радвам да ви видя. Махнете с ръка, ако ме видите и вие. ;)

Много вдъхновение!
I miss the stories quite a lot.

[quote="Хама песента, "за реда, гледните точки и различията", която Миро"]Редът е в твоята глава – нареждаш всичко по черта, която все рисуваш, щом без дъх си.
Редът е от парчета тишина, от онзи крясък измълчан, наведен поглед и урок нетраеш/щ/н (???).[/quote]
Шъ си замълча, отново.
Spoiler
Що па да си изключим звука, докато записваме, нале...
https://youtu.be/yQbxrHib02o?t=148
frog
добромет

Post by frog »

Ох, ъ, трета песен не знам дали ще изтрая, но се надявам в новия албум да не е толкоз фалшиво. Ше трябва да помисля над дилемата да плащам ли билет, след като ми е фалшиво за пореден път. :roll:
Миро wrote:Здравейте, приятели,
Този петък, 11 декември, от 21 ч., ви каня на концерт на Жилмор Секстет - онлайн от Зала "В парка".

Ще имаме удоволствието да представим новата си песен - "Изясняване", от следващия ни албум, записана в якото студио "Аудиослот".
Както може би знаете, от 27-и ноември с групата сме командировани в щаб-квартирата им, където ковем новия материал, и засега нещата стават много сериозни!
Към нас на сцената ще се присъединят и група "Невидено", с кратък сет от албума "Невидена река".

Новото "живо" изпълнение - стрийминг на събитието - ще излъчим на платформата на URBO. Това е линка към него:
https://urboapp.com/bg/e7668-ethnology- ... tet-online
https://vimeo.com/489822403
Билетите за събитието са пуснати вече на платформата. За онлайн концерта има голям избор на видове билети - от 2 до 20 лв., в зависимост от това с колко желаете да подкрепите групата. ;) С билета от 20 лв. ще има подарък - cd на първият ни гайдапънк албум "Sextet-a-tete". : )))

Пилотно представяне на новата ни песен ще може да чуете в предаването "Гараж" по радио "Z-Rock" и в предаването "Пришълецът 2112" по радио "Тангра".

Приятно слушане и до петък!
https://www.youtube.com/watch?v=jnOUiPrk2Cs&t=1s
Йе! За "Темна е могла" се поЯви тоналностно съзвучие :D
Озвучителя(т) е цар на разклонителя!

Една китара, два вокала и три гайди, това са ZhilMore Sextet. Те ще представят "една неочаквано добра комбинация" от кавъри на известни хевиметъл и пънк-кор банди, и български народни песни, аранжирани в рок вариант, както и собствени парчета.
Концертът ще се излъчи в:
– платформата на URBO – https://urboapp.com/bg/e6701-live-strea ... ore-sextet
YouTube на ЖилМор – https://youtu.be/2TFOVmacjZM
– YouTube на URBO – https://www.youtube.com/channel/UCAF9K9 ... 4iA/videos
– Vimeo на URBO - https://vimeo.com/454371582 –> https://vimeo.com/458561008
+ 1-2 други места.
Ако желаете да подкрепите музикантите, можете да закупите виртуален билет от сайта на Urbo, като с VIP билет ще получите и подарък CD! (Албумите беха на свършване.)

Клип с магаре: https://www.youtube.com/watch?v=jcj1k9AdmDI.
https://zhilmoresextet.bandcamp.com
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Преди малко писах в Патреона на Миро:
Тъкмо ви гледам в Urbo. Много чист звук и картина... брей. И тия динамични камери наистина вкарват живец в преживяването – поздрави на операторите!
Хванах и брат ми да ги чуе... с което публиката се вдигна с 20-33%.
Брат ми wrote:Как може само 5 човека да гледат?
:(
frog
добромет

Post by frog »

Ами чисти ще са звукът и картината, все пак е Urbo. Изчезна ми левият канал малко...
Може и да се настройват, ама ако не се чуват от "мониторите"...

Във fb има още 15 освен ако няма дуплекс. Urbo и Vimeo мисля че показват едно и също като брой - не се сумира. На мен тоя път не ми се пишеше до групата Живи.
frog
добромет

Post by frog »

След откровения ужас от първото писмо и тихия ужас от второто, че иска Сребра с бандата:
Spoiler
На 24 фев. Миро wrote:
На 12 ян. Миро wrote:
На 4 ян. Миро wrote:Приятели,
Потеглям на едно пътешествие.
Сега, веднага, от началото на тази година.
Това е едно дълго отлагано пътешествие.

Малко след тази Коледа реших да направя един преглед на творческите си проекти, за да си начертая плана за предстоящата година.
Когато отворих папките и започнах да събирам всички неща накуп, едно откритие ме тропна по главата и ме разтърси доста.

Открих две неща.
Първото е, че за последните 22 години, откакто горе-долу започнах да реализирам творчеството си, имам публикувани 6 музикални албума, една книга, няколко статии и разкази, малко видеа и спектакли.
Това... не е много, за този период.

