Културни събития

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Post Reply
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Re: Културни събития

Post by Кал »

Скъпи приятели и съмишленици!

Националният комитет „Петър Димков” и Клуб „Приятели на Рьорих” ви канят на беседа на Тодор Ялъмов с мултимедия:

Приносът на Петър Димков към Духовната история на България. Духовните и медицински знания на древните българи. Част ІI–ра. РКИЦ. Ул.Шипка 34, музикалния салон.

8 април, вторник, 17,30 ч.
Triumpha
Global Moderator
Has thanked: 32 times
Been thanked: 43 times

Post by Triumpha »

Сещам се чак сега да ви поканя на едно събитие, което освен днес, се случва периодично в Галерия "Антракт" - https://www.facebook.com/events/613705425373083/
Описано е, но все пак да обобщя - хората си носят книги, които си разменят, независимо дали са любими, които искат да препоръчат на някого, такива, които са прочели и не са харесали, или каквито още се сетите. Мястото е приятно, не става лудница и можете да си говорите по книжни и други теми на по питие. Довечера вероятно ще се завъртим натам с няколко приятели. :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Ако не бях на протеста по това време, с удоволствие бих отишъл... Моля пускай напомнянки и по-натам. :)
Purple
Has thanked: 95 times
Been thanked: 65 times

Post by Purple »

Aniplay 2014

Кога? – 26 Април 2014 г., от 15:00 ч.
Къде? - МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР "НИКОЛАЙ БИНЕВ" (бул. "Княз Дондуков" № 8-10)

Билетите са по 8 лв и могат да се закупят от същото място. Ако някой иска да му взема, нека ми пише до петък наобед на mdnedelche -в- gmail.com

FB страница на събитието: https://www.facebook.com/events/509280492513624/
Last edited by Кал on Thu Apr 10, 2014 10:09 am, edited 1 time in total.
Reason: прикривам имейла от спам-ботове
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Post by Лъч »

в пощата ни приятелка wrote:Здравейте колеги и приятели!

Тази сряда, 16.4 от 19 часа в Театралната зала ще има разговор с участието на Миглена Николчина, Иван Добчев, Виолета Дечева, Невена Панова, Васил Видински около моята книга "Събитие и пример у Платон и Аристотел". Ще се радвам, ако между Цветница и Великден, споделите този празник с мен!

Поздрави:
Камелия Спасова

Препратка: http://culturecenter-su.org/?p=2539
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

Знам, че пиша късно, но просто понякога не мога да уведомявам всички за всичко. А има някои хора, които, да - не ползват fb - чудесно, но ползват мен като Програмата и изискват да ги информирам, защото не общуват с много хора и не се разхождат из София да виждат плакати. Последното е моя интерпретация, но смятам, че това е причината да се налага да съм Програмата. (Друг е въпросът, че за далеч по-съществени и редки работи като гостуване у някого от същите хора не получавам вест, но както и да е... А аз мразя да съм Програмата. Толкова е изтощително и влудяващо. Да помня повече от един човек (различен от мен самата) какво обича = нееднократно.)

Утре вечер в аулата - великденски класически концерт с Ивайло Донков. Този път събитието няма да е с единствен и цял Пасион, но с части от два и други работи. А Ивайло го споменавам не журналистически, а защото ако не сте слушали достатъчно много пъти този глас, уверявам ви - не сте живели. И ще продължавам да ви го споменавам изрично.
Ще стоя към 20 минути и ще трябва да си тръгна.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Post by Люба »

На 29 април (вторник) от 19 ч. в Дом на киното–София ще можете да видите първата прожекция за България на колоездачния филм Когато пътеката свършва/ Where the Trail Ends, 2013.

Прожекцията е част от инициативата на 360 outdoor mag и Дом на киното "360° Кино".

"Когато пътеката свършва" (Where the Trail Ends) е филм на Red Bull, в който участват световни топ фрийрайд планински колоездачи, търсещи най-добрите места за каране. Това е един от най-амбициозните филми за планинско колоездене, излизали досега, заснет по някои от най-отдалечените кътчета на планетата. Колоездачна експедиция, която не прилича на никоя друга досега. Прожекцията на "Когато пътеката свършва" на 29-ти април ще бъде премиерна за България!

Продължителност: 97 мин.
Режисьор: Джереми Грант
Заснет в Аржентина, Канада, Китай, Непал, САЩ
Колоездачи: Darren Berrecloth, James Doerfling, Andreu Lacondeguy и др.
Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=MZUsc1ewgUQ
Билети: 6/8 лв.

www.360mag.bg
www.facebook.com/360mag
frog
добромет

Post by frog »

Семинар по научна фантастика в "Аделанте"

Малко не са го сложили на сайта си и малко не са променили заглавието на темата.

28.04.2014 - "Фантастиката като форма на интелектуална храброст"

Социален център "Аделанте" продължава серията от лекции свързани с научна фантастика, водени от фантастолога Атанас П. Славов.

Ще се видим отново в понедник 28.04.2014 от 19:00 в Аделанте (Гурко 27, сградата във вътрешния двор)
Вход свободен, както винаги!

-------------

Нека погледнем на фантастиката като на едно съвременно явление, а не просто като на жанр в изкуството. Явление както по отношение на психологията, сблъсъка между старите страхове, суеверията, промяната на нравите, навлизането на новите идеи, Просвещението, така и по отношение на науката и мечтите на хората за прогрес.

Всяка епоха има своите митове. Не малко от прогнозите на някогашните научни фантасти са се сбъднали. Фантастиката има своите възходи като прогресивна идея за бъдещето, изказана по поетичен начин и своя упадък - загубата на вяра в Човека и възможността за изграждане на по-добър свят.

Какво ще кажете да се гмурнем в приключението на жанра и се изгубим из океаните на въображението и творчеството...

Идеята е семинарът да се провежда в понеделник през една седмица и накрая, ако има желание от участниците, да направим малък фантастичен разказ за нашите утопии и антиутопии, каквото измъдрим...

https://www.facebook.com/events/805926156103594/
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Purple wrote:Aniplay 2014

Кога? – 26 Април 2014 г., от 15:00 ч.
Къде? - МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР "НИКОЛАЙ БИНЕВ" (бул. "Княз Дондуков" № 8-10)

Билетите са по 8 лв и могат да се закупят от същото място. Ако някой иска да му взема, нека ми пише до петък наобед на mdnedelche -в- gmail.com

FB страница на събитието: https://www.facebook.com/events/509280492513624/

Мару – колко време продължи цялото представление?

За неприсъствалите - аз изкарах от 15 до 18 часа, после трябваше да бягам към срещата с Валя. Но бих останал и още. Толкова хилене и свежа енергия действат целебно, даже на недоспали, неяли и разболяващи се... Благодаря за поканата!
negesta
Has thanked: 811 times
Been thanked: 388 times

Post by negesta »

За Чобитите по-близо до Велико Търново: информация за Деветия детско-юношески театрален фестивал "Малкият принц" 2014 (1-3 май), с програмата по дни. Вход - свободен.
Люба

Post by Люба »

„ДЖОБЕН ФЕСТИВАЛ - ПРОЛЕТ 2014“
09-11.04.2014 г. в „Ателие Пластелин“ (гр. София, ул. „Цар Симеон“ №48)

Заповядайте на пролетното издание на "Джобен фестивал"- форума за кратки форми в изкуството. За вече година и половина от съществуването му във фестивала взеха участие повече от 60 артиста от всички сфери на изкуството, с над 80 свои произведения. А след края на този фест те ще се увеличат с нови 25 творби.

В това майско издание ще може да се насладите на разнообразието от филми. Всяка вечер ще завъртаме поне по два филма. Сред тях е „Аристократката” на Пламена Стаменова по мотиви от разказа на Михаил Зошченско. Подготвен в класа на проф. Георги Дюлгеров и участвал на фестивала New wave. Друг филм ще ви накара да бленувате за все по-приближаващото лято, да помечтаете за море, слънце и безгрижен живот. Елена Димитрова и Ана Вълчева ще ви преведат през целия път от сивия и скучен град, до голяма синя надежда във филма на Владимир Андонов “Юлско утро”. Ще видите и невероятната актьорска игра на Ивета-Луис Контрерас във филма „Париж” на Даниела Соколова и още много други.
Освен филмите ще може да се насладите (в буквалния смисъл) за първи път в България на „Кулинарния театър” на Шеф Ради Стамболов. Няма човек изкушен от шоколада, който да не го познава и да не е запленен от виртуозните му умения в сладкарството.
Нов български университет ще представят работите на настоящите студенти в курсовете на доц. Възкресия Вихърова и доц. Зарко Узунов в програма Театър - „Чаплиниада” и „Сюрреалситично ревю”. Както и "Сподели история със самотна обувка" на доц. д-р Деси Л. Бошнакова, „Театър в колата” на Рене Карабаш и продукцията „Playback - reloaded“ с водещи д-р Антоанета Петрова и Сибила Серафим.
Освен това ще има много изложби, пърформанси, литературни четения.
Ще се радвам да се видим в „Ателие Пластелин” и да заредим живота си с изкуство.