Защото второто нещо, което открих е, че в папките си имам 53 песни, 13 книги (е, някои недовършени), 2 сценария и един мюзикъл. И още напират...
Ако сметнем стъпката, за да ги реализирам по досегашния начин, ще са ми нужни около 30 години за песните, и към 260 за книгите.
Хванах се за главата, пък после ми идеше да се хвана и за гушата.

Колко години си мисля, че ми остават? Кога ще се заема с тези проекти? Кога ще ги сбъдна, поставя, издам, реализирам? Явно с двойнствено-седморния начин на живот няма да стане.
Няма да стане с тези темпове, с това отлагане, и с втора и трета работа.
Няма да стане - докато самото ми творчество не ми стане работа.

Затова реших, че потеглям на пътешествие.
Започвам да работя максимално и главно върху проектите си, започвам да търся финансиране и подкрепа за тях, един по един.

Ако ви е интересно, ви каня да ме последвате. Дори само от любопитството да разберете какво ще стане и дали Моро няма да си счупи главата. ;)
(Уверявам ви, че ще я чупя, както обикновено. Но ще продължавам.)

И така, предизвиквам се:
От днес нататък всяка седмица ще публикувам по нещо ново - песен или музика, част от разказ или книга, някое видео от пиеса. Целта ми е да работя всеки ден, за да успея да завършвам/издавам/поставям поне по един голям проект на година - албум или книга, спектакъл, пиеса.

Освен тях, поне веднъж всяка седмица ще пускам и отчет какво съм свършил, с какъв проблем съм се сблъскал и накъде отивам.

Двете места, където ще публикувам, ще са основно в блога ми, и в моят patreon профил:
http://www.moro.bg
http://www.patreon.com/moravsky

Патреон-ът е една платформа, на което може да следите творчеството, събитията, пък и проблемите на един артист.
Освен това може и да подкрепите някой негов проект, песен или видео.

За да не са само приказки, прикачам и едно видео от импровизациите ми, заснето през миналата година: https://youtu.be/jQiZvHF1Nzs

Предизвиках се. Край.
Доскоро, наслука и сполука!
\m/
Здравейте, пътешественици,
Много благодаря за лавината от съпричастие и подкрепа през миналите няколко дни!

Мина една седмица, откакто се предизвиках да се занимавам главно с изкуство. Засега съм добре, меря се сутрин, пия много вода, иначе нямам много отклонения (освен по принцип : ))).

Чувал бях, че когато човек поеме по пътя, който си е неговият, получава неочаквана подкрепа, но това, което се случи само в рамките на пет-шест дни, накара въображението ми да завижда.
Много хора ме поздравиха, писаха ми писма и съвети, споделиха техни истории – много вдъхновяващи. Освен това много ме попитаха и от каква подкрепа имам нужда, а някои направо се задействаха. <3

Понеже обещах да им обясня, а и на всички да споделя инфо за това що е Patreon, ето го и него.
Както вече споменах, Патреон-ът е нещо като арт-уебсайт, на който може да се следят творчеството, събитията, пък и проблемите на един артист.
Неговото най-важно качество е, че дава възможност за групово финансиране на даден проект, книга или музикант. Представлява нещо като постоянна краудфъндинг кампания, в която всеки може да участва с каквато поиска сума и за какъвто период реши.
Ако е нужно повече инфо – ето едно филмче на БНТ за Патреон: https://bnt.bg/news/kak-da-podpomognem- ... 4news.html
На платформата се финансират хиляди проекти, сред които много български – например подкастът "Свръхчовекът с Георги Ненов", "Шизи Импро Театър", сериалът "Приключенията на Джовката", списание "Тоест" и "Маргиналия".

Но стига технически детайли – сега да кажа най-важното – какво започвам и какво да очаквате скоро от Коренуване с Моро! (Прела баба... Лудницаааааа!)
- "Бел Ветър" – видеоклип и пилотна песен от бъдещия ни втори албум с гайдапънк групата ЖилМор Секстет. Вече имаме записани четири песни от него и скоро влизаме за още поне толкова;
- "Да опазиш Сребра невяста" – поставяне на голяма сцена на мюзикъла по втора история в Коренуване с етнобандата Невидено. Вече няколко от песните са готови и скоро започваме записи;
- "ЧетвъртъКът с Моро" или "Коренуване с Моро" – стрийминг предаване за истории и музика с различни гости: музиканти, писатели, артисти и всякакви творци и идейници;
- "Из Корен Истории" – издаване на сборник с три истории от Коренуване.

Целият процес по създаване, записване и излъчване на тези неща ще може да се "гледа" на моя профил в Патреон ето тук: http://www.patreon.com/Moravsky
Предстои да разпиша подробен план на предстоящите дейности и нужното им финансиране, за да се случат по най-добрия начин.
Може да ме последвате там, за да следите всяка стъпка и струна, а ако ви харесва създаденото, може да ми станете и патрони. По този начин, в зависимост от избраното ниво на подкрепа, ще може да слушате песни и разкази, преди да са публикувани, да гледате видеа, преди да бъдат пуснати официално, да присъствате на репетиции и на композиране на песни, и ще имате достъп до срещи и концерти, които няма да бъдат показани другаде.