До скоро!
Светослав Николов
директор на фестивала
Purple
Has thanked: 95 times
Been thanked: 65 times

Post by Purple »

Девети празник на японската култура - Бункасай 2014: Япония от приказките (第9回日本文化祭2014)
8.06.2014 (неделя) - ЦИЕК (Център за източни езици и култури) - гр. София, бул. Тодор Александров 79 (на изхода на метростанция "Опълченска", близо до Mall Sofia)

Препоръчвам да дойдете колкото се може по-рано наобед :)

FB страница на събитието: https://www.facebook.com/events/517150111728231/?ref=ts&fref=ts
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Като наближи – пусни го и по листите на ЧоБи. Току-виж сме прилъгали напълно непознати лица (като sunshinen) да се появят... ;)
Triumpha
Global Moderator

Post by Triumpha »

За феновете (дори и все още неоткрилите се такива :)) на комикса, нещо интересно, което ще продължи цял месец, от 15-и август до 15-и септември, Sofia Comics Expo 2014. Има известен шанс да мернете и нещо наше там със "сестричката" ми, ако минем селекцията. :) Ще има и чуждестранно участие.

https://www.facebook.com/events/904873949538749/
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Моля да кажеш коя е „сестричката“ ти и дали ще ви гледаме, като стане ясно. :)
Triumpha
Global Moderator

Post by Triumpha »

Така си викаме с едната ми най-добра приятелка, Ив, която между другото е художник - ето го едното й виртуално обитание, където можете да видите това-онова.

Ще развея флага, ако ни одобрят. ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Фентъзи клуб "Цитаделата" организира среща на българските фентъзи автори през месец юни! Събитието се състои по случаи 40 години от основаването на нашия домакин, Дом на Културата "Средец". Това е идеалният повод да се съберем писатели и читатели и да научим нещо повече едни за други. На 14-ти този месец, от 17:00ч в зала 201 на Дома на културата започва срещата ни с българските фентъзи писатели. Заповядайте!

Аз, уви, точно тогава съм на РД + сватба в Пловдив. :( Но моля ако някой ходи, да осигури звукозапис – м? Някой?

(И разпространявайте нататък.)
frog
добромет

Post by frog »

Засега нищо не ми пречи, но Животинчето = на Емил диктофонът му (да не обяснявам пак) или самосиндикално работи само с едно ухо, или решава, че ще го замени с шум. Евентуално някакви врътки с Люба, ама са наистина големи врътки и твърде не ми се ще да ангажирам.

ТЕОДОСИЙ Спасов Фолк квинтет и DJ Cooh (Иван):
2 юни Варна, Клуб "Ментол" лятна сцена 21ч.
3 юни Балчик, Централен площад, Открита сцена 19 ч.

"Пейо Пеев - гъдулка
Иван Георгиев - гайда
Генадий Рашков - тъпан
Петър Миланов - тамбулир
Аз се казвам Теодосий."

[spoiler]Wish you were here.[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Мога да ти дам моя диктофон – стига да се видим докъм 12 юни. Аз съм се затъжил за тебе :), така че може направо да се завъртя където ти е удобно.
frog
добромет

Post by frog »

Кал wrote:Мога да ти дам моя диктофон – стига да се видим докъм 12 юни. Аз съм се затъжил за тебе :), така че може направо да се завъртя където ти е удобно.

Лукс, лукс.
9. юни, понеделник Аделанте рано ли е, като знам колко ежедневно го ползваш диктофона?

Аз съм се разтъжила за квинтета на Теодосий, защото в организма ми има печален датчик, който пищи, че от незнайно време не го е слушал.
Миналата година "тайно" е бил тук в Roca - 22.03.2013. След няколко дни като разбрах, щях да почина.
5. юни 2013 на трио бях и концерта поне два пъти го излъчваха след това.
12.12.2012 пак частично в СУ (триото) - бях и дивите теории на Теодосий таван нямаха. Иначе явно чак на 17.08.2012, когато специално отидох в Балчик.
Явно трябва да си пусна някой концерт и да се напия от мъка.

Липсата на авокади някак се издържа. Но на Теодосий - НЕ.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

9. юни, понеделник Аделанте рано ли е, като знам колко ежедневно го ползваш диктофона?

Разбрахме се. Ще се прежаля някак. ;)
frog
добромет

Post by frog »

4. юни - конференция "Полша и ние" в СУ.

05 юни 2014 г., 18.00 ч.
Заседателна зала 1, Ректорат
Вечер в памет на Михаил Арнаудов

"Организатори на събитието са Историческият факултет и Факултетът по славянски филологии на СУ. В рамките на вечерта ще бъде представена посветената на Михаил Арнаудов поредица "Човек на дълга и честта" и най-новата книга от нея - "Публицистиката на Михаил Арнаудов" от Емил Димитров.

[spoiler]Книгата на Е. Димитров е посветена на личното дело (досие) на акад. Михаил Арнаудов (1878 - 1978), което се представя и анализира за първи път. Това е направено в широкия контекст на личната съдба на учения, превратностите на времето и пътя на България през XX век. Привлечени са и други автентични документи, свързани с досието на учения, като почти всички се използват и стават публично достояние за първи път.

Книгата се състои от седем глави: "За природата на досието", "Агентът като 'литературовед'", "М. Арнаудов пред Народния съд", "Поетика на доноса", "Личните истории: досието и семейството", "Истина, пари и конспирация", "За механизма на насилието и подмяната"; съпроводена е с предговор ("Думи за книгата") и "послеслов" ("Думи за човека").

"Досието на Михаил Арнаудов" е първата книга от историко-документалната четирология, посветена на големия учен, под общото наименование "Човек на дълга и честта". Книгата е написана увлекателно и достъпно и ще представлява интерес за широк кръг читатели, без това да е за сметка на нейната научна основателност, адресирана към литератори, философи, социолози, историци."[/spoiler]
Last edited by Кал on Sun Jan 17, 2016 3:40 pm, edited 1 time in total.
Reason: елиминирам злодеи ;)
frog
добромет

Post by frog »

Толкова много неща, че забравих:

Утре, 4. юни - 18 ч. в Руския център - концерт Ивайло Донков, Кристина (сопран), Благовеста (пиано) и майка ѝ (същото). Ивайло скоро ще залипсва за към 5 седмици, тъй че...

[spoiler]Емил ще гу удушА![/spoiler]
Люба

Post by Люба »

https://www.facebook.com/events/237600509768649/

WATER TOWER ART FEST
„А СЕГА НАКЪДЕ? УСТОЙЧИВИ АРТИСТИЧНИ ИНИЦИАТИВИ“
Дебат: Бъдещето на артистичните инициативи

23.06 - 25.06.2014, 10.00 – 16.00ч., Център за култура и дебат „Червената къща“

Участници:
Ева Мари Софи Гретве
Магистърска степен по Културно наследство: курсове, включващи Културното наследство при конфликти; Закон за културното наследство; Политики относно културното наследство.

Джон Ф., Финландия Ptarmigan
Хелзинки и Талин
Toom-Kooli 13 / Tallinn / 10130 / Estonia
Главен културен стратег - теми „Защо ви е грижа?” и „Опит за работа с алтернативно финансиране ”

„Защо ви е грижа?”
Ако сте тук, при Водна кула арт фест, то тогава очевидно ви е грижа. По един или друг начин ви е грижа за изкуството, културата или създаването; може би това сте избрали като начин на живот, кариера, хоби, или пък ви е страст. Но какво да правим, когато пламъкът започне да угасва? На фона на нарастващото икономическо напрежение и предвид факта, че от културата все повече се очаква да подхранва икономическото развитие пред стремежите за изследване на артистичното, компромисът трудно може да се избегне. Постоянната забързаност на съвременния живот (в комбинация със съкрушителните талази от медии, продукти и други стоки) може да изцеди последните сили на човек; апатията, скуката и цинизмът често се прокрадват на хоризонта. Това именно е така мразеният от всички Синдром на професионалното изчерпване – “burnout”.
Като художници, куратори, продуценти, или каквито и да е артисти е важно да предефинираме основни аспекти на "живеенето" ни, например нашите цели; начина ни на живот в политически план и спрямо подходите за консумеризма. Дали да критикуваме съвременния живот от позицията на вън стоящи или да копнеем за същите материални удобства, предоставени на избралите други кариери? Имаме ли нужда от някакво чувство за риск или за опасност, което да поддържа ентусиазма ни? Как бихме могли непрекъснато да преоткриваме себе си и нашите практики – естетически и икономически? Можем ли да се почувстваме комфортно в съвременното темпо на живот и да намерим начин то да работи за нашите собствени инициативи и структури отвъд апатията и цинизма?