Дълго пътуване ни чака.
Ще се радвам да бъдете с мен.
Доскоро!
(неу)Моро
Здравейте, приятели, мисленето приключи!
Което означава, че разкарах колебанията за целите и взех решение какво да представя първо от моите проекти.
За всичко много ми помогна творческата фурия Коста Атанасов http://www.kostaatanasov.com и споделеният от него принцип KISS - Keep It Simple, Stupid! (или не си прави живота сложен, с-тъпчо) : )))
Ако не сте получили/прочели предишният ми пост, накратко споделям последните си терзания:

След като взех решение в началото на годината да се артифицирам и да се заема по-сериозно с творчество, и музикално-литературни перипетии и излияния, внезапно установих, че отново, както винаги при мен, съм на осмолъчен кръстопът:
Открих, че искам съвсем сериозно да се захвана с петнайсет проекта и да работя самоотвержено по всеки от тях. Нещо като да се хвърля ентусиазирано в петнайсет посоки едновременно.

Вероятно не чувате нещо ново като за мен, но аз си бях изненадан.
Винаги съм си представял, че заема ли се с изкуството, ще се фокусирам като дете с лупа върху вестник под жарко лятно слънце...
Така е, само дето открих, че съм насъбрал двуцифрен куп лупи, които и про-жонгльор трудно ще размаха едновременно, да не говорим за фокуса и съсредоточаването.

Та, слушайки Коста да обяснява (за пореден път) за KISS, разбрах че от многото дървета съм спрял да виждам гората.
Още няколко човека откликнаха на въпросите ми по целите от по-миналата седмица, и аз, след като сглобих картинката, реших, че ще действам като онази мома Джаста Праста - по-добре с недоушита премяна, но на хорото, вместо с перфектна, но зад пердето вкъщи.

Спрял съм се на три неща за следващите няколко месеца (е, какво, няма съвсем да умра от скука, де ;)).
- До края на март да поставя моноспектакъла от поредицата Коренуване - "Да опазиш Сребра невяста";
- До април да довърша (ама наистина!) книгата си "Песента на Хадар";
- До началото на май да направим концерт с Жилмор Секстет, на който да представим видеото/ заглавната песен от бъдещия ни албум "Бел Ветър".
Не изглежда никак амбициозно, нали, ако питате прегладнелия за участия артист, дето подскача на заден план в главата ми, като 6-годишен пред плейстейшън.

Поставих си и хубавите малки седмични стъпки по целите (следвам системата "Приятел за цели" на Иван и Ники https://goalbuddy.io/bg, дам ;)). Най-важната е:
Всеки понеделник да пиша отчет в блога и Патреон-а ми, за свършеното по трите цели.

И така. Край на колебанията, потегляме с пълна пара -
Вече имам уговорена дата и място да поставя "Сребра", както и идея как ще я направя мъничко по-различна, с по-активно участие на публиката.

Очаквайте инфо тук и на блога ми и стискайте палци яко.
Моро
\m/

Изпращам ви в подарък и една моя импро-песен, която се роди спонтанно на тавана... че даже и снимах специален клип ;)
Доскоро! https://youtu.be/jQiZvHF1Nzs
мечтите се сбъдват:
[url=https://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?p=25816#p25816]Това[/url] имах предвид – me едно време wrote:За мен идеалният вариант би бил историите да излизат като монодраматизации за слушане, но съзнавам, че това би било къртовски труд за Мировата душа.
На 15 март Миро wrote:
На 1 март Миро wrote:Честита баба Марта от еуфоНичния щаб на Коренуване, където приготовленията кипят, куфеят и се катерят... върху главата ми.

Аз пък кипя от желание да ви споделя, че Вече-Имам-Уговорена-Дата-и-Място, за да поставя "Да опазиш Сребра невяста"!
Това ще се случи на:....... (барабани: тррррррррррррр...АММММММ!)
19.03, петък, от 19.30 ч. в камерна зала "Славянска беседа"!
Напрежението се покачва!
Spoiler
Това ще бъде едно по-особено представление. За тези, които никога не са били на Коренуване, по-долу съм описал какво точно ви чака.
Сегашното представление ще бъде специално за вас - хората, които ме подкрепят и които харесват и им е интересно това, което правя.

Това ще бъде един моноспектакъл, или по-точно - мономюзикъл, на който ще се опитам да покажа максимум възможностите на съчетанието от различни видове арт, които правя - ще разказвам историята и ще свиря музикални фонове под разказа, ще изпълнявам песни и миксове от песни, и всичко това ще го правя на живо, без предварителни записи, подложки или съпорт от други музиканти (не че е лошо, но - да тръгнем от някъде ;)).
Ще има и малко декор, де, та няма да съм съвсем сам на сцената.
Но специалното на това представление е най-вече, че и вие ще имате участие. (Спокойно, няма да ви изкарвам насила на сцената!)
Това представление ще бъде нещо като репетиция, като чернова за поредица от такива. Затова ще ми е много необходима обратна връзка от всеки, който желае да сподели впечатления. Както каза една приятелка - "публика от интерактивни критици".
Та, като приключи представлението, ще ви пусна няколко въпроса, на които ще се радвам да ми отговорите. Това е, повече няма да ви мъча.

И така - събитието вече се върти, билетите са в продажба.

Ако се чудите какво представляват спектаклите от Коренуване - те са микс(тура)
от различни видове изкуства - литература, фолклор, разказване на сцена, свирене на фолклорни и авторски песни на живо, бийтбокс и импро. Всяко представление предава една история с разкази и песни, като цялата игра, музика и текст са изпълнени на живо на сцената.
В този епизод разказвам за музиканта и певец Благун, който е поканен да свири на един стар обичай на "пазене" на булката от младоженеца преди сватбата. По време на надсвирването обаче се явява и друг кандидат-жених и... историята се заплита.

На тези клипове може да видите части от предишни спектакли:
https://www.youtube.com/watch?v=OznzWjy1N3w
https://www.youtube.com/watch?v=135P4kkl0SQ

Шарена да ви е Марта и до виждане!
\m/\m/
Здравейте, приятели,
Бавно или бързо, денят на спектакъла почти дойде.
Това е последен имейл преди самото представление, в който да напомня за него, да уточня някои технически детайли и да ви изпратя един аудио подарък.

Този моно-мюзикъл, както съм го кръстил, ще бъде едно експериментално представление – нещо като публична бета-версия, проба в ефир, тестов полет... предназначен за летци изпитатели и ценители. Като вас ;)
Предназначен е и за мен, за да разбера повече за това, което правя, и да си отговоря на някои въпроси, например – Какво искам да направя с Коренуване? Какво представлява точно? Къде искам да отида с него?... и други подобни екзистенциални важности.
Та с тази идея, след представлението ще помоля всеки, който е присъствал и има желание, да ми даде обратна връзка. По какъв начин ще стане това – ще уточним в самия ден на спектакъла.

Благодаря на всички, които ме подкрепятe, особено в тези времена...

Подаръкът специално за вас е... един аудио откъс от поставянето на Коренуване през 2018 година, уловен от АнТонРежисьорЪТ Велев на сцената на Шизи Импро клуб и декориран с прекрасните снимки на Милена "Пипилота" Стойкова: https://youtu.be/w3U8Y2LeHwo
В тази част ще имате възможност да чуете неповторимия (ама наистина ;)) микс от песни – "Where the streets have no names", "Магазинче за надежда" и "Що ми е мило и драго", както и малко от началото на историята за Сребра.

Доскоро и шарена седмица!
\m/
Демек отново Миро all by himself след 8 фев. 2018. Nothin's better than that.
Той поиска обратна връзка и още не е дошъл Zoom-ът, но съм си записала някои неща и по-литературните ще ги отметна тук. Спрямо "оригинала" отпреди три години + "подобрената" доразписана версия от миналия март и настоящия вариант има някои съществени разлики за добро, ама и не баш.
– Образът на Филип е подсилен и вече не изглежда като случайно доведено другарче и измислен спасител, а е държелив свирач.
– Спасението накрая не е с измама, макар че има елемент на измама малко преди това, все пак който издържи, той прибира булката, не просто армагана залог - има съществен облог. "Няма лъжа, няма измама."
– Образът на Сребра е по-елементарен, направо бих казала, че е безхарактерна, и би било грешка да оправдавам това с омагьосаност, щото тя и в оригинал си беше като омагьосана.
– Дракузът и ненадсвирените са подчертано НЕЯСНИ бели "сенки", а преди този цвят не преобладаваше у тях.
В оригинала му се вижда лицето горе на оградата, когато се показва, има меден и звънък гласец. Може и да си въобразявам, но май най-отчетливи бяха очите му по принцип. Сега Благун си спомнял само дълбокия му глас. Няма лошо, просто трябва да има финална яснота. Няма лошо и да не сме стигнали до нея все още, въпросът е накрая, някога, да има яснота. Щото на различните разказвания част от фактологията варира, което лично на мен ми е смущаващо и... би било спънка при изкарване на финализирана версия на хартия.
– Самият дракуз в момента е отявлен злодей, а преди се наблегна на човешкото му минало и история, защото е бил човек.
– Сребра преди определено беше руса, а сега е със смолисти коси. Няма лошо, просто това качествено изменя образа. И с Реката се е случвало - млякото във ведро ли е, в менче ли е... Ако буквалната визуална образност не е закована, лично за мен това е проблем. Казваш нещо, а не увърташ. Трябва да е ясно + какво е. Също псевдоармаганът ТОЧНО какво е, какво има вътре увито. Косми ли са, сламки ли са, коса ли е, чия е.
– Нещо, което липсваше досега, но всъщност е добре, че го има - споменават се Сребрините сватбари – вътре вкъщи са, не е просто никъде да не се виждат в изобразената история, макар че сега в началото бяха малко навън.