Мери Коноли, Ирландия: Възможности – от идея до реализация. „Неща, които, ако имаше повече от един живот, би направил със сигурност, но за съжаление дните ти са преброени”
Мери Конлън е куратор, работещ в Ирландия. Изнасяла е лекции по литература в Университетския колеж в Дъблин и Университета в Севиля (Int. BA Hons, 1996-2001), и е учила Визуални изкуства в Института за изкуства, дизайн и технологии – Dún Laoghaire (BFA, 2002-2006). След като завършва бива назначена за управител на галерия Green on Red в Дъблин. През 2009-та година получава награда – трета стипендия Shinnors – за проучвания в областта на кураторството и двугодишна резиденция в градската галерия Limerick. През 2011 г., чрез инициативата Creative Limerick, тя основава културен ресурсен център – Ormston House, където е художествен директор. Тя е и куратор по номадския проект Six Memos, като се позовава на писмените разработки на Итало Калвино, което съставлява и основата на нейната практически ориентирана докторантура по Куратоски науки в школата на Limerick по изкуство и дизайн. Тя е член на италианската кураторска мрежа, както и на борда на директорите на Eva International, ирландското Биенале за визуални изкуства.

Каспарс Левитас, Латвия: Ръководител на центъра за изкуства „Totaldobže”;
Член на Управителния съвет на „Association of Creative Districts and Territories” („Асоциация на творческите области и територии”);
Активист от движението „FreeRiga2014”;
Какво печелим, когато разширяваме границите на различни нива: артистично – с физически средства на изява; ментално – възприятието на творбата; геогафски – артисти и мобилност и как трябва да бъде направено това разширение?

Петeр Цанев
Професор по психология на изкуството и история на художественото образование в Националната художествена академия в София. Доктор на наукиге по изкуствознание. Ръководител на катедра Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини в Националната художествена академия. Автор на книгите „Психологически подходи в изкуствознанието” (2009) и „Психология на изкуството” (2008).

Новите психологически платформи на изкуството през 21 век
The New Psychological Platforms of Art in the 21st Century

* Работен език – английски
frog
добромет

Post by frog »

Софийски Средновековен панаир - 21 June at 10:00 to 22 June at 18:00

На 21 и 22 юни 2014 г. в двора на Боянската църква врати ще отвори първият столичен Средновековен панаир, който във форма̀та на „живата история” по оригинален начин ще пресъздаде бита, занаятите, изкуствата, военното дело и културата на ежедневието на средновековните хора през XI-XIV в. от региона на България, Византия, Източна, Западна и Северна Европа, Латинските държави на Балканите и в Близкия Изток. В няколко обособени зони ще бъдат представени различни експозиции, демонстрации, презентации, семинари, спектакли и концерти, където посетителите ще могат да се запознаят със света на средновековния българин и неговите съседи, съюзници и врагове от Изтока и Запада и същевременно непосредствено да се докоснат до цвета, вкуса и аромата на Средновековието чрез интерактивната си среща с „живата история”.

https://www.facebook.com/events/704574142935798/

И да се надяваме, че Saltarello ще участва поне в някакъв състав. Ако да, ще е в самото начало.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Ако Saltarello участват – моля пусни ни напомнянка и по Сподвижници.
frog
добромет

Post by frog »

Третата група, която ще свири на Софийския средновековен панаир, са нашите приятели от Ансамбъл за старинна музика "Saltarello", които ще представят западноевропейски произведения от XIII-XIV в. на реплики на старинни инструменти от епохата на Средновековието и Ренесанса.

https://www.facebook.com/photo.php?v=2094886178050
Кх! Ако очаквате Емил да засвири нещо на това изпълнение, няма! :lol: Pick another one. На това изпълнение демонстрира саму хубус :D

[spoiler]
А това е тяхната страница, която заслужава повече подкрепа:
https://www.facebook.com/saltarello.ensemble
[/spoiler]
Няма шега, няма измама! Утре ще репетират, believe it... I or not.

Пращайте позитивна енергия не само Меги, а и Ивайло да пее! И в такъв случай да има He that all earthly plesures scorns.
frog
добромет

Post by frog »

Ето картинка на програмата:

[spoiler]21 юни (събота)

10:00 - Начало

10:10-10:30 Концерт на група "Der Dudelgeist" - Средновековна западноевропейска гайда, български тъпан и персийски даф

10:30-11:00 Концерт на Ансамбъл "Saltarello" – Западноевропейска музика от XIII-XIV в.