За отпечатване определено трябва да се избере някаква версия, която да обедини оригиналното и сегашното изпълнение, защото доразписаната междинна версия съдържаше нагласени и неубедителни неща, макар че имаше и хубаво изяснителни - що е дракуз и що е Диман.
Принципно ми е трудно да проследявам през такива големи периоди развитието на една история. Ако човек няма моята памет и подхранващи записи... Така че надявам се някой ден нещо да излезе от целия тоя труд, не само да сме се лутали.
Spoiler
Най мразя везнишко колебание и мъже, които не само се чувстват, ами и "действат" несигурни... forever & ever.
В подписа си не е заменил moro.bg...
"Дяволът винаги е в детайлите." Never heard that from me before, right.
frog
добромет

Post by frog »

Ще си донапиша и другите неща, че не издържам.

– Рамкиращата мелодия е перфектна! А "Бела мома бродница" е гениална песен + началният шепот. Новото начало на "Май" също е супер.
– Довършвай изразите, изреченията, мисълта. Когато героят пита или забелязва нещо, отговаряй, не го забаламосвай смотолевено и с "абе... / по-добре да не ви разправям". Също така Благун реагира по почти еднакъв начин на безброя пъти, когато му нареждат да продължава да свири. Преди не беше така. А и по доста еднакъв начин му казват и крещят да свири.
– "влизаме във това" – изказ за място [не си спомням Мирово представление с толкова много неточно/неелегантно изречени и недоизказани неща]; също казваш, че ненадсвирените влизат – само музикант може да разбере, че прекъсват Благо с музика, иначе не би било коректно спрямо портата и пазенето
– Трябва да е ясно/да се усеща, че знаеш какво ще свириш. Героят може да не знае, но ти трябва да знаеш.
– правяницата - пръчица през лицето на Сребра; коприва в лицето на Диман - и двете преди бяха различни – няма лошо, просто трябва да има окончателност какво се прави и какво се случва
– накрая на поляната - "събраха се още няколко човека" – не са няколко, а са общо четирима хората заедно със Сребра - там не отива кой да е и не се появяват нови след Филип и Пейо.
- "Македонско девойче" и "Ружа цвете" бяха по два пъти

Почти всичко от изброените несъвършенства предполагам, че се дължи на напрежение. Все пак е важно да се знае, че си личи, когато случките станат много.
Може би трябваше да се преместя – Милена прекалено много щракаше с тоя фотоапарат. Надявам се да/Знам, че ще си струва, все пак от премиерата на Невидена река имам неземни мои снимки от нея. Но сега беше като картечница :roll:, едва не получих некой нервен тик от тоя звшум.

И поканата, за която не знам кога щях да разбера:
23 април, 21:30, ЖилМор СекстЕтика - КонцертъТ в Три уши
Пили ли сте? Спокойно, не сте, пък и да сте - не е от пиенето... всичко се случва наистина!
Приятели, стискайте палци, калци, подкови, китари, и копита на магаре!
Първото участие на живо на ЖилМор Секстет по новото етноброене идва към вас хвърлило боб, глог и верига,
съгласувано с календара на маите, часовника на бай Тошо, и разписанието на товарна гара Сусурлево!
Приятели, ще свирим за вас по всички начини! Този концерт ще бъде своеобразен хибрид, ни риба, ни рак, живосмешение от стрийминг, скрийминг, и неспиринг изобщо - отново пълен миш-маш като целия ни живот... пък и като музиката ни.
В превод на български горното ще рече, че в Три уши ще свирим на живо, ще ви очакваме на живо, ще пием и купонясваме на живо! Освен това ще излъчваме и на "живо", демек по талавизора.
Ще представяме видеото на следващата песен от втория ни албум, ще представим всичките си нови песни, ще представим часовника на Светльо, новият бас на Митака (с Делян), ще си представим какво ще е когато всеки ден ще може да си ходим по концерти и най-вече ще се представим добре... на бара.
Много ще се радваме да ви видим на ръка разстояние!
Живи.
Ама наистина.
До 23-ти април, приятели!
https://www.youtube.com/channel/UC5_CmI ... kjA/videos
https://gaidaplayer.com
Dess
трън в гащите
Has thanked: 204 times
Been thanked: 309 times

Post by Dess »

Мале, сега чак виждам, че Хрис здраво се е разписала за последния спектакъл, та да си дам и аз двете пари.
Spoiler
Уж съм абонирана за темата, ама... Да му се не види и избирателната известителност. :/
Та, с уговорката, че не съм гледала друга версия на Сребра (и всъщност съм гледала само още едно Мирово представление, изданието на Реката в Слънце Луна), т.е. база за сравнение нямам... бях просто омагьосана. Миро има страхотен талант да се превъплъщава, и макар че при Благун от време навреме излизаше от образа (поне тоя, свръхнахакания, с който започна), динамичната обстановка определено го оправдава. Филип беше просто разкошен, Пейо също... Сребра си беше леко невидима, но аз от ръкописа не съм останала с по-различно усещане за нея, та не ми е липсвала.

А песните... песните бяха невероятни (до голяма степен и благодарение на лупъра) – голямо богатство, разнообразие и дълбочина на изпълнението се постига така, абе наистина си звучи като цял (айде половин) оркестър. Сега като спомена Хрис, май вярно някои песни (или части от тях) може и да са се повтаряли, но категорично не натежаха по време на самото изпълнение, поне не и на хора като мен, които и без това не ги знаят наизуст. Затова пък съм сигурна, че поне един куплет на „Слънце недосегаемо“ се роди на момента! :)) А за "Бела мома бродница" (с все шепота) съм абсолютно съгласна.

И нещо друго, което коментирахме с Миро покрай отзивите на други хора (включително адаша му от групата), които също като Хрис не са харесали видимите промени в образа на Сребра и дракуза спрямо първото представление. Това са рисковете (и чара!) на импро изпълнението! За мен не е нужно да се "заковава" това и онова по героите и сюжета... Нека им оставим пространство да дишат и да се видоизменят спрямо настроението и състоянието на изпълнителя в момента. Нека не го ограничаваме с твърд сценарий и свръхзадължителни елементи/моменти. Едно от най-ценните неща на тия истории е, че те са живи... и способни да поемат в неочаквани посоки при всяко изпълнение. Та аз съм с две ръце „за“ нови черти у героите или нови/различни моменти от сюжета при различните изпълнения, и дори смятам, че трябва да се рекламират като такива. Един вид, елате на *новото* изпълнение на Сребра и съпоставете със старото... Това е уникална черта и трябва да се запази!

(Самият Миро има колебания по въпроса, тъй че призовавам и други гледали съфорумци да се изкажат!)
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?
frog
добромет

Post by frog »

Dess wrote:Сребра си беше леко невидима, но аз от ръкописа не съм останала с по-различно усещане за нея, та не ми е липсвала.
Може да не си гледала текста на оригинала, дето съм ти го пращала, ама... Сребра не бива да е баш невидима. Едно време имаше 1-2 момента, дето беше ключова интеракцията.
май вярно някои песни (или части от тях) може и да са се повтаряли, но категорично не натежаха по време на самото изпълнение
Бе то почти няма как да натежат, освен ако не повтори пред дракуза някоя песен, както се случи с "Ружа", ама добре че Диман тогава я блял. 'Земи повтори песен пред ненадсвирената му дружина... или пред самодивата от Реката... Това за повторението на песните го вписах най-накрая в предното ми писание днес, защото беше най-маловажно, но и то не е за изпущане.
Затова пък съм сигурна, че поне един куплет на „Слънце недосегаемо“ се роди на момента!
Не искам да ти убивам блажената илюзия, но... не се раждат на момента ;)
които също като Хрис не са харесали видимите промени в образа на Сребра и дракуза спрямо първото представление. Това са рисковете (и чара!) на импро изпълнението! За мен не е нужно да се "заковава" това и онова по героите и сюжета...
Бе не знам защо си си изключила редактора, дето някой ден евентуално ще редактира текста на "Сребра". Аз хем не съм редактор, ама... при тея колебания... как ще стане на текст? Иначе на представления може да си прави каквото си иска. И да подскажа, ако досега не съм натъртила предостатъчно, че досеганият ни текст на "Сребра" е набиран и пипан от представление. Т.е... ако това ще е новата и евентуално окончателна "Сребра", имаме лек проблем, защото е несъвършена.
И екскюз ми! Не съм казвала, че сегашният дракуз не ми харесва. На няколко пъти повторих "няма лошо".

"I like your enthusiazm" и не бих искала да изтъквам колко неща аз съм гледала, ама едно е да си гледал две, друго е 5-10, часове наред, а някои – повторно, па и аудиозаписи. А физиономията на дракуза от оградата още ми стои пред очите дори без снимки.
Гледната ми точка е съвсем различна, но това не ми пречи всеки път да гледам Миро в устата точно както Диман изкушаваше Благун сега.
Dess
трън в гащите

Post by Dess »

Окей, да поясня – това за „незаковаването“ го имах предвид за живите изпълнения, само и единствено. Естествено, че в писмения вариант ще трябва да се избере не просто „нещо там“, а най-доброто. Но аз в случая не коментирах него, и към него тепърва ще си предявявам редакторските претенции, не бой се! :) Но това ще е, като стигнем дотам – и няма отношение към възприятията ми за това представление, нито мераците ми за бъдещите. Моя грешка, че не се усетих ти за какво говориш.

За финал, сега се сетих да си копирам обобщените непосредствени впечатления, споделени сещаш-се-къде:
Абсолютно уникално съчетание от фолклор със съвременна трактовка, пънкарско-пещерняшки хитове, разбиващо смешни лафове, настръхващо сериозни моменти... и всичко това обединено от таланта на един разказвач/музикант/импровизатор да се превъплъщава в какво ли не. Мда, мисля, че „магично“ го описва доста точно. ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

В бюлетина си Миро wrote:Приятели,
Ако не сте успели да дойдете или да гледате в FB концерта/спектакъл в БарДак-2 - споделям един откъс от rock-storytelling частта, в която разказвам "Историята на саксийното момиче":
https://youtu.be/ocmxtxv74BE

Това е поредна история от Коренуване, която отдавна ми се върти като идея, но не съм разказвал изцяло никога. Преди години, направих встъплението от нея на едно участие в "Музата", и оттогава не съм я пипал. Сега, преди две седмици, тя се събуди и напомни за себе си... и я започнах.
Задавайте въпроси колкото искате. Скоро ще опитам да я направя цялата, стига да има възможности за сцена.