11:30-12:30 Пресъздаване на средновековен бой

14:00-15:00 Концерт на група "Der Dudelgeist"

16:00-17:00 Пресъздаване на средновековен бой

17:00-18:00 Концерт на група "Eriney" (neo-Medieval/Balkan neo-folk)

18:30-19:30 Концерт на група "Ambient Folklore” (neo-Medieval/Balkan neo-folk)

22 юни (неделя)

10:00-11:00 Концерт на група "Der Dudelgeist"

11:30-12:30 Пресъздаване на средновековен бой

13:00-14:00 Концерт на дуо "Bass Dance" - Западноевропейска музика от XIV-XVI в.

14:00-15:00 Концерт на група "Der Dudelgeist"

16:00-17:00 Демонстрация по средновековна фехтовка

17:00 Край

ПРОГРАМА „ЖИВА ИСТОРИЯ” – целодневно от 10:00 до 18:00 на 21 юни и от 10:00 до 17:00 на 22 юни:
Mузей на открито (XII-XIV в.) - Средновековен лагер с шатри; бит и ежедневие; мъжки, женски и детски цивилни костюми и аксесоари, и въоръжение и доспехи от региона на България, Византия, Руските княжества, Кумания, Западна Европа и Кръстоносните държави на Балканите и в Близкия Изток; стрелба с реконструкция на средновековен рефлексен лък; демонстрация на средновековни занаяти (сечене на монети; правене на книга;тъкане с дъсчици на реплика на средновековен портативен стан; обущарство; изработка на нитована халчеста ризница); дегустация на средновековни напитки и лакомства от Византия и Западна Европа; семинар по средновековна диетология; демонстрация на средновековни игри от Изтока, Запада и Севера; средновековно жонгльорство

*Средновековен базар – целодневно на 21 и 22 юни

ВХОД СВОБОДЕН[/spoiler]
Saltarello - 21. юни от 10:30 до 11 ч. (За 11 дни толкоз.) Ще пее Меги. Ивайло - не :\
frog
добромет

Post by frog »

http://slav.uni-sofia.bg/index.php/events

Или си намерете хубаво обявление на София Поетики.
Днес филмът за Валенса кърти мивки. Гледах го в полско-чешкото градче.
Люба

Re: Не-културни събития

Post by Люба »

Пловдив, Капана, 7-17 юни
Проект 0

"Проект 0" - подготвяната в продължение на 4 години необичайна художествена намеса в публичното пространство на художника Кирил Кузманов, кураторката Владия Михайлова и фондация "Отворени изкуства" най-сетне беше открита в квартал Капана в Пловдив на 7 юни, съобщиха организаторите. Гигантско двустранно огледало с височина 10 и ширина 5 м прегражда уличката "Златарска" в най-тясната й част между ул. "Георги Бенковски" и ул. "Христо Дюкмекджиев". Тя ще бъде изложена там от 7 до 17 юни.

Огледалната стена следва контурите на сградите, паважа и тротоарите и на улицата и е вдъхновена от особеностите на историческия пловдивския квартал, в чиито криви улички посетителят лесно се губи. Според художника Кирил Кузманов, който често работи с намеси в градската среда и "невидими" концептуални творби – дипломната му работа за специалността "Скулптура" в НХА представлява воден надпис, който се изпарява – проектът е своеобразен визуален капан в Капана, чиято цел е да накара минувачи и обитатели да се осъзнаят като част от градския контекст.

Това не е единично произведение, а процес, казват авторите, тъй като концепцията му е да бъде първата голяма инсталация в публичното пространство, изградена с частни средства и задружното участие на хора от общността. Създаването на 50-те огледални фрагмента от стената е заплатено от различни български и чуждестранни граждани и след демонтирането й те ще заминат при новите си собственици в градове като Брюксел, Берлин, Виена и Ню Йорк.

Целта на "Проект 0" е да предизвика дебат за градската среда, изкуството в нея и активното участие на гражданите в оформянето й. Поради това 4-годишната историята на осъществяването му е представена в документална изложба Центъра за съвременно изкуство "Баня Старинна" в Пловдив, а в рамките на проекта днес там се проведе и конференция на същата тема с участието на градската управа, теоретици, куратори, мениджъри, урбанисти, архитекти и художници.
Post Reply

Return to “... и Вселената”