Искам да споделя и малко въпроси и идеи.
Единият е за онлайн концерти, а другият - за отворени репетиции (с гости).

Скоро ще започна поредица от събития, която засега е планирана да бъде на живо... или полуживо - halflife - както е модерно напоследък.
Чуденето ми е свързано с платформата за лайфстрийм. Има възможност през Facebook live, но много хора нямат или не искат да ползват, а и там трудно се оперира и контактува между изпълнители и публика. Ще се радвам ако споделите опит с добра за музикално изпълнение стрийм платформа/уебсайт, за да усъвършенстваме предаването, както се казва.

Другото е, че започвам поредица от отворени репетиции. Това ще е нещо като серия от експериментални концерти/лайвстриймове, на които да упражнявам именно импровизирането пред публика. Самостоятелното разказване пред огледалото е хубаво, но не е същото, както пред критични зрители.
Освен стриймването, ще има възможност и за присъствие на живо в репетиционната, или съответно мястото, където ще се свири.

Първата такава отворена репетиция ще е в четвъртък, 28-ми октомври, на която ще репетирам малко bookjazz и rock-storytelling. Тъкмо ще видите и разликата. :)

Това е засега.
Приятно гледане и доскоро!
\m/
Историята за саксийното момиче е мноу, мноу яка! Чуйте сами. :mrgreen:
Топчо
Global Moderator
Has thanked: 4 times
Been thanked: 25 times

Post by Топчо »

Споделено от последнорожка кореспонденция. Една много хубава равносметка за изминалата година и план за следващата (за който пожелавам преизпълнение на квотата) :
Приятели,
Преди една година започнах това пътуване с Моро към промяната на живота си и най-вече към изкуството в него.

Някак неусетно тя се изтърколи, и вчера, като се обърнах да си дам сметка какво толкова изпътувах, в първия момент ми се стори, че... май си стоя на същото място.

После взех да се сещам за едно, за друго, трето, и постепенно изплува усещането за движение. Бавно, но все пак движение. Лекичко.

През изминалата година на това "Пътуване с Моро" успях да композирам и запиша 3 песни за спектакъла "Да опазиш Сребра невяста".
Да поставя него и още едно представление на театрална сцена. Да довърша книгата си "Песента на Хадар".
Да запиша още 4 песни със ЖилМор Секстет, и да направим клипове на две от тях (единият предстои да представим).
Да направя клип на една от соловите ми песни.
Да помогна за създаването на моят арт уебсайт http://www.moro.bg

Но най-вече успях да избера целта си за тази година, и всъщност следващата стъпка в Пътуването.
Поставянето на мюзикъла за Сребра на сцената на Античен Театър Пловдив.

На видеото тук може да видите повече за тази цел, за арт-а и за стъпките към него.
https://youtu.be/aWtb45edRE8

Ще се радвам да сте с мен.
Желая да сте смели през тази и следващите години.
Само напред!
\m/
Топчо
Global Moderator

Post by Топчо »

Плановете са си планове, но друго си е изпълнението. Из пощата, как проектите стават реалност:
Miro Moravsky wrote:Привет от щаба на операция "Античен Театър"!

Стъпка номер едно е вече налице - след много сложни физиологопедически упражнения и мотаене най-вече от моя страна - имаме действащ уебсайт:
http://www.moro.bg
в който може да се абонирате за известия от мен, и после спокойно да ги пратите в спама, без да разбера, (щото тука по-неудобно). :)))))

Имаме също и завършено видео на първата песен от "Да опазиш Сребра Невяста" - "Китару под мишкуту", изсвирена и записана на живо на представлението в Славянска беседа.

Затова ви каня специално да ви ги представя и да ги отпразнуваме другата седмица, на 03-ти февруари в Бара на Кръпките, където ще представя песните от цялото надсвирване, на което музиканта Благун ("Да опазиш Сребра невяста"), имаше големия "късмет" да бъде вербуван от Пейо Хвърчилеца за сватбарски свирач.

Началото е в 20.00 ч., заповядайте!

\m/
П.П. Ако преди първото кафе повториш няколко пъти бързо "Китару под мишкуту" се получава интересен балканско-азиатски микс
Dess
трън в гащите

Post by Dess »

Нинче, аз Мировите мейли си ги получавам тъй или иначе, ама само заради твоите добавки си струва да следи човек тая тема, честно! :)

А песента, като я чуеш, обзалагам се, че всякакви отвъд-балкански мисли ще ти изхвърчат от главата, толкова е „нашенска“ :mrgreen:
Топчо
Global Moderator

Post by Топчо »

Един поздрав от автора, който пристигна на финала на първи март, а аз поствам тук в навечерието на трети. Затова пък пожеланието става и за двата празника, а и за целия месец.
Miro Moravsky wrote:Честита баба Марта с една изненада.
Нека да ни носи здраве и щастие, мир и разбирателство!

Като специален поздрав днес за всички, които тръпнете в очакване на спектакъла "Да опазиш Сребра невяста", пускам една от песните, които готвим с оркестъра. :)

На свръхвнимателните ни последователи тя е позната от "Невидена река", но сега имаме удоволствието да ви я представим в уникален аранжимент с половината оркестър Невидено - само ударно-китарна секция, чист folk-rock, с тук-там елементи на rockstorytelling.
Приятно гледане:

https://youtu.be/mZvf9seqbxw

Да сте слънчеви, свежи, и свободни.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

По листата си с фенове на фантастичното Кал wrote:„Да опазиш Сребра невяста“ иде в Античния театър

Приятели на фантастичното (:

Покрай вчерашния празник се вдъхнових да ви споделя едно от най-вдъхновяващите си преживявания от последните години. Направо фантастично. :)

Някои от вас вече познават света/световете на Миро Моравски от книжно-музикалната му история „Невидена река“, която издадохме с Човешката библиотека. Може би сте ходили на концертите му. Може би даже, като мен, сте се питали откъде извират тия предания и създания, за да се влеят в музиката му. Има ли ги вече описани някъде (но защо тогава не съм ги виждал, като уж съм чел всичките сборници „Таласъмия“? ;), или са от... други места? Други кладенци?

А сега към нас крачи Сребра невяста...

Останалото го оставям с думите на самия Миро. Само ще кажа, че ако озвучаването в Античния театър е поне наполовина толкова качествено, колкото беше на скорошния фестивал в Арнаутито, организиран от Митко Стефанов (по-известен в средите ни като Cliff Burton ;), това преживяване ще ви остане задълго.

За повече преживявания – фантастични и пълнещи ни с почуда,
Кал)

П.П. Представянето в бар „Синтезис“ тоя петък, 27-и, ще е от 20 часа. Аз мисля да ида. се отлага за 17 юни.

---------- Forwarded message ---------
From: Miro Moravsky
Date: Fri, May 20, 2022 at 11:14 AM

Здравейте, приятели,
Имам разтърсващи (поне мен) новини и направо не съм спал от един месец. o_O
(билетите са вече в продажба)

На осми октомври - да, тази година - моят мономюзикъл "Да опазиш Сребра невяста" ще бъде поставен на сцената на Античния театър.

От един месец съм в треска, хора.

Преди няколко години една приятелка ме попита, коя е голямата ми мечта в творчеството ми. Казах ѝ - да поставя спектакъла в Античния театър, и да го издам на книга и музикален албум.
Ами давай, каза тя. Какво ти е нужно, за да го постигнеш?
Какво наистина (б)е нужно?

Просто да повярвам, че е възможно.

Оттогава всяка година се случваше нещо - драми, проблеми, от лични до пандемични.

Тази година обаче си казах - Моро, време е.
Разбира се, проблеми имаше, и има и сега, затрупах се и от не малко поводи да отложа отново грандиозния план. Затруднения с графици, с хора, с работа по книгата, по записи и видеа, всякакви колебания, дълги преговори за сцената на Античния...
На края на март внезапно получих имейл.
Имахме одобрение.

Сграбчи ме страшна паника.
Ами сега? Ами то, сега... вярно ще трябва да го направя!

Имах 10 дни да реша и да внеса капаро за сцената, което изобщо не беше малко.
Невероятно беше как хората ме подкрепиха, ще разказвам и тази история.
На 9-тия ден внесох сумата и нещо ме преряза.
- Край, обречен съм. - казах си.
После нещо щракна в мене и се разкрещях:
- Да, обречен съм! Обречен съм да успея!
:)))

Така дойде време и за официално съобщение.
Дойде време да изляза на голяма сцена, приятели.
Да сбъдна една голяма мечта - представяне на мой музикален спектакъл в Античния театър. Oще не мога да повярвам - преди 6 години гледах Крис Корнел там, и си мислех какво ли е да свириш на това вълшебно място.

Сега предстои да разбера.
Много ще се радвам да дойдете и да разберете с мен.

Билетите са вече в продажба (от 19-ти май), ето тук: https://bilet.bg/bg/cart/order/da-opazi ... iasta/3290
До 30 юни ще бъдат на цени "ранно пиле", с 10% отстъпка.

Пусната е и кампанията за предварително събиране на средства.
Ако искате да ме подкрепите и дарите за спектакъла, най-бързият начин е чрез ВИП пакетите, пак на същия линк (скоро ще разберем и какво включват пакетите). :)

Много ще съм благодарен, ако споделите събитието и доведете приятели.

Другият петък, на 27-ми май На 17 юни в Бар Синтезис, ще представя пилотното видео на "Песента на Диман" - заглавната музикална тема на спектакъла.

Благодаря за непрестанната подкрепа.
Запишете си 8-ми октомври.
Датата ще е незабравима.

А - и проверете къщите за гости в Пловдив, ей така от рано за всеки случай... ;)

\m/

--
...

Moro Miroви:
Patreon'даш
YouTube канал
Невидена река книга
Last edited by Кал on Wed May 25, 2022 1:51 pm, edited 1 time in total.
Reason: Бар „Синтезис“ са отложили представянето за 17 юни
Post Reply

Return to “Творците